‘Chaos’ is her middle name. Als minister van Binnenlandse Zaken blonk Joëlle Milquet niet uit in efficiëntie, en dus ook niet in resultaat. Aan haar tomeloze inzet lag het evenwel niet.

 

Visie

De CDH-minister toonde zich om ter flinkst in de veiligheidsdossiers. Daarmee zat Joëlle Milquet op dezelfde golflengte als haar Franse ambtgenoot Manuel Valls (intussen premier, red.), met wie ze graag bilaterale pacten sloot. Die Europese samenwerking – die ze ook in het Syriëdossier verder zette – siert haar, alleen kwam die maar weinig tot uiting in de rest van haar beleid. Ze viel vooral op met een regen aan wetsontwerpen.

Milquet wou de politie verder moderniseren, door onder meer komaf te maken met de welig tierende graaicultuur. Helaas, de meer dan 70 premies bestaan nog altijd. Anderzijds heeft Milquet wél zoals beloofd het aantal politieagenten verhoogd met zo’n 1.400 stuks. Niet haar onvermoeibare inzet, wel haar alle kanten uit vliegende bemoeizucht wordt haar kwalijk genomen.

Daadkracht

Milquet kan maar moeilijk delegeren en bracht een dossier soms éérst in de media en dan pas op het kernkabinet. Met alle gevolgen vandien. Zowel haar verstrenging van de GAS-wet, haar beoogde verbod op extremistische groeperingen, als haar ‘Actieplan tegen Radicalisering’ stootte aanvankelijk op een ‘njet’.

Met de vakbonden lag ze steevast in de clinch. En en cours de route heeft ze zowat de hele top van de veiligheidsketen tegen zich in het harnas gejaagd. Ook met de commissaris-generaal van de federale politie, Catherine De Bolle, kwam het tot een dispuut. Milquet verwierp het plan van de expertengroep om de top van de politie uit te dunnen en kwam prompt met een eigen plan aandraven. Een pijnlijk debacle... Het kwam uiteindelijk tot een compromis, maar dat is niet alleen dankzij de minister.

Toch zijn er ook positieve punten. Milquet spande zich maximaal in om zoveel mogelijk geld los te peuteren voor de politie. De criminaliteit was nooit zo laag sinds het jaar 2000, Milquet heeft – als minister van Gelijke Kansen – veel inspanningen gedaan voor slachtoffers van familiaal geweld, voor de vervrouwelijking van de politie en de strijd tegen homofobie. Ook de langverwachte brandweerhervorming is een feit.

Communicatie

Milquet was niet uit de media weg te slaan. Rellen in Houthalen-Helchteren? De volgende dag lag er een draaiboek klaar. Steeds meer geweld tegen politiemensen? Milquet kwam meteen met een voorstel voor strengere straffen. ‘Een communicatiediarree’ wordt haar stroom aan persberichten genoemd. In het Syriëdossier kwam ze zowat dagelijks met een nieuw voornemen op de proppen, in die mate dat critici haar steekvlampolitiek verweten.

Het oordeel van Le Soir: 60/100

De zwakte van haar eindresultaat vindt zijn oorsprong voor een in deel in het gebrek aan visie.