Kort
De tien nieuwsfeiten van de dag
1 Zoekactie naar gewapende militair: minister van Defensie krijgt extra bescherming
Ludivine Dedonder (PS). belga
Minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS) krijgt extra bescherming naar aanleiding van de zoekactie naar de voortvluchtige militair Jurgen Conings. Dat bevestigt haar kabinet aan het persagentschap Belga.
Meer informatie geeft het kabinet niet vrij, uit veiligheidsoverwegingen.
Dedonder kreeg vandaag in de Kamer een heel aantal vragen te verwerken. Er was ook even alarm in Wijgmaal, maar dat werd snel afgeblazen.
2 Coronacijfers: aantal overlijdens per dag neemt snel af
Van 10 tot 16 mei zijn in België dagelijks gemiddeld 20 overlijdens door het coronavirus geregistreerd. Dat is een stevige daling tegenover de 37 per dag van de week ervoor, blijkt uit de cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano.
Het coronavirus heeft volgens de officiële cijfers sinds het begin van de pandemie in België 24.768 levens gekost.
Ook in de ziekenhuizen gaat het de goeie richting uit: er zijn nog 1.704 covid-patiënten opgenomen, van wie er 589 intensieve zorg nodig hebben. Dat getal stond gisteren op 596.
De laatste zeven dagen waren er gemiddeld 127 nieuwe opnames per dag, terwijl gemiddeld 157 patiënten per dag het ziekenhuis verlieten.
Het aantal geregistreerde besmettingen neemt ook af: tussen 10 en 16 mei waren het er gemiddeld 2.087 per dag. Er werden wel minder testen afgenomen: gemiddeld 41.700 per dag.
• Meer cijfers en grafieken vindt uhier.
3 Italië stuurt boot met migranten naar Pozzallo
Italië heeft het Duitse hulpschip ‘Sea-Eye 4’ met meer dan 400 migranten aan boord naar de stad Pozzallo gestuurd, in het zuiden van het eiland Sicilië. De Duitse hulporganisatie Sea-Eye heeft kritisch gereageerd. Medewerkers van Sea-Eye stonden klaar in Palermo, aan de andere kant van het eiland.
‘Het is voor ons volstrekt onbegrijpelijk dat Pozzallo de volgende veilige haven voor de migranten zou zijn, terwijl wij in Palermo zijn’, zei de woordvoerder van Sea-Eye, Gorden Isler.
Italië had gisteravond het officiële bevel gegeven om naar de haven van Pozzallo te varen, zegt het persbureau Ansa. Eerder was het schip op weg naar Palermo, waar de burgemeester gezegd had hulp te willen aanbieden.
4 Mensenrechtenraad VN komt samen over conflict Israël-Palestina
De Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties (VN) belegt op 27 mei een bijzondere vergadering over het Israëlisch-Palestijnse conflict.
De vergadering wordt georganiseerd op verzoek van Pakistan, in de hoedanigheid van coördinator van de Organisatie voor Islamitische Samenwerking (OIC), en de Palestijnse autoriteiten. Die laatsten hebben voldoende handtekeningen verzameld van de 47 landen die lid zijn van de Mensenrechtenraad, melden de VN in een verklaring.
Tijdens de bijeenkomst zullen de landen de ‘ernstige situatie van de mensenrechten’ in de bezette Palestijnse gebieden bespreken, met inbegrip van Oost-Jeruzalem. De laatste bijzondere vergadering over dat onderwerp vond plaats in mei 2018. Ook de allereerste bijzondere zitting van de Mensenrechtenraad in juli 2006 besloeg de mensenrechten in de Palestijnse gebieden.
De VN-Mensenrechtenraad houdt minstens drie zittingen per jaar, maar als een derde van de lidstaten erom vraagt, kan te allen tijde een bijzondere zitting gehouden worden.
5 Nog geen duidelijkheid over leveringen Johnson & Johnson
afp
Er zijn vandaag 40.000 doses van het coronavaccin van Johnson & Johnson aan ons land geleverd. Dat bevestigt Gudrun Briat, woordvoerder van de taskforce Vaccinatie.
België heeft in totaal 1,4 miljoen vaccins van Johnson & Johnson besteld. Die zouden tussen april en juni worden geleverd, maar ons land heeft er nog maar 100.000 ontvangen, bevestigde minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) eerder deze week nog in de Kamer. Vandaag kwamen er daar nu dus nog eens 40.000 bij. Over de volgende leveringen is nog niets bekendgemaakt.
Het J&J-vaccin is een belangrijke pijler in de Belgische vaccinatiecampagne, omdat er maar één dosis van nodig is. Met 1,4 miljoen vaccins kunnen dus even veel mensen worden ingeënt. Een tragere levering zou de doelstelling van de Vlaamse regering om alle volwassenen tegen 11 juli minstens een eerste prik te hebben gegeven, in het gedrang kunnen brengen.
6 Automagnaat Carlos Ghosn moet Nissan-Mitsubishi miljoenen terugbetalen
reuters
De gevallen automagnaat Carlos Ghosn moet bijna 5 miljoen euro aan loon terugbetalen aan Nissan en Mitsubishi. Dit oordeelde de rechtbank in Amsterdam in een van de vele rechtszaken rond de van fraude verdachte ex-topman.
Ghosn spande zelf een rechtszaak aan tegen het gezamenlijke bedrijf van Nissan en Mitsubishi. Dat is formeel in Nederland gevestigd. Hij vond dat de alliantie hem in 2019 ten onrechte aan de kant heeft gezet als voorzitter en eiste 15 miljoen euro aan misgelopen lonen en ontslagvergoedingen.
Maar daar ging de rechter niet in mee, aangezien er tussen hem en de autoalliantie geen arbeidsovereenkomst heeft bestaan. De benodigde toestemming van het bestuur daarvoor ontbrak, aldus de rechter. Het bedrag dat hij moet terugbetalen, is de nettobeloning die hij in de periode van april 2018 tot en met november 2018 kreeg van Nissan-Mitsubishi.
• Lees ook: De gevaarlijke vlucht vooruit van Carlos Ghosn
7 Tiener dreigt met schietpartij, school blijft dicht
Een onbekende heeft gisteren beelden op sociale media geplaatst waarin hij of zij ermee dreigt om mensen neer te schieten in het VTI Sint-Lucas in Menen. De politie neemt de dreiging serieus, de school heeft beslist om vandaag de deuren gesloten te houden.
Op verschillende kanalen circuleerden gisteravond beelden waarop een jongere dreigt met een ‘school shooting’. ‘Daarop zijn wij een onderzoek gestart’, zegt commissaris Stefaan Vannieuwenhuyse van politiezone Grensleie. ‘In het belang van de veiligheid werd in overleg met de directie besloten om de school dicht te houden. Alle leerlingen werden verwittigd. Ondertussen zetten wij onze zoektocht naar de verdachte verder. We bekijken alle mogelijke pistes.’
Het is nog niet duidelijk of de wapens die op de beelden te zien zijn, echt of vals zijn.
8 Proces tegen Franse oud-president Sarkozy opnieuw gestart
In Parijs is het proces over de financiering van de verkiezingscampagne van Nicolas Sarkozy in 2012 opnieuw gestart. De voormalige Franse president was niet aanwezig in de rechtbank, melden Franse media. Het proces duurt nog tot 22 juni.
Het proces was in maart met twee maanden uitgesteld omdat een advocaat van een van de andere beklaagden besmet was met het coronavirus en in het ziekenhuis was opgenomen. Het ging om de raadsman van Jérôme Lavrilleux, de vroegere adjunct-campagneleider van Sarkozy’s verkiezingscampagne.
Sarkozy, die van 2007 tot 2012 aan de macht was, wordt ervan beschuldigd de campagne voor zijn herverkiezing in 2012 illegaal te hebben gefinancierd.
• Lees ook: Sarkozy’s ‘kruisweg’ eindigt met zware straf
9 Europese Commissie legt banken 371 miljoen euro kartelboete op
Zeven investeringsbanken hebben in de Europese Unie een kartel gevormd bij de handel in Europese staatsobligaties. Dat heeft de Europese Commissie vastgesteld. Ze legde drie van de betrokken banken een boete op van in totaal ruim 371 miljoen euro.
De Zwitserse bank UBS kreeg de hoogste boete: 172,4 miljoen euro. De Japanse bank Nomura moet 129,6 miljoen euro ophoesten, het Italiaanse UniCredit 69,4 miljoen euro. De andere betrokken banken - Bank of America, Natixis, NatWest en Portigon - ontsnappen om uiteenlopende redenen aan een boete. NatWest (het vroegere RBS) bijvoorbeeld bracht het kartel aan het licht.
De kartelpraktijken vonden plaats tussen 2007 en 2011. Obligatiehandelaren van de banken deelden onderling via chatrooms gevoelige informatie over bijvoorbeeld prijzen en strategie bij de handel in Europese staatsobligaties. Dat gebeurde dus tijdens de financiële crisis van destijds.
10 Winnaar Songfestival 2019 heeft corona en treedt niet op tijdens finale
anp
Duncan Laurence, die in 2019 voor Nederland het Eurovisiesongfestival won, is positief getest op corona. Dat maakt de Nederlandse organisatie van het festival bekend. Vanwege de isolatieperiode van tenminste zeven dagen zal Duncan zaterdagavond niet live in Rotterdam Ahoy kunnen optreden, maar wel in een andere vorm acte de présence geven.
Maandag testte Duncan nog negatief in het testpaviljoen bij het Eurovisiesongfestival, waardoor hij maandag en dinsdag toegang had tot Rotterdam Ahoy. Daar trad hij op tijdens de eerste halve finale. De dag erna kreeg hij thuis lichte klachten, een sneltest bleek positief.