De waan van de dag snappen, begint bij de tijdsgeest vatten. De Standaard onderzoekt de thema’s die ons leven overhoophalen.

Lees hieronder alles over ZEITGEIST
of lees De Standaard nu voordelig >

ChatGPT: hoe grensverleggend is de AI-revolutie?

De komende weken onderzoeken onze technologieredacteuren wat de impact wordt van Generatieve Artificiële Intelligentie. Zorgt ChatGPT voor een even grote revolutie als het internet in de jaren ’90?

In deze blog volgen we de pijlsnelle opmars­ van ChatGPT en generatieve AI.

Lees nu de blog

Podcastreeks: Klaarwakker. Voor welke dilemma's laten wij onze slaap?

‘Ga ik me ooit thuis voelen in dit land?’ ‘Wat geef ik op om een goede ouder te zijn?’ ‘Moet ik me schuldig voelen over de klimaatcrisis?’ ‘Is een huis kopen mij de lening nog waard?’ ‘Wanneer ga ik mij eens veilig voelen in het nachtleven?’

Die vragen stelden wij, de jongste generatie journalisten van De Standaard, aan onszelf en leeftijdsgenoten. Wat houdt ons bezig? En wat zegt dat over onze generatie en de wereld waarin we leven? In de podcastreeks 'Klaarwakker' gaan we op zoek naar antwoorden. Of we die vinden? Wel, daarvoor moet je luisteren.

Beluister de podcast

On/Off. Zijn we schermverslaafd of net vrijer dan ooit?

Wist je dat de gemiddelde Belg ruim 3 uur per dag op zijn smartphone doorbrengt, en daarnaast ook nog heel wat uren aan de computer zit?

Wat doet die schermtijd met ons welzijn? Bezorgen onze smartphone en sociale media ons meer of minder stress? Brengen ze ons dichter bij elkaar, of drijven ze ons uit elkaar? In samenwerking met de UGent zoekt onze journalist Eva Berghmans de komende maanden uit hoe het met ons digitale welzijn is gesteld.

Lees meer

De burn-outpandemie: Ligt het aan ons of aan het systeem?

Er raast een burn-outpandemie doorheen de samenleving. Wordt de ziekte van deze tijd door het arbeidssysteem veroorzaakt, of door onze eigen verlangens en perfectionisme? Journaliste Nathalie Carpentier zoekt bij u naar antwoorden en oplossingen.

Lees meer

Crypto: de nieuwe goudkoorts?

Jonge mensen zijn er passioneel mee bezig, Centrale Banken hebben er schrik van, schurken(staten) drijven er hun handel in, en ze bepalen wat tegenwoordig kunst is: worden cryptomunten de goudstandaard van de digitale wereld? Onze technologie- en economiejournalisten ontcijferen de cryptohype.

Lees meer

Oorlogstijd: een Europese tocht langs de nieuwe fronten en brandpunten

De Russische inval van Oekraïne dreigt het 9/11 van Europa te worden. We moeten onszelf herdefiniëren: zijn we klaar voor een oorlog om onze vrede te verdedigen? Onze buitenlandjournalisten reizen van Finland tot Moldavië, op zoek naar de brandpunten waar de geschiedenis kantelt.

Lees meer