België: licht dalende cijfers, maar misschien ‘weekendeffect’
pn
Er zijn in de afgelopen 24 uur 420 mensen opgenomen in het ziekenhuis vanwege een besmetting met het coronavirus. Dat meldden de interfederale woordvoerders Steven Van Gucht en Emmanuel André op de dagelijkse persconferentie. Er liggen minder mensen op intensieve zorg dan 24 uur geleden en ook het aantal mensen dat beademd wordt, is licht gedaald. De woordvoerders wijzen er wel op dat die daling mogelijk het gevolg kan zijn van het ‘weekendeffect’ en dat het te vroeg is om van een echte daling te spreken.
Er liggen momenteel 1.257 mensen op intensieve zorg, dat zijn er vier minder dan een dag eerder. Het aantal mensen dat beademd wordt, bedraagt 984 (-11).
185 mensen kwamen in de afgelopen 24 uur om het leven. Dat brengt het totaal aantal overlijdens in België op 1.632.
Wereldwijd bijna 1,3 miljoen besmettingen
Wereldwijd zijn door de coronapandemie al 1.280.046 mensen besmet, terwijl 69.789 patiënten aan covid-19 zijn bezweken, blijkt op de interactieve kaart van de Amerikaanse Johns Hopkins universiteit.
Met 337.646 besmettingen zijn de VS het hardst getroffen, gevolgd door Spanje (131.646), Italië (128.948), Duitsland (100.132) en Frankrijk (93.780). In de ‘wereldranglijst’ staat België op de elfde plaats met 20.814 infecties.
Italië betaalde met 15.887 doden de zwaarste tol inzake mensenlevens. Spanje zag 12.641 mensen bezwijken. De kaart van Johns Hopkins bevat geen cijfers voor de VS als geheel, maar voor de staten apart. Volgens Worldometers.info zijn er in Amerika 9.620 mensen omgekomen ten gevolge van covid-19.
Johns Hopkins registreerde in Frankrijk 8.078 doden en in Groot-Brittannië 4.934. België staat in die lijst negende met 1.632 overlijdens.
Burgemeester Werchter vraagt snelle beslissing over festivals
belga
Burgemeester van Rotselaar Jelle Wouters (CD&V) wil dat de Nationale Veiligheidsraad op basis van het advies van experts zo snel mogelijk een beslissing neemt over het laten doorgaan van grootschalige manifestaties tot het einde van de zomer. Wouters wijst erop dat de opbouw van de installaties van de muziekfestivals in Werchter, een deelgemeente van Rotselaar, al op 1 mei start.
‘Het zou niet verstandig zijn dergelijke beslissingen over te laten aan lokale burgemeesters. Het is aan experts om het risico in te schatten dat grootschalige popfestivals zoals Rock Werchter nadien resulteren in een nieuwe piek van corona. Ik vraag dat de Nationale Veiligheidsraad een beslissing over een eventuele afgelasting zo snel mogelijk neemt, zodat de organisatoren onnodige kosten kunnen vermijden’, zegt Wouters.
Rusland meldt 1.000 nieuwe besmettingen
De Russische autoriteiten hebben bijna duizend nieuwe besmettingen met het coronavirus gerapporteerd. Dat is de grootste stijging sinds het begin van de pandemie. Meerdere Russische regio’s behouden intussen hun quarantainemaatregelen.
Het aantal gerapporteerde gevallen steeg volgens officiële bronnen met 954 (11 procent) tot 6.343. Er vielen al minstens 47 doden als gevolg van het coronavirus.
President Vladimir Poetin gaf de Russen het advies om thuis te blijven en alleen voor absoluut noodzakelijke verplaatsingen de deur uit te gaan.
Brussels Airlines hervat niet voor 15 mei
pn
Brussels Airlines zal zijn vluchten ten vroegste op 15 mei hervatten. Dat meldt de Belgische luchtvaartmaatschappij. De heropstart zal gebeuren met een beperkt aanbod.
De maatschappij verlengt de tijdelijke opschorting van haar activiteiten met vier weken. Er blijven wel vliegtuigen beschikbaar voor repatriëringsvluchten en het vervoer van humanitaire goederen.
Twee weken quarantaine voor wie naar Duitsland terugkeert
Duitsers, burgers uit de Europese Unie (EU) of mensen die al jaren lang in Duitsland wonen, en die na meerdere dagen naar Duitsland terugkeren, zullen binnenkort twee weken in quarantaine moeten vertoeven, heeft het corona-crisiskabinet de deelstaten aanbevolen.
Alleen wie een ‘grondige reden tot reizen’ heeft mag nog naar Duitsland gaan. In wezen is inreizen uit derde landen alleen nog in zeer bepaalde gevallen toegestaan, de controle gebeurt aan de Duitse Schengen-buitengrenzen.
Boris Johnson blijft in ziekenhuis
De Britse premier Boris Johnson heeft er een ‘rustige nacht’ opzitten, maar blijft voorlopig nog even in het ziekenhuis. Johnson heeft nog steeds koorts en blijft ook last hebben van een hoest.
Johnson testte eind vorige maand positief op het coronavirus. De premier bleef in eerste instantie in thuisisolatie in zijn appartement in Downing Street, maar werd zondagavond op advies van zijn dokter uit voorzorg opgenomen in het ziekenhuis uit voorzorg. Volgens The Times had Johnson bij aankomst in het Londense St Thomas’ Hospital even zuurstof nodig.
De 55-jarige premier blijft de regering leiden, al moet minister van Buitenlandse Zaken Dominic Raab wel tijdelijk de dagelijkse topbijeenkomst over de coronacrisis in zijn plaats voorzitten. Mocht Johnson zijn taken plots toch niet meer kunnen vervullen, wordt Raab ad interim premier.
Oostenrijk versoepelt maatregelen
Een leeg reuzenrad in Wenen. afp
De Oostenrijkse regering zal na het paasweekend de maatregelen om de verspreiding van het nieuwe coronavirus in te dijken, beginnen te versoepelen. Sedert 16 maart staat het openbaar leven in Oostenrijk op een laag pitje.
Kanselier Sebastian Kurz zei vandaag dat kleine winkels, alsook bouw- en tuincentra hun deuren vanaf 14 april weer mogen openen als ze strikte hygiënische normen toepassen. Vanaf 1 mei zullen alle handelszaken, inkoopcentra en kappers weer open mogen.
De beperkingen op het verlaten van de woonst blijven evenwel tot eind april verlengd, de scholen blijven tot midden mei dicht. Tot eind juni zijn geen evenementen toegestaan.
Japan pompt 915 miljard euro in economie
De Japanse premier Shinzo Abe is van plan om de economie in zijn land aan te zwengelen met een stimuluspakket van 108 biljoen yen (zowat 915 miljard euro). Abe zou morgen in Tokio en andere delen van het land de noodtoestand afkondigen vanwege het coronavirus.
Het stimuluspakket is goed voor ongeveer een vijfde van het bruto binnenlands product (bbp) van Japan. Abe zal morgen meer details geven.
Abe is ook van plan om de noodtoestand uit te roepen in Tokio, Osaka en vijf andere zwaar getroffen prefecturen, melden Japanse media. In Japan zijn al 85 mensen overleden aan het coronavirus en werden ruim 3.500 besmettingen geregistreerd.
Banken promoten contactloos betalen
De banken verhogen de limieten om contactloos te betalen. Klanten zullen binnenkort de pincode pas moeten invoeren bij een betaling van meer dan 50 euro, meldt bankenfederatie Febelfin.
In Nederland werd de maatregel een tijd geleden al ingevoerd, zodat mensen het klavier van de betaalterminal minder moeten aanraken als ze betalen. In België duurde het wat langer, maar vanaf 14 april worden de betaalterminals stapsgewijs aangepast.
Momenteel kunnen consumenten tot 25 euro betalen door de kaart tegen de terminal te houden zonder pincode in te toetsen. Dat wordt 50 euro. Het zal ook duren tot de limiet van 100 euro bij meerdere opeenvolgende contactloze betalingen is bereikt, voor er een pincode wordt gevraagd. Nu ligt die limiet nog op 50 euro.
corona - de zorgverleners
Het Luikse ziekenhuis MontLégia opende een week eerder dan gepland de deuren om mee de coronacrisis te bestrijden. photo news
‘Ook tijdens corona moeten artsen aansprakelijk gesteld kunnen worden’
Een ziekenhuis in Luik ontving al verschillende schadeclaims van bejaarde coronapatiënten omdat ze geweigerd werden op de dienst intensieve zorg. Moeten zorgverleners in crisistijd beter beschermd worden tegen zulke schadeclaims?
Anouk Torbeyns
Verschillende families hebben het ziekenhuis MontLégia in Luik onder druk gezet om oudere coronapatiënten alsnog een plaats te geven op de afdeling intensieve zorg. Een van hen heeft zelfs een zaak in kort geding aangespannen om een 91-jarige patiënt toch nog op intensieve te krijgen. Dat schrijft het medisch vakblad Mediquality en Het Laatste Nieuws berichtte hierover vanochtend.
Dreigen artsen en andere zorgverleners te midden van de coronacrisis ook nog voor de rechtbank te moeten verschijnen? Ilse Weeghmans, directeur van het Vlaamse patiëntenplatform, heeft voorlopig nog geen weet van vergelijkbare gevallen in Vlaanderen. ‘En over de casus in Luik heb ik te weinig informatie om daarover uitspraken te doen. Ik kan dus niet inschatten om welke reden de 91-jarige patiënt werd geweigerd op intensieve zorg. Wel weet ik dat het spreidingsplan van de FOD Volksgezondheid goed werkt. Covid-19-patiënten die geen hulp kunnen krijgen in het ene ziekenhuis; worden normaal gezien vlot doorverwezen naar een ander hospitaal.’
Orgaandonatie
In het nieuwe MontLégia-ziekenhuis. photo news
De Luikse advocaten beroepen zich voor de rechtszaak in kort geding op de wet op de patiëntenrechten. Die stelt dat iedere patiënt recht heeft op gelijke toegang tot gezondheidszorg. Artsen zijn verplicht de wil van de patiënt te respecteren en kunnen de patiënt geen bed of medicatie ontzeggen als die beschikbaar zijn. ‘Toch denk ik dat deze zaak weinig kans maakt voor de rechter’, zegt professor medisch recht Thierry Vansweevelt (Universiteit Antwerpen). ‘In normale omstandigheden heb je inderdaad recht op gelijke toegang tot gezondheidszorg, maar dit zijn geen normale omstandigheden. Het patiëntenrecht geldt enkel wanneer er voldoende middelen zijn. Als er schaarste heerst, gelden er andere criteria. De rechter zal rekening houden met overmacht en beoordelen of, gezien de uitzonderlijke omstandigheden, de triagerichtlijnen (om te beoordelen welke patiënt medische prioriteit vereist, red.) nog steeds zorgvuldig zijn toegepast.’
‘Je kan het vergelijken met orgaandonatie’, voegt advocaat gezondheidsrecht Evelien Delbeke daaraan toe. Zij doceert ook aan de UAntwerpen. ‘In theorie zou iedereen evenveel kans maken om bijvoorbeeld een nieuwe nier te krijgen. In de praktijk is de vraag naar organen veel groter dan het aanbod. Dan geeft men voorrang aan degene die de beste én meest kwalitatieve overlevingskansen heeft. Dat criterium wordt ook nu wereldwijd toegepast bij coronapatiënten. Mocht de patiënt uit Luik alleen zijn geweigerd omdat hij oud is, is dat verwerpelijk en discriminatoir. Als blijkt dat hij ook nog andere onderliggende aandoeningen heeft, dan kan leeftijd een van de criteria zijn. Vergeet niet dat men spaarzaam moet zijn met het aantal bedden op intensieve zorg. Vandaag zijn er misschien voldoende, maar patiënten blijven er meestal enige tijd. Tegen dan kan de schaarste plots veel groter zijn.’
Immuniteit
Om te voorkomen dat zorgverleners tijdens de coronacrisis nog meer rechtszaken riskeren, lanceert professor medisch recht en advocaat Filip Dewallens (UAntwerpen en KU Leuven) in Het Laatste Nieuws een opvallend voorstel. ‘De overheid kan een wet of volmachtbesluit uitvaardigen om immuniteit te geven aan zorgverleners die zich houden aan de wetenschappelijke richtlijnen’, klinkt het. Thierry Vansweevelt noemt het een creatief idee, maar wellicht niet nodig. Nu we leven in een noodtoestand, kunnen artsen zich beroepen op overmacht en begaan artsen geen fout door triagerichtlijnen toe te passen. Overmacht sluit foutief gedrag uit. Bovendien: ‘Alle ziekenhuizen en artsen zijn verzekerd bij een aansprakelijkheidsverzekeraar. Die hebben door de crisis hun dekking uitgebreid met triage. Eventuele rechtszaken en schadeclaims zullen dus gedekt zijn. Ook artsen die buiten hun specialisatie om nu bijspringen, blijven verzekerd, mocht het ooit tot een rechtszaak of schadevergoeding komen, al blijft die kans nog altijd klein. Zorgverleners hoeven zich dus geen zorgen te maken.’
Juridische immuniteit voor artsen is geen goed idee, vindt ook Evelien Delbeke. ‘Onze zorgverleners staan iedere dag in de vuurlinie. Ook al moeten ze zich financieel weinig zorgen maken over eventuele schadeclaims, ze zijn verzekerd. Maar zo’n rechtszaak kan uiteraard ook emotioneel een impact hebben. Hun handelen wordt in vraag gesteld. Toch lijkt rechterlijke immuniteit mij ook een tikje gevaarlijk. Ook tijdens de coronacrisis moeten zij in theorie aansprakelijk gesteld kunnen worden. Uiteraard staan onze artsen en verpleegkundigen onder enorme druk. Maar waar leg je de grens, welke zaken zijn wel en welke zijn niet aan corona gelinkt? Wat doe je met medische beslissingen die niks te maken hebben met corona? Immuniteit kan ook een verkeerd effect hebben en corona mag geen vrijbrief worden om in het algemeen de zorgvuldigheidsnorm te verlagen. In plaats van immuniteit te verlenen, zou de overheid de zorgverleners beter kunnen beschermen door expliciet te bepalen wat de triagerichtlijnen op de dienst intensieve zorg in tijden van een pandemie mogen zijn.’
corona - de zomerfestivals
Het is nog niet duidelijk of Tomorrowland dit jaar kan doorgaan. Geert Van de Velde
Festivalzomer staat op de helling
Organisatoren vragen stilaan duidelijkheid over of de zomerfestivals nog kunnen doorgaan. De Nationale Veiligheidsraad neemt daar ‘snel’ een officiële beslissing over. Minister De Crem zei al dat een afgelasting ‘waarschijnlijk’ is.
Nick De Leu
‘De grote zomerfestivals worden waarschijnlijk geannuleerd’, zei minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) vanmorgen bij de Franstalige radiozender La Première. Momenteel wachten de meeste organisatoren af, omdat er nog geen officieel verbod is. Dat zal volgens De Crem niet lang meer duren. ‘De Nationale Veiligheidsraad zal zo snel mogelijk een besluit nemen’, klonk het op de radio.
Die beslissing hangt al langer in de lucht. Virologen spraken zich uit tegen festivals in de zomer van 2020, omdat het te riskant zou blijven om mensen in groten getale bijeen te brengen. De Britse festivalzomer is al deels geannuleerd, met onder andere Glastonbury, The Great Escape en Download – daar speelde mee dat de Britse overheid meldde dat er geen hulpdiensten beschikbaar zullen worden gesteld.
Stalen zenuwen
Belgische organisatoren geven vooralsnog blijk van stalen zenuwen, en kondigden nog geen uit- of afstel aan. Dat ligt deels aan de beperkte tijd die zelfs kleppers als Rock Werchter of Tomorrowland nodig hebben om hun terrein op te stellen: die eersten beginnen eraan in mei, die laatsten in juni. Ook festivals als Couleur Café en Brussels Summer Festival wachten op advies van de overheid (DS 26/3) – Brussels burgemeester Philippe Close (PS) zei vandaag dat het er voor dat eerste festival ‘niet goed uitziet’.
Voor een aantal lokale overheden lijkt de zaak duidelijk. De burgemeesters van Boom en Rumst (Tomorrowland), Rotselaar en Haacht (Rock Werchter) en Dessel (Graspop) gaven afgelopen weekend een negatief advies, maar verwezen tegelijk naar de Nationale Veiligheidsraad: die heeft de eindbevoegdheid.
Die Raad zal dus ‘snel’ beslissen, zegt De Crem. Wanneer valt moeilijk te voorspellen: de Veiligheidsraad komt alleen op vraag bijeen. Maar de organisatoren vragen wel stilaan om duidelijkheid. ‘Momenteel werken we in een soort van vacuüm’, zegt Nele Bigaré van Live Nation. ‘We wachten op een beslissing van de nationale overheid.’ Eenzelfde geluid valt te horen bij Debby Wilmsen van Tomorrowland. ‘We beseffen allemaal dat de zomer aan een zijden draadje hangt en dat er een klein mirakel nodig zal zijn om dit scenario om te keren.’ Beide organisatoren benadrukken dat ze de maatregelen ‘nauwgezet zullen volgen’, eens die aangekondigd worden. ‘De gezondheid en veiligheid van festivalgangers, artiesten, crew, vrijwilligers en omwonenden zijn onze grootste prioriteit.’
En de kleintjes dan?
De Crem had het bij La Première over de ‘grote zomerfestivals’. Maar ook bij de kleinere festivals, die Vlaanderen als een lappendeken bedekken, zijn er veel vragen. ‘Waar we nu echt mee gebaat zouden zijn, is een duidelijk statement van de overheid’, zei Frederik Balcaen van het Waregemse Hype-O-Dream afgelopen weekend in Het Nieuwsblad. ‘De onzekerheid is moordend, voor de festivals zelf, maar bij uitbreiding voor de hele muzieksector’, zei Kurt De Loor van Rock Zottegem in Focus Knack. Maarten Ruelens van Rock Herk zei in Het Belang van Limburg nog hoop te koesteren door de kleinere schaal van zijn festival. ‘Onze bezoekers komen voor het merendeel uit de buurt, Rock Werchter of Tomorrowland zijn meer internationaal gericht.’ Maar ook hij eist duidelijkheid. ‘Als Rock Herk kan doorgaan, moeten er ook nog tickets verkocht worden. En daarvoor komen we stilaan in tijdnood.’
En wat dan met de tickets die al verkocht zijn? Zullen bezoekers hun centen kunnen terugvragen? Ook daarvoor is het voorlopig nog koffiedik kijken. ‘De festivalfederatie werkt momenteel samen met de regering aan een oplossing voor de bezoekers en de organisaties’, zei Bart Roman van FedEvent bij VRT Radio. ‘Maar uitstel betekent niet noodzakelijk afstel: de kans is groot dat de meeste festivals volgend jaar opnieuw zullen organiseren en dat de waarde van de tickets niet verloren gaat.’
Toch lijkt de economische impact van een festivalloze zomer niet te onderschatten. ‘Alleen al Tomorrowland had in 2019 een economische impact op Vlaanderen en Brussel van om en bij de 230 miljoen euro’, zegt Debby Wilmsen. ‘Als een hele zomer van festivals geannuleerd wordt, spreken we over een economie van meer dan 1,5 miljard euro die omvalt. Festivals en ticketverkoop zijn daarbij maar het topje van de ijsberg: daaronder zit een ecosysteem van vele honderden leveranciers, freelancers, creatieve bedrijven, artiesten en agencies, die 70 tot 100 procent van hun omzet tussen mei en september genereren. Zij staan allemaal in het midden van de storm.’
corona - wegenwerken
Er zit opnieuw schot in de werken aan de R4 tussen Melle en Merelbeke. Fred Debrock
‘Normaal staan aan deze werken enorme files. Nu niet’
Ook zij vielen een tijdlang stil, maar op heel wat werven langs de weg wordt spoedig weer gewerkt. De Vlaamse regering en de werkgevers sloten daarover een akkoord.
Jef Poppelmonde
Terwijl het hele land nog grotendeels stilstaat, rijden op de ring rond Gent rode vrachtwagens af en aan, gevuld met heet asfalt. De heraanleg van het wegdek van de R4 werd eind maart, bij het ingaan van de maatregelen tegen het coronavirus, stilgelegd, maar draait nu weer op volle toeren. Alleen de plastic waterreservoirs waaraan de arbeiders voortdurend hun handen moeten wassen, verraden dat dit geen normale tijden zijn.
‘We kunnen niet al onze taken verderzetten’, zegt Robert Mulder, preventieadviseur bij Stadsbader, het bedrijf dat de werken uitvoert in opdracht van de Vlaamse overheid. ‘Alles waarbij spullen doorgegeven moeten worden, zoals bij montagewerken of de aanleg van elektriciteit, ligt stil. Maar werken met grote machines, zoals asfalteringen, zijn goed mogelijk zonder de regels over het afstand houden te overtreden.’
Het bedrijf nam enkele maatregelen om de veiligheid te garanderen. Zo komt elke werknemer nu individueel naar de werf – en niet langer, zoals dat gebruikelijk is in de bouwsector, samen in een werfbusje. ‘De ziekte-uitval is niet hoger dan in andere tijden’, zegt Mulder. Nog voor de paasvakantie afgelopen is, moet de R4 tussen Melle en Merelbeke weer opengaan – wat betekent dat veel mensen niet langer moeten omrijden om twee grote Gentse ziekenhuizen – Maria Middelares en het UZ Gent – te bereiken. ‘Wat wij hier doen is, zeker nu, essentieel’, zegt Mulder.
Tussentijdse betalingen
Na de afkondiging van de gedeeltelijke lockdown door de federale regering, hadden veel aannemers hun werven spontaan stilgelegd, veelal uit onzekerheid over welke taken in de nieuwe context nog toegelaten zouden zijn. Eind maart werd maar op 80 van de 186 werven van het Vlaams Agentschap Wegen en Verkeer gewerkt. ‘Nu de paniek wat is gaan liggen, is het tijd om opnieuw aan de slag te gaan’, zegt Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD).
Fred Debrock
Ze maakte daarover afspraken met de werkgeversorganisaties en de betrokken aannemers, die zich engageerden om op korte termijn zo veel mogelijk hun werven weer op te starten. Zo zal ook aan de Oosterweelverbinding in Antwerpen – waar alles nu grotendeels gestopt is – over een tiental dagen wellicht weer gewerkt worden. Aan het viaduct in Gentbrugge wordt zelfs een nieuwe werf opgestart.
In ruil zal de Vlaamse overheid de bouwbedrijven ondersteunen in deze voor hen financieel moeilijke tijden, door sneller tussentijdse betalingen te doen, geen boetes te innen voor werken die vertraging oplopen, of door tussenbeide te komen in de meerkosten die bedrijven maken door voor elke arbeider individueel vervoer te voorzien.
‘Tegen zichzelf beschermen’
Want volgens de minister is dit het uitgelezen moment om aan de wegen te werken. ‘Infrastructuurwerken zijn traditioneel een belangrijke motor van de economie’, zegt ze. En die kan wel een boost gebruiken. ‘Omdat het zo rustig is, is het bovendien heel veilig om aan de weg te werken. Daar heeft nu ook niemand veel last van. Normaal staan hier op maandagochtend enorme files’, zegt Peeters over de werf op de R4. Nu staat er niemand aan te schuiven. De achterstand in onderhoud van de wegen, die de Vlaamse overheid sowieso al had opgebouwd, loopt nu niet verder op.
Daar komt nog bij ‘dat veel wegenwerkers ook willen werken’, zegt Peeters. ‘Het is een win-win voor iedereen.’ Toch liep de ondertekening van het memorandum vertraging op, omdat de vakbonden zich er voorlopig niet achter scharen. ‘Wij zien niet voldoende garanties dat alle werkgevers de nodige maatregelen zullen nemen om de veiligheid en gezondheid van hun werknemers te verzekeren’, zegt Gianni De Vlaminck, federaal secretaris van de Algemene Centrale van het ABVV.
‘Mensen moeten alle sanitaire voorschriften – handen wassen, afstand houden – kunnen naleven. Zal dat op elke werf lukken? Ook op de kleinere zonder werfkeet? En hoe gaat de overheid dat controleren? We moeten werknemers ook tegen zichzelf beschermen: we willen niet dat ze in ongezonde omstandigheden weer gaan werken, om toch maar hun rekeningen te kunnen blijven betalen.’
corona - een regering van eenheid?
Premier Sophie Wilmès kan zich nog altijd profileren als verzoener. belga
Politieke eenheid blijkt dun laagje vernis
Politici die elkaar vliegen proberen af te vangen, regeringspartijen die kibbelen ... Na een paar weken vallen de maskers alweer af.
Christof Vanschoubroek
‘Nationale eenheid wordt niet uitgeroepen op een zondagavond. Ze wordt dag na dag, uur na uur opgebouwd in deze moeilijke tijden’, zei premier Sophie Wilmès (MR) op 17 maart, toen ze het vertrouwen voor haar minderheidsregering in het parlement vroeg. Een minderheidsregering die regeert met volmachten, gesteund door zeven oppositiepartijen.
Er was niet meer dan een paar weken nodig om de maskers af te laten vallen. Voor wie leeft bij de gratie van de kiezer is het haast onmogelijk zich weg te cijferen en helemaal op de achtergrond te verdwijnen. Zeker als die politici weten dat uiterlijk binnen een half jaar de hele discussie over regeringsvorming opnieuw oplaait. Of zelfs sneller, als tegen de zomer geen meerderheid wordt gevonden om de volmachten te verlengen. Het klassieke politieke spel lijkt helemaal terug.
Bart De Wever. Jan Van der Perre
De oppositie is terug
‘Het zou zuur overkomen om nu oppositie te voeren’, zei N-VA-voorzitter Bart De Wever (N-VA) vanmorgen nog in De Ochtend. Toch roert hij meteen subtiel de oppositietrom. ‘Wij voeren geen oppositie, maar het is omdat u nu die vragen stelt.’ Deze regering heeft volgens De Wever ‘op het vlak van handhaving tot nog toe geen geweldig parcours gereden’. Tegelijk vindt hij het ‘zorgwekkend dat er nog geen exitstrategie is’. En deze regering is ‘door het ijs gezakt’, als het gaat over het beheer van medisch materiaal. De Wever ‘kan zich wel iets voorstellen bij een onderzoekscommissie’, eens de crisis achter de rug.
Minister Maggie De Block (Open VLD) wordt intussen al enkele weken aan Franstalige kant frontaal aangevallen. ‘Chaos’, bestempelde PS-fractieleider Ahmed Laaouej het beleid van de minister van Volksgezondheid. De Block krijgt vooral van de PS de rekening gepresenteerd voor haar besparingsbeleid. Volksgezondheid is natuurlijk een departement dat de PS graag in haar mandje ziet, mocht de huidige minderheidsregering uitgebouwd worden tot een meerderheidsregering.
Intussen valt op dat deze regering al drie ministers van mondmaskers – behalve De Block ook Philippe De Backer (Open VLD) en Koen Geens (CD&V) – maar er is niemand van de talrijke MR-ministers die zich op dat terrein durft te begeven. Wilmès kan zich nog altijd profileren als verzoener en lijkt nog altijd niet besmet door de mondmaskerdiscussie.
Maggie De Block, onder vuur bij de Franstaligen. pn
De ballonnetjes zijn terug
Ook de ballonnetjes zijn terug. Vlaams minister Zuhal Demir (N-VA) schoot afgelopen weekend de hoofdvogel af met haar pleidooi voor waardebonnen voor tweedeverblijvers. ‘Laten we dat klasseren, waar het te klasseren valt’, zei CD&V-voorzitter Joachim Coens vanmorgen in De Ochtend. Maar vorige week zondag lanceerde vicepremier Alexander De Croo (Open VLD) in De Zevende Dag ook al het idee om werkgevers de kans te bieden werknemers een nettopremie van 1.000 euro te geven. De Tijd maakte vrijdag dan weer gewag van een premie van 1.450 euro voor verzorgend personeel.
Bij alle begrotingsbesprekingen en regeringsonderhandelingen worden voorstellen van anderen gelekt om ze al bij voorbaat te laten sneuvelen en worden eigen ballonnetjes gelanceerd opgelaten om ideeën politieke te kunnen claimen. Dat politieke spel komt ook nu opnieuw op gang.
De Wever wijt het voorstel van Demir aan het ontbreken van een strategisch relanceplan, waardoor iedereen uitgenodigd wordt om eigen voorstellen te lanceren. Coens beklemtoonde vanochtend nog eens ‘dat het belangrijk is dat zaken pas naar buiten worden gebracht als er consensus over is’.
Het gekibbel is terug
De minderheidspartijen zijn maar met drie – MR, Open VLD en CD&V – en toch sluipt het gekibbel ook deze regering binnen. ‘We mogen niet in een politiestaat terechtkomen’, waarschuwde Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten vorige week nog (DS 2 april). Ze reageerde daarmee op de ruime en strenge manier waarop minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) de coronamaatregelen wil laten naleven. Die probeerde met een scherpe rondzendbrief burgemeester, provinciegouverneurs en lokale korpschefs op één lijn te krijgen. Maar zo trapte hij ook op de tenen van enkele burgemeesters en korpschefs, want zij zijn verantwoordelijk voor de lokale politie.
‘Mensen op het terrein hebben nu geen boodschap aan politieke spelletjes en hebben lak aan ballonnetjes en discussies in de regering’, zei Coens vanmorgen nog. Maar het is blijkbaar de aard van het politieke beestje en dat verander je niet in een wip.
corona - Japan
De ministerraad van vanochtend in Japan, iedereen met mondmasker. reuters
Laks Japan gaat toch voor de bijl
Japan leek het aantal coronabesmettingen lang in de hand te hebben, maar nu roept premier Abe toch de noodtoestand uit. ‘Ze hadden dit ten laatste op 1 april moeten doen.’
Giselle Nath
Terwijl de hele wereld en alle beurzen de voorbije weken in een coronakramp schoten, leek het leven in Japan zijn gangetje te gaan. Wie ’s nachts de metro wilde nemen en uitgaan in Tokio, kon dat. Wie in de parken een collectieve picknick wilde houden om hanami te vieren (een feestdag om te kijken naar kersenbloesems, red.) ging zijn gang. Al die tijd bleef het aantal infecties verrassend laag, hoewel Japan veel risico loopt: het ligt dicht bij China, heeft veel oudere mensen en veel drukbevolkte steden.
Premier Shinzo Abe is nu toch van plan om de noodtoestand uit te roepen, zei een medewerker van de premier vanmorgen tegen het persagentschap Reuters. Dat zou voor het eerst zijn in de recente Japanse geschiedenis. Eerder herhaalde Abe dat er geen behoefte was aan noodtoestanden of lockdowns. Maar het aantal besmettingen is tijdens het weekend verdubbeld.
De noodtoestand zou morgen ingaan en tot zes maanden kunnen duren. Een nieuw wetsvoorstel voor een ‘ongeziene’ financiële bazooka aan gezinnen en bedrijven, noemt de crisis ‘de grootste sinds de Tweede Wereldoorlog’.
Wat betekent dat concreet?
Wettelijk gezien is de noodtoestand redelijk tandeloos. Japanse gouverneurs mogen de bevolking vragen om binnen te blijven, maar kunnen geen boetes opleggen. Ze moeten rekenen op de gehoorzaamheid van het volk. Niemand kan verplicht worden thuis te blijven. Dat is een erfenis van de Tweede Wereldoorlog, toen de door Amerikanen opgestelde Japanse grondwet de staatsmacht inperkte en burgerlijke vrijheden absolute voorrang gaf.
Maar symbolisch gezien is de noodtoestand een nieuw alarmsignaal. Volgens Kenji Shibuya, gezondheidsexpert verbonden aan King’s College in Londen, moest de noodtoestand al veel vroeger zijn ingevoerd. ‘Ten laatste op 1 april, gezien het exploderende aantal doden in Tokio.’ Volgens de Nikkei Asian Review is er een draagvlak bij de Japanse bevolking om binnen te blijven, maar nog niet bij iedereen. ‘De regels waren tot nu toe bijzonder laks, in vergelijking met New York en Parijs.’ Professor Tetsuro Kawamoto van de rechtenfaculteit van de Doshisha universiteit in Kyoto gaf aan dat er misschien boetes moeten worden ingevoerd, als dit vrije systeem onwerkbaar blijkt.
Het leven in Japan gaat nog steeds zijn gewone gang, al duiken overal mondkapjes in het straatbeeld op. epa-efe
Waarom aarzelde Japan tot nu toe om in te grijpen?
Premier Abe wilde volgens de meeste commentaren de Olympische Spelen niet in gevaar brengen. Terwijl Frankrijk en België in een lockdown gingen, waren er in Tokio drukke ceremonies rond het aansteken van de olympische vlam. Pas op 24 maart, na intense druk, gaf Japan schoorvoetend toe dat de Spelen uitgesteld moesten worden.
Ook wilde men het toerisme, een belangrijke born van inkomsten, niet nekken. Terwijl het ene na het andere land buitenlanders weerde, vroeg Japan toeristen uit het Westen om twee weken vrijwillig in quarantaine te blijven. Een Belgisch koppel dat anoniem wil blijven, zegt dat het vorige week vrijuit konden rondreizen naar de toeristische hotspots.
Japan leek daarnaast het aantal infecties in de hand te hebben. Een vaak aangehaalde verklaring was de hygiëne onder Japanners, die vaker mondkapjes dragen en geen handen schudden. Maar volgens de krant Japan Times en CNN zijn de data volledig vertekend omdat Japan nauwelijks test.
Wat zeggen de cijfers?
Formeel waren er in Japan zondagavond 2.483 besmettingen en 90 doden. Maar alleen wie zich erg ziek aanmeldde bij een ziekenhuis, werd getest en sommigen werden zelfs geweigerd. Van de 125 miljoen Japanners zijn er 39.466 getest – bijzonder weinig in vergelijking met bijvoorbeeld Zuid-Korea. De Japan Times noemt de relatief milde uitbraak een kwestie van gebrekkig testen en voorlopig geluk dat moeilijk kan blijven duren.
Dat Abe de traditionele voorjaarsvakantie in maart verlengde, speelde waarschijnlijk een rol. Maar de scholen gaan nu weer open, en amper 5,6 procent Japanners mag telewerken, blijkt uit een recente overheidsenquête. Velen verwachten het ergste voor Japans vergrijzende bevolking, als het virus echt toeslaat.
Het beeld
epa-efe
Hartverwarmende kaarsjes
(kdw)
Overal ter wereld dwingt het coronavirus mensen terug in hun eigen huis, en verbindt het mensen over de balkons. Op veel plaatsen wordt er om 20 uur geapplaudisseerd voor het zorgpersoneel. In India riep de regering de mensen gisteravond op om negen minuten stilte te houden om 21 uur voor alle slachtoffers, en de stad te verlichten met kaarsjes, zaklampen en telefoonschermpjes om de zorgwerkers te bedanken en aan te moedigen. De kaarsjes stralen warmte uit, de harten ook.
corona - strijd om medisch materiaal
Een lading mondmaskers komt aan op het vliegveld van Luik. belga
Wereldwijde strijd om medisch materiaal ontspoort
India verbiedt de export van een omstreden coronamedicijn, Frankrijk en Duitsland beschuldigen de VS van ‘moderne piraterij’, Trump lonkt naar een Duits farmabedrijf ... De strijd om medisch materiaal wordt steeds harder.
Nico Tanghe
Eigen volk eerst. Dat was dit weekend de achterliggende gedachte van de beslissing van de Indiase regering om alle export te verbieden van het omstreden malariamiddel hydroxychloroquine. Dat is een geneesmiddel waarmee in China duizenden covid-19-patiënten werden behandeld, maar waarvan de werking volgens de meeste experts – inclusief de Amerikaanse medische waakhond FDA – niet sluitend bewezen is.
Dat belette de Amerikaanse president Donald Trump niet om het medicijn de voorbije weken openlijk te promoten als mogelijke ‘gamechanger’ in de strijd tegen het coronavirus. Trump herhaalde tijdens een persconferentie in het Witte Huis, zondag, dat zijn land recent 29 miljoen choloroquine- en hydroxychloroquinepillen heeft opgekocht en toegevoegd aan zijn medische reserves. En dat in de hoop daarmee ‘levens te redden’.
Donald Trump en de Indiase premier Narendra Modi, in betere tijden. Trump was in India op staatsbezoek net voor de coronacrisis. pn
Wilde Westen
De mededeling dat India dit weekend besliste om de export van hydroxychloroquine ‘zonder enige uitzonderingen’ te stoppen, kwam in de VS dan ook hard aan. India had vorige maand exportbeperkingen ingesteld, maar eerder afgewerkte bestellingen mochten nog geleverd worden, inclusief een groot aantal bestellingen voor de Amerikaanse overheid. Trump benadrukt dan ook dat hij de Indiase premier Narendra Modi inmiddels persoonlijk heeft gevraagd om de pillen bestemd voor de VS alsnog vrij te geven. Een vraag die India volgens Trump nu ‘in overweging’ neemt.
Het voorbeeld illustreert dat ook op het vlak van de wereldhandel de onderlinge spanningen tussen landen fors toenemen. Met name in de strijd om medisch materiaal is het ieder voor zich. Niet het minst nu vooral de VS zich lijken te gedragen als cowboys in het Wilde Westen, waardoor met tal van landen de al fragiele diplomatieke relaties nog meer dreigen te verzuren.
Biedstrijd op de tarmac
In Frankrijk bijvoorbeeld ontstond eind vorige week ophef toen bekend werd dat een lading mondmaskers bestemd voor het oosten van het land in extremis zou zijn doorverkocht aan de VS – net voordat het vliegtuig met de levering in de Chinese stad Shanghai zou opstijgen. ‘Het is een echte strijd. Zelfs op de tarmac halen de Amerikanen nog hun portefeuille boven en bieden ze drie tot vier keer meer voor de mondmaskers dan wij hebben betaald’, verklaarde Jean Rottner, voorzitter van het regionale parlement van de regio Grand Est en zelf spoedarts in Mulhouse, aan tv-zender RTL. Rottner werd kort daarna gesteund door twee andere Franse gouverneurs die gelijkaardige beschuldigingen uitten.
‘Daar is niets van aan. De Amerikaanse overheid heeft geen enkel mondmasker opgekocht dat door China aan Frankrijk geleverd moest worden’, ontkende het Witte Huis. Maar dat kon de aanzwellende storm van internationale kritiek niet smoren. Ook de Canadese premier Justin Trudeau verklaarde dit weekend dat hij gelijkaardige verhalen had gehoord over agressieve opkooppraktijken van de VS en dat hij daarover ‘zeer bezorgd’ was.
Moderne piraterij
In Duitsland trok een lokale minister van de regio Berlijn, Andreas Geisel, recent aan de alarmbel. In een interview met de krant Tagesspiegel beschuldigde hij de VS zelfs van ‘moderne piraterij’. Dit deed hij nadat een lading professionele mondmaskers van het type FFP2 – geproduceerd door het Amerikaanse merk 3M en bestemd voor de Berlijnse ziekenhuizen – tijdens een tussenlanding in Bangkok integraal in beslag zouden zijn genomen door de Amerikaanse autoriteiten. Dat gebeurde op basis van een Amerikaanse noodwet die Trump zou toelaten alle Amerikaanse productie op te vorderen. 3M ontkende een dag later overigens formeel het bericht.
Het valt te bezien of aan dat soort ontkenningen in het buitenland nog veel geloof wordt gehecht. ‘Er is een boutade die zegt dat je in internationale relaties pas iets kunt geloven als het formeel is ontkend’, reageert Jan Wouters, professor internationaal recht aan de KULeuven. ‘Vorige maand was er ook al het bericht dat president Trump 1 miljard dollar had geboden om het Duitse farmabedrijf CureVac over te nemen, een bedrijf dat volop werkt aan een vaccin voor covid-19’, merkt Wouters op.
Hij vermoedt dat er zich stilaan een bewuste Amerikaanse strategie aan het aftekenen is. ‘Het lijkt er sterk op dat er zich een soort ‘America First’-strategie lijkt te ontwikkelen, waarbij het Witte Huis alle mogelijke drukkingsmiddelen samenbundelt om aan de Amerikaanse noden qua medisch materiaal te voldoen. Meestal zorgen de VS er altijd voor dat ze daarbij voldoende juridische basis hebben, maar deze keer lijken ze daarbij het internationaal recht wel erg ver op te rekken. Bieden op bestaande contracten lijkt me toch wel te ver gaan.’
Interne concurrentie
John Polowczyk, admiraal bij het Amerikaanse leger, tijdens een persconferentie op het Witte Huis. pn
In Washington lijkt men niet van plan om van aanpak te veranderen. Een Amerikaanse admiraal, John Polowczyk, gaf eind vorige week tijdens een persconferentie in het Witte Huis toe dat hij over een expertenteam beschikt dat ‘de wereld afspeurt’ om zo snel mogelijk alle nodige medische materiaal op te kopen. Zes cargovliegtuigen vol materiaal zijn volgens hem al in de VS geland, 28 bijkomende cargovliegtuigen met leveringen zijn nog gepland.
Dat heeft als bizar gevolg dat binnen de VS steeds meer staten de concurrentie van de federale regering aanklagen. Washington zou bij elke bestelling zodanig opbieden dat het daarbij de aankoop van medisch materiaal op lokaal niveau zou bemoeilijken. Zo moest de gouverneur van de Amerikaanse staat Massachusetts, Charlie Baker, een vliegtuig van de populaire American football-ploeg New England Patriots gebruiken om zelf een lading medisch materiaal op te gaan halen in China. Of hoe het ‘America First’ van Trump plots een heel selectieve interpretatie lijkt te krijgen.
corona - Televisie
WTFock wordt WTFockdown en volgt de personages thuis. rr
Een heel tv-seizoen ligt op apegapen
Alle opnames van tv-fictie liggen stil. Dat is bij ons vooral een ramp voor de productiehuizen, de zenders raken nog niet in (sorry) ademnood. In de VS is dat anders: daar komen meer dan vijftig tv-reeksen in gevaar.
Tom Heremans
Er vallen binnenkort wel degelijk gaten in de programmatie van de Vlaamse tv-zenders. U wist al dat de dagelijkse soaps Thuis en Familie hun seizoensfinale al ergens eind april kennen. Hoe dat wordt opgevangen, daarover willen Eén en VTM voorlopig niets kwijt, wellicht worden de andere primetimeprogramma’s gewoon met een halfuur vervroegd.
Loslopend wild: stilgevallen. vrt
Voorts weten we dat de opnames van een nieuw seizoen van Loslopend Wild (Eén) in het water zijn gevallen, en gisteren kwam het nieuws dat SBS het nieuwe, vierde seizoen van de webreeks WTFock heeft aangepast: het heet toepasselijk WTFockdown en volgt de personages thuis, in lockdown.
Voor het overige maken de drie grote Vlaamse zenders zich voorlopig niet al te veel zorgen over hun fictieaanbod. De reeksen die normaal nu zouden worden opgenomen, waren toch maar gepland om ten vroegste najaar 2021 te worden uitgezonden. Daar zit wel wat buffer op. Welke reeksen dat zijn, daarover wil men liever niets zeggen. ‘Voor de reeksen die we voor dit najaar voorzien, kunnen we volgens plan blijven gaan’, zegt VRT-woordvoerder Hans Van Goethem. ‘De opnames waren al afgerond voor de afkondiging van de coronamaatregelen.’
‘De impact op effectieve uitzenddata is voor alle Vier-reeksen voorlopig beperkt’, beaamt SBS-woordvoerder Kristof Demasure: ‘Als we tegen de zomer kunnen draaien, dan hoeft echt lang uitstel niet.’ Ook bij VTM is er voorlopig alleen impact op de dagelijkse soap Familie, volgens adjunct-woordvoerder Anja Peleman.
De boeken neer
De impact is vanzelfsprekend groter bij de productiehuizen. ‘Aangezien alle opnames worden uitgesteld, krijgen we bij de heropstart bovendien een bottleneck’, zegt An Jacobs, gedelegeerd bestuurder van VOFTP, de koepelorganisatie van film- en tv-producenten. ‘Alle producties worden dan tegelijk opgestart, waardoor een tekort aan beschikbare ploegen en acteurs ontstaat. Het wordt onmogelijk om de opgelopen vertraging helemaal in te halen, een deel van de geplande en uitgestelde producties valt zeker in het water.’
Daarbovenop vreest Jacobs dat de financiering van fictie opdroogt. ‘De advertentiemarkt stort in, waardoor de zenders krapper bij kas komen te zitten. En de taxshelter, waarvan de kas wordt gespijsd door bedrijven die winst maken, loopt leeg als bedrijven geen winst meer maken, zoals nu. Zonder taxshelter geen audiovisuele producties in België. Die impact zal dit najaar al voelbaar zijn. Op termijn zullen veel productiehuizen de boeken moeten neerleggen.’
Eerst testen
Dat is erg, maar in de Verenigde Staten is het nog erger. Niet zozeer bij de grote streamingdiensten. Die hebben ook tal van opnames moeten uitstellen: het vierde seizoen van Stranger things op Netflix, en de tweede seizoenen van Euphoria op HBO en van The morning show op Apple TV+, om er maar enkele te noemen. Dat is, alweer, dramatisch voor de productiehuizen, maar de streamingbedrijven overleven het wel. Er vallen geen gaten, simpelweg omdat streaming geen gaten kent, er blijft voorlopig wel genoeg te bekijken.
Dat is wel even anders voor de traditionele Amerikaanse tv-zenders, zoals ABC, CBS, NBC en Fox. Voor hen kon de pandemie en de daaruitvolgende lockdown op geen slechter moment komen. In Amerika is het nu immers volop pilot season, een begrip dat onze tv-wereld niet kent. In de vroege lente worden in de VS pilootafleveringen van nieuwe reeksen opgenomen, op basis waarvan de zenders beslissen of ze er een reeks in zien of niet. Ze beslissen dat niet in hun eentje, ze laten die ‘testafleveringen’ begin mei zien aan een select publiek en, belangrijker nog, aan adverteerders. Als het testpubliek gunstig reageert, en als de adverteerders brood zien in de serie (en ze dus willen onderbreken met hun tv-spots), pas dan wordt het volledige seizoen gemaakt. Er worden, dat had u al door, wel vaker pilots gemaakt waar nooit een serie van komt, en de meeste tv-series die op de Amerikaanse tv lopen, zijn begonnen met een testaflevering die ‘aansloeg’.
Commerciële traditie
Onder druk van streamingdiensten als Netflix, die tegenwoordig meer en sneller fictie produceren dan de traditionele zenders en die geen testafleveringen maken (wegens geen adverteerders) verliest het pilot-systeem aan populariteit. Toch hebben de vijf grote tv-zenders dit voorjaar nog gezamenlijk 56 pilots besteld, schrijft de Los Angeles Times. Er was er maar één opgenomen voor de lockdown begon. 55 bestelde pilots zijn dus niet gemaakt, 55 nieuwe reeksen komen er dus in principe ook niet. Tenzij de opnames over enkele weken alweer kunnen opstarten en de zenders beslissen de reeksen te maken zonder testaflevering. Veel tijd is er niet, want het Amerikaanse tv-seizoen begint eind september. Ook dat is een oude, commerciële traditie: in de jaren vijftig en zestig wilden de grote Amerikaanse autoconstructeurs in het voorjaar al de tv-programma’s kunnen kiezen waarbij ze eind september, wanneer ze hun nieuwe modellen lanceerden, reclame wilden maken.
Tijdens het pilot season, dat enkele weken duurt en waarbij ze extravagante pilot-events organiseerden om hun adverteerders van hun sokken te blazen, haalden de tv-zenders de voorbije jaren gezamenlijk zo’n 7 miljard dollar aan reclame-inkomsten op, schrijft de LA Times nog. De vraag is wat daar dit jaar van overblijft.
Fotoverhaal
Priester Peter Turrone leidt een kerkdienst in het Canadese Toronto. afp
Gisteren was het Palmzondag
Het is misschien aan u voorbijgegaan, maar gisteren was het Palmzondag, de zondag voor Pasen. Op die dag laten katholieken palmtakjes wijden. Ook dat verloopt anders dan andere jaren.
In Mexico staan (en knielen) de gelovigen langs de kant van de weg als priester Manuel Dorante langskomt. reuters
Er is minder volk langs de weg in het katholieke Polen. Huizen staan er weliswaar ook niet. reuters
In het Amerikaanse Pennsylvania luisteren gelovigen vanuit hun auto. ap
Palmzondag in Pakistan: ‘social distancing’ wordt gerespecteerd/opgelegd. afp
In Brazilië werd de misviering via het internet gestreamd. Nadien konden gelovigen vanop afstand terecht voor gewijde palmtakjes. epa-efe
De quarantainemaatregelen hebben ook in Spanje geleid tot de afgelasting van veel Paasevenementen tijdens de Semana Santa, zoals hier in Malaga. epa-efe
Een priester in Californië knielt bij de wagen van enkele van zijn kerkgangers. ap
Zo kan het ook: in Panama zal de zegening gebeuren vanuit een helikopter. afp
de andere nieuwsfeiten
Cycloon Harold slaat toe op Vanuatu
afp
Een zware tropische cycloon heeft het noordwesten van Vanuatu, een eilandstaat in de Zuidelijke Stille Oceaan, bereikt. Met windsnelheden tot 235 kilometer per uur kwam ‘Harold’ vorige nacht aan land op het eiland Espíritu Santo.
Harold is nu een cycloon van categorie 5. De tropische storm beweegt langzaam naar het zuidoosten, in de richting van de hoofdstad Port Vila, op het eiland Efate. De weerdienst van Vanuatu waarschuwt voor vernietigende stormen en overstromingen. Op dit moment zijn er nog geen meldingen van doden of gewonden.
Vanuatu is een archipel van 83 eilanden met in totaal ongeveer 300.000 inwoners. De eilandengroep ligt op zowat 2.000 kilometer ten noordoosten van Australische oostkust.
Op Vanuatu is sinds 25 maart wegens het coronavirus de noodtoestand van kracht, hoewel er nog geen bevestigde besmetting is vastgesteld. Om evacuaties door Harold mogelijk te maken, hebben de autoriteiten in de nacht van zondag op maandag de uitgangsbeperkingen versoepeld.
Stakingsaanzegging bij maatwerkbedrijven
De vakbonden hebben een stakingsaanzegging ingediend voor de maatwerkbedrijven, de voormalige beschutte en sociale werkplaatsen. Ze pikken het niet dat de regering de sector heeft ingedeeld bij de cruciale bedrijven.
De activiteiten van de maatwerkbedrijven, die onder hun 32.000 werknemers een groot deel mensen met een beperking tellen, kunnen door die beslissing worden voortgezet. Dat is nu ook het geval als het niet mogelijk is om de maatregel van social distancing toe te passen.
‘Dit besluit is onverantwoordelijk en gevaarlijk, gezien het duizenden werknemers in gevaar kan brengen, en dit terwijl het om mensen gaat van wie de gezondheid vaak al kwetsbaar is en waarvan het vermogen om de risico’s te begrijpen niet altijd aanwezig is’, zeggen vakbonden ACV en ABVV in een persbericht.
Volgens de bonden is maar een zeer beperkt deel van de activiteiten van de 133 maatwerkbedrijven essentieel, zoals de voedselverpakking of medische apparatuur.
Britse VW-bezitters hebben recht op schadevergoeding
afp
Tienduizenden Volkswagen-bezitters hebben voor het gerecht in Londen gelijk gekregen in een zaak die ze hadden aangespannen tegen de Duitse autobouwer Volkswagen, in de nasleep van het schandaal met de sjoemelsoftware.
Het Britse gerecht stelt dat Volkswagen wel degelijk bedrieglijke software ingebouwd heeft in wagens die verkocht werden in het Verenigd Koninkrijk, om te kunnen slagen voor emissietests.
Het gerecht moet nog beslissen op welke schadevergoeding de 91.000 klagers recht hebben.
Sijsele heeft deuren noodopvangcentrum geopend
Het noodopvangcentrum in Sijsele heeft de deuren geopend. De komende week zullen 45 bewoners er hun intrek nemen in afwachting van een beslissing over hun asielaanvraag. De opstart van het centrum verloopt in fases, om de geldende maatregelen om het coronavirus in te dijken zoveel mogelijk te respecteren.
Op het voormalige militaire domein in Sijsele, een deelgemeente van Damme, nemen de komende weken enkele asielzoekers hun intrek. De opstart verloopt trager dan normaal. Rode Kruis Vlaanderen, dat de organisatie van het centrum voor zijn rekening neemt, wil alle coronamaatregelen maximaal respecteren. ‘We zullen de mensen in kleine groepjes overbrengen en houden daarbij rekening met de social distancing die van iedereen wordt gevraagd’, zegt Ine Tassignon van Rode Kruis Vlaanderen. ‘Geen volle bussen meer, maar bussen waarop maar vijftien mensen zitten. Dit doen we drie keer per week: op maandag, woensdag en vrijdag. Deze week zullen er dus 45 bewoners aankomen in Sijsele.’
In het noodopvangcentrum in Sijsele kunnen 300 mensen terecht.
25 hectare bos in brand rond Tsjernobyl
reuters
In Oekraïne blijven de bluswerken voortduren in de zogenaamde ‘vervreemdingszone’ rond de kerncentrale van Tsjernobyl, waar zich in 1986 de zwaarste kernramp uit de geschiedenis voltrok. Er staat nog zowat 25 hectare bos in brand.
Tegen de brand vechten in totaal 140 brandweerlui met twee blusvliegtuigen en een helikopter. Behalve de 25 hectare in de vervreemdingszone, staat ook nog ongeveer 100 hectare bos in brand buiten het radioactieve gebied.
De radioactiviteit in de vervreemdingszone ligt fors boven de normale waarden, zei het hoofd van de ecologische inspectie, Egor Firsov, zondag. De rampenbestrijdingsdienst verzekert echter dat de radioactieve achtergrondstraling in het gebied rond de Oekraïense hoofdstad Kiev – op ongeveer 95 kilometer van Tsjernobyl – normaal blijft.
Zeven burgers gedood bij zelfmoordaanslag in Kameroen
Bij een dubbele zelfmoordaanslag door jihadisten van Boko Haram zijn in het noorden van Kameroen zeven burgers omgekomen. De aanslag gebeurde in Amchidé, aan de grens met Nigeria in de regio Extrême-Nord. ‘Twee zelfmoordterroristen van Boko Haram hebben zichzelf rond 20 uur opgeblazen’, zegt een politieofficier. Daarbij vielen behalve de zeven doden ook veertien gewonden. Onder de dodelijke slachtoffers zijn twee minderjarigen.
Amchidé is een belangrijke plaats voor de handel tussen Kameroen en Nigeria. Het plaatsje is een van de epicentra van de gevechten tussen het Kameroense leger en strijders van Boko Haram, die al sinds 2014 woeden.
Baas Amerikaanse inlichtingendiensten bijt van zich af
epa-efe
Na door president Donald Trump te zijn ontslagen als inspecteur-generaal van de Amerikaanse inlichtingendiensten heeft Michael Atkinson zijn handelen in de Oekraïne-affaire gerechtvaardigd.
‘Het valt zwaar er niet aan te denken dat het verlies van vertrouwen erop terug te voeren is dat ik mijn wettelijke verplichtingen als onafhankelijke en onpartijdige inspecteur-generaal ben nagekomen’, zei Atkinson volgens het nieuwsportaal Politico.
De inspecteur-generaal heeft een centrale rol gespeeld in het aan het rollen brengen van de Oekraïne-affaire die tot een (mislukte) poging tot afzetten van Trump heeft geleid.
Gemiddeld 600.000 kijkers voor virtuele Ronde van Vlaanderen
Ruim 600.000 Vlamingen keken zondagmiddag op Sporza naar de virtuele Ronde van Vlaanderen. De uitzending DeRonde2020 lokte gemiddeld 613.486 kijkers, een marktaandeel van 56 procent. Tijdens het piekmoment, om 16.09 uur, keken net geen 700.000 mensen.
Greg Van Avermaet won deze bijzondere editie. In DeRonde2020 kregen dertien profrenners, thuis op rollen, de laatste 32 kilometer van de Ronde voorgeschoteld.
Vorig jaar keken gemiddeld iets meer dan 1 miljoen mensen naar de tv-uitzending (van een reguliere editie van de Ronde van Vlaanderen). Dat kwam overeen met een marktaandeel van 81,9 procent.
Rolls-Royce betaalt voor het eerst sinds 1987 geen dividend uit
reuters
Rolls-Royce, de Britse bouwer van vliegtuigmotoren en luxewagens, keert voor het eerst sinds 1987 geen dividend uit aan de aandeelhouders.
Rolls-Royce heeft het zwaar, nu vliegtuigen van klanten Airbus en Boeing aan de grond staan. Luchtvaartmaatschappijen betalen Rolls-Royce per gevlogen uur, waardoor de Britse motorfabrikant de afgelopen zes weken 300 miljoen pond (341 miljoen euro) misliep.
Omdat nog onduidelijk is hoe lang de coronacrisis zal aanhouden, heeft het concern besloten de doelstellingen voor dit jaar te schrappen. Ook snijdt Rolls-Royce in de kosten om financieel weerbaar te blijven.
Het industrieconcern bezuinigt 137 miljoen pond door geen slotdividend over het jaar 2019 uit te keren.
Recticel vindt koper voor auto-interieurs
Recticel heeft een koper gevonden voor zijn afdeling auto-interieurs, al gaat het maar om een gedeeltelijke verkoop. De Belgische schuimrubberfabrikant kondigt een deal aan voor een joint venture met de Duitse investeringsmaatschappij Admetos.
De verkoop van de divisie Automotive sleept al een hele tijd aan. Al in 2018 hoopte het bedrijf een verkoop te regelen. In februari klonk het nog dat het coronavirus een verkoop vertraagde. Hoewel het virus nog niet is verdreven, heeft Recticel nu toch een deal.
De divisie Automotive Interiors wordt ondergebracht in een joint venture waarvan 51 procent in handen komt van Admetos, een investeringsmaatschappij uit München. Recticel blijft eigenaar van 49 procent. Met de nieuwe joint venture willen de eigenaars het klantenbestand en het geografische bereik uitbreiden.
Het nageslacht van bernie ecclestone
Bernie Ecclestone hoopt er vaker te zijn voor zijn jongste telg. ‘Voor mijn andere kinderen had ik amper tijd.’ rtr
De oudste is 65, de jongste is op komst
Op zijn 89ste wordt gewezen Formule 1-baas Bernie Ecclestone voor de vierde keer papa. Los van zijn eigen gevorderde leeftijd, ontstaat ook binnen zijn gezin een aardige leeftijdskloof, want zijn oudste dochter is al 65.
Dennis Van Goethem
De familiefeestjes ten huize Mick Jagger (76) oogden al markant. Als de Rolling Stones-zanger aan tafel zit met zijn acht kinderen, gaapt er een kloof van 46 jaar tussen de jongste en oudste telg. Straf, maar binnenkort moet Jagger de duimen leggen voor Bernie Ecclestone. De ex-Formule 1-baas wordt in juli, enkele weken voor zijn 90ste verjaardag, vader van zijn vierde kind. Zijn derde vrouw, de 45 jaar jongere Fabiana Flosi uit Brazilië, bevalt dan van een zoon. Wanneer grote zus Deborah op kraambezoek komt bij haar broertje, is het leeftijdsverschil liefst 65 jaar.
Of Ecclestone daarmee een record op zak heeft, weet niemand zeker. De oudste vader ter wereld wordt Ecclestone niet. In 2012 verwekte de Indiase ex-worstelaar Ramjit Raghav op 96-jarige leeftijd een zoon.
Maar dat Ecclestone voor een biologische stunt van formaat zorgt, staat wel vast. Al ziet de Brit er zelf geen graten in. ‘Ik snap niet wat hier vreemd aan is. Ik ben met pensioen, dus ik had tijd om te oefenen. En mijn vrouw keek hier jaren naar uit. Ik ben blij dat ze nog iemand zal hebben wanneer ik er niet meer ben.’
Handeltje op de speelplaats
De steenrijke Brit heeft al drie dochters uit twee eerdere huwelijken: Deborah (65) bij zijn eerste echtgenote Ivy Bamford, en Tamara (35) en Petra (31) bij zijn tweede vrouw en gewezen Armani-model Slavica Radic. Hij heeft ook vijf kleinkinderen én een achterkleinkind. Dat Ecclestone de komst van zijn zoon nogal losjes opvat – ‘Ik hoop dat hij snel backgammon leert spelen’ – past in zijn excentrieke aard. Hij regeerde bijna een halve eeuw over de koninginnenklasse van de autosport, de Formule 1, en verdiende er een fortuin. Vandaag is hij 2,8 miljard euro waard. Zonder zijn twee (v)echtscheidingen lag dat getal nóg hoger.
Ecclestone met zijn vrouw Fabiana. pn
Zijn neus voor zaken kweekte Ecclestone als kind. Op weg naar school kocht hij iedere ochtend de lokale bakker leeg, om op de speelplaats koeken en taart door te verkopen met stevige winst. Op zijn 16de stopte hij met studeren en dook hij in de motorsport. Eerst als handelaar in onderdelen, daarna als middelmatige racer. Na enkele crashes werd Ecclestone manager van onder meer wereldkampioenen Niki Lauda, Jochen Rindt en Nelson Piquet. Hij klom op tot teambaas en elleboogde zich een weg naar de top van de Formule 1.
In de jaren 70 toverde Ecclestone op eigen houtje de autosport om tot een business. Tv-rechten werden voortaan per opbod verkocht en elke Grand Prix die tegenwerkte, werd zonder genade geschrapt. Rondhangen deed hij niet langer met mecaniciens en racepiloten, wel met prinsen, politici en oliesjeiks.
‘Democratie voor dwazen’
Gaandeweg ging Ecclestone zich ook buiten het racecircuit ongenaakbaar voelen. Toen het Britse Labour van Tony Blair in 1997 tabaksreclame wilde bannen, doneerde hij een miljoen pond aan de partij. Niet veel later pleitte datzelfde Labour bij de EU voor een uitzondering in de Formule 1, waar sigarettenmerken de grootste geldschieters waren. Andere aanklachten wegens omkoperij en belastingontduiking kocht Ecclestone af.
En dan zijn er nog zijn politieke uitspraken. ‘Hitler kreeg tenminste dingen gedaan.’ En: ‘Democratie is voor dwazen, geef mij maar Poetin als leider van Europa.’ Ecclestone zegt wat hij wil en komt ermee weg.
Ondanks de toenemende kritiek bleven de teugels van de F1 nog jaren stevig in zijn handen. Pas toen de Amerikaanse investeringsgroep Liberty Media in 2016 de nodige miljarden op tafel legde, zette Ecclestone een stap opzij.
Betere vader
Nu Ecclestone opnieuw vader wordt, hoopt zijn vrouw Fabiana dat hij het rustiger aan gaat doen. Maar Ecclestone lijkt niet zinnens om ook maar één Grand Prix te missen. ‘Ik hoop wel een betere vader te zijn. Voor mijn andere kinderen had ik amper tijd.’ Zijn dochters Tamara en Petra, die zelf een vermogen vergaarden met mode en realityprogramma’s, wensten hun vader alvast ‘veel geluk’.
ds audio
Twee jaar na de schietpartij in een school in Parkland, Florida
Op 14 februari 2018 trok Nikolas Cruz naar zijn oude school in Parkland, Florida, en richtte er een bloedbad aan. Zeventien scholieren en leerkrachten lieten het leven in deze zoveelste schietpartij op een Amerikaanse middelbare school.
De schietpartij in Parkland was de dodelijkste schietpartij op een Amerikaanse middelbare school in de Amerikaanse geschiedenis. Tal van betogingen voor veiligere scholen en wapenwetdiscussies later vertellen overlevenden van de massaschietpartij hun verhaal aan Ine Roox.
het kookpunt
rr
Bloemkoolrisotto met taleggio, hazelnoten en beurre noisette
We zijn april, volgens groentenkalenders is het seizoen van de bloemkool begonnen. De groente biedt immens veel mogelijkheden. We kozen er vijf.
‘Taleggio is een gewassenkorstkaas uit Noord-Italië en smaakt ondanks zijn sterke geur verrassend zoet en mild. Deze heerlijke kaas is romig, smelt goed en past geweldig bij de bloemkool, rijst en noten. Je kunt hem eventueel vervangen door een blauwschimmelkaas, zoals gorgonzola dolce.’
Ingrediënten:
(voor 4 personen) - 50 g hazelnoten - 2 el extra vergine olijfolie - 100 g boter - 1 ui, gesnipperd - 2 teentjes knoflook - 500 g (ca. ½ middelgrote) bloemkool, blad en steel verwijderd en in roosjes - 300 g arborio- of andere risottorijst - 1,25 dl witte wijn - ca. 1,25 liter zacht kokende kippen- of groentebouillon - 200 g taleggio, in stukjes - 12 salieblaadjes
Bereiding:
- Verwarm de oven voor op 180 °C. Leg de hazelnoten op een bakplaat en rooster ze in 10 minuten licht goudbruin. Wikkel de noten in een theedoek en laat ze 5 minuten liggen, zodat de velletjes loslaten. Wrijf de noten in de theedoek om de velletjes te verwijderen. Hak de noten grof en zet ze weg. - Verhit de olie en 2 eetlepels boter in een grote pan op matig vuur en bak de ui en knoflook al roerend in 6 minuten glazig. Voeg de bloemkool toe en sluit de pan. - Stoof de bloemkool in 8 minuten zacht; roer af en toe. Roer de rijst erdoor en bak hem al roerend 2 minuten mee. Schenk de wijn erbij, breng hem aan de kook en roer tot de wijn vrijwel helemaal is verdampt. - Voeg ongeveer 2,5 dl van de hete bouillon toe en blijf roeren tot vrijwel alle bouillon is geabsorbeerd. Voeg nog 2,5 dl bouillon toe en roer weer tot de bouillon is opgenomen. Herhaal dit tot alle bouillon op en de rijst net gaar is; de rijst moet heel romig zijn. Voeg indien nodig wat extra bouillon of water toe. Roer de taleggio erdoor en breng op smaak met zeezout en versgemalen zwarte peper. Sluit de pan om de risotto warm te houden. - Verhit de resterende boter in een koekenpan op middel- hoog vuur en bak de salieblaadjes 2-3 minuten, tot de boter een nootachtige geur heeft; laat de boter regelmatig walsen in de pan. Roer de gehakte hazelnoten erdoor. Verdeel de risotto over vier kommen, schep er wat van de beurre noisette over en serveer.
DE verrijzenis
Charlotte Van den Broeck is schrijfster
Anne Sexton, met wodka en bontjas
Charlottte Van den Broeck. rr
Vandaag herrijst de Amerikaanse dichter Anne Sexton (1928-1974) uit ‘the death (she) wanted so badly and for so long’. Een vuistdik verzameld werk en een halve eeuw onder de zoden had Sexton nodig om haar woekerende doodsverlangen te bedwingen, maar nu ze weder opstaat, doet ze dat in de omarming van het volle leven.
Anne Sexton (1928-1974). The Life images collection via Getty
Vijfenveertig is ze, manisch, verleidelijk en gevaarlijk getalenteerd. Ze draagt haar moeders bontjas, die ze op de dag van haar suïcide zorgvuldig had uitgekozen als lijkwade. Het glas wodka waarmee ze de dood in ging, heeft ze nog in de hand, ze nipt. Haar opslaande ogen, even ontvankelijk als erudiet. Haar blik verenigt het negentienjarige modellenmeisje, Anne Gray, dat van thuis wegliep met Alfred Muller Sexton II, en de getormenteerde Pulitzerprijswinnaar die ze geworden is.
Uiterlijk doet actrice Elisabeth Moss een beetje aan haar denken, maar Anne Sexton heeft iets ‘enigs’, iets alleen van zichzelf, flamboyant en provocatief, en dan dat hardvochtige, je ziet het terug in haar portretfoto’s, zelfs op de foto’s waarop ze zich meisjesachtig voordoet.
Dat ‘enige’ werd tijdens haar leven bevochten door allerlei stereotiepe verwachtingen rond vrouwelijkheid. In de middelbare school was Anne Sexton de populaire schoonheidskoningin, the good girl, tegelijk kon ze niet weerstaan aan een onzedige drang naar sigaretten, jongens en auto’s. Later in haar huwelijk speelt ze de huisvrouw in de buitenwijk ‘(who) wore rubies and bought tomatoes’, maar in werkelijkheid is ze ‘a possessed witch’ die flirt met drankzucht, seksuele losbandigheid, depressie en de dood.
In haar gedicht Her kind, bijvoorbeeld, toont Sexton hoe het naoorlogse kleinburgerlijke Amerika ‘haar soort vrouw’ verstikt, het soort dat de bewoners van ‘the plain houses’ moreel verwerpelijk vinden.
Seks, begeerte, abortus, masturbatie, incest, hysterie, zelfmoord ... Haar poëzie verkent taboeonderwerpen en wordt gerekend tot de literaire stroming van het confessionalisme. De gedichten hebben iets van een biecht. Rauw, angstig en imperfect zoekt ze een lyrische vorm voor autobiografische gebeurtenissen, die tegelijk buitensporig onpersoonlijk zijn. Haar debuutbundel To Bedlam and part way back verschijnt in 1960, drie jaar voor The feminine mystique van Betty Friedan de tweede feministische golf in de VS aanstuwt. Ondanks de frictie tussen haar werk en het tijdsgewricht waarin ze schrijft, bouwt Sexton in enkele jaren tijd een carrière uit die haar tot het sterrendom katapulteert: prestigieuze aanstellingen, lovende kritieken, de nodige polemiek, duur betaalde lezingen en literaire prijzen buitelen over elkaar heen.
Ondertussen lijdt Sexton aan inzinkingen, manische episodes en de depressieve terugslag daarvan. Psychotherapie maakt de beloofde genezing niet waar. Ze draagt kill-me-pills in het handtasvakje voor de lipstick. Haar huwelijk is gewelddadig en haar grootse worsteling is misschien nog wel die met het moederschap, want evenmin als haar poëzie, heeft haar dood iets verzwegen.
Ondertussen weet de wereld uit de memoires van haar oudste dochter, Linda Gray, dat Anne Sexton monsterlijk kon zijn. Aan haar typemachine gekluisterd in een van haar ‘buien’ kon ze het amper opbrengen een boterham op tafel te smijten, om zich daarna zo snel mogelijk weer in haar werkkamer op te sluiten. In die toestand schreef ze in een angstaanjagend tempo drie tot vier per gedichten per dag – op de hielen gezeten door Respighi’s violen. Haar twee dochters leerden van poëzie te houden, om via die omweg kans te maken op haar liefde. Naast het emotionele misbruik getuigt Linda van fysiek en seksueel misbruik.
Anne Sexton had een getroubleerd leven waarin ze geweld heeft gekend en heeft doorgezet. En ze is een weergaloos dichter.
In al die verleidelijke en verwerpelijke tegenstrijdigheden is Anne Sexton aldus herrezen, bloedmooi, blauwogig, met wodka en bontjas, en ze vraagt ons of we al haar hoedanigheden dan nu verenigd krijgen, de glorie en de verdoemenis, of we haar vandaag zullen aanbidden dan wel verwerpen?
In de rubriek De verrijzenis laten we elke dag van de paasvakantie iemand uit de dood opstaan. Morgen: Tom Heremans over Kurt Vonnegut.
?
Serieus?
verhalen die bizar genoeg echt waar zijn
Mexico brouwt geen Corona meer
afp
De Mexicaanse brouwerij Grupo Modelo, een dochter van AB InBev die onder andere het Corona-bier maakt, is gisteren gestopt met het brouwen van bier. Grupo Modelo volgt daarmee de aanbeveling van de Mexicaanse overheid, die bierbrouwerijen als een ‘niet-essentiële activiteit’ beschouwt tijdens de coronacrisis.
In Mexico hebben al meer dan 1.500 mensen positief getest op het nieuwe coronavirus en dus besliste de Mexicaanse regering om alleen nog essentiële activiteiten toe te laten. Bier brouwen hoort daar niet bij.
De brouwer houdt nog wel een slag om de arm. Het bedrijf wil van de regering meer duidelijkheid over de positie van bier als agro-industrieel product. Want landbouw en voedselproductie worden wel als essentiële activiteiten beschouwd. ‘Als de overheid dat bevestigt, zijn we klaar om een plan uit te rollen waarbij meer dan 75 procent van ons personeel thuis werkt en de bevoorrading kan worden verzekerd’, klinkt het.
Geen biertaks in Duitsland
Nog biernieuws: de Duitse overheid geeft bierbrouwers uitstel voor de betaling van de jaarlijkse biertaks. De Duitse regering geeft de brouwers zo wat financiële ademruimte tijdens de coronapandemie. ‘Om de liquiditeit van de brouwerijen te verbeteren en jobs te beschermen, zijn het federale ministerie van Financiën en de tegenhangers op deelstaatniveau overeengekomen dat de biertaks kan worden uitgesteld’, luidt het.
De vereniging van Duitse brouwers noemt de maatregel een belangrijk signaal voor de sector, die onder grote druk komt. Meerdere brouwerijen komen in moeilijk vaarwater nu de export grotendeels is stilgevallen, evenementen zijn geschrapt en restaurants dicht moeten.
Ex-wereldkampioen wielrennen stelt appartementen ter beschikking
pn
Michal Kwiatkowski draagt zijn steentje bij in de strijd tegen het nieuwe coronavirus. De renner van Ineos stelt zijn appartementen in het Poolse Torun gratis ter beschikking van dokters en verplegers.
‘Er zijn geen woorden om het medisch personeel te bedanken voor hun werk’, schreef de wereldkampioen van 2014 op Facebook. ‘Ik hou van deze stad en ik wil helpen. In het centrum van Torun heb ik een aantal appartementen die ik wil delen. Misschien hebben sommige dokters, verplegers of ander medisch personeel schrik om terug te keren naar hun appartement uit vrees voor de gezondheid van hun geliefden. Mijn aanbod is geldig voor al het verplegend personeel. We voeren nu de laatste noodzakelijke veranderingen door zodat de appartementen vanaf dinsdag beschikbaar zijn.’
Slager verkoopt mondmasker tegen 50 euro
Er was voor gewaarschuwd: mensen zullen proberen geld te slaan uit de coronaproblematiek en de schaarste aan beschermingsmateriaal. De Antwerpse politie heeft bij een slager een doos mondmaskers in beslag genomen. Hij bood ze te koop aan tegen 50 euro per stuk. Ook bij een andere winkel werden dertig maskers in beslag genomen. Daar schommelden de prijzen tussen de 20 en de 60 euro.
De in beslag genomen maskers werden door de politie aan de spoeddienst van het Stuivenbergziekenhuis geschonken.
Mark Cavendish heeft depressie overwonnen
pn
Wielrenner Mark Cavendish kampte de voorbije jaren niet alleen met lichamelijk leed door het Epstein-Barr-virus. De Manx Express, zoals de Britse topsprinter wordt genoemd, had ook mentale problemen en sukkelde zelfs met een depressie, vertelde hij aan de Britse krant The Times.
‘Het is niet alleen mijn fysieke gezondheid die mij de voorbije jaren zorgen heeft gebaard, ik heb ook met psychische problemen gekampt’, getuigde de 34-jarige Cavendish. ‘In augustus 2018 werd bij mij een klinische depressie vastgesteld.’
Cavendish, die met 30 ritzeges in de Tour alleen Eddy Merckx (34 etappes) voor zich moet dulden, zegt dat hij intussen uit het diepe dal is geklauterd. ‘Ik zat op een donkere plaats, maar nu ben ik ergens anders. Gelukkig maar. En het voelt goed.’
rr
‘Dom is ook nodig’
BRUSSEL (Eigen berichtgeving): Vlaams minister Zuhal Demir (N-VA) pleit voor een aanmoedigingspremie voor niet-essentiële uitspraken.
Haar pleidooi voor waardebonnen voor mensen met een buitenverblijf aan de kust viel (ook in haar eigen partij) niet in goede aarde. Maar de minister nuanceert: ‘Akkoord, het was niet verstandig van mij. Zeg maar dom. Maar zoals ze in de koers zeggen: ik ben wél in beeld geweest. Dat was ook nodig voor onze democratie.’
Naar eigen zeggen wilde Demir niet zozeer geld uitdelen aan mensen die er al genoeg van hebben. Ze wilde vooral een signaal geven. ‘Deze coronacrisis creëert de indruk dat alleen experts, leden van taskforces of van de zogenaamde superkern, kortom mensen die er werkelijk iets zinnigs over te vertellen hebben, nog aan het woord mogen komen in de media. Maar er zijn ook nog politici die van toeten noch blazen weten, maar die toch hun stem willen laten horen. Wat hun recht is. Zij worden nu de facto monddood gemaakt. Ik noem dat een democratisch deficit.’
Demir geeft toe dat de inhoud en timing van haar aankondiging niet optimaal waren. Ze komt echter op voor het recht op profilering: ‘Ook niet-essentiële uitspraken hebben in een democratie hun bestaansrecht. Kunnen ze beter worden uitgesteld tot na coronacrisis? Misschien. Als uitstel maar geen afstel wordt.’
De minister pleit daarom voor een tegoedbon voor politici die nu niet uit de verf (uit hun kot) komen. ‘Ik weet dat er veel collega’s zijn die zich momenteel wat geïsoleerd voelen. Ze willen ook wel eens in beeld komen, desnoods met een opportunistische, ongefundeerde, domme of ronduit achterlijke uitspraak. Maar momenteel durven ze niet.’
De Demir-bon zou politici het recht verschaffen om na de coronacrisis de geleden publiciteitsschade in te halen.
Alexander De Croo, vanavond in de studio van Terzake. belga
Canvas, 20.00 uur
Terzake
Alexander De Croo (Open VLD) blikt vooruit naar de vergadering van de Eurogroep, waar zal worden besproken welke Europese landen welke maatregelen nemen.
Jan Delepeleire is raadgevend en coördinerend arts voor de woonzorgcentra en gaat in op de problemen daar.
Tot slot ook een reportage over corona in Groot-Brittannië.
Canvas, 20.35 uur
De afspraak
Infectiologe Erika Vlieghe geeft duiding bij de tendens in de coronacijfers. Bert Anciaux (SP.A) staat aan het hoofd van een woonzorgcentrum en belicht de problematiek daar.
José De Cauwer gaf mee commentaar tijdens de virtuele Ronde van Vlaanderen en blikt terug op die ervaring.
VTM, 21.45 uur
Helden van hier: corona
Reportagereeks over de hulpverleners, zorgverstrekkers en experten die te maken krijgen met de coronacrisis. Hoe verloopt alles, gezien door hun ogen?
Een, 22.20 uur
Vandaag
Praatshow met Danira Boukhriss-Terkessidis. Ze ontvangt Steven Van Gucht, die het heeft over de cijfers en het stilaan afbouwen van maatregelen zoals Oostenrijk doet. Bart Peeters blijft entertainen en maakt nieuwe stukjes Peulengaleis. Omdat zijn concertreeks is stopgezet, zingt hij even in de uitzending. Voorts is er nog Leen Dendievel over haar nieuwe programma ‘Kinderwens’.
<p>Film</p>
The Italian job, vanavond op Q2. rr
Q2, 20.35 uur
The Italian job (7,0)
Actiethriller met Mark Wahlberg, Charlize Theron, Donald Sutherland en Edward Norton. John Bridger en Charlie Croker leiden een misdaadgroep die voor een laatste keer wordt samengeroepen om 35 miljoen dollar aan goudstaven te stelen uit een zwaar bewaakte kluis in Venetië. Een van de misdadigers, Steve, heeft echter een geheime agenda en maakt dat de andere teamleden omkomen, zodat hij er alleen met de buit vandoor kan. Wanneer hij weer in Los Angeles arriveert, blijken de andere overvallers zijn poging tot eliminatie toch overleefd te hebben. Charlie en de anderen volgen Steve op de voet. Hierbij krijgen ze de hulp van Stella, de dochter van John en een professionele kluizenkraker. Samen vormen de leden het perfecte team om de grootste en gedurfde overval in hun carrière te plegen.
Vitaya, 20.35 uur
Life happens (5,6)
Komedie met Krysten Ritter, Kate Bosworth, Rachel Bilson en Geoff Stults. Kim, Deena en Laura delen een flat in Los Angeles. Hun zorgeloze leventje verandert drastisch wanneer een onenightstand van Kim resulteert in een onverwachte zwangerschap. Met de hulp van haar vriendinnen moet Kim zich zien te redden als alleenstaande moeder, terwijl ze probeert om opnieuw te daten.
Zes, 20.35 uur
Yours, mine and ours (5,5)
Komedie met Dennis Quaid, Rene Russo, Sean Faris en Katija Pevec. Kustwachter en weduwnaar Frank Beardsley wordt verliefd op zijn vroegere klasgenote Helen North, een ontwerpster van handtassen. In een impulsieve, verliefde bui trouwen ze direct na hun ontmoeting. De realiteit haalt hen echter in: Frank heeft acht gedisciplineerde kinderen en Helen heeft tien vrijgevochten bengels. Wanneer deze twee totaal verschillende gezinnen onder één dak moeten wonen, beginnen de problemen. De kinderen sluiten een verbond om samen het huwelijk binnen de kortste keren te doen springen.
Caz, 20.40 uur
Transformers: Age of extinction (5,6)
Sf-actiefilm met Mark Wahlberg, Stanley Tucci, Kelsey Grammer en Nicola Peltz. Jaren na de grote veldslag in Chicago, is de mensheid hersteld. De Transformers zijn van de aarde verdwenen, maar een groep zakenmannen en wetenschappers probeert de grenzen van de menselijke technologie te verleggen en hun eigen Transformers te maken. Tegelijk is er Cade Yeager, die een beschadigde Optimus Prime ontdekt en hem repareert. Uiteindelijk barst er een nieuwe epische strijd los tussen goed en kwaad.
Zes, 22.30 uur
The hot chick (5,5)
Komedie met Rob Schneider, Anna Faris, Matthew Lawrence en Eric Christian Olsen. Jessica Spencer, een populair tienermeisje, wordt op een dag wakker in het lichaam van ‘loser’ Clive Maxtone, en andersom. Terwijl Jessica probeert te achterhalen hoe ze in het lichaam is beland en hoe ze deze plotse gedaanteverwissling weer ongedaan kan maken, ontdekt ze hoe gemeen ze altijd tegen anderen is geweest. Clive heeft minder scrupules: hij maakt handig gebruik van zijn strakke, nieuwe lichaam om misdaden te plegen en de schuld op Jessica te steken.
Caz2, 22.35uur
Chinese Zodiac (6,1)
Actiefilm met Jackie Chan, Sang-woo Kwon, John Paisley en Fan Liao. Asian Hawk is een geheim agent die bijna met pensioen gaat. Voor het zover is, moet hij nog één missie oplossen. Om de wereld te redden van de ondergang dient hij twaalf bronzen artefacten, afkomstig uit China, te verzamelen. Deze werden in 1860 geplunderd door de Franse en Britse legers. Hawk krijgt hierbij de hulp van een Chinese studente en een bevallige Française.
De quoteringen zijn ontleend aan de filmsite IMDb.
Er komen opklaringen in het westen van het land. In het centrum en het oosten blijft het bewolkt met op sommige plaatsen tijdelijk lichte regen of motregen. Daarna wordt het overal droog met kans op vorming van nevel of mist. De minima liggen tussen 3 en 10 graden.
Morgen
Na het optrekken van het ochtendgrijs wordt het droog met opklaringen en wolkenvelden. In Hoog-België kan er een bui tot ontwikkeling komen. In het westen wordt het zonnig. Maxima van 14 graden aan zee tot plaatselijk 20 graden in het binnenland.
Volgende dagen
Woensdag droog en zonnig op enkele onschuldige wolken na. Het KMI verwacht maxima rond 22 graden in het centrum.
Donderdag blijft het droog en meestal zonnig met enkele wolkenvelden. Het wordt zo’n 22 tot 23 graden. Vrijdag blijft het nog overwegend droog en zonnig. Op het einde van de dag neemt de kans op een bui in het westen toe. Het is nog steeds erg zacht met maxima tot lokaal 23 graden.
Zaterdag kan een storing met regen ons land bereiken vanuit het westen. De maxima kunnen nog 18 graden bereiken in het centrum van het land. Zondag wordt het licht wisselvallig met kans op een bui. Seizoenstemperaturen met maxima rond 13 graden.
Elke dag een wiskundig raadsel
dieter hautman
Een verzameling munten
Elke dag bieden we u een wiskundig probleem om uw hersencellen aan het werk te zetten.
Lars Tanesy
1. Linus, Rinus, Rufus, Dokus en Marcus zitten aan tafel met een verzameling oude munten.
Linus neemt een kwart, dan neemt Rinus een derde, Rufus neemt er 8 en Dokus neemt dan de helft. De rest is voor Marcus die twee derde heeft van Linus.
Hoeveel munten waren er in totaal? (De oplossing staat onder de grote foto)