Er zijn de afgelopen 24 uur 174 mensen in het ziekenhuis opgenomen als gevolg van het coronavirus. Daarmee liggen er nu in totaal 4.050 patiënten in het ziekenhuis, van wie 797 op intensieve zorg. Nog in de afgelopen 24 uur werden 170 overlijdens gerapporteerd. Dat heeft interfederaal woordvoerder Steven Van Gucht bekendgemaakt op de dagelijkse persbriefing over het coronavirus.
Van het aantal nieuwe overlijdens vielen er 103 te betreuren in Vlaanderen, 55 in Wallonië en 12 in Brussel. Het totale aantal overlijdens sinds de uitbraak van de pandemie in ons land staat hiermee op 7.501.
Brussels Airlines hervat ten vroegste in juni
pn
De vliegtuigen van Brussels Airlines blijven nog zeker twee weken langer aan de grond. Ten vroegste vanaf 1 juni worden de reguliere vluchten hervat, kondigt de luchtvaartmaatschappij aan.
Zodra de activiteiten worden hervat, zal dat zijn met een ‘verminderd maar stabiel vluchtaanbod dat geleidelijk aan zal worden uitgebreid in functie van de evolutie van de vraag’.
Brussels Airlines houdt nog altijd enkele vliegtuigen stand-by voor eventuele repatriëringsvluchten of het vervoer van humanitaire goederen.
Boeing snoeit in personeelsbestand
De Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing is wegens de coronacrisis beginnen te snoeien in het personeel. Doel is om het personeelsbestand met 10 procent te verminderen. Dat zegt ceo Dave Calhoun in een brief aan het personeel.
Volgens Calhoun is de ingreep nodig wegens ‘de vermindering van de productiehoeveelheden en de aanhoudende impact van Covid-19’. Boeing vermindert het aantal banen door een combinatie van vrijwillige ontslagen, natuurlijk verloop ‘en onvrijwillige ontslagen als dat nodig is’.
Te weinig testmateriaal voor huisartsen
Vanaf begin volgende week kunnen huisartsen hun patiënten op brede schaal beginnen te testen. Die beslissing past binnen de exitstrategie. Maar op dit moment zijn er onvoldoende wissers, reagentia en beschermingsmateriaal voor de artsen, beklemtoont Marc Moens, erevoorziter van de Belgische Vereniging van Artsensyndicaten (BVAS). Ook de niet-dringende consultaties bij artsen die volgende week kunnen hervatten, zullen om die reden op een heel laag pitje staan, meent Moens. ‘Men stuurt nog altijd soldaten naar het slagveld zonder wapens en munitie.’
‘Regelmatig zie ik beelden van testafnamemateriaal met dikke watten bol vooraan, maar dat is niet de juiste afname. Het juiste materiaal is moeilijk te krijgen, want de belangrijkste firma van smalle afnamestokjes bevindt zich in Lombardije. Daar ligt de productie al weken stil.’
Maar behalve het juiste testmateriaal en voldoende reagentia ontbreekt het de huisartsen ook aan beschermingsmateriaal.
Britse Queen spreekt op 8 mei weer de bevolking toe
isopix
De Britse koningin Elizabeth spreekt op 8 mei voor de tweede keer in korte tijd het land toe. Dat melden Britse media. Dit keer zal haar speech gaan over de herinnering aan het einde van de Tweede Wereldoorlog, op dat moment precies 75 jaar geleden. Op 8 mei 1945 gaf haar vader, koning George VI, een memorabele toespraak aan de Britten. Hij maakte daarin de overwinning op Duitsland en het einde van de oorlog bekend.
Begin deze maand sprak de 94-jarige vorstin de natie ook al toe. Die buitengewone speech was vanwege de uitbraak van het coronavirus. Ze sprak de Britten moed in en bedankte zorgverleners en de mensen die ‘thuis blijven om de kwetsbaren te beschermen’. In totaal stemden ruim 24 miljoen mensen af op de toespraak die op meerdere zenders te zien en te horen was.
De speech van Elizabeth wordt op vrijdag 8 mei om 21 uur uitgezonden. Dat is het exacte tijdstip waarop haar vader de radiotoespraak tot de Britten gaf in 1945.
Reisbureaus openen nog niet op 11 mei
Als de winkels op 11 mei open zouden mogen, zullen de meeste reisbureaus toch hun deuren nog gesloten laten. ‘We moeten eerst zicht hebben op wat we kunnen verkopen’, zegt Koen van den Bosch van de Vereniging van Vlaamse Reisbureaus (VVR). ‘Het is zinloos om een winkel open te doen zonder aanbod.’
Volgens Van den Bosch mikken de meeste kantoren op een opening vanaf 1 juni. Volgens het exitplan van de regering zouden buitenlandse reizen ten vroegste vanaf 8 juni weer mogelijk worden. ‘We zien nu eindelijk ook wat bewegen op Europees niveau. Er ligt een aantal voorstellen op tafel’, aldus de topman van de VVR.
Voor de meer dan 100 kantoren van Tui, de grootste reisgroep in ons land, komt 11 mei ook te vroeg. De voorbereidingen zullen dan niet klaar zijn, zegt woordvoerder Piet Demeyere. Klanten kunnen volgens hem even goed geholpen worden via chat of telefoon. Tui schuift nog geen datum naar voren voor een herstart van de kantoren.
Volkscongres China op 22 mei
ap
Het Nationaal Volkscongres van China, waarvan de jaarlijkse bijeenkomst werd uitgesteld vanwege de coronapandemie, zal alsnog plaatsvinden op 22 mei. Dat meldt het Chinese staatsagentschap Xinhua.
Het belangrijkste Chinese politieke ritueel had dit jaar moeten plaatsvinden op 5 maart. Maar wegens covid-19 moest het dus uitgesteld worden. Ongeveer zesduizend afgevaardigden van het Volkscongres, net als de leden van Consultatieve Conferentie, het adviesorgaan dat parallel zetelt, komen ieder jaar vanuit alle hoeken van het land naar de hoofdstad.
Bbp daalt met 3,9 procent vergeleken met vorig kwartaal
De coronacrisis heeft de Belgische economie tijdens het eerste kwartaal van 2020 een flinke knauw gegeven. Het bruto binnenlands product (bbp) daalde met 3,9 procent in vergelijking met het laatste kwartaal van 2019, blijkt uit een raming van de Nationale Bank.
Vergeleken met het eerste kwartaal van vorig jaar viel het bbp met 2,8 procent terug. De toegevoegde waarde daalde tijdens de eerste drie maanden van dit jaar dan weer met 3,5 procent in de industrie, met 6,6 procent in de bouw en met 3,6 procent in de dienstensector in vergelijking met het voorgaande kwartaal.
Huishoudhulpen herbeginnen, klanten terughoudend
Dienstenchequebedrijven zijn volop bezig met de heropstart van hun werkzaamheden. Paul Verschueren, Vlaams directeur bij sectorfederatie Federgon, ziet meer terughoudendheid bij de particuliere klant dan bij de huishoudhulpen. Die gaan graag weer aan de slag.
Federgon wijt de terughoudendheid van de klant vooral aan de vrees dat ze de maatregelen voor social distancing niet zullen kunnen naleven. ‘Een groot aantal van onze particuliere klanten werkt nog steeds van thuis uit en moet bovendien vaak hun kinderen nog thuis opvangen. Als daar dan een huishoudhulp bijkomt, vrezen ze die fysieke afstand niet te kunnen bewaren’, klinkt het.
Nochtans voorziet Federgon heel wat extra maatregelen. Zo zullen huishoudhulpen bij aankomst en vertrek alle belangrijke aanrakingspunten, zoals deurklinken en lichtschakelaars, moeten desinfecteren. De werknemer is ook verplicht om regelmatig de handen te wassen en met handschoenen te werken.
Overijse schrapt Druivenfeesten
dkr
In navolging van de richtlijnen van de Nationale Veiligheidsconferentie schrapt de Vlaams-Brabantse gemeente Overijse de 70ste editie van de Druivenfeesten. Die vinden normaal elk jaar eind augustus plaats en lokken telkens meer dan 20.000 bezoekers. ‘In augustus al zoveel mensen tegelijk bij elkaar brengen, zou onverantwoord zijn’, zegt het gemeentebestuur.
De Druivenfeesten duren normaal zes dagen, van vrijdag tot en met woensdag, met traditionele ingrediënten als de Druivenstoet op zondag, diverse optredens, de Marktdag, de kindernamiddag, de DruivenRun, het Scoutsdorp, de seniorennamiddag, de Druivenkoers en het spel Code 3090.
‘De beslissing om de Druivenfeesten te schrappen doet pijn in ons hart en onze feestbenen. Op dit moment primeren echter de gezondheid en veiligheid van onze inwoners, verenigingen, vrijwilligers, partners en ons team’, aldus het gemeentebestuur. Dat werkt wel al aan een alternatief zomeraanbod ‘zonder Druivenfeesten, maar met tal van andere activiteiten die onze tafeldruif vieren en passen binnen de coronamaatregelen’.
corona - de lockdOwn weegt
Afgelopen weekeinde was het voor veel mensen lastig om binnen te blijven, zoals hier bij de Abij van Ter Kameren in Elsene. pn
We zijn minder gemotiveerd om de maatregelen te volgen
De langdurige lockdownperiode begint te wegen. Dat blijkt uit de resultaten van de motivatiebarometer. ‘Het is tijd dat de overheid een transparant en verbindend verhaal communiceert.’
Kubra Mayda
Sinds 19 maart vulden bijna 24.000 Vlamingen de vragenlijst van onderzoekers van de UGent in. Opvallend aan de recente resultaten van die zogenaamde motivatiebarometer, is dat onze vrijwillige motivatie om de maatregelen te volgen van 80 procent naar 55,4 procent is gedaald. De dalingen zijn voelbaar na de veiligheidsraden van 15 en 24 april. ‘Hoewel de regering iets positiefs te vertellen had, namelijk de versoepeling van de maatregelen, zien we toch dat de motivatie daalt’, zegt Maarten Vansteenkiste, motivatie- en ontwikkelingspsycholoog. ‘De communicatie van de overheid is duidelijk niet goed verlopen en dat speelt mee in hoe we ons voelen en gedragen.’
Om de bevolking weer te motiveren, is het volgens Vansteenkiste tijd voor actie. ‘Een motivatiecampagne waarin de regering begrip toont voor de moeilijke omstandigheden waarin we zitten, zou kunnen helpen’, zegt hij. Daarnaast vindt Vansteenkiste dat de communicatie transparanter kan: ‘Na de gelekte exitstrategie hadden de mensen bepaalde verwachtingen. Maar tijdens de persconferentie kreeg de bevolking erg versnipperde communicatie over de versoepeling die na afloop nog altijd niet helder was. Dat heeft geduurd tot in het weekend. Niet iedereen is dan mee met de nodige informatie, terwijl transparante communicatie over besluitvorming noodzakelijk is. We weten bijvoorbeeld nog altijd niet goed op basis van welke cijfers de winkels zullen heropenen.’
De overheid kan motiverend communiceren door helder te zijn, vindt de psycholoog. ‘Het zou een verschil kunnen maken als de besluitvormingen gescheiden worden per domein. Dan ziet de bevolking wat er concreet is veranderd voor sport en recreatie, werk of sociale relaties.’
Minder verbondenheid
Sinds de laatste veiligheidsraad nemen de angst- en depressieklachten toe. Verschillende elementen spelen hierin mee, zoals de vermindering van de vervulling van basisbehoeften als autonomie en verbondenheid. ‘Die verbondenheid vinden we nog wel terug in bijvoorbeeld klappen voor de gezondheidszorg of mondmaskers naaien voor elkaar. Maar iemand die al gedemotiveerd was, kijkt vanuit een bepaalde bril naar de overheidscommunicatie. Het is dus een tweerichtingsverkeer’, zegt Vansteenkiste.
Sinds 23 april wordt binnen deze studie ook de communicatiestijl van de overheid bevraagd. Daarop werd ondertussen door bijna 3.000 deelnemers geantwoord. Hieruit blijkt ook dat de bevolking de communicatie van onze regering eerder demotiverend dan motiverend vindt.
Uit de enquête blijkt verder dat ouderen de maatregelen het best opvolgen. Zij zijn vanaf het begin van de lockdown meer overtuigd van de noodzaak en het belang van de regels en ervaren deze minder als een verplichting. ‘Ouderen verbinden de maatregelen met belangrijke waarden als solidariteit, dat motiveert hen om ze op te volgen’, aldus Vansteenkiste.
De deelnemers uit de eerste week van de motivatiebarometer worden binnen deze studie wekelijks opnieuw bevraagd om de evolutie van hun motivatie op te volgen.
Kust zoekt strandstrategie: ‘Niet het Tirol van België worden’
De kustburgemeesters kijken uit naar de terugkeer van tweedeverblijvers en huurders. Maar een zorgeloos strandbezoekje staat nog niet op de planning. ‘Organisatie van de stranden is nodig.’
Marie Garré
Komt het kusttoerisme weer op gang? En zo ja, hoe? Die vraag lag woensdagochtend op tafel tijdens het overleg van de kustburgemeesters. Dat leverde nog geen concrete beslissingen op, wel een akkoord over een gefaseerde heropstart van het kusttoerisme. ‘Als de curve het toelaat, willen de burgemeesters tweedeverblijvers toelaten vanaf 18 mei’, zegt de gouverneur van West-Vlaanderen Carl Decaluwé. Dat ligt in lijn met wat de Nationale Veiligheidsraad al besliste. Mensen met een tweede verblijf, dus niet alleen aan de kust, mogen vanaf 18 mei voor een daguitstap naar hun eigendom. Vanaf 8 juni komen mensen die een appartement huurden in aanmerking om naar de zee te mogen gaan. Die beslissingen werden genomen onder voorbehoud dat de cijfers in de goede richting blijven evolueren.
Dagjestoeristen zijn voor de burgemeesters opnieuw welkom als ook de horeca mag heropstarten. ‘We willen de komst van de dagjestoeristen koppelen aan de heropening van cafés en restaurants’, zegt Decaluwé hierover. ‘We willen niet verantwoordelijk zijn voor een tweede piek, de gezondheid gaat voor alles. Alle beslissingen worden genomen in het kader van de Nationale Veiligheidsraad.’
Strand met twee snelheden
‘Het zal onmogelijk zijn om op bepaalde stranden iedereen toe te laten’, zegt burgemeester van Oostende Bart Tommelein (Open VLD). ‘Daar is consensus over. Op de drukste stranden, zoals in Oostende en Blankenberge, moet er een systeem komen om mensen te sorteren.’ Dat kan volgens de burgemeester een strandpas zijn, maar ook een qr-code, een stempel, een ticket of een reserveringssysteem. ‘Dat we ons gaan moeten organiseren, staat buiten kijf’, zegt hij. Maar hoe die organisatie er precies gaat uitzien, is dus nog niet afgeklopt.
De burgemeester van Knokke-Heist, Leopold Lippens, is het niet eens met zijn collega en denkt niet aan een ‘strand met twee snelheden’. ‘Het strand gaat volledig open, of het blijft toe’, vindt hij. Als hij geen fiat krijgt van de federale overheid, zal niemand worden toegelaten op het strand. ‘Het strand is er voor iedereen, of voor niemand.’
‘Gezondheid primeert, zomer niet’
Lippens legde zijn stad strenge maatregelen op, nog voor de federale overheid dat besliste. Voor een exitstrategie volgt hij de beslissingen van experten. ‘De fasering is heel belangrijk’, zegt hij daarover. ‘We gaan eerst corona uitroeien, dan de dingen opnieuw in gang zetten.’ Lippens vindt dat de uitroeiing van het virus prioriteit moet krijgen. ‘Ik wil niet het Tirol van België worden. We moeten vermijden dat corona hier oplaait omdat er druk werd uitgeoefend. De gezondheid primeert, de zomer niet.’
Ook Tommelein wil niet verantwoordelijk zijn voor een opflakkering van het virus, maar ziet meer mogelijkheden dan Lippens. ‘Het simpelste is om de stranden te sluiten, maar dan gaat ook de economie kapot’, zegt hij. Voor Oostende worden verschillende opties bekeken: of evenementen kunnen doorgaan, hoe het strand moet worden georganiseerd, waar het gebruik van mondmaskers inpast en de eventuele opstart van een strandpolitie. ‘We moeten keuzes maken zodat een aantal dingen toch op een veilig manier kunnen doorgaan.’
Gemeenschappelijk voorstel
Een gemeenschappelijk voorstel van alle burgemeesters om de zomer te organiseren is volgens de gouverneur in de maak. ‘Alle burgemeesters mogen tot 11 mei hun voorstellen indienen’, zegt Decaluwé. In de gemeenschappelijke nota worden de aanpak voor de gehele kust, maar ook regels per gemeente voorzien. Tommelein waarschuwt om zeker de verschillen tussen de kustgemeentes niet uit het oog te verliezen. ‘De lokale autonomie van een gemeente blijft belangrijk’, vindt hij. Zo hebben sommige kustgemeentes een station en anderen niet, of zijn de kuststroken breder of net erg smal in bepaalde gemeentes. ‘Op 11 mei willen we alles afkloppen en dat voorstel aan de Nationale Veiligheidsraad bezorgen’, benadrukt Decaluwé. ‘Uiteindelijk beslissen zij.’
De burgemeesters en de gouverneur werken ook aan een overzicht van de capaciteit van politiediensten en ziekenhuizen aan zee. Op dit moment kampt de politie niet met een onderbezetting, ‘maar alles hangt af van de beslissingen die op federaal niveau vallen’, zegt Nicholas Paelinck, korpschef van de politie Westkust. ‘Er zijn geen evenementen of betogingen, daar kunnen we capaciteit recupereren’, zegt hij. ‘Ik hoop alleen dat de beslissingen die genomen worden, ook gehandhaafd kunnen worden. Anders heeft het weinig zin om iets te beslissen.’
corona - interview lieven scheire
‘Binnen de moleculaire biologie is een virus natuurlijk geweldig boeiend. Waarom heeft de ene mens lichte en de andere zware symptomen? Dat vind ik heel interessant.’ Koen Baumers
‘Sars en Mers waren een slechte leerschool’
Wetenschapper en tv-figuur Lieven Scheire heeft zich ontpopt tot onze praktische gids doorheen de coronacrisis. Ondertussen ‘preteacht’ hij zijn kinderen en krijgt hij bagger over zich heen. ‘Toen de lockdown werd afgekondigd, dacht ik eerst: Oef, een beetje rust.’
Annelies Rutten
Je leert ons onze handen wassen en mondmaskers maken. Is het belangrijk zulke dingen te doen?
‘Toen de lockdown werd afgekondigd, dacht ik eerst: “Oef, een beetje rust.” Ik zat in een periode met veel optredens en tv-opnames. Maar ik heb ook een zekere dadendrang. In het begin van de crisis heb ik een vonkje aangestoken in de ‘maker community’ (een burgerinitiatief van mensen die oplossingen zoeken voor allerlei problemen, nvdr). Mensen, er komen problemen, wat kunnen we doen? Dat vonkje is een vlam geworden. En nu probeer ik ervoor te zorgen dat die zinvolle acties in de media komen.’
Heeft dat te maken met ongeduld? Als de overheid het niet opgelost krijgt, doen we het zelf wel?
‘De maker community is volwassen geworden. Snel een lokale productie op gang brengen met vrijwilligers, daar gaat het om. Met hun gezichtsschermen hebben ze bijvoorbeeld levens gered. Met de rest zijn ze niet bezig. Ik begrijp dat mensen zich ergeren. We moeten zelf onze mondmaskers maken. In een land waar je belastingen betaalt, zou je kunnen zeggen dat de overheid dat moet doen. Maar makers hebben geen tijd om te zagen. Ze kijken liever hoe het beter kan vanaf hier. De slogan: Don’t complain, suggest what’s better. Dat is de maker community ten voeten uit.’
Herken jij jezelf daarin?
‘Ja. Ik ben een positief mens. Er is een luide klagende minderheid. Ik krijg ook berichten via mail of sociale media. Je zou beter elke dag een mondmasker dragen, onnozelaar. Of: politieke marionet! Of, nee: dikbetaalde, politieke marionet. terwijl dit een burgerinitiatief is met alleen vrijwilligers. Als mensen gefrustreerd zijn, is het niet altijd proper wat eruit komt. Maar ik laat mij daar niet meer door afremmen. Ik kijk liever naar wat we bereiken.’
Heb je zelf een mondmasker genaaid?
‘Ja. Ik heb een naaimachine die ik om de twee, drie jaar gebruik. Ik heb er een heroïsch gevecht mee moeten leveren, maar ik wilde absoluut uit ervaring kunnen spreken. De linten komen los, maar als ik het kan, is het doenbaar. Zelfs zonder naaimachine.’
Koen Baumers
Hoe bekijk jij het virus als wetenschapper? Had je snel door dat er iets groots op ons afkwam?
‘Dat er ooit een pandemie zou komen, was een statistische zekerheid. Dat staat in alle handboeken van virologen. We wisten alleen niet wannéér het zou zijn. En we hebben een aantal zaken onderschat. Sinds de laatste grote klepper, de Spaanse griep, zijn de tijden enorm veranderd. De eerste besmetting dateert van amper vijf maanden geleden. Van één persoon in Wuhan op vijf maanden tijd de hele wereld rond, dat is hallucinant. Onze gezondheidszorg is ook enorm geëvolueerd, waardoor we onszelf hadden voorgespiegeld dat we het aankonden. En Sars en Mers waren een slechte leerschool. Je maakt jezelf wijs: Dat blijft daar wel. We zijn in snelheid gepakt. Ik ook hoor.’
Vind je het als wetenschapper interessant?
‘Een Chinese vloek luidt: May you live in interesting times. Interessant is dan meestal niet zo tof voor wie dan leeft.’ (lacht) ‘Corona is een maatschappelijk drama. Had ik een knop om het uit te zetten, ik ging daar met heel mijn gewicht op liggen. Maar binnen de moleculaire biologie is een virus natuurlijk geweldig boeiend. Waarom heeft de ene mens lichte en de andere zware symptomen? Dat vind ik heel interessant.’
Hoe beleef jij de lockdown?
‘Fijn is het niet, maar ook niet vreselijk. Ik heb graag rust, maar met drie kinderen (12, 11 en 5 jaar, red.) is die er niet zo vaak. We doen het goed samen, maar het constante vragenbombardement is nogal lastig voor mijn aandachtsspanne.’ (lacht)
Mis je uitgaan en terrasjes doen?
‘Amper. Ik heb een beroep waarbij ik veel onder de mensen ben, ik ontspan me liever alleen in de zetel of met vrienden in de tuin, dan op café. We doen wel Skype-aperitiefjes. En spelletjesavonden. Ik kom uit een kleurenwiesfamilie. Via een online platform spelen we tegen elkaar terwijl er een telefoonlijn openstaat om commentaar te geven op de blunders. En mijn geweldige moeder heeft het geniale idee gehad om online zoektochten te organiseren in haar huis. Ze maakt detailfoto’s van een kast of schilderij en de kleinkinderen moeten haar via Zoom naar de juiste plek brengen.’
En lesgeven, dat moet je nu ook doen. Preteaching moet voor jou als slimme mens een makkie zijn.
‘De twee oudsten trekken hun plan, maar we hebben er eentje van vijf jaar die we ook in gang moeten krijgen met haar knutselwerkjes. Dat is een ander paar mouwen. Het tofste vind ik als ik iets kan uitleggen vanuit een vraag van de kinderen zelf. Toen de nieuwe Starlink satellieten gelanceerd werden, heb ik een hele uitleg gedaan over de baan rond de aarde. Dan ben ik gelukkig.’
Heb je soms nog het gevoel: wat gebeurt er nu toch allemaal?
‘Vaak. De laatste donderdag voor de lockdown had ik nog een bedrijfsevent. Stel je voor, dat kon toen nog. Ik weet nog dat ik naar huis reed en dacht: Is dit echt aan het gebeuren, het begin van een wereldwijde pandemie? Een Britse comedian had die ochtend op Twitter geschreven: “This is gonna be the last normal day for a while.” Ik had er toen nog geen idee van wat de draagwijdte zou zijn.’
corona - Brusselse woonzorgcentra
Tania Dekens, topvrouw bij Iriscare. Jonas Roosens
‘Interventie Artsen Zonder Grenzen was nuttiger dan vroeger testen’
De Aalsterse spoedarts Ignace Demeyer noemde de toestand in de Brusselse woonzorgcentra twee weken geleden ‘dramatisch’. Vandaag blijkt uit de eerste testresultaten dat de Brusselse cijfers beter zijn dan de Vlaamse. Maar het welzijn van de bewoners blijft een grote zorg, zegt Tania Dekens (Iriscare).
Marjan Justaert
Dat spoedarts Ignace Demeyer het aantal besmettingen bij het zorgpersoneel in de Brusselse woonzorgcentra ‘stilaan een drama’ noemde in het VTM Nieuws twee weken geleden, versterkte het beeld dat Brussel de situatie niet onder controle heeft. ‘Natuurlijk hebben we her en der een grote uitval gehad, maar met zijn woordkeuze waren we niet gelukkig’, geeft topvrouw Tania Dekens van Iriscare toe. Tot voor kort was ze administrateur-generaal van Famifed, het federaal agentschap voor de kinderbijslag, in die rol werd ze begin 2018 uitgeroepen tot Overheidsmanager van het Jaar.
‘Eén van de eerste uitbraken was in het woonzorgcentrum Ter Kameren in Watermaal-Bosvoorde, met 300 kamers veruit het grootste verzorgingstehuis in Brussel. Al bij al heeft de private zorggroep waartoe het wzc behoort, de situatie snel kunnen opvangen. Vandaag is er nog altijd absenteïsme – vooral ’s nachts en in de weekenden – maar in 100 van de 139 wzc’s is het intussen behoorlijk stabiel. De ontstane paniek bleek overigens overdreven: het aantal besmettingen ligt opvallend laag’, vervolgt ze. ‘We zijn volop aan het testen, de zwaarst getroffen woonzorgcentra zijn eerst aan bod gekomen, en het resultaat tot nu toe is dat slechts 4 procent van het personeel en 9 procent van de bewoners positief test. Daarmee doen we het beter dan Vlaanderen.’
Wat is de verklaring volgens u?
Dekens: ‘Voor één keer speelt onze kleine oppervlakte in ons voordeel, denk ik. Het Brussels gewest telt 139 woonzorgcentra. We hebben net als Vlaanderen op 11 maart een lockdown afgekondigd, máár zijn tegelijkertijd overgeschakeld op een individuele, aanklampende aanpak. Onze contactcel – die bestaat uit 19 mensen – belt dagelijks of om de twee dagen met elk woonzorgcentrum afzonderlijk, om te horen wat de specifieke noden zijn. We bieden educatieve ondersteuning in samenwerking met Artsen Zonder Grenzen, het Franstalige Rode Kruis en de huisartsen, we bieden psychologische ondersteuning voor personeel en residenten, we hebben een beroep gedaan op twee mobiele teams van Defensie – die zijn in Jette en Elsene aan de slag – en hebben een beroep gedaan op vrijwilligers om de uitval van het personeel op te vangen. Vandaag zijn er niet minder dan 400 vrijwilligers bereid te werken in onze wzc’s. Omdat de wzc’s zelf geen tijd hebben om mensen met de juiste vaardigheden en achtergrond te selecteren en te bellen, doen wij dat voor hen. Onze HR-dienst is vandaag ook een interimkantoor.’
Is die aanpak intussen zichtbaar in de sterftecijfers?
‘De cijfers zijn proportioneel niet erger dan elders, de oversterfte is zeker niet astronomisch, maar elk overlijden is natuurlijk een overlijden te veel voor de familie. Het is psychologisch soms zwaar om te dragen voor het personeel, omdat een uitbraak op korte tijd voor veel lege bedden kan zorgen. In Sint-Agatha-Berchem is het virus bijvoorbeeld binnengebracht door de dochter van een resident, en heeft het lelijk huisgehouden. Als je dan als zorgkundige een paar dagen afwezig bent en plots is een halve afdeling gestorven, is dat moeilijk. Daarom ook wil ik al ons zorgpersoneel uit de grond van mijn hart nog eens extra bedanken.’
De zware tol is toch minstens deels het gevolg van het lange wachten op materiaal en tests. Akkoord? De focus lag in het begin op de ziekenhuizen.
‘Dat is zo, maar dat moést ook. Dat betekent niet dat we ons niet bewust waren van de woonzorgcentra als risicoplekken, maar we hadden als land nu eenmaal niet de capaciteit om iedereen tegelijkertijd te bevoorraden. Uiteindelijk zijn wij op 23 maart kunnen starten met de verdeling van materiaal – zowel chirurgische als FFP2-maskers – op vijf weken tijd hebben we er meer dan 1,5 miljoen verdeeld. Dat is een astronomisch aantal. Artsen Zonder Grenzen is al op 21 maart bijgesprongen en geeft sinds 11 april via e-learning ook opleidingen aan de zorgkundigen, op 8 april is het leger aan de slag gegaan. Testen doen we sinds de tests verdeeld zijn, maar eerlijk gezegd denk ik dat de vroege interventie van Artsen Zonder Grenzen nuttiger is geweest dan wanneer we vroeger hadden kunnen testen.’
Wat met bezoek? In Molenbeek is kamerisolatie van in het begin de regel.
(scherp) ‘De burgemeester, míjn burgemeester trouwens, is daarmee tegen de richtlijnen ingegaan. Intussen is haar politiebevel overruled door een rondzendbrief van de minister-president die de versoepeling van het bezoekverbod toelaat als een aantal voorwaarden vervuld is. In de praktijk is dat nog niet het geval, al heb ik vandaag de eerste aanvraag ontvangen van een woonzorgcentrum dat klaar is om één externe bezoeker per resident binnen te laten.’
Heeft, tot slot, de Belgische versnippering van bevoegdheden volgens u voor vertraging gezorgd?
‘In Brussel kampen we met ons eigen institutionele kluwen, sinds 9 maart vergaderen we om de twee dagen met alle Brusselse partners. Mijn visie is: voor de mensen doet het er niet toe wie verantwoordelijk is, het moet gewoon gebeuren. Politiek lopen de spanningen soms hoog op, dat merk ik wel, maar zelf kan ik over de verstandhouding met de federale kabinetten niet klagen.’
corona in Venezuela
Ook in de Venezolaanse hoofdstad Caracas geldt afstand houden als de nieuwe norm. reuters
Politieke spanning, lege winkelrekken en een pandemie: de Venezolaanse perfecte storm
In Venezuela is geweld uitgebroken en dreigt covid-19 in een hongerepidemie om te slaan. Maar volgens president Nicolas Maduro, die elke vorm van protest de kop indrukt, doet zijn land het prima in de strijd tegen het virus: officieel zijn er slechts tien mensen aan overleden.
Lode Delputte
Wordt covid-19 de druppel die de Venezolaanse emmer doet overlopen, en de autoritaire president Nicolás Maduro naar de exit dwingt? Dat hopen miljoenen Venezolaanse burgers, het is wat zelfverklaard interimpresident Juan Guaidó wil én het is het scenario waar de Verenigde Staten op uit zijn.
Ook de nerveuze situatie op het terrein, waar een draconisch lockdownbeleid geldt, verhoogt de druk op Maduro: vorige donderdag kwam de 29-jarige Charlis Antonino Núñez om het leven toen hij in het plaatsje Upata, op de grens met Brazilië, twee politiekogels in het hoofd kreeg. Dat gebeurde toen Núñez en andere burgers enkele voedingswinkels probeerden te plunderen. Ook elders in Venezuela dreigt de vlam in de pan te slaan.
Kan deze corona-pandemie Nicolas Maduro naar de exit dwingen? reuters
‘De lockdown is een spook’, reageerde de bekende mensenrechtenverdedigster Susana Raffalli op Twitter. ‘Een natie zonder voedsel, zonder water, zonder gas, zonder elektriciteit, zonder werk en zonder benzine kun je niet opsluiten.’
Benzinecrisis
Alleszins zit Venezuela in een perfecte storm. De spanning tussen het regime en de oppositie is al jaren om te snijden, de staat is failliet, de winkelrekken zijn leeg, de inflatie escaleert richting 10.000 procent op jaarbasis en de Amerikaanse en internationale sancties hebben buitenlandse tegoeden bevroren. Voor een groot deel van de bevolking dreigt honger, zo vreest het Wereldvoedselprogramma van de VN.
Bovendien kampt Opec-lid Venezuela, het land met de rijkste olievoorraden ter wereld, nu ook met benzinetekort. De eigen productie is stilgevallen door de lage prijzen op de internationale markt, chronisch wanbeleid en corruptie; de import uit de VS, waar Caracas voor driekwart van zijn brandstofverbruik van afhangt, is gestaakt.
Wordt covid-19 dan inderdaad de spreekwoordelijke druppel? Dat is niet zeker: officieel is van een coronacrisis zelfs amper sprake. Met 10 doden en niet meer dan 329 besmettingen steken de Venezolaanse statistieken scherp af tegen de cijfers die andere landen in Latijns-Amerika laten optekenen.
Strikte lockdown
‘We waren er tijdig bij, we hebben geprobeerd de crisis vóór te zijn’, stampt Maduro zijn boodschap er bij de burger in. Op televisie geven minister van Informatie Jorge Rodríguez en diens zus Delcy, die ook vicepresident is, dagelijks de stand van zaken.
Gezinnen zonder internet of smartphone kunnen hun huiswerk ophalen op school. ap
De regering voert haar eigen argumenten aan voor wat ze een succesvolle aanpak noemt. Zo mogen Venezolanen niet naar buiten zonder masker of handschoenen, zijn alle grote verkeersaders afgesloten en dwingen politie- en burgerpatrouilles vanaf de late middag een uitgangsverbod af – zie de feiten in Upata.
Wie het land binnenkomt, in de eerste plaats vele tienduizenden Venezolanen die de jongste weken hun baan verloren in buurland Colombia, gaat intussen onverbiddelijk in quarantaine, mensen met covid-verschijnselen moeten naar het ziekenhuis, de anderen naar een door de overheid gevorderd hotel.
Onderschatting
Maar dan nog: tien doden? De oppositie spreekt van pure propaganda, voor wetenschappers zit niet alleen de optelmethodiek, maar zeker ook de testcapaciteit fout.
‘Er is onmiskenbaar sprake van een onderschatting’, bevestigt de Franse Latijns-Amerikaspecialist Olivier Compagnon (Université Sorbonne-Nouvelle), die ook de blog Covidam: la covid-19 dans les Amériques runt. ‘Wel is het in deze fase nog onduidelijk of dat een doelbewuste strategie is van de regering, of het gevolg van haar onvermogen om verdachte gevallen massaal op te sporen. Het probleem is dat de piek in Latijns-Amerika pas eind mei verwacht wordt en dat voor de Venezolanen het slechtste moment nog komen moet.’
‘We hebben weinig hard bewijsmateriaal,’ stelt ook Javier Corrales van Amherst College (VS), die meerdere boeken wijdde aan het chavistische Venezuela. ‘Wel is het zo dat de belangrijkste hotspots van de epidemie zich voordoen in landen met sterke grensoverschrijdende uitwisselingen en een hoog ontwikkelde diensteneconomie. Venezuela bengelt op beide vlakken aan de staart van de wereld.’
Regime change
Compagnon noch Corrales gaan uit van een revolte met machtswissel als gevolg. ‘Het geweld zal toenemen,’ voorspelt die laatste, ‘maar geen kookpunt bereiken, omdat de regering zowel geïsoleerd als massaprotest de kop zal indrukken. Maduro maakt bovendien gebruik van de inlichtingendiensten om dissidentie in de eigen rangen en het leger aan te pakken.’
Ook Compagnon is sceptisch over een regime change. ‘Massa’s Venezolanen werken in de informele sector en moeten hun familie voeden. Hun eerste zorg is overleven. In zo’n context is de kans klein dat het tot een zware protestgolf komt.’
Ondanks de patstelling hebben regering en oppositie de voorbije weken geheim overleg met elkaar gepleegd. Hoewel de meeste insiders weinig van Juan Guaidó verwachten – hij gaat door voor lichtgewicht en in zijn entourage is onlangs een corruptiedossier opgedoken – ziet Compagnon ‘bij sommigen de lijnen wel bewegen nu het coronavirus toeslaat. Als de toestand echt tragisch wordt, zie ik het leger nog een rol opnemen. Dat is de enige factor die een overgangsregering tot stand kan brengen. Maar zover zijn we vandaag nog niet.’
Het beeld
reuters
Moderne God
(kdw)
Wie de hindoes in New Delhi wil overtuigen, heeft de keuze uit een lange lijst goden. Om de bevolking nu thuis te houden komt Yama, de God van de dood, goed van pas. Hij bedient zich dezer dagen ook van het coronavirus. Zelf draagt hij, de heerser over de doden, een mondmasker. Yama wil zelf namelijk wel blijven leven.
coronakansen
Deliverect won vorig jaar de Horecava Innovation Award. hh
De schakel tussen thuisbezorgapps en restaurants
De Gentse food start-up Deliverect heeft 16,25 miljoen euro opgehaald om zijn groeipad verder te zetten. Deliverect maakt software die het restaurants gemakkelijker maakt om hun online- en afhaalbestellingen te beheren.
Stijn Decock
Deliverect levert de schakel tussen de grote bezorgingsplatforms zoals Takeway.com, Deliveroo en Uber Eats en restaurants zoals Bavet of Lucy Chang. Vaak is het voor restaurants een kluwen van bestellingen die via verschillende platformen, de eigen website of de telefoon binnenlopen. Hierdoor is het moeilijk het overzicht te behouden. Het platform van Deliverect bundelt al die bestellingen via één tool, die gekoppeld wordt aan de witte kassa van de restaurants. Hierdoor moet het restaurantpersoneel niet langer verschillende tablets in de gaten houden en orders manueel overtypen.
‘Een belangrijke uitdaging in die keten van afhaalmaaltijden is het eten warm houden. Dus moet je de volledige schakel van bestelling, koerier en kok goed op elkaar afstemmen. Onze software helpt daarbij’, zegt Zhong Xu, mede-oprichter van Deliverect.
Juiste timing
De coronacrisis heeft tot resultaat dat afhaalmaaltijden flink aan populariteit winnen, waardoor de kapitaalverhoging op een juist moment lijkt te komen. Zhong Xu: ‘We waren al voor de crisis aan het onderhandelen en de coronacrisis maakte de administratieve afhandeling van het proces net moeilijker, dus het is niet vanwege de crisis dat we het kapitaal verhogen. Maar we zien natuurlijk wel dat afhaalmaaltijden door de lockdown boomen.’
Het zijn momenteel hoogdagen voor thuisbezorgde maaltijden. belga
Zhong Xu vervolgt: ‘Tot voor kort was een maaltijd via een koerier bestellen iets voor millennials, nu zie je een veel breder publiek gebruikmaken van een afhaalservice. De belangrijkste reden is natuurlijk dat restaurants door de lockdown dicht zijn. Je ziet de laatste weken ook dat mensen het beu zijn om zelf te koken en dat steeds meer restaurants met een afhaalservice beginnen’, zegt Zhong Xu. Volgens hem is dat voor kleine restaurants ook rendabel. Hij verwacht dat restaurants, wanneer ze opnieuw open mogen, zullen blijven inzetten op afhalen omdat door de sociale distance-regels de zaalcapaciteit nog lang lager dan normaal zal blijven. Afhaalmaaltijden leiden dan tot extra inkomsten.
Een nieuw fenomeen waar Deliverect op inspeelt zijn de zogenaamde ‘dark kitchens’, keukens waar niet gegeten kan worden, maar maaltijden onder verschillende namen worden verkocht, zoals Casper in Gent, met merken als Gloria. Door de coronacrisis zal dit concept verder groeien. Ook warenhuisketens zijn met afhaalplatformen voor eten aan het experimenteren.
Extra personeel en expansie
Deliverect wil de 16,25 miljoen euro die het ophaalt vooral gebruiken om verder te groeien. Zo zal er zowel in onderzoek en ontwikkeling geïnvesteerd worden als in internationale groei. ‘We zijn op vier continenten actief en hebben al kantoren in New York en Toronto. We willen nu ook een kantoor in Parijs openen. Bovenal gaan we het hoofdkantoor in Gent versterken en denken we te verdubbelen in omvang dit jaar met een dertigtal aanwervingen. Het gaat niet alleen om IT-medewerkers, maar ook om mensen met horeca-kennis’.
De kapitaalverhoging wordt gefinancierd door het Canadese durffonds Omers Ventures. Ook de twee bestaande financiële aandeelhouders, Smartfin Capital, het fintechfonds van Jurgen Ingels en het Nederlandse Newion doen mee aan de ronde. Net zoals de 4 oprichters, waaronder Zhong Xu. Deliverect werd in 2018 opgericht. Sindsdien zijn al 3,5 miljoen maaltijden via het platform verhandeld.
lockdowngedachten
De kinderen vroegen of ze de tent in de tuin mochten zetten om daar te gaan wonen. Ik heb vijf seconden getwijfeld. En toen ja gezegd. rr
‘Kleuterklassen zijn de horeca van ons schoolsysteem’
Thomas Renders (40) zit door het Coronavirus noodgedwongen thuis met het hele gezin. Hij is getrouwd met Falke en papa van kleuters Paul (6) en Tilda (5). Voor ons zet hij zijn lockdowngedachten wekelijks op papier.
- Ik probeer via deze weg elke week de nota’s van ons familiaal expertenoverleg te lekken, maar voorlopig houdt de regering er weinig rekening mee.
- Zelfs nu kan je nieuwe mensen leren kennen! De chauffeur van PostNL is een toffe kerel maar heeft wel een moeilijke jeugd gehad. Het meisje van B-Post is net begonnen maar ze doet het wel graag. Die van DHL zegt geen woord …
- Heb je een sneetje in je vinger van het gekleurde papier waar je net de kartelschaar ging in zetten? Gebruik dan geen handgel waar 70 procent alcohol inzit. Dat pikt.
- De kinderen vroegen of ze de tent in de tuin mochten zetten om daar te gaan wonen. Ik heb vijf seconden getwijfeld. En toen ja gezegd.
- Een kennis van een verre vriend (zeker niet ik!) ging vroeger nadat hij de kinderen op school had afgezet heel soms nog een half uurtje in zijn bed liggen. Die zal dat nu wel missen.
- Ik heb spijt dat ik ons huis niet heb laten schatten voor die vermaledijde lockdown begon. Het wordt nu zo intensief gebruikt dat er elke dag iets stuk gaat en de superlijm niet aan te slepen is.
- Drie jongens met elk een halveliterblik pils in de hand maken plannen om twee bankjes naast het onze te gaan zitten maar eerst spreken ze mij aan: ‘Meneer, u gaat toch niks zeggen hé?’ Nota aan mezelf: werken aan de meneer-klikspaan-look.
- Haar is een thema bij ons. Deze week heb ik het haar van mijn vrouw gekleurd. Ik had roze handschoenen aan en voor de rest deed ik het zoals elke kapper in Vlaanderen: de helft wit en de helft zwart. (stond zo op de gebruiksaanwijzing)
- Waarom er voor ons kleuterouders nog geen licht aan het einde van de tunnel is? Kleuterklassen zijn de horeca van het schoolsysteem. Elkaar ongevraagd bepotelen, af en toe wat pipi in de broek en niemand die naar de cafébaas luistert.
- Alles komt goed.
Fotoverhaal
Een thuistraining van Johan. afp
Niet alle freerunners blijven in hun kot
Freerunners laten zich niet beperken door het beton van de stad. Ze klauteren en springen over muren en daken, met het accent op de sierlijke capriolen die hun gevoel van vrijheid verhogen.
Maar wat als je dan door het coronavirus in je kot moet blijven? De Parijse freerunner Johan doet zijn oefeningen dan maar binnenskamers Zijn collega Simon houdt het niet uit en springt de daken op, en af, en terug op.
Zelfs in een appartement kun je stevige oefeningen doen. afp
afp
Simon houdt het binnen niet uit. afp
Hij moet zo’n handstand buiten, op een dak doen. afp
afp
afp
afp
de andere nieuwsfeiten
Code voor brandgevaar afgezwakt
De regenval van de voorbije dagen heeft het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) ertoe gebracht de code voor brandgevaar in de natuurgebieden in de provincies Antwerpen en Limburg af te zwakken.
Omwille van wekenlange droogte had ANB op 20 april code rood uitgevaardigd voor extreem brandgevaar in de Antwerpse en Limburgse natuurgebieden. De waarschuwingen en extra waakzaamheid ten spijt, brak er enkele dagen later brand uit in De Liereman in Oud-Turnhout die 30 hectare veengebied verwoestte.
In Limburg geldt nu nog code oranje, wat betekent dat de brandweer nog steeds op scherp staat en versterkt uitrukt bij de minste brandmelding. De brandtorens worden bemand op basis van een risico-evaluatie door beheerders en brandweerdiensten. Kinderen mogen niet zonder toezicht rondlopen en bezoekers worden aangemaand extra voorzichtig te zijn en zeker niet te roken of vuur te maken. In Antwerpen is er nog sprake van code geel, wat eveneens inhoudt dat de brandtorens indien nodig worden bemand en er extra waakzaamheid is.
Agent die talmde na tip over wapen aanslag Joods Museum opnieuw vrijgesproken
belga
De politieman die vervolgd werd omdat hij te lang getalmd zou hebben om een tip over de aanslag op het Joods Museum door te geven, is door het Antwerpse hof van beroep opnieuw vrijgesproken. De man was in oktober 2015 door de Brusselse correctionele rechtbank veroordeeld tot twee maanden met uitstel, maar nadien door het Brusselse hof van beroep vrijgesproken. Het Hof van Cassatie had die vrijspraak vervolgens verbroken, maar in een nieuw proces heeft het hof van beroep van Antwerpen de man dus opnieuw vrijgesproken.
Na de aanslag op het Joods Museum, die in 2014 vier dodelijke slachtoffers maakte, meldde een tipgever aan de informantendienst Brussel van de federale politie dat de gebruikte kalasjnikov mogelijk een wapen was dat pas in het milieu zou zijn verkocht. Volgens het Brusselse parket had de politieman getalmd om het rapport over die informatie op te stellen, waardoor de antiterrorismecel niet op de hoogte was.
Achteraf bleek dat de tip niet ging om het wapen waarmee de aanslag werd gepleegd.
Europese Commissie opent nieuwe procedure tegen Polen
Voor de vierde keer in minder dan drie jaar tijd heeft de Europese Commissie een inbreukprocedure gestart tegen Polen wegens een justitiehervorming die volgens haar in strijd is met de wetgeving van de Europese Unie. Deze keer gaat het om de wet die een omstreden tuchtregeling voor rechters bevat, die volgens de Commissie ‘als een middel van politieke controle’ kan worden gebruikt.
De wet werd eind december vorig jaar goedgekeurd en trad in februari in werking. De wet bepaalt onder meer dat rechters op basis van de inhoud van hun beslissingen onderworpen kunnen worden aan sancties. ‘Zo kan het tuchtregime gebruikt worden als een middel van politieke controle van de inhoud van rechterlijke beslissingen’, laakt de Commissie.
Colombia wordt lid van Oeso
Colombia is officieel de 37ste lidstaat geworden van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (Oeso). Dat heeft het samenwerkingsverband bevestigd.
‘De toetreding van Colombia is het bewijs van ons engagement om landen samen te brengen die streven naar de hoogste wereldwijde normen qua politiek beleid ’, zegt de secretaris-generaal van de Oeso, Angel Gurria.
Na Colombia bereidt de ‘club van rijke landen’ nu ook de toetreding van Costa Rica voor. Het proces daarvoor zit volgens Gurria ‘in de laatste fase’. Tot nu toe waren Mexico en Chili de enige Latijns-Amerikaanse landen aangesloten bij de Oeso.
Minstens 38 doden bij brand in Zuid-Korea
epa-efe
Bij een grote brand op een bouwwerf voor een loods in Zuid-Korea zijn volgens mediaberichten minstens 38 mensen om het leven gekomen. De balans in de ten zuiden van de hoofdstad Seoel gelegen stad Icheon kan volgens het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap nog oplopen want sommige arbeiders zijn nog vermist.
De vermoedelijke oorzaak van de brand is een explosie. Doordat de bouw met brandbare materialen gebeurde, kon de vlammenzee snel uitbreiding nemen.
Er bevonden zich zowat tachtig arbeiders op de bouwwerf.
Inflatie daalt verder in april
De inflatie is in april verder gedaald, voor de derde maand op rij. Het inflatiecijfer - dat is de mate waarin consumptiegoederen duurder worden - ligt deze maand op slechts 0,57 procent. Vorige maand lag de inflatie op 0,62 procent.
Het lage cijfer is opmerkelijk, want de afgelopen weken circuleerden heel wat mediaberichten over forse prijsstijgingen in de supermarkten. Aan de andere kant zijn de prijzen van energieproducten zoals benzine en diesel maar ook elektriciteit, fors gedaald.
De FOD Financiën maakt ook bekend dat door de coronamaatregelen het indexcijfer anders werd berekend. ‘Voor sectoren waar fysieke winkels momenteel gesloten zijn, worden gegevens online ingezameld als er geen andere databron is. Voor volledig gesloten sectoren (restaurants, kappers, reizen, ...) worden de prijzen doorgetrokken, al dan niet met een seizoenscorrectie’, klinkt het.
Zweden denkt aan trein tussen Malmö en Brussel
De Zweedse regering wil meer nachttreinen in Europa. Een eerste project zou een verbinding tussen Malmö en Brussel kunnen zijn, zegt het Zweedse verkeersagentschap in een studie. Er zijn wel nog obstakels.
Zweden is het land van klimaatactiviste Greta Thunberg en van ‘flygskam’ of vliegschaamte. De linkse regering liet onderzoeken of meer nachttreinen vanuit het land mogelijk zijn. Dat onderzoek is nu klaar en het verkeersagentschap ziet een trein tussen Malmö via Keulen naar Brussel als een goede start.
Zo’n treindienst zou wel maar ten vroegste in 2023 volledig van start kunnen gaan, en er liggen nog heel wat obstakels op het spoor. Zo zouden akkoorden moeten worden gesloten met de landen waar de trein door rijdt. In Duitsland dreigen alvast problemen.
Bovendien kan de verbinding bij de start niet winstgevend zijn. De studie heeft het over een geschat verlies van 50 miljoen kronen (4,7 miljoen euro) per jaar.
Volvo schrapt 1.300 banen in Zweden
afp
Volvo Cars wil in Zweden zowat 1.300 bediendejobs schrappen en het aantal consultancycontracten doorlichten en verminderen. Dat heeft de Zweedse autobouwer, die ook een grote productiesite heeft in Gent, bekendgemaakt. Volvo Cars wil een transformatieplan voor langetermijngroei versnellen, klinkt het.
Hoeveel en welke banen er uiteindelijk precies verloren gaan, zal in de komende maanden duidelijk worden na onderhandelingen met de vakbonden. De productie-operaties worden niet getroffen door de herstructureringsplannen.
Volgens Volvo Cars is de aankondiging in lijn met de aan de gang zijnde herziening van de operaties en nood aan structurele kostenverlaging, maar heeft de coronacrisis het belang van de maatregelen doen toenemen.
Kwart minder woonkredieten in eerste kwartaal van 2020
In het eerste kwartaal van dit jaar werd voor 24,2 procent minder aan woonkredieten verstrekt dan in dezelfde periode vorig jaar.
De voorspelde daling van de vraag naar woonkredieten is voluit realiteit geworden in de cijfers die de bankenfederatie Febelfin bekendmaakte. In bedrag werd voor 24,2 procent minder aan woonkredieten verstrekt tegenover het eerste kwartaal van 2019. In aantal kredietovereenkomsten gaat het om 22,5 procent.
In absolute cijfers verstrekten de banken in het eerste kwartaal voor 6,3 miljard euro aan nieuwe woonkredieten, verdeeld over 48.000 overeenkomsten. In het eerste kwartaal was er zowel de impact van het wegvallen van de woonbonus als van de coronacrisis. Eind vorig jaar kochten veel Vlamingen een woning uit fiscale overwegingen.
Indiase Bollywoodvedette overleden
Nicolas Armer/dpa
De Indiase acteur Irrfan Khan is op 53-jarige leeftijd overleden. Hij had kanker en stierf in een ziekenhuis in Mumbai aan complicaties ten gevolge van een darminfectie. De acteur speelde mee in films als ‘Slumdog Millionaire’, ‘Life of Pi’ en ‘Jurassic World’ en daarnaast ook in talloze Bollywoodproducties.
De acteur maakte in 2018 op Twitter bekend een neuro-endocriene tumor te hebben, een zeldzame vorm van kanker die ertoe leidt dat er een overmaat aan hormonen en hormoonverwante stoffen wordt aangemaakt. Hij werd daarvoor behandeld in een ziekenhuis in Londen. Twee maanden nadat hij naar buiten was gekomen met de diagnose, schreef Khan een open brief over zijn ervaring met de behandeling. Hij had het over de ‘intensiteit’ van zijn pijn en de ‘onzekerheid’ van het leven.
De grote en slungelachtige Khan stond erom bekend een heel gamma aan gevoelens te kunnen uitdrukken door gewoon eens te trekken met zijn wenkbrauwen of zijn ogen te bewegen.
ds audio
Charles Michel vijf maanden EU-president: ‘De balans is mager, zijn opdracht aartsmoeilijk’
Vijf maanden na zijn aantreden als voorzitter van de Europese Raad, komt de kritiek los op Charles Michel. De ex-premier slaagt er voorlopig niet in om tijdens de coronacrisis de neuzen van de Europese lidstaten in dezelfde richting te krijgen. Maar er is ook begrip voor de loodzware opdracht waarvoor hij staat.
Ex-premier Charles Michel leidt sinds 1 december 2019 de Europese Raad. Het parcours dat hij sindsdien aflegde, valt op zijn minst bochtig te noemen. Al kreeg hij natuurlijk vrijwel meteen de coronacrisis voor de kiezen, een uitdaging van ongeziene proporties. Europawatcher Bart Beirlant vertelt hoe Michel het ervan afbracht in zijn eerste maanden als voorzitter van de Europese Raad.
technologie
AFP
Jay Z wil niet dat zijn stem gekloond wordt
Met deepfake technologie kan iemand je stem ‘klonen’ om hem gelijk welke tekst te laten uitspreken. Maar mag dat wel? Jay Z vindt alvast van niet.
Dominique Deckmyn
Heeft Jay Z zich, in navolging van Kanye West, omgeschoold tot religieuze rapper? Nee, maar toch kun je op Youtube luisteren naar zijn lijzige stemgeluid terwijl hij heel ritmisch de eerste zinnen van het boek Genesis uit het Oude Testament voorleest. De maker of makers van het Youtube-kanaal Vocal Synthesis (dat 40.000 abonees heeft) laten er geen twijfel over bestaan: dit is niet de echte Jay Z. ‘De stem in deze video is volledig door de computer gegenereerd met een tekst-naar-spraak model dat getraind is op de spraakpatronen van Jay Z’, staat er duidelijk onder.
Deze video (die geen bewegende beelden bevat) is op Youtube blijven staan.
Maar enkele andere, waaronder één waarin Jay Z de to be or not to be monoloog uit Hamlet rapt, is afgelopen weekend een tijdje weggehaald.
Jay Z heeft het namelijk gehad met mensen die zijn stem pikken. Daarom heeft hij een reeks zogenoemde ‘deepfakes’ van zijn stem van Youtube laten verwijderen. Hij en zijn vertegenwoordigers beroepen zich daarvoor op het auteursrecht. De vertegenwoordigers van Jay Z beweren dat de video’s ‘onwettig gebruik maken van AI om de stem van onze klant te imiteren’.
Rocco Granata
Heeft Jay Z gelijk? Dat moet nog worden beslist. Hij verricht in ieder geval juridisch pionierswerk. Deepfake audio en video is zo’n recente ontwikkeling, dat nog allesbehalve duidelijk is wat je er wel en niet mee mag.
‘In België zou Jay Z waarschijnlijk wel zijn rechten kunnen laten gelden’, zegt Fabienne Brison, advocaat en professor intellectueel eigendomsrecht aan de VUB. Het Belgisch en Europees recht voorziet immers een ‘portretrecht’ op je eigen afbeelding: die mag niet zonder je toestemming worden gebruikt. En rechtbanken zijn er in het verleden van uitgegaan dat je dat principe ook naar je stem kunt doortrekken.
Brison verwijst naar een rechtzaak uit 2001: toen werd een fabrikant van koffiefilters veroordeeld voor het gebruik van de stem van Rocco Granata in een reclamespotje. Het ging toen weliswaar om een imitator, geen deepfake. De maker van de Jay Z deepfakes zou zich eventueel nog kunnen beroepen op het recht op parodie, maar volgens Brison is niet helemaal duidelijk wat er in dit geval dan precies wordt geparodieerd.
Maar in het Amerikaanse recht is de situatie minder duidelijk. Intussen staan de Jay Z deepfakes weer op Youtube. De videosite liet aan de website The Verge weten dat het de vertegenwoordigers van Jay Z om meer informatie heeft gevraagd omdat hun klacht onvolledig was, en dat de video’s inmiddels tijdelijk weer online staan.
Audio en video
Twee jaar geleden doken de eerste deepfake video’s op: video’s waarin je mensen iets zag doen of zeggen dat ze nooit gedaan of gezegd hadden. De term ‘deepfake’ is een knipoog naar deep learning. De video’s werden immers gerealiseerd door het gebruik van een geavanceerde vorm van artificiële intelligentie: de zogenoemde Generative Adversarial Networks of GAN’s.
Audio deepfakes maken gebruik van een gelijkaardige technologie die ook wel voice cloning wordt genoemd. Een deep learning systeem wordt getraind door het te ‘voeden’ met geluidsopnamen van een bepaalde stem, daarna kan het systeem een behoorlijke imitatie van die stem neerzetten.
Legitiem gebruik
Voice cloning heeft heel wat legitieme toepassingen. Het bedrijf Lyrebird maakt software die toelaat om kleine wijzigingen aan te brengen in een voorgelezen tekst. Stel dat tijdens een vooropgenomen interview de geïnterviewde per vergissing ‘Fellaini’ zegt terwijl hij eigenlijk ‘De Bruyne’ bedoelde. Dat kan in enkele seconden worden opgelost door, in een automatische transcriptie van het gesprek, het woord ‘Fellaini’ te vervangen door ‘De Bruyne’. Bij kleine wijzigingen is zo’n ingreep zo goed als onhoorbaar. In theorie zou je met die technologie ook een film van Tom Cruise kunnen dubben naar het Nederlands, en daarbij zijn echte stem gebruiken. Met deepfake video-technologie zou je vervolgens zijn lipbewegingen kunnen aanpassen, zodat ze perfect gelijk lopen.
Uiteraard is ook misbruik mogelijk. Cybercriminelen hebben al geprobeerd om het stemgeluid van een bedrijfsleider te klonen, en daarmee een medewerker van zijn bedrijf te overtuigen een betaling uit te voeren.
En de gekloonde stem van Jay Z gebruiken om zelf een hip hop single te maken en verkopen, daar zou je ook niet mee weg geraken. Al is het technisch in 2020 verrassend eenvoudig geworden.
cultuur
De stippen van Damien Hirst worden nu apart verkocht. rr
Kunstcollectief snijdt werk Damien Hirst in stukken en verkoopt losse delen
Voor zo’n 30.000 dollar kocht het New Yorkse kunstcollectief MSCHF een stippenschilderij van Damien Hirst. De stippen en het frame verkopen ze nu los. De voorlopige opbrengst: 168.740 dollar.
Arjen Ribbens, NRC
Kunst maken over het speculeren met kunst, en daar zelf weer dik geld mee verdienen. Dat is wat het New Yorkse kunstcollectief MSCHF doet met een dure zeefdruk van Damien Hirst, de rijkste levende kunstenaar ter wereld.
Het recept: het collectief kocht voor ruim 27.600 euro een van de talloze stippenzeefdrukken die de Britse kunstenaar al vele jaren maakt: L-Isoleucine T-Butyl Ester, uit 2018. De 88 verschillend gekleurde stippen werden uitgesneden en voor 480 dollar per stuk te koop aangeboden. Het gaterige restant van de zeefdruk, met Hirsts signatuur wordt geveild.
Een succesvol concept: de stippen waren in korte tijd uitverkocht. Het hoogste bod op het karkas met de titel 88 holes, 2020, ingezet op 45.000 dollar, is nu 126.500 dollar. De voorlopige opbrengst: 168.740 dollar (ruim 155.000 euro).
In een manifest laat het collectief weten dat het wil protesteren tegen de vele zombiekunstwerken die gekocht worden om mee te speculeren en die direct in kunstopslagplaatsen verdwijnen. Ook zegt het collectief te ageren tegen kunstenaars die met merchandising een succesformule uitmelken.
Eerdere projecten
MSCHF, opgericht in 2016, deed eerder van zich spreken. Vorig jaar veilde het voor 1,3 miljoen dollar een laptop die door een bekende hacker was besmet met zes van ’s werelds meest gevaarlijke computervirussen.
Om de twee weken lanceert het collectief iets nieuws. Bijvoorbeeld een app waarmee je op het werk ongemerkt naar Netflix kunt kijken, omdat het lijkt alsof je aan een telefonische vergadering deelneemt. De meeste publiciteit trokken de ‘Jezus schoenen’: een serie aangepaste Nike Air Max 97’s met water uit de rivier Jordaan in de zolen. Ze verkochten voor 1.425 dollar per paar.
In een profiel over het collectief in The New York Times zei topman Gabriel Gabriel Whaley dat het collectief graag steeds iets anders doet en zich nergens aan gebonden voelt: ‘Iedereen kent ons van de Jezus schoenen. Zoiets doen we eenmalig. Velen zeiden tegen ons: “Wacht, waarom zou je de oplage niet verdubbelen, je zou zoveel geld hebben verdiend!” Maar zo zijn we niet.’
Eind 2019 zocht het collectief naar werkkapitaal. Volgens The New York Times staken investeerders 11,5 miljoen dollar in het kunstcollectief.
carrièreswitch
Met service wordt in Ilka Van de Vyvers nieuwe, tijdelijke job iets anders bedoeld dan op het volleybalveld. Frank Bahnmuller
‘Ook rekken wil ik zo snel mogelijk vullen’
De meest onverwachte carrièrewending staat allicht op naam van Ilka Van de Vyver, de 27-jarige kapitein van de nationale volleybalploeg die bijspringt in het Aldi-filiaal van Sint-Amands.
Marc Vermeiren en Paul De Keyser
Ilka Van de Vyver, de laatste overgeblevene van de bronzen Yellow Tigers van het EK 2013, verliet midden maart haar Roemeense club Targoviste. Ook in dat land legde de coronacatastrofe het leven lam.
‘Op een woensdag speelde ik mijn laatste wedstrijd. De dag nadien ging het land op slot. En maandag stond ik opnieuw in België. Op Facebook zag ik dat de Aldi hier in Sint-Amands personeel zocht, dus heb ik me aangemeld. Vier dagen later, op 20 maart, kon ik beginnen. Deze job loopt tot 1 mei. Nadien concentreer ik me weer op mijn studies Lichamelijke Opvoeding en Bewegingswetenschappen, die ik deze zomer wil afronden.’
Had je niet gewoon een paar maanden kunnen thuisblijven, lekker uitrusten?
‘Ik ben nogal een actief meisje. Laat me een paar weken niets doen en ik word compleet gek. Op deze manier kan ik me nuttig maken en mensen helpen. Ik doe dit zeker niet voor het geld. Op mijn vrije dagen onderhoud ik mijn conditie met joggen, fietsen en core-oefeningen, en geniet ik samen met mijn vriend van het huiselijke leven in België. Na al die jaren van stress in de topsport doet dat deugd.’
Wat zijn je taken?
‘Ik doe alles: de kassa bedienen, rekken vullen, het magazijn in- en uitladen, de broodjes in de oven steken. Het leukste vind ik de rekken, omdat ik dan kan rondlopen. Aan de kassa speelt mijn rug wat op, dus dat probeer ik zo veel mogelijk te vermijden. De eerste twee dagen kreeg ik een opleiding. Ik nam zelfs lijstjes mee naar huis om alle producten met hun bijhorende nummers in te studeren. Onderschat dat type werk echt niet.’
Weten je collega’s dat ze samenwerken met de kapitein van de nationale volleybalploeg?
‘Ons team bestaat vooral uit vrouwen, die niet veel met topvolleybal bezig zijn. Ik pak daar ook niet mee uit, maar stilaan geraakte dat wel bekend. Mijn collega’s hebben alvast beloofd dat ze komen kijken als ik met de nationale ploeg in België speel.
Voor hen is het leven van een topsporter een totaal andere wereld, maar ze lijken mijn aanwezigheid te appreciëren.’
Heb jij met je 1m80 een bijnaam?
‘Sommigen noemen mij de reus, maar de meesten zeggen toch gewoon Ilka. Door mijn lengte leg ik de artikelen soms te hoog, waardoor de klanten er niet aankunnen.’ (grijnst) ‘Een werkpuntje. Ons publiek is behoorlijk divers. Omdat ik al jarenlang bij buitenlandse ploegen speel (Van de Vyver volleybalde al in Frankrijk, Duitsland, Slovenië, Italië en Roemenië, nvdr.) kan ik me in een handvol talen uit de slag trekken. Dan is het leuk om een Roemeense, Duitse of Franstalige klant in zijn eigen taal te helpen. Je merkt ook hoezeer oudere mensen of alleenstaanden snakken naar een babbeltje.’
Aldi heeft de reputatie om zijn personeel een hoog ritme op te leggen.
‘Het is alleszins wérken – van 9 uur ‘s morgens tot 19 uur ‘s avonds, met in totaal een uur pauze verspreid over de dag. Tijdens de middag trek ik altijd even naar buiten om mijn lunch te eten. Ook dat was ik niet gewoon: een hele dag binnen zitten. Ik heb enorm veel respect gekregen voor wie die dit als voltijdse job doet. Het is wennen: in deze job ben ik een gewone werknemer, die instructies opvolgt. Op het veld neem ik veel meer mijn eigen beslissingen. Maar mijn competitiegevoel is nog niet verdwenen, merk ik. Ik wil nog altijd die rekken zo snel mogelijk en zo goed mogelijk vullen.’ (schatert) ‘Ik ben nog nooit zo fier geweest op een rek als nu. En ik heb zelfs nog niets breekbaars uit mijn handen laten vallen.’
Wil je na deze zijstap de volgende jaren hoe dan ook professioneel blijven volleyballen?
‘Absoluut. En dat kan alleen bij een buitenlandse ploeg. Mijn Roemeense ploeg wil me graag houden. Na mijn sportloopbaan zou ik in het Zeepreventorium van De Haan willen werken, de plek waar obese kinderen begeleid worden. Maar eerst nog een paar jaar volleyballen. Sinds ik hier werk, besef ik meer dan ooit voorheen hoe zalig het leven als profsporter is. Topsport is echt living the dream.’
het kookpunt
Joke Van den Heuvel
Wentelteefjes met aardbeien en citroenricotta
Neen, de Veiligheidsraad gunt ons nog geen feestjes. We moeten dus nog enkele weken proberen er het beste van te maken ‘in ons kot’. En de rest van dit boek is dan voor het moment dat we weer buiten mogen.
Manon Van Aerschot: ‘Ontbijt op bed is meestal niet zo praktisch maar het blijft wel ontzettend leuk! Kies een handig gerechtje dat makkelijk te serveren is zoals deze luxe wentelteefjes. Een glaasje fruitsap erbij en klaar!’
Ingrediënten:
(voor 4 personen) - 250 g verse aardbeien - 4 eieren - 100 ml melk - 8 dikke sneden brood - 2 el boter - 250 g ricotta - zeste van 1 citroen - 4 el honing - 2 el poedersuiker - snufje zout
Bereiding:
- Verwijder de steeltjes van de aardbeien en snijd in partjes. Klop de eieren los in een diepe kom. Voeg de melk en het snufje zout toe. Wentel de sneetjes brood één voor één in het eimengsel en bak ze goudbruin in een pan met wat boter. - Schik de wentelteefjes op de borden. Lepel er wat ricotta bij en leg er wat aardbeien op. Werk af met wat citroenzeste, honing en poedersuiker.
DE MENING
Sakina Elkayouhi is journaliste en columniste
Leve het amateurisme van Youtube!
Jawad Maakor
Haperingen, mensen die niet in beeld horen te komen en een schakeltechniek waar elke beeldtechnicus resoluut zijn televisie voor uit het raam wil gooien. Wie had ooit gedacht dat een amateuristische talkshow vanuit een huiskamer ieder weekend zo’n half miljoen kijkers kon trekken? Met wat knullig houtje-touwtjewerk lukte het de Nederlandse presentator Beau van Erven Dorens op RTL 4, in Beau blijft Binnen. In het televisieprogramma praat de presentator vanuit zijn huis met bekende en onbekende Nederlanders over hoe zij de dagen doorkomen. Afgelopen weekend was de laatste aflevering, tot spijt van velen op sociale media en de presentator zelf. ‘Dan wordt het weer allemaal met heel veel make-up en studio’s en dergelijke’, verzuchtte hij.
In tijden van crisis zijn we creatiever, maar wat deze coronatijd ook laat zien, is dat de strakke televisiewetten op losse schroeven staan.Deze periode is een uitvergroting van een trend waarbij amateurcontent schaamteloos omarmd wordt. Zo zagen we de afgelopen weken hoe (radio)interviews met de telefoon werden genomen. Er was nul schroom bij televisiemakers om op nationale zenders een fragment in verticale vorm (de herkenbare vloggersstijl) en met blokjesbeeld uit te zenden. Zo blijkt dat televisie uit elke woonkamer kan komen. We weten nu van iedereen hoe de woonkamer eruitziet. En wie er nog bij zijn moeder woont.
Toch is het de Britse televisiezender Channel 4 die voor mij de toon zette. De zender schrapte het oorspronkelijke script van een nieuw aangekondigde show en maakte plaats voor een nieuw format door met professionele opnameapparatuur vanuit de woonkamer van de presentator uit te zenden. Met een heuse regiekamer in de garage. De zender denkt zelfs meer kijkers te kunnen trekken. Dat zou weleens kunnen kloppen.
Want het is dit soort professioneel amateurisme en roeien met de riemen die je hebt, die Youtubers vaak populair maken. Wat de jonge mediamakers grofweg gemeen hebben, is dat ze vooral uit passie of frustratie een manier zoeken om hun verhaal te vertellen. En dat maakt dat minder sexy en minder voor de hand liggende onderwerpen hun weg vinden naar de mainstream. Zo vertelde de jonge kijker Anouk in de laatste Beau Blijft Binnen over haar psychische problemen. Ze kreeg daar niet alleen waardering voor, maar belangrijker nog, ook de ruimte. Dat kon door de laagdrempelige stijl van het programma.
Daarom hoop ik dat televisiemakers na deze tijd niet alleen de stijl, maar ook een ander belangrijk kenmerk van Youtube als verhalenfabriek overnemen: authentieke, menselijke verhalen. En de diversiteit en de mensen achter die verhalen. Want, zo blijkt, er kunnen mooie dingen ontstaan wanneer je wat vaker de touwtjes loslaat. En er wat houtje-touwtje aan toevoegt.
?
Serieus?
verhalen die bizar genoeg echt waar zijn
Corona leidt tot extra vervuiling
pabr
U kent het fenomeen ploggers? Joggers die tijdens hun tocht afval opruimen. Wel, in Bree komen die opvallend veel corona-afval tegen, signaleert Het Belang van Limburg.
Marjan De Prins werkt als educatief medewerker van Welzijnszorg en Samen Tegen Armoede. ‘Omdat we veel telewerken, heb ik meer tijd voor andere activiteiten’, zegt ze. ‘Tijdens het lopen stoorde ik mij vaak aan het zwerfvuil in bermen, op straten en pleinen. Daarom begon ik te ‘ploggen’.’
‘Momenteel zijn we in Bree met vier ploggers. Samen hebben we al 60 zakken zwerfvuil opgeraapt. Vroeger raapten we vooral blikjes en snoepverpakkingen op: sinds de coronacrisis zijn dat vooral wegwerpmondmaskers, plastic handschoenen en zakdoekjes. Massa’s zakdoekjes.’
Covid en Corona zijn nu ook babynamen
Het moet niet altijd Wim, Luc, Stefanie of Robine zijn, hebben sommige ouders van pasgeborenen gedacht toen ze hun kind een epidemische naam toebedeelden.
Op 13 april schonk in het Filipijnse Bacolod Colline Tabesa het leven aan een meisje. In akkoord met vader John Tupas besliste ze haar dankbaarheid te uiten na een probleemloze bevalling. Hij wenste dat zijn dochter een ‘voornaam zou dragen die eraan herinnert dat covid ons heeft gespaard’. Daarom gaat de pasgeborene als Covid Marie door het leven.
Enkele weken daarvoor waren twee mama’s in het zuidoosten van India op hetzelfde idee gekomen. Het ene kind kreeg de naam Corona Kumar en het andere Corona Kumari.
Een soortgelijk idee borrelde op in het hoofd van een stel migrantenwerknemers in het noordoosten van India dat in de deelstaat Rajasthan op duizenden kilometer van zijn woonst geblokkeerd raakte. Het paar besliste hun zoon Lockdown te noemen wat in het Nederlands ‘Blijf in uw Kot’ betekent.
Deurne verhuurt tuinen van parochiecentrum
rr
Gezinnen die krap behuisd zijn kunnen sinds kort toch van een uurtje tuinplezier genieten. Samenlevingsopbouw vzw van de stad Antwerpen zet daarvoor parochietuinen in Deurne-Noord in, meldt Gazet van Antwerpen.
Op 17 april opende Samenlevingsopbouw vzw de tuin van het parochiecentrum van De Blijde Boodschap in de wijk Kronenburg. Drie namiddagen in de week kunnen gezinnen die krap behuisd zijn er terecht, na reservatie. Tijdens de voorbije zonnige, warme periode was De Blijde Weide – zo werd het initiatief genoemd – meteen een schot in de roos. Veertien gezinnen maakten gebruik van de mogelijkheid. Die ene tuin bleek na anderhalve week niet genoeg, dus kwam er een tweede parochietuin bij, op de twee weekdagen dat de andere niet open is.
Baby geboren tijdens reddingsoperatie
Tijdens een reddingsoperatie van 35 migranten in de Atlantische Oceaan, ter hoogte van het eiland Fuerteventura, is een baby geboren. Dat gebeurde tijdens de overplaatsing naar Puerto del Rosario, de hoofdstad van het eiland.
Dinsdagavond bracht een reddingsdienst een boot met 35 migranten, onder wie dus een hoogzwangere vrouw, over naar het dok op Fuerteventura. De boot bevond zich op 37 zeemijl, zo’n 68 kilometer, van het Canarische eiland. Gezondheidswerkers en het Rode Kruis brachten de inzittenden in veiligheid.
rr
Mondmasker wondermiddel?
BRUSSEL (eigen berichtgeving) - Mondmaskers kunnen niet alleen ingezet worden in de strijd tegen covid-19. Volgens sommige Amerikaanse studies hebben ook andere kwalen er geen verweer tegen.
Heetten mondmaskers aanvankelijk overbodig te zijn, nu vernemen we dat ze zonder meer cruciaal worden na de corona-quarantaine. Helaas zijn ze momenteel moeilijk vindbaar. Dubbel jammer, want Amerikaanse studies suggereren dat mondmaskers ook soelaas kunnen bieden bij andere aandoeningen.
Alumni van de Baltimore South Elementary School hebben bijvoorbeeld sterke aanwijzingen dat een mondmasker helpt bij slechte adem, wratten, maar ook bij sommige botbreuken.
In een artikel dat nog niet gepubliceerd werd in het gezaghebbende Nature beweren vorsers van de Knox City Grade in Texas (niet zover van Bud’s Diner en R.D’s Tacos to Go) dat ook obesitaspatiënten gebaat kunnen zijn bij een mondscherm.
De wetenschappelijke afdeling van de West Baptist Church (Topeka, Kansas) sluit niet uit dat blinden weer gaan zien met een mondmasker (indien correct aangebracht), en lammen weer zullen lopen (zij het aanvankelijk nog schoorvoetend). Experts noemen dat evenwel ‘louter hypotheses’.
Wél hoopgevend: het Junior High Special Economic (Rapid City, South Dakota) heeft berekend dat landen die het mondmasker verplichten hun bbp binnen drie maanden tijd kunnen verdubbelen. Het mondmasker verbieden zou zelfs een economische groei van 300 procent garanderen.
In eigen land neemt niet iedereen deze studies altijd even ernstig, maar met name Els Ampe (kandidaat-voorzitter Open VLD) vindt het toch merkwaardig dat onze virologen en overheid er met geen woord over reppen. ‘Wat verzwijgen ze ons nog om de lockdown-dictatuur in stand te houden?’, vraagt de volksvertegenwoordigster zich af.
Geert Meyfroidt, intensivist aan het UZ Leuven, straks bij Danira. Guy Puttemans
Canvas, 20.00 uur
Terzake
Veertig procent van de mondmaskers zou van slechte kwaliteit zijn, volgens bepaalde cijfers. Een vraag voor minister Philippe De Backer (Open VLD).
Voorts een reportage met Björn Soenens vanuit New York over Queens, een van de meest door corona getroffen stadsdelen.
Canvas, 20.35 uur
De afspraak
Margot Cloet van Zorgnet-Icuro komt praten over de huidige situatie in de woonzorgcentra, Oostends burgemeester Bart Tommelein (Open VLD) komt het overleg tussen de kustburgemeesters over de terugkeer van tweedeverblijvers, huurders en dagjestoeristen toelichten en communicatie-expert Noël Slangen laat zijn licht schijnen over het verband tussen onze dalende motivatie om de coronamaatregelen vol te houden en de verwarrende communicatie van de overheid.
Eén, 21.35 uur
Vandaag
Danira Boukhriss-Terkessidis en stamgast Linde Merckpoel ontvangen vanavond Geert Meyfroidt, intensivist aan het UZ Leuven, over de daling van het aantal covid-19-patiënten op de afdeling intensieve zorg. Denkt hij dat we klaar zijn voor een versoepeling van de maatregelen? Wim Lybaert schuift aan om te praten over het nieuwe seizoen van De columbus en chef-kok Gert De Mangeleer over hoe de horeca zich moeten voorbereiden op een heropening.
<p>Film</p>
Surrogates: science-fiction met Bruce Willis. rr
Q2, 20.35 uur
Point break (5,3)
Actiefilm met Édgar Ramírez, Luke Bracey, Ray Winstone en Teresa Palmer. Een jonge FBI-agent infiltreert in een uitzonderlijke groep van extreme sporters die ervan verdacht worden een reeks overvallen op bedrijven te hebben gepleegd. Hij gaat undercover met gevaar voor eigen leven en probeert te bewijzen dat deze atleten de architecten zijn van de verbijsterende misdaden die de financiële markten over de hele wereld opschudden.
Zes, 20.35 uur
Surrogates (6,3)
Sf-film met Bruce Willis, Radha Mitchell, Rosamund Pike en Boris Kodjoe. 2050. De hele wereldbevolking is vervangen door klonen van zichzelf. Daardoor kan iedereen veilig thuis leven en bestaat de nood niet langer om zich in de buitenwereld te begeven. Daardoor is zo goed als alle criminaliteit uit de wereld verdwenen. FBI-agent Tom Greer en zijn partner Jennifer Peters starten een onderzoek naar twee mensen die werden vermoord terwijl hun klonen werden vernietigd in een nachtclub. Een van de slachtoffers is Jarid Canter, de zoon van Lionel Canter, de uitvinder van de klonen. Greer en Peters vermoeden dat ene Miles Strickland met een nieuw wapen de klonen en hun eigenaars heeft vermoord. Wanneer Greer Strickland arresteert en hem wil overbrengen naar de gevangenis, gebruikt hij het wapen tegen hem. Daardoor moet Greer een noodlanding maken in een gebied waar mensen leven die zich openlijk tegen de klonen hebben gekeerd.
Vitaya, 20.35 uur
Motherhood (4,6)
Komedie met Uma Thurman, Anthony Edwards, David Schallipp en Daisy Tahan. Voor Eliza zijn er niet genoeg uren in een dag. Als alleenstaande moeder wil ze carrière maken, maar ze moet ook ieder moment van de dag klaarstaan voor haar twee kinderen. Het is dan ook een hele opgave om haar gezinsleven en haar carrière op de best mogelijke manier te organiseren. De stress bereikt een hoogtepunt als ze een groots verjaardagsfeest wil organiseren voor haar dochter.
Caz, 20.40 uur
American heist (5,0)
Actiefilm met Hayden Christensen, Adrien Brody, Jordana Brewster en Akon. James probeert zijn leven opnieuw op de rails te krijgen, maar wanneer zijn oudere broer Frankie vrijkomt uit de gevangenis, dreigt alles opnieuw te ontsporen. Frankie weet hem tegen beter weten in te overtuigen om samen een bankoverval te plegen. De zorgvuldig geplande bankoverval, onder leiding van beroepscrimineel Sugar, loopt al snel uit de hand. Kan James zichzelf en zijn broer redden uit deze benarde situatie?
Q2, 22.30 uur
Marked for death (6,0)
Actiefilm met Steven Seagal, Keith David, Basil Wallace en Joanna Pacula. John Hatcher is een gedreven geheim agent van de antidrugbrigade. Hij doet werkelijk álles om de misdadigers te pakken. Het is nu eenmaal de realiteit dat wanneer hij zijn eigen regels volgt, het recht iets vaker geschiedt. Maar na enkele jaren veracht John Hatcher zichzelf. Vanaf nu wil hij alleen nog rust. Hij neemt ontslag en keert terug naar Lincoln Heights, waar zijn moeder en zijn zus met haar gezinnetje wonen. Maar ook in deze voorstad van Chicago tiert de misdaad welig. Er is een oorlog aan de gang tussen Colombiaanse en Jamaicaanse drugdealers. John is blind voor wat er om hem heen gebeurt. Maar wanneer zijn nichtje dodelijk gewond raakt tijdens een schietpartij, kan John niet langer neutraal blijven.
De quoteringen zijn ontleend aan de filmsite IMDb.
Meestal zwaarbewolkt met perioden van regen. De minima schommelen tussen 5 en 9 graden. Rukwinden van 40 tot 55 kilometer per uur zijn mogelijk.
Morgen
Wisselend tot zwaarbewolkt. In het noorden en het oosten regent het ’s ochtends nog tijdelijk. Daarna is er overal kans op enkele buien, maar blijft het vaak ook droog. In de loop van de namiddag en ‘s avonds neemt de kans op intensere buien echter toe, eventueel met onweer. De maxima schommelen tussen 12 graden in de Ardennen en 17 graden in de Kempen.
Volgende dagen
Vrijdag en zaterdag blijft het wisselend bewolkt met kans op buien. Het wordt frisser, met zaterdag nog maxima tot 13 graden. Zondag zou het overwegend droog worden met zon en wolken.