Vicepremier Johan Vande Lanotte was een van de sterkhouders van deze regering, in haar goede en haar slechte dagen.

 

Visie

Vande Lanotte was deze regeerperiode trendsetter voor een nieuwe sociaaldemocratische visie, waarin de belangen van de consument voorrang kregen boven alles. Hij ijverde voor meer transparantie, meer concurrentie en een beter functionerende markt op het vlak van vooral energie en gsm-operatoren. De strategie was defensief. Prijsbeheersing was zowat de enige manier om de automatische loonindexering uit de vuurlinie te houden. De keerzijde van de medaille was dat op die manier grondigere hervormingen werden tegengehouden. Maatregelen die er op initiatief van Vande Lanotte kwamen, zoals het blokkeren van de stroomprijzen en het verlagen van de btw op elektriciteit hebben kortetermijneffecten, maar gaan in tegen internationale aanbevelingen en zijn op langere termijn niet zo effectief.

Daadkracht

Vande Lanotte heeft spectaculaire resultaten behaald. Het monopolie van Electrabel werd gebroken. Door de toegenomen concurrentie daalden de prijzen voor energie fors, mobiel bellen werd bijna de helft goedkoper. De inflatie daalde inderdaad en de loonindexering lag minder onder vuur. Vande Lanotte woog met zijn ervaring zwaar in de federale regering. Wanneer het debat een richting dreigde in te slaan die gevaarlijk was voor de socialisten, slaagde hij er met slimme handigheid in om het te verleggen naar onschuldiger terrein. In plaats van een discussie over lagere loonlasten en besparingen in de sociale zekerheid, kwam er een over de btw-verlaging op elektriciteit.

Bovendien kon hij terugvallen op een schier onuitputtelijk netwerk. Dat hielp hem ook om bijvoorbeeld de ene na de andere kandidaat-spoorbaas uit zijn zak te toveren. Zijn reputatie als fixer groeide naar een hoogtepunt.

Communicatie

Ondanks het parcours dat Vande Lanotte kan voorleggen, scheelt er wat aan zijn reputatie. Vande Lanotte haalde hard en anticiperend uit naar journalisten en politici die zijn naam bekladden, maar hij heeft de verwijten van belangenvermenging tussen politiek en bedrijfsleven nooit helemaal het zwijgen kunnen opleggen. Hij is daardoor een probleem voor zijn partij.

Het oordeel van Le Soir: 71/100

Een van de motoren van de federale regering, ervaren en creatief. Zijn ervaring stelt hem in staat verder te kijken dan alleen de dringende dossiers. Daarvoor krijgt hij 71/100.