De Crem maakte van militairen weer militairen, maar liet het daarna door zijn vingers glippen. Defensie zit op zwart zaad en als vice sloeg hij een modderfiguur.

 

Visie

Pooling and sharing. Het is De Crems mantra, meer bereiken, door samen te werken. Maar een protocolakkoord met Nederland en Luxemburg ten spijt zijn er nog niet veel concrete nieuwe samenwerkingen te noteren. Ook die rond de A400M, met een internationale hub in Melsbroek, zag De Crem door zijn neus geboord na een beleefd thanks but no thanks van Duitsland en Frankrijk. ‘Betrouwbare partner’ is nog zo’n typische term. Na Flahaut heeft de Altlantist De Crem inderdaad een trendbreuk ingezet. De Amerikanen zien hem graag – al weegt hij blijkbaar te licht voor de Navo-leiding – en met de inzet in Libië heeft ons land internationaal hoge ogen gegooid. Maar die trendbreuk, die kwam er al in de vorige bestuursperiode, en Libië, dat was nog in lopende zaken.

Daadkracht

De Crem zette het leger in de vorige regeerperiode opnieuw op de kaart, maakte van militairen weer militairen. En liet het daarna door zijn handen glippen. Gebonden handen, dat klopt. En korte riemen om mee te roeien. Want De Crem was dan wel vicepremier, budgettair kreeg hij bij elke ronde klop. Een week nadat de regering zijn investeringsplannen goedgekeurd had, moest hij voor eenzelfde bedrag inleveren. Het klinkt derdewereld, maar Defensie heeft geen geld genoeg om het gras te laten maaien en de ramen te zemen. Zelfs voor buitenlandse missies zijn de potten stilaan leeg.

De Crem moest voorts nadenken over de opvolging van de F-16, maar ook daarin zijn we niet veel opgeschoten. Hij is een heftig voorstander van gevechtsvliegtuigen – heb je die capaciteit niet, dan kan je Defensie net zo goed meteen opdoeken, vindt hij. Maar het verhaal van zijn tegenstanders bij SP.A en Groen, hoe ongenuanceerd het soms ook is, lijkt vaak beter aan te slaan. Het is echter vooral als vicepremier dat De Crem te licht weegt. Het lijkt hem ook allemaal maar matig te interesseren. ‘Pieter vult het vicepremierschap ceremonieel in’, zegt een collega. Met de btw-verlaging en de achternamendiscussie ging hij compleet de mist in. ‘Maar hij zal wel altijd zorgen dat hij netjes volgens protocol op de juiste plaats staat bij officiële aangelegenheden.’ De laatste maanden zakte hij helemaal door het ijs. ‘Hij was meer bezig met zichzelf dan met het leger’, is te horen in dat leger. De Navo-kandidatuur vrat tijd.

Communicatie

De Crem kan communiceren. Staat buiten kijf. Maar dan vooral als hij honderd procent overtuigd is van zijn gelijk. Met een fijn lachje om de lippen laat hij de oppositie dan alle hoeken zien. Maar wanneer er tegenwind is, houdt Crembo zijn mond. Niet onverstandig, maar erg dapper is het evenmin.

Het oordeel van Le Soir: 60/100

Hij heeft 18 van de 21 punten uit het regeerakkoord gerealiseerd. (…) Maar zijn tweede termijn was minder geïnspireerd. (…) Heeft zich niet echt geprofileerd als vice-premier.