DS Podcast: veelgestelde vragen

Een podcast is een vooraf opgenomen audiobestand, met gesproken woord, muziek, of een combinatie daarvan. U kunt de podcast luisteren via smartphone, tablet of computer waar en wanneer u dat wil.

DS Podcast is een podcastapp, ontwikkeld door De Standaard. U vindt er uiteraard alle podcasts van De Standaard, maar ook tienduizenden podcasts uit Vlaanderen, Nederland en de rest van de wereld.

Onze redactie maakt wekelijks een selectie van de beste podcasts van het moment. Hier is geen algoritme aan het werk dat u aanstuurt op basis van uw luistergedrag, maar een redacteur die voor u het kaf van het koren scheidt. Onze redactie bundelt de beste podcasts per categorie, en spit ook verborgen pareltjes boven.

U vindt de app in de Google Play Store en de Apple App Store.

U kunt in DS Podcast uw favoriete podcasts volgen. U kunt zelf afspeellijsten creëren en afleveringen downloaden zodat u ze offline kunt beluisteren.

Op de ‘ontdekken’-pagina de podcasttips die onze redactie voor u heeft geselecteerd. Daarnaast kan u uw eigen favoriete podcasts zoeken in onze database met meer dan 100.000 podcastreeksen.

Slaaptimer, stel in na hoeveel tijd de podcast moet uitschakelen

Spoel 10 seconden terug

Spoel 30 seconden vooruit

Speel de podcast iets trager of sneller af

Voeg de podcast toe aan uw afspeellijst

Download de aflevering zodat u ze ook offline kunt beluisteren

Speel de podcast af via een ander apparaat

Hieronder vindt u:

  • Deel: verstuur een link naar de podcast naar vrienden of kennissen
  • Ga naar programma: ga naar het overzicht met alle afleveringen van de podcastreeks
  • Markeer als afgespeeld: de aflevering verdwijnt uit uw afspeellijst. U vindt ze wel nog onder ‘recent beluisterd’

Neen, de podcastapp is op dit moment gratis te gebruiken. Als u onze journalistiek wilt steunen, kan u zich steeds abonneren via aboshop.standaard.be.

Op die manier kunnen we u een betere luisterervaring bieden: u kunt uw favoriete podcasts volgen, afleveringen downloaden om offline te luisteren, afspeellijsten aanmaken en verder gaan waar u gebleven was als u een aflevering niet had uitgeluisterd.

Als u al geregistreerd bent bij De Standaard, kan u uw account gewoon gebruiken voor DS Podcast. Klik dan gewoon op het tekstje ‘Al geregistreerd bij De Standaard? Meld u aan’. Als u nog geen account heeft, kan u zich eenvoudig en gratis registreren in de app door te klikken op de rode knop ‘Registreer u gratis’.

Als u al geregistreerd bent op onze website, onze nieuwsapp DS Nieuws of onze krantenapp DS Krant hoeft u zich niet opnieuw te registreren. U kan dan gewoon aanmelden via het linkje onderaan de startpagina 'Al een account bij De Standaard? Meld u aan'.

Krijgt u een foutmelding, ook heeft u uw mailadres niet eerder gebruikt bij De Standaard? Onze klantendienst helpt u graag verder. U kan onze medewerkers contacteren op standaard.be/service.

Dat kan, in onze database zitten meer dan 100.000 podcastreeksen uit de hele wereld. Uiteraard vallen de podcasts van andere aanbieders buiten verantwoordelijkheid van de redactie van De Standaard.

Ja hoor, via de zoekfunctie kan u onze database met meer dan 100.000 podcastreeksen doorzoeken.

Vindt u niet wat u zoekt? Laat het ons weten via podcasttips@standaard.be.

U kan afleveringen downloaden, om ze nadien te beluisteren. U verbruikt dan geen data en kan zelfs verder luisteren als u geen internetverbinding heeft. Downloaden kan via het download-icoontje.

U kan podcastreeksen volgen via de rode knop . Nieuwe afleveringen komen dan automatisch in uw afspeellijst terecht.

U vindt de afleveringen die u in de app DS Podcast heeft gedownload op het tabje ‘Mijn podcasts’ > ‘Mijn downloads’.

In de player vindt u rechts een knopje “1.0 x”. U kan daar ook kiezen om een podcast versneld af te spelen.

Ja, in de app zit een ‘sluimerfunctie’. U kunt die inschakelen door op het maantje in de player te klikken.

Als u een Androidtoestel met strenge batterijbesparingsmodus heeft, kan het ook zijn dat de app op inactief wordt geplaatst na een bepaalde tijd. U kan dat voorkomen door achtergrondactiviteit te activeren. Ga naar: Instellingen > Apps > DS Podcast > Batterij > Achtergrondactiviteit toestaan.

Laat het ons weten op podcasttips@standaard.be.

Neen, we vinden het belangrijk dat u uw favoriete podcasts kunt terugvinden in de app, ook als onze redactie die (nog) niet kent. Via de zoekfunctie kunt u dus ook podcasts terugvinden die onze redactie niet beluisterd heeft.

De suggesties op de ‘ontdekken’-pagina zijn wel door onze redactie gecureerd. Al kunnen we niet garanderen dat we elke alevering hebben beluisterd. De inhoud van de podcasts blijft voor rekening van de makers.

Dat kan! Contacteer ons op podcasttips@standaard.be.

Ja, dat kan. Klik op de drie puntjes en kies ‘Deel’. Als uw vrienden de app niet hebben, komen ze op een webpagina terecht.

Sommige podcastreeksen, zoals de dagelijkse nieuwspodcast DS Vandaag, blijven beschikbaar via alle kanalen. Andere podcastreeksen voorbehouden worden voor onze eigen kanalen: de app DS Podcast, onze nieuwsapp DS Nieuws en onze site standaard.be.

In de app DS Podcast kunt u sommige podcastreeksen al van bij de lancering integraal beluisteren in de app DS Podcast, terwijl de afleveringen op de andere platformen week na week zullen verschijnen.

We versturen de podcasttips, met extra toelichting, ook via mail. U kan zich inschrijven op standaard.be/nieuwsbrieven.

Heeft u ideeën of suggesties om de app nog beter te maken? Laat het ons weten op podcasttips@standaard.be.

Heeft u een technische vraag? Contacteer dan onze klantenservice via standaard.be/service.

Heeft u een inhoudelijke vraag? Contacteer dan onze redactie via podcast@standaard.be.