De voorbije 24 uur zijn in België 123 mensen overleden aan het coronavirus. Het totale dodental in ons land stijgt daarmee tot 828. Dat hebben de interfederale woordvoerders bekendgemaakt op de dagelijkse persconferentie.
Er werden 560 bijkomende mensen opgenomen in het ziekenhuis. Maar 436 mensen, een recordaantal, hebben het ziekenhuis kunnen verlaten.
Er liggen nu in totaal 4.995 patiënten in het ziekenhuis. Daarvan bevinden zich er 1.088 op intensieve zorg, wat er 67 meer zijn dan dinsdag. Er worden 834 patiënten beademd, een toename van 48 personen.
Voorts deelden de interfederale woordvoerders mee dat er sinds dinsdag 4.250 tests werden uitgevoerd op het coronavirus. Daarbij hebben 1.189 mensen positief getest, wat het totale aantal bevestigde besmettingen in ons land doet oplopen tot 13.964. Omdat niet iedereen getest werd, ligt het werkelijke aantal besmettingen nog hoger.
Bart Tommelein test positief
belga
De Oostendse burgemeester Bart Tommelein (Open VLD) heeft positief getest op covid-19. Hij vertoont voorlopig geen ernstige symptomen.
Tommelein moest dinsdag naar het ziekenhuis voor een reeds lang gepland onderzoek. Na een bezoek aan de cardioloog in januari was besloten dat er een onderzoek nodig was om eventuele vernauwingen of verstoppingen van de kransslagaders op te sporen. Uit de CT-scan bleek dat alles in orde was met zijn hart, maar de dokters zagen wel enkele vlekjes op de longen. Daarop besloten ze om hem te testen op het coronavirus.
Vandaag kreeg Tommelein te horen dat de test positief was. Hij vertoont geen ernstige symptomen en voelt zich goed, klinkt het. Samen met zijn gezin moet hij nu tien dagen thuis in isolatie blijven. Hij blijft voortwerken, maar van thuis uit en zonder fysiek contact met anderen.
Vlaamse regering komt met nieuwe steunmaatregelen
Bedrijven die niet dicht moeten, maar wel 60 procent omzetverlies lijden door de coronacrisis, krijgen een eenmalige compensatiepremie van 3.000 euro. De Vlaamse regering besliste eerder al om alle bedrijven en handelszaken die verplicht de deuren moeten sluiten door de coronacrisis een eenmalige hinderpremie van 4.000 euro toe te kennen. Maar heel wat ondernemingen die wel nog aan de slag zijn, lijden eveneens zware omzetverliezen.
De regering voorziet nu voor hen een eenmalige compensatiepremie. De premie is onder meer bedoeld voor loodgieters, tandartsen, kinesisten, cateraars, verhuurbedrijven, schilders of kleine delicatessenzaken. Voorwaarde is wel dat het omzetverlies tussen 14 maart en 30 april minstens 60 procent lager is dan in dezelfde periode vorig jaar. Voor starters moet er sprake zijn van een daling van 60 procent ten opzichte van het financieel plan.
Wereldwijd nu 874.000 besmettingen
epa-efe
Wereldwijd zijn nu 874.081 mensen ter wereld met het coronavirus besmet geraakt en 43.291 zijn eraan gestorven. Dat cijfer stond om 14 uur (Belgische tijd) op de website van de vermaarde Johns Hopkins-universiteit in de VS, die zich baseert op officiële bronnen.
Met 189.633 kennen de VS het meeste aantal besmettingen, gevolgd door Italië (105.792), Spanje (102.136) China (82.359), en Duitsland (72.383 gevallen). België staat op de tiende plaats met 13.964 infecties.
Wat betreft mensenlevens, incasseerde Italië de grootste klap met 12.428 sterfgevallen. Spanje telde er 9.053, Frankrijk 3.523, China (Hubei) 3.183 en Iran registreerde 3.036 overlijdens ten gevolge van covid-19. Met 828 staat België negende.
13-jarige jongen overleden in Groot-Brittannië
Een jongen van dertien jaar is in Londen overleden aan covid-19. De jongen is het jongste slachtoffer in Groot-Brittannië zonder bekende medische voorgeschiedenis.
De jongen was vorige donderdag met luchtwegklachten opgenomen in het King’s College Hospital, in het zuiden van de hoofdstad. Maandag overleed hij. Het ziekenhuis bevestigde dat de jongen besmet was, maar gaf geen verdere details.
Italië verlengt maatregelen
epa-efe
De Italiaanse regering verlengt de beperkingen op de bewegingsvrijheid van de bevolking tot 13 april. Dat heeft de Italiaanse minister van Gezondheid Roberto Speranza in de Senaat bevestigd. De verlenging van de lockdownmaatregelen was begin deze week al min of meer aangekondigd door de regering.
Sinds 10 maart mogen de Italianen zich niet meer vrij bewegen. Scholen zijn dicht en hetzelfde is het geval voor heel wat bedrijven. Tot hiertoe gold het dat de maatregelen van kracht waren tot 3 april.
Italië is het zwaarst door de coronapandemie getroffen land in Europa. Het aantal mensen dat inmiddels positief werd getest op het sars-CoV-2-virus ligt er op ruim 105.000 en er zijn ook al meer dan 12.000 mensen gestorven.
Turkije stuurt hulpmiddelen naar Italië en Spanje
Turkije heeft een militair vrachtvliegtuig met mondmaskers, beschermende brillen en andere medische hulp naar Spanje en Italië gestuurd om deze landen te helpen bij de strijd tegen het coronavirus.
De twee Navo-landen zijn in Europa het zwaarst getroffen door het coronavirus, met een dodental van ruim 12.000 in Italië en ruim 9.000 in Spanje.
‘Trots te zien dat bondgenoten elkaar steunen via ons centrum voor hulp bij rampen. #Samensterker’, tweette Navo-topman Jens Stoltenberg.
Turkije heeft tot dusver 214 doden gemeld door covid-19 en telt 13.531 bevestigde besmettingen.
Zestig Australische kranten tijdelijk niet op papier
afp
News Corp, de grootste Australische krantengroep, die in handen is van mediamagnaat Rupert Murdoch, heeft aangekondigd dat een zestigtal regionale kranten tijdelijk niet meer zal verschijnen op papier. Als gevolg van het nieuwe coronavirus zijn de advertentie-inkomsten gekelderd.
News Corp zegt dat zijn kranten in de staten New South Wales, Victoria, Queensland en West Australia niet meer op papier zullen verschijnen. Voortaan zijn ze alleen nog online te raadplegen.
‘We hebben deze beslissing niet licht genomen’, zegt Michael Miller, ceo van News Corp Australasia. ‘De coronacrisis oefent een nooit eerder geziene economische druk uit en we doen al het nodige om zo veel mogelijk jobs te behouden’, zei Miller.
Nederlandse vestigingen van Jamie’s Italian definitief dicht
De vestigingen van Jamie’s Italian in Rotterdam en Den Haag, een restaurantconcept van de Britse tv-chef Jamie Oliver, sluiten voorgoed de deuren. Dat laat de directie van Italian Food Concepts Netherlands weten.
‘Het uitblijven van omzet door de coronacrisis in de afgelopen weken en het uitblijven van omzet in de komende weken, mogelijk zelfs maanden, in combinatie met het doorlopen van de vaste lasten, heeft ertoe geleid dat wij geen verdere toekomst zien voor onze restaurants’, luidt de verklaring. Het besluit voor de definitieve sluiting komt een dag nadat de Nederlandse regering had bekendgemaakt dat de maatregelen voor de horeca nog tot minstens 28 april worden verlengd.
Frankrijk zit bijna aan zes miljoen controles
In Frankrijk hebben politieagenten al 5,8 miljoen controles uitgevoerd sinds het begin van de lockdown. De Franse minister van Binnenlandse Zaken Christophe Castaner heeft de bevolking gewaarschuwd tegen elke poging om in de lente op vakantie te vertrekken.
Sinds 17 maart stelden de agenten 359.000 pv’s op voor het niet naleven van de maatregelen, aldus de minister op de zender LCI. ‘Wanneer we controleren, is dat niet om te verbaliseren, maar om de quarantaine te garanderen’, zei hij.
De Franse bevolking moet een attest hebben om het huis te verlaten. Slechts enkele redenen, zoals inkopen doen, naar het werk gaan of een medische reden, zijn toegelaten.
corona - mondmaskers
Sinds de coronacrisis duiken nu ook bij ons overal mondmaskers in het straatbeeld op. photo news
Waarom de Belgische experts koele minnaars zijn van mondmaskers in het openbaar
Ja, mondmaskers in het openbare leven kunnen nuttig zijn. Maar het is geen wonderoplossing, bij slecht gebruik kan het meer kwaad doen dan goed en de zorgverleners krijgen nu absolute prioriteit. Dat zijn de belangrijkste redenen waarom de experts tot nu toe koele minnaars zijn.
Simon Andries en Maxie Eckert
‘Op straat een mondmasker dragen heeft geen zin’, zo benadrukte viroloog Steven Van Gucht exact een week geleden nog op een persconferentie van het Crisiscentrum. Ook de weken daarvoor hield viroloog Marc Van Ranst (UZ Leuven) consequent vol dat het geen nut heeft om (zelfgemaakte) maskertjes te dragen in het openbaar. Ze zitten daarbij helemaal op de lijn van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), die zegt dat de maskers bij gezonde personen alleen zinvol zijn als je in de buurt komt van zwakkere of zieke personen.
Maar intussen groeit de politieke en maatschappelijke druk om de, al dan niet zelfgemaakte, maskers toch te dragen op straat. Verschillende wetenschappers, waaronder specialist infectieziekten Jean-Luc Gala (UZ Saint-Luc) in Knack en gewezen spoedarts Luc Beaucourt in de Gazet van Antwerpen, pleiten ervoor dat de overheid élke Belg zou moeten verplichten om in het openbaar, zoals in de supermarkten, een mondmasker te dragen.
In Aziatische landen doen ze het al langer en in een aantal Europese landen zoals Tsjechië, Slovakije, Slovenië en Bulgarije wordt het door de overheid al verplicht. Ook in België voeren een aantal burgemeesters al de forcing en groeit de druk van onder meer politiediensten en kassiers in de supermarkt die zich te weinig beschermd voelen. En zelfs binnen de regering beginnen ze nu te twijfelen.
‘Tot nu toe hebben de experts ons altijd gezegd dat het geen goed idee was. Maar de vraag is nu opnieuw gesteld en we verwachten snel antwoord’, zei Open VLD-vicepremier Alexander De Croo vanmorgen op Radio 1. De politiek kaatst de bal dus terug naar de wetenschappers, maar die kloppen eigenlijk al van bij de start op dezelfde nagels: er is geen wetenschappelijke onderbouwing dat het algemeen dragen van mondmaskers in het openbaar de verspreiding van een infectieziekte afremt.
Ook het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC) benadrukte in februari nog dat er ‘geen bewijs is van het nut van mondmaskers voor personen in de gemeenschap die niet ziek zijn’.
De grootste nood aan (elementaire) mondmaskers is voorbij. belga
1. Handhygiëne en social distancing zijn belangrijker
Zo benadrukte viroloog Van Gucht vorige week al duidelijk dat ‘handen wassen met water en zeep veel meer effect heeft dan mondmaskers dragen’. Bij infectiebeheersing is er geen sprake van één wondermiddel, het gaat om het geheel van maatregelen. De experts maken dus een afweging. In België was dat om maximaal in te zetten op social distancing en isolatie.
Van Gucht benadrukte in dat opzicht ook al dat het geen nut heeft om een masker te dragen als je alleen in de auto zit of alleen gaat wandelen met de hond. ‘Het is belangrijker om afstand te houden van elkaar (1,5 meter, red.) en de handhygiëne te behouden.’ De maskers beschermen niet tegen besmetting met het coronavirus, maar als iemand al besmet is met het virus, helpt een masker wel wat om besmettelijke druppels tegen te houden.
2. Vals gevoel van veiligheid
Baat het niet, dan schaadt het niet. Alle beetjes helpen, zou je kunnen denken. Maar Van Gucht waarschuwde vorige week al dat de mondmaskers ook een ‘vals gevoel van veiligheid kunnen geven’. ‘Het zorgt er net voor dat de drager zijn gezicht extra moet aanraken. Door het masker op en af te zetten, verhoog je eigenlijk het risico om besmet te raken met het coronavirus.’
Ook epidemioloog Yves Coppieters (ULB) waarschuwt vandaag in La Libre Belgique voor het mondmasker als ‘foute vriend’ waardoor we andere belangrijke veiligheidsmaatregelen zouden vergeten, zoals afstand bewaren en het gezicht aanraken. Net dat laatste moeten gezonde personen juist zo veel mogelijk vermijden.
3. Slecht gebruik van mondmaskers
In tegenstelling tot veel Aziatische landen, waar het al ingeburgerd is om bij ziekte een masker op te zetten om anderen niet te besmetten, hebben we in België nog maar weinig ervaring met de maskers. Ook dat brengt extra gevaren met zich mee. Eind februari wees Jan Eyckmans, de woordvoerder van de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, er al op dat de meeste mensen er geen benul van hebben hoe je zo’n masker veilig afzet. ‘Ik zag een tv-reporter het met de blote hand afnemen. Dan verhoog je net de kans op besmetting. Er is een specifieke, nogal omslachtige techniek voor. Ook daarom is het zinloos dat de leek hiermee aan de slag gaat.’
Bovendien zijn de gewone en zelfgemaakte maskers bij al dan niet intensief gebruik maar tussen de vier à acht uur bruikbaar. Ze moeten dan op tijd vervangen worden of aan een heel hoge temperatuur gewassen worden.
4. Slechte kwaliteit
De FOD Volksgezondheid publiceerde al tips om zelf (veilige) mondmaskers te maken, maar dat neemt niet weg dat de maskers die nu circuleren vaak van slechte kwaliteit zijn. Bovendien laten de gewone maskers nog altijd veel lucht door langs de zijkanten. Dat doet Coppieters in La Libre besluiten dat ons land pas aan iedereen kan aanraden om mondmaskers te dragen ‘zodra onze capaciteit het zou toelaten om kwaliteitsvolle maskers te maken voor de hele bevolking’. En dan komen we tot het laatste belangrijke punt.
5. Verspilling van medisch materiaal
Ook dat gebrek aan voldoende kwaliteitsvolle mondmaskers, in combinatie met alle voorgaande overwegingen, was altijd een belangrijke reden voor de experts om het niet algemeen aan te raden voor gezonde mensen in het openbaar. Al op 2 maart zei Van Ranst in Het Nieuwsblad dat het een verspilling zou zijn van medisch materiaal. ‘Verpleegsters, dokters, chirurgen ... zij hebben die maskers echt nodig.’ Het onnodig hamsteren van mondmaskers zou desastreuze gevolgen kunnen hebben voor de sector.
Ook microbioloog Emmanuel André van het Wetenschappelijk Comité benadrukt vandaag in La Libre dat ‘de prioriteit naar personen gaat die echt risico lopen’, net als viroloog en ererector Bernard Rentier (Universiteit Luik): ‘Het belangrijkste was dat de maskers eerst en vooral naar de zorgverleners zouden gaan. Voor mensen die gewoon naar de kruidenier gaan, is het zeker geen slechte raad om een stofje voor de neus te houden. Maar het heeft geen enkele zin dat de gewone man in de straat straks gespecialiseerde FFP2-maskers gaat dragen.’
Intussen kondigde de Waalse regering overigens al aan dat een Waals mondmaskerbedrijf vanaf eind mei start met de grootschalige productie van gewone mondmaskers. Ook de buitenlandse bestellingen beginnen intussen binnen te lopen. Eenmaal de voorraad aan gewone, chirurgische mondmaskers stabiliseert, zullen automatisch ook andere sectoren, zoals de politie of de kassiers in de supermarkt, steeds meer toegang krijgen tot de voorraden.
corona - vlaamse maatregelen
De Vlaamse regering belooft te helpen, ‘maar kan niet alle verliezen voor haar rekening nemen’. photo news
3.000 euro voor wie 60 procent van omzet verloor
Om de oplopende economische schade in te dijken, zal de Vlaamse regering bijkomende compensaties uitdelen. Zo hebben bedrijven met fors inkomstenverlies voortaan ook recht op een premie en wordt er 200 miljoen gepompt in een bijkomend noodfonds.
Jef Cauwenberghs
‘Niemand zag deze reusachtige gezondheidsramp aankomen’, zei minister-president Jan Jambon (N-VA). ‘We zitten in economisch en financieel zwaar stormweer, de schade loopt dag na dag op. Wanneer deze storm is uitgeraasd, kunnen we de echte negatieve balans opmeten. De ravage zal enorm zijn. Het is een orkaan die we het hoofd moeten bieden. We mogen niet doemdenken, maar het dwingt ons wel tot realisme.’
De minister-president benadrukte dat de Vlaamse regering ‘gigantische inspanningen wil doen om deze tsunami te doorstaan’. Maar hij zei ook dat de overheid nooit alle verliezen zal kunnen compenseren. ‘Daar is niet genoeg geld voor. De overheid is niet in staat de totale verschillen bij te passen. We zullen ons uiterste best doen, maar we kunnen niet alle noden ledigen. Dat is onhaalbaar. De opgebouwde schulden zullen op een dag moeten worden afbetaald. Dat willen we niet doorschuiven naar de volgende generaties.’
Eenmalige premie voor inkomstenverlies
Behalve de al uitgeschreven hinderpremie van 4.000 euro voor bedrijven die verplicht moesten sluiten, komt er nu ook een compensatie voor ondernemingen die wel verderwerkten, maar door de omstandigheden hun inkomsten zagen krimpen (een ‘compensatiepremie’). Het gaat om een eenmalige premie van 3.000 euro voor alle bedrijven die tussen 14 maart en 30 april een omzetverlies van meer dan 60 procent tegenover het jaar daarvoor hadden. Volgens Crevits komen ondernemingen uit alle mogelijke sectoren aan bod. ‘Het kan gaan van kinesisten die hun patiënten niet meer zien tot kleine delicatessenzaken in een stadscentrum waar anders veel toeristen komen.’
Ook zelfstandigen in bijberoep hebben recht op de premie als ze sociale bijdragen zoals een zelfstandige in hoofdberoep betalen. In het andere geval wordt 1.500 euro uitgekeerd.
Overbruggingskrediet
Voorts wordt het noodbedrag voor grotere bedrijven opgetrokken van anderhalf miljard tot drie miljard euro. Steun komt er in de vorm van schuld die door de overheid gewaarborgd kan worden, extra overbruggingskrediet of achterstallige leningen die op drie jaar tegen een bijzonder lage rentevoet afgelost kunnen worden.
Ook de cultuur-, jeugd-, sport- en mediasector krijgt een financiële baxter van 200 miljoen euro, de details hierover zullen later worden meegedeeld. ‘Maar,’ verduidelijke Jambon enkele keren tijdens zijn betoog, ‘het is heel zeker dat we niet alle verliezen voor onze rekening kunnen nemen.’
Opvang tijdens paasvakantie
Tot slot verzekerde Wouter Beke ouders van doorlopende en gratis opvang tijdens de paasvakantie. Bovendien krijgen ook organisatoren van die opvang een compensatie. Of de scholen na die vakantie weer opengaan, is ook na deze persconferentie niet duidelijk. Maandag zat onderwijsminister Ben Weyts met de betrokken actoren samen. Toen werd nog geen beslissing genomen.
corona - de prijs van een mensenleven
Corona-slachtoffers in Italië. Hoe bereken je de ‘waarde’ van een mensenleven? photo news
Hoe bereken je de waarde van een mensenleven?
Gezondheidseconoom Lieven Annemans wierp gisteren op dat een gezond levensjaar 40.000 euro waard is. Dat haalt hij uit uitgebreid economisch onderzoek. Het bepalen van die waarde is belangrijk om de middelen voor onder andere gezondheidszorg optimaal in te zetten.
Stijn Decock
Een bedrag plakken op een mensenleven. Het lijkt eerder een opdracht voor een huurmoordenaar of een maffiabaas, niet voor een econoom. Toch is de opdracht voor economen en beleidsmakers relevant. Want in het gezondheidsbeleid moeten constant keuzes gemaakt worden over waar de beschikbare middelen het best ingezet worden.
Lieven Annemans. Jimmy Kets
Gezondheidseconoom Lieven Annemans wierp gisteren hoge ogen in de media toen hij stelde dat we de aanpak van de coronacrisis in de toekomst ook door een kosten-batenbril moeten zien.
Voor niet-economen komt het kil over dat er überhaupt een bedrag op een mensenleven kan geplakt worden. Het lijkt in te druisen tegen de eed van Hippocrates, die stelt dat je altijd een mensenleven moet proberen redden. Het basisidee achter dit soort berekeningen bij een gezondheidseconoom is dat de economische middelen schaars zijn en optimaal ingezet moeten worden om zo veel mogelijk gezonde levensjaren te redden. Je hebt als overheid niet het geld om alle zieken met de allerduurste middelen te behandelen. Dus moet je keuzes maken. Gaan we een heel duur geneesmiddel inzetten die een 85-jarige kankerpatiënt zes maanden langer laat leven? Terwijl je met hetzelfde bedrag misschien 5.000 preventieve kankerscreenings bij 50-jarigen kan uitvoeren, waardoor tien van die mensen vroegtijdig met een dodelijke kanker gediagnosticeerd worden en dus elk dertig jaar langer leven?
40.000 euro per gezond jaar
Om dat soort discussies te beslechten, werd in Canada eind jaren 60 het begrip qaly, wat staat voor Quality-Adjusted Life Year, gelanceerd. 1 qaly staat voor een extra levensjaar in goede gezondheid. Indien de gezondheid toch niet optimaal is, wordt de qaly naar beneden gecorrigeerd. Iemand die bijvoorbeeld na een operatie nog twee jaar kan leven, maar in een rolstoel moet zitten, zal dus twee jaar aan halve gezondheid leven, wat hem dan 1 qaly oplevert.
Op die qaly probeert men vervolgens een bedrag te plakken. Dat is nuttig om te bepalen of de kost van een behandeling opweegt tegen de winst in gezonde levensjaren. De algemene regel is dat als de kost lager is dan de winst in levensjaren, je de behandeling moet doen. Of, in het omgekeerde geval, je de behandeling beter niet doet. Hoewel, zoals Annemans gisteren aangaf, er heel wat gevallen zijn waarin je kan afwijken van die regel, zoals het uitbreken van een pandemie die koste wat kost moet ingedijkt worden. Annemans hanteert in zijn argumentatie een waarde van 40.000 euro per gezond levensjaar als de scheidingslijn tussen wel of niet een behandeling uitvoeren.
Die 40.000 euro haalt hij uit een Europese studie uit 2007 die een qaly probeerde te berekenen aan de hand van enquêtes over luchtvervuiling. In 2014 werd eveneens een grote studie, besteld door de Europese Commissie, opgeleverd over de waarde van qaly’s. Dergelijke studies werken aan de hand van vragenlijsten waarbij de ondervraagden gepeild worden naar in hoeverre ze bereid zijn te betalen (gecorrigeerd voor hun inkomen) om langer gezond te blijven. Of in hoeverre ze het erger vinden om na een hypothetische operatie vijf jaar in een rolstoel te zitten tegenover vijf jaar niet in een rolstoel te zitten, maar wel te manken of met krukken rond te lopen. Uit al die antwoorden kunnen ze voorkeuren over gezondheid en langer leven distilleren en daar een bedrag op plakken. Uit de studie van 2007 rolde een bedrag van 40.000 euro per gewonnen gezond levensjaar. Gecorrigeerd voor inflatie is dat nu zo’n 50.000 euro.
Wat voor lockdown?
Het concept van een qaly kan je ook voor bredere welvaartsvraagstukken hanteren. Je kan hiermee ook een milieukwestie aan een gezondheidsprobleem koppelen. Wat levert de reductie van bijvoorbeeld fijn stof op aan extra gezonde levensjaren, en hoeveel mag die maatregel dan kosten? Met het qaly-concept kan je er een concreet antwoord op geven. En zoals Annemans aangaf, kan je het qaly-concept, eens de acute fase van de corona-uitbraak voorbij is, hanteren om de afweging te maken wat voor soort lockdown – en de daaraan gekoppelde economische en psychische kost – we moeten aanhouden in functie van het aantal verloren levensjaren door het coronavirus.
corona - jongeren vragen hulp
Kinderen en jongeren zitten met vragen. Getty Images/Tetra images RF
Hulplijnen voor jongeren krijgen steeds meer oproepen
Voor heel wat jongeren is de coronacrisis verre van evident, merken hulplijnen op. Ze zien het aantal oproepen en chatgesprekken zienderogen toenemen. ‘Jongeren zitten meer thuis: problemen die sluimerden, komen nu naar boven.’
(sgy)
Het zijn drukke dagen voor hulplijnen en al zeker voor hulplijnen die zich op jongeren richten. Zij krijgen door de bijzondere omstandigheden in deze coronacrisis meer oproepen te verwerken. Zo krijgt het Vertrouwenscentrum Kindermishandeling drie keer meer oproepen, schrijft De Morgen vandaag. ‘We zagen vorige week een stijging en die trend zet zich door’, zegt woordvoerder Ilse Van Campenhout. Bij het Vertrouwenscentrum kunnen minderjarigen anoniem chatten met ervaren hulpverleners.
‘Vorige week hebben we dertig gesprekken gehad’, zegt Van Campenhout. ‘We zien een dubbel effect door deze crisis. Enerzijds zijn er jongeren die al in een moeilijke thuissituatie of met een andere problematiek zaten en in het hulptraject zaten of al hulp hadden gevraagd. Ze hadden bijvoorbeeld een leerkracht of een andere persoon in vertrouwen genomen. Die contacten vallen grotendeels weg, waardoor jongeren bij ons terechtkomen.’
‘Er zijn ook jongeren die met een verwerkingsproblematiek zitten waar de begeleiding stilvalt’, aldus Van Campenhout. ‘Zij zoeken hulp om hun begeleiding toch verder te zetten. Voor jongeren met traumagerelateerde klachten, zoals nachtmerries, traumaherbeleving of zelfmoordgedachten is dit een erg moeilijk periode. Er is veel tijd om na te denken, er is minder afleiding, ze zitten vaker alleen.’
‘Daarnaast zien we de jongeren waar de thuissituatie hen nu allemaal te veel wordt’, zegt Van Campenhout. ‘Het is een waaier van problematieken: het kan gaan over ruzie tussen ouders en kind, of over ouders die meer naar de fles grijpen nu ze veel thuis zitten.’
Angsten en onzekerheden
Ook bij de hulplijn van het JAC zien ze een grote stijging. Het aantal chatgesprekken is verdriedubbeld. ‘Jongeren zitten meer thuis: problemen die sluimerden, komen nu naar boven’, zegt Anita Cautaers, directeur van de CAW groep. ‘Toch zijn de aard van de vragen die we krijgen niet veel anders dan anders: het gaat over de relatie met de ouders, hun eigen toekomst of over zingeving.’
Volgens Cautaers is het stijgend aantal oproepen het gevolg van de fysieke hulpverlening die wegvalt. ‘Ze kunnen op dit moment nergens anders terecht. Daarom kiezen ze nu voor een chatgesprek of de telefoon.’
Bij de Centra voor Leerlingenbegeleiding (CLB) hetzelfde verhaal. De CLB’s voorzien een chatfunctie waar jongeren anoniem kunnen chatten. Die chatfunctie werd uitgebreid. ‘We zien dat de laatste dagen flink toenemen. De capaciteit is net voldoende’, zegt Stefan Grielens van het Vrij CLB Netwerk. ‘De vragen zijn vaak gerelateerd aan deze coronacrisis.’ Naast de CLB-chat houden medewerkers van de CLB’s ook contact met jongeren op andere manieren. ‘Via Skype of Whatsapp: er wordt op heel creatieve manieren contact gehouden’, zegt Grielens.
Jongeren hebben nog steeds vragen over leermoeilijkheden en studiekeuze. Maar daar komen ook angsten en onzekerheden over corona bij. ‘Jongeren die hun lief niet meer kunnen zien, bijvoorbeeld. Daarbovenop zien we een stijgend aantal zorgen over problemen binnen het gezin.’ Grielens wijst er wel op dat het stijgende gebruik van de CLB-chat voor een belangrijk deel te maken heeft met het feit dat scholen extra reclame voor de chatfunctie hebben gemaakt. De tool is meer gekend en wordt dus meer gebruikt.
Awel, een andere hulplijn voor jongeren, wenst voorlopig nog niet te communiceren. ‘Het is alle hens aan dek om onze capaciteit op te trekken zodat we er kunnen zijn voor kinderen en jongeren’, klinkt het.
Liever fysiek na digitaal
Organisaties die normaal werken via fysieke hulpverlening, moeten nu in sneltempo digitaliseren. Tejo is daar één van. ‘Jongeren waren teleurgesteld dat het face-to-facecontact niet meer kan doorgaan’, zegt Ingrid Dejonghe van Tejo Antwerpen. ‘In eerste instantie hebben we veel afspraken uitgesteld naar een latere datum. In het begin kregen we niet veel telefonische oproepen. Maar dat verandert: nu voelen we dat jongeren niet meer kunnen wachten. Sinds een aantal dagen zijn we heel intens bezig met jongeren te begeleiden, vooral telefonisch. We kunnen maar een halfuur uitrekken per jongere, normaal is dat een uur. Maar er zijn anders te veel wachtenden.’ Tejo start ook met een chatfunctie.
De telefonische contacten lopen goed, zegt Dejonghe. ‘Maar jongeren geven wel aan dat ze liever fysiek naar ons komen en gezellig bij ons zitten. Maar dit heeft nu ook zeker zijn meerwaarde.’
Een ngo-medewerker op Lesbos zet kinderen een mondmasker op. afp
Coronadreiging maakt Griekse kampen nog onmenselijker
Op het eiland Lesbos dreigen rellen, nu coronamaatregelen het leven in de vluchtelingenkampen nog moeilijker maakt.
Wouter Woussen
Was je handen, vermijd menigtes, blijf thuis. Deze coronarichtlijnen gelden ook op het Griekse eiland Lesbos, waar meer dan 20.000 vluchtelingen en migranten worden vastgehouden in geïmproviseerde kampen. Maar daar is het zeer moeilijk om de richtlijnen op te volgen.
Het merendeel van die 20.000 woont in of nabij het kamp van Moria, dat in 2016 door de Griekse overheid werd ingericht voor 3.000 mensen. In sommige zones rond dat kamp is er maar één waterkraan voor 1.300 mensen. Aan de randen doen mensen hun behoefte op de grond. De medische zorg is ontoereikend en grotendeels georganiseerd door ngo’s, niet door de Griekse overheid.
Het handvol geregistreerde besmettingen met sars-CoV-2 op het eiland tot nu toe is vastgesteld bij Griekse burgers die niets met het kamp te maken hadden. Maar de angst dat het coronavirus in het kamp opduikt, is reëel. Door de coronamaatregelen van de Griekse overheid mogen bewoners enkel nog buiten het kamp om eten te halen. Naar een geldautomaat kunnen ze niet meer. Dat leidt tot onrust, waarvoor de oproerpolitie zich de voorbije dagen nadrukkelijk rond het kamp laat zien. Na vechtpartijen zijn al verschillende gewonden verzorgd, zegt Peter Casaer, een Belg die voor Artsen zonder Grenzen ter plaatse is. Het zijn relatief kleine groepen die vechten, maar zelfs een paar tientallen kunnen de veiligheid van veel mensen in gevaar brengen. In het kamp leven families met kleine kinderen, niet-begeleide minderjarigen, zieken ... In het kamp breekt ook regelmatig brand uit, soms met dodelijke slachtoffers.
Wie Lesbos binnenkomt, krijgt al een tijd te maken met voorzorgsmaatregelen. afp
Goede wil
De lokale autoriteiten weten met de situatie geen raad. In een gesprek met De Standaard van aan het begin van de coronacrisis liet de gouverneur van de Griekse eilanden in het noorden van de Egeïsche Zee weten: ‘Om gezondheidsredenen zou ik Moria moeten laten ontruimen en sluiten. Maar hoe kan ik dat doen als die mensen niet van het eiland mogen?’ De kleinere eilanden Chios en Samos kennen gelijkaardige problemen als Lesbos. Al sinds het begin van de coronadreiging roept Artsen zonder Grenzen op om het veertigduizendtal vluchtelingen en migranten op die eilanden op zijn minst naar het vasteland te brengen en liefst naar een waardige opvang elders in Europa.
Dat op die oproep zeer weinig respons is gekomen, lijkt Casaer niet te wijten aan overmacht. ‘Toen overal het luchtruim sloot, heeft België alleen al tienduizend mensen uit het buitenland gehaald. Met de nodige goede wil kunnen de EU-lidstaten zich perfect ontfermen over de mensen met risicoprofielen die hier leven, zoals ouderen met een medische voorgeschiedenis, of over de getraumatiseerde kinderen, die het extra lastig hebben nu ze in een gespannen sfeer de hele dag in hun tenten moeten blijven.’
Migranten die na februari op de Griekse eilanden zijn aangekomen, komen niet langer in Moria terecht, maar hun situatie is evengoed zorgwekkend. Griekenland heeft op 1 maart voor een maand alle nieuwe asielaanvragen opgeschort. Die maatregel zou normaal nu aflopen, maar de asieldienst blijft gesloten in het kader van de Griekse coronamaatregelen. Nieuwkomers werden de voorbije weken staande gehouden waar ze aan land waren gekomen, verzameld en naar gesloten centra op het Griekse vasteland gebracht. Die stroom blijft aanhouden. Volgens ooggetuigen kwamen vanochtend opnieuw 39 mensen met een bootje vanuit Turkije aan.
Volgens de ngo Human Rights Watch is de situatie ook in de kampen op het vasteland onhygiënisch en mensonwaardig. De legale situatie van de bewoners is nog slechter. Ze vrezen zonder procedure naar Turkije uitgewezen te worden, maar omdat Turkije dat niet toelaat, hebben ze geen idee wat er dan met hen zal gebeuren.
Fotoverhaal
ap
Peru, voor en tijdens Corona
Niet alleen in België of in Europa is het rustig op straat en bij uitbreiding aan zee. Dat is onder meer ook het geval in Peru. Een fotograaf van Associated Press verzamelde beelden. Van hoe het doorgaans is en hoe het nu is. Kijk en vergelijk.
Het strand van Agua Dulce, nabij Lima. Dit is hoe het er in drukke periodes uitziet. ap
En zo is het nu. ap
Na een bezoek aan het strand is het even aanschuiven aan de douche. ap
Of eerder: was het aanschuiven. ap
De weg van en naar het strand: aanschuiven. ap
Althans: in normale tijden. ap
De politie spreekt een verkoper onder licentie aan. ap
Nu is die ver te zoeken. ap
Jezelf onder het zand laten verstoppen: een ‘grappige bezigheid’. ap
Nu zie je op het strand hooguit een verdwaalde zomerschoen. ap
Een toeriste laat zich graag fotograferen. ap
Neen, dit is niet dezelfde dame. Wel een vogelkarkas nadat meeuwen en pelikanen ervan genoten hebben. ap
corona - de modesector
Door de coronacrisis blijven de voorjaarscollecties in de rekken hangen. Just in case
‘De solden kwamen al te vroeg, en nu zeker’
Heel wat Belgische ondernemers zitten met de handen in het haar, en dat is in de modesector niet anders. Winkels en fabrieken die lange tijd gesloten moeten blijven, hebben een impact op het huidige en het volgende seizoen. Vier Belgische merken vertellen hun verhaal.
Ellen De Muynck
‘Natuurlijk roept iedereen nu dat zijn sector het hardst getroffen wordt, maar waar horecazaken en doe-het-zelfzaken een stock hebben die langer goed blijft, hebben onze producten wel een vervaldatum: de start van de soldenperiode’, vertelt Bart Saelen, ceo van Caroline Biss, dat een dertigtal eigen winkels telt, en daarnaast ook in multimerkenboetieks wordt verkocht. ‘Maar omdat het winkels betreft in de Benelux, Frankrijk en Spanje, allemaal getroffen gebied, is de verkoop in de fysieke verkooppunten volledig stilgevallen.’
‘We hebben ook een eigen webshop, maar die is qua verkoop te vergelijken met één winkel. Daar noteren we nu wel meer bestellingen, maar we krijgen ook meer retours. We hebben altijd fors ingezet op de beleving, klanten komen bij ons voor het advies, begeleiding en indien nodig retouches. Door de sluiting van de winkels werd net onze sterkste kant afgesneden.’
‘Het innen van openstaande facturen verloopt moeizamer nu boetieks ook geen inkomen hebben. Voor de komende herfstcollectie zijn alle grondstoffen, zoals stoffen en garens, besteld. Als er nu orders worden geannuleerd, zitten we nog eens opgescheept met een ongebruikte voorraad. Ook de periode na de coronacrisis zal niet eenvoudig worden. Mensen worden werkloos door overmacht, veel bedrijven kijken aan tegen een faillissement. We weten nu al dat we minder moeten produceren, maar onze vaste kosten blijven wel dezelfde. Door die onzekerheid gaan we de productie in onze eigen fabrieken in Bulgarije iets later en meer gespreid opstarten, maar de lonen blijven we wel doorbetalen.’
‘We zijn een gezond bedrijf met reserves, en werken alvast aan onze lentecollectie van 2021. Maar dit is ongezien in de modewereld, en de impact zal gigantisch zijn. Bovendien worden moderetailers aan hun lot overgelaten. De hinderpremie (van 4.000 euro per maand, red.) wordt uitbetaald voor maximum vijf winkels, wij hebben er zestien in België terwijl onze vasten kosten per winkel ruimschoots dat bedrag overschrijden. Als de regering straks geen kale winkelstraten wil zien, zullen er meer steunmaatregelen nodig zijn.’
Fabriek in epicentrum
rr
Nu e-commerce de enige manier is om nog iets te verkopen, heeft Just In Case zijn webshop gevoelig uitgebreid. ‘Die was voorheen enkel verbonden met onze Brusselse winkel, maar nu hebben we de stock van alle winkels online geplaatst. Een significante stijging van het aantal bezoekers zien we niet echt, maar er wordt wel meer verkocht, al is het nog ver verwijderd van wat we normaal verkopen’, zegt zaakvoerder Steven Van Roy.
‘Een levering met de laatste stuks van de zomercollectie zat geblokkeerd aan een grensovergang, waardoor we te laat waren en geen winkel die nu nog wil aanvaarden. Andere winkels blijven achter met hun betalingen. De productie voor de najaarscollectie ligt stil, onze Oost-Europese fabriek ligt midden in een epicentrum.’
‘We weten nog niet wat er zal gebeuren. We hebben ook nog niet veel reactie gehad van onze stoffenleveranciers uit Italië en Spanje, maar de productie zal onvermijdelijk naar achteren worden geschoven. De nieuwe collectie zal onmogelijk in juli arriveren, pas ten vroegste in augustus, en alleen als we half april opnieuw kunnen opstarten. Als de shutdown langer duurt, zie ik het heel somber in, want al ons geld zit momenteel in de collecties.’
Van Roy hoopt dat er een oplossing komt voor de hoge huurprijzen zolang de winkels geen inkomsten hebben, en sluit zich aan bij de oproep van collega’s om de sperperiode en solden achteruit te schuiven. ‘Ze kwamen al te vroeg, en nu zeker. Het verleggen van de sperperiode kan ons misschien redden, maar dan is er wel een wettelijk kader nodig, zodat die ook gerespecteerd wordt door de grote spelers en er geen valse kortingen worden gegeven. Zo niet, dan wordt het rampzalig. Vandaar de oproep: koop lokaal en help ons.’
Mondmaskers produceren
rr
Het Belgische breigoedlabel Howlin’ wordt wereldwijd verkocht in zo’n tweehonderd verkooppunten, met meer dan een kwart daarvan in het zwaar getroffen Italië. Op veel plaatsen zijn de winkels dicht, de eigen webshop krijgt stilaan wel meer klanten over de vloer, maar erg veel meer wordt daar nu niet verkocht. ‘Ik begrijp het wel, kleding is geen essentieel product, en al zeker niet als je thuis moet blijven’, zegt mede-eigenaar Patrick Olyslager.
De nieuwe wintercollectie van Howlin’ is al volop in productie, en dat gebeurt al sinds de lancering van het label, zo’n tien jaar geleden, in Schotland. ‘Onze zomercollectie uit tricot wordt volledig binnen België geproduceerd, maar voor de winterse knitwear gaat er niets boven het vakmanschap in Schotland. Helaas heeft de coronacrisis ook daar de bedrijven tijdelijk gesloten, al zeker voor een maand. Dat zal een impact hebben op de levertijden. Maar als we het van de positieve kant bekijken, dan geeft dat ons wel wat speling, mochten klanten hun bestellingen nog willen annuleren of aanpassen. En onze stukken zijn ook tijdloos, die kunnen we eventueel naar volgend jaar doorschuiven als ze pas erg laat in het seizoen geleverd zouden worden. In onze Belgische fabriek is de productie eveneens stilgelegd, daar worden door onze medewerkers nu mondmaskers geproduceerd.’
‘Investeer in eigen land’
rr
Ook bij Marie Méro zien ze sinds de sluiting van de winkels nog geen grote stijging van bezoekers voor de webshop. ‘Het is voor iedereen een zware dobber om te verwerken. Bovendien zitten de mensen thuis, ze hebben geen recepties of feesten waarvoor ze nieuwe kleding nodig hebben. We denken wel dat de online verkoop de komende weken nog zal opleven’, aldus Ruben Van der Elst, die het familiebedrijf leidt met zijn broer.
‘We hopen natuurlijk dat deze situatie niet te lang duurt. Blijven de winkels gesloten tot eind mei, dan kijken we zeker aan tegen een omzetdaling van twintig procent. Het was immers ook in de dagen voor de verplichte sluiting al wat kalmer. We hopen dan ook dat wanneer dit allemaal over is, de mensen wel terug massaal uit hun kot komen, en dan vooral Belgisch kopen. Alstublieft: investeer in de eerste plaats in je eigen land.’
Ook Van der Elst wijst op de korte levensduur van een kledingcollectie. ‘We kunnen die ongeveer vijf maanden aan volle marge verkopen, daarna zijn het solden en valt die marge bijna volledig weg. We hopen dan ook dat de soldenperiode verplaatst zal worden dit jaar, dat zou al een deel van de oplossing kunnen zijn.’
De productie in hun Oost-Europese fabrieken ligt voorlopig niet stil. ‘Eens we de molen laten draaien, kunnen we hem niet stoppen. We wachten nog op een aantal stoffen uit Italië, maar voorlopig horen we nog geen noodkreten van de leveranciers. De collectie zal misschien niet zoals gepland in juli geleverd kunnen worden, maar augustus zal hopelijk wel lukken. Natuurlijk, de situatie kan week tot week veranderen, maar vandaag ziet het er voorlopig nog goed uit.’
Internetfenomeen
Deze kennen we nog: de Ice bucket challenge. belgaimage
Nomineren, kopiëren en publiceren in cyberspace
Vorige week waren het foto’s uit onze kindertijd, deze week zijn het plaatjes van het uitzicht door ons raam. Voordien was er de Dolly Parton-challenge en de Harlem Shake. Wat zijn de ingrediënten van een goede onlinechallenge? En waarom zijn we er, zeker in quarantainetijden, zo verlekkerd op?
Valerie Droeven
Een collega nodigde me deze week uit om lid te worden van ‘View from my window’, een openbare Facebookgroep met meer dan 47.000 leden van over de hele wereld. Het idee is dat iedereen in deze coronatijden een foto post van het uitzicht door het raam van zijn of haar quarantaineplek. Sindsdien vult mijn tijdlijn zich met de meest prachtige foto’s, genomen vanop balkonnetjes in het Turkse Antalya, uitkijkend op een verlaten grasplein in IJsland of een Frans haventje aan de Middellandse Zee. Ik krijg een grote eik te zien met een eenzame rode schommel in een door de avondzon overgoten Ardense tuin. Maar net zo goed: gigantische torens in Dubai, grote rode neonletters boven een verlaten marktplein in Seattle of een troepje koeien geprangd in een smal dorpstraatje in Italië. Nog nooit heeft ‘thuis’ er zo exotisch uitgezien. Het zijn slokjes Facebookvakantie in opgesloten dagen. Het is alsof je overal zou kunnen zijn. Want overal doet iedereen hetzelfde: uit het raam kijken en dromen van dingen die ver weg zijn.
Vorige week waren het foto’s van 35-plussers die mijn tijdlijn overrompelden. Maar dan wel foto’s van jaren geleden. Ik zag bedrijfsleidsters passeren met lange vlechten of op rolschaatsen. Collega’s met lange zwarte jassen en combatboots. Vrienden met confituursmoelen die als twee druppels water op hun zonen leken. En mijn nicht in een keuken waar ik al jaren niet meer geweest was. Ik likete één exemplaar en kreeg via Messenger meteen de melding dat ik nu verplicht was zelf een foto uit de oude doos te posten. Lap, ik was erin getuind. Alleen jammer dat die ‘oude doos’ in mijn geval bij mijn ouders op zolder staat – onmogelijk om er in deze tijden aan te geraken.
Nu onze sociale contacten zich grotendeels online afspelen, zijn sociale media voor veel mensen een creatieve uitlaatklep. De quarantaine doet de verveling, maar ook de nood aan verbinding en contact, toenemen. Het is alsof we het virus met een fikse dosis nostalgie te lijf willen gaan. En dus zijn de (Facebook-)challenges helemaal terug. Al zijn dit soort onlinespelletjes nooit echt weggeweest. Aanhoudend publiceren mensen ‘vijf dagen na elkaar een zwart-wit foto/album van hun leven/filmklassieker’ op Facebook of Instagram. Soms springt er eentje uit: zoals de‘10 year’-challenge begin 2019. Toen postte iedereen plots twee foto’s van zichzelf: eentje van nu en eentje van tien jaar geleden. Aan de toeschouwers om uit te maken hoe groot de in die tijd opgelopen schade precies was.
Dolly Parton op Tinder
‘De “foto-uit-je-kindertijd”-challenge flakkert om de twee jaar ongeveer opnieuw op’, zegt socialemediaexpert, Chris Demeyere. Oude foto’s (opnieuw) posten is een voltreffer op sociale media. In een poging dit soort fenomenen te verklaren, probeerden websites als Vox en Refinery29 een jaar geleden de populariteit van de ‘10 year’-challenge te vatten. Facebook ‘herinnert’ ons vaak automatisch aan oude foto’s. Maar die hebben ook iets identiteitsbepalend. Refinery29 ergerde zich er toen aan dat veel mensen – veelal bloedmooie beroemdheden – met die oude foto’s wilden aantonen dat ze niet verouderen. ‘Eigenlijk is de ‘10 year’-challenge een sociaal aanvaarde manier om te pochen met hoe knap je was of hoe knap je nu bent en hoe knap je zal blijven.’
Demeyer is niet zo cynisch. ‘Ja, het gaat om bevestiging, dat is vaak zo bij sociale media. Met zo’n foto wil je een reactie uitlokken, maar challenges draaien toch nog meer om verbinding. Door eraan mee te doen, maak je duidelijk dat je tot een bepaalde groep behoort.’ Zowel bij de ‘10 year’-challenge als bij die met foto’s uit de kindertijd, ziet Demeyere wel steeds dezelfde succesformule terugkeren. ‘Een goede challenge is helder: iedereen snapt hem in een oogopslag, je kan vrienden nomineren om mee te doen. Die kunnen op hun beurt de uitdaging makkelijk kopiëren.’
Vaak is het onmogelijk om erachter te komen wie er aanvankelijk met een challenge begonnen is en waarom. ‘Soms weten we het wel’, zegt Demeyere. ‘Herinner je je de ‘ice bucket’-challenge nog (waarbij iedereen een emmer ijskoud water of zichzelf uitgoot, red.)? Die is bedacht door een marketingteam met de bedoeling om mensen te sensibiliseren rond de spierziekte ALS.
rr
Enkele maanden geleden bedacht het pr-team achter Dolly Parton er ook een. De actrice postte vier foto’s van zichzelf. Eén voor haar identiteit op elk sociaal medium: LinkedIn, Facebook, Instagram en Tinder. Die challenge veroverde de wereld in enkele dagen. Ook al valt niet meer te achterhalen wie de challenge begonnen is, zeker is wel dat snelheid essentieel is. ‘Meestal steekt een kleine maar fanatieke groep het vuur aan de lont door snel te reageren op iets nieuws. De algoritmes van sociale media belonen populaire posts. Om viraal te gaan, moeten veel mensen een fenomeen in een korte periode veel aandacht geven. Net omdat ze zich zo snel verspreiden, doven challenges ook snel uit. Even zijn ze heel relevant en dan zijn ze weg. Wie een maand later de Harlem Shake doet, valt jammerlijk uit de boot.’
Toiletpapier op TikTok
Demeyere heeft de challenges de voorbije tien jaar van het ene sociale medium naar het andere zien verschuiven. ‘Van Facebook over Instagram naar TikTok’, zegt hij. ‘TikTok is op dit moment de motor van challenges en andere internetmemes en -fenomenen. Het is de plek waar de jongeren zitten, zij zijn doorgaans het gevoeligst voor internethypes. Ze hebben erg de behoefte om te tonen wat hun peergroup is.’ Tussen haakjes: een blik in de wondere wereld van TikTok leert ons dat daar op dit moment vooral challenges met toiletpapier erg populair zijn. Voetballen, bouwen, koken: alles kan. Terwijl de quarantaine 35-plussers doet zwijmelen bij wat geweest is of wat ver en onbereikbaar is, nemen Gen Z’ers deze gekke tijden liever op de korrel.
‘Nog meer dan andere sociale media, bepaalt het algoritme van TikTok wat je er te zien krijgt’, zegt Demeyere. ‘Op Facebook maak je vrienden, op Instagram volg je mensen. Je ziet dan vooral wat die mensen posten. Het model van TikTok schotelt je vooral populaire filmpjes voor van mensen die je niet kent. Het algoritme ‘‘raadt’’ wat bij jouw profiel past. Dat maakt dat challenges zich er nog sneller verspreiden. Omdat TikTok het zo makkelijk gemaakt heeft om filmpjes ook op Instagram te posten, lopen die gehypete challenges ook over naar Instagram, waar ze de hype een tweede keer aanzwengelen en een ouder publiek bereiken.’
En oh ja, voor wie zich zorgen maakt: sommige challenges zijn inderdaad gevaarlijk. ‘Uit een rijdende auto springen, is gevaarlijk’, zegt Demeyere. ‘De ‘cinnamon-challenge’, waarbij je een soeplepel met kaneel moest inslikken, was niet gezond, maar de meeste zijn onschuldig.’ En voor je privacy is er de volgende vuistregel: ‘Als je baas en je grootmoeder het niet mogen zien, zet het dan niet online. Gebruik je gezond verstand.’ Eigenlijk is er dus niet zo heel veel veranderd sinds die oude kettingbrief. Het gaat alleen sneller, is goedkoper en soms misschien ook een tikkeltje spectaculairder.
Het beeld
afp
Geen ontsnappen aan
(kdw)
Een bewoner van een pover appartementsblok in Marseille hangt een touw van geknoopte dekens van het balkon. De muren zijn grauw, de dekens en de boodschappentas brengen kleur. Improvisatie bij gebrek aan een echt touw. Het lijkt op een ontsnappingspoging uit de grijze bunker, maar de bedoeling is net binnen te blijven en de voeding die hem geschonken is door de buren veilig binnen te halen. De lockdown maakt mensen solidair en creatief.
corona - grote gezinnen
Sylvia Schenkels en Tom Gepts uit Leopoldsburg hebben 7 kinderen. Raymond Lemmens
Winkelen voor acht man? Lijkt dat niet op hamsteren?
Dreigen de gemoederen in jouw gezin van vier of vijf op te lopen? Wat moet dat dan zijn in gezinnen van zeven, negen of tien man? Dat is horendol worden van alle Smartschool-berichten, samen amper een wandeling durven te maken en vooral scheve blikken negeren aan de kassa in de supermarkt, zo getuigen drie families.
Silke Remmery
‘Voorlopig is de sfeer gemoedelijk. We zitten nog niet op ons tandvlees. Maar vraag het ons volgende week nog een keer.’ Sylvia Schenkels (38) en Tom Gepts (40) uit Leopoldsburg kunnen er nog mee lachen. Dat het momenteel zo vlot loopt met hun zeven kinderen, danken ze aan Het Dagschema. Omdat het veel gepuzzel vraagt, volgen ze zo veel mogelijk de schooluren. Zonder ochtendrush, wel. ‘De kinderen mogen nu wat langer slapen’, zegt Sylvia. ‘Maar ze moeten vanaf half tien aan tafel zitten voor hun taken. En dan werken ze door tot wanneer de school normaal afloopt, met pauzes natuurlijk. Dat ritme willen we vooral aanhouden voor onze twee kinderen met autisme. Daarom hangt het schema hier op een groot bord uit.’
Kristel Ceuppens en Didier Bosschaerts uit Baal: acht kinderen. Guy Puttemans
Dat is bij het gezin van Kristel Ceuppens (43) en Didier Bosschaerts (45) uit Baal niet anders. Er is een regeling zodat hun acht kinderen om beurten Skypeles kunnen volgen, maar vooral ook om een overzicht te krijgen van wie welke taken krijgt. ‘De eerste week was het een overrompeling van mails en berichten via Smartschool’, zegt mama Ceuppens. ‘Ik was zelfs even de pedalen kwijt. Als nu een bericht binnenkomt, noteer ik onmiddellijk wie welke taak, deadline of les heeft, en dan maken we daar één groot overzicht van. Anders kan ik het gewoon niet bijhouden. Gelukkig kunnen de kinderen elkaar helpen bij hun huiswerk.’
Attest van gezinssamenstelling
Nog meer gepuzzel wordt het als de ouders ook thuiswerken. Ceuppens heeft een eigen zaak en wordt nu bijgestaan door haar kinderen, maar dat is geen optie bij Kathy Mermuys (38) en Bram Damman (37) uit Jabbeke. Daar weten de vijf kinderen dat mama als leerkracht in het middelbaar ook haar eigen leerlingen moet bijstaan, en dat ingenieur papa thuis zijn werk moet doen. ‘Ik heb minder tijd om te werken’, zegt Mermuys. ‘Maar in zo’n groot gezin ben ik het gewoon om alles efficiënt te doen. We moeten altijd georganiseerd zijn, dus dat zijn we nu ook.’ Hun twee zonen en drie dochters vinden het na twee weken toch lastig om hun sport en scouts te moeten missen. Zij kijken nu al uit naar de dag dat alles weer normaal loopt. ‘Omdat ze zo gewoon zijn aan hun hobby’s en anders de muren zouden oplopen, gaan we nu af en toe eens buiten den hof voor een wandeling. Mensen zien van ver dat ze broers en zussen zijn.’
Kathy Mermuys en Bram Damman hebben vijf kinderen. Simon Mouton
Dat laatste zegt Mermuys niet zomaar. Bij de gezinnen van zeven, negen of tien man is een simpele wandeling nu een issue. De familie Bosschaerts wandelt vandaag liever niet samen, om scheve blikken te vermijden van wie denkt dat ze zouden samenscholen. Ook Schenkels en haar gezin doen het zo weinig mogelijk. ‘Uit vrees dat we ons zouden moeten verantwoorden. We grapten al dat we beter een attest van gezinssamenstelling op zak zouden steken, als we het wel doen.’
Stress aan de kassa
Nog een grotere uitdaging is winkelen. Schenkels: ‘Ik word nagekeken. Een vrouw maakte aan de kassa al een opmerking over mijn volle kar. Ik heb gezegd dat ik niet hamsterde, maar gewoon voor drie dagen eten kocht voor mijn zeven kinderen. Ze keek me aan met een blik van dat zal wel, tot haar auto naast mijn busje bleek geparkeerd. Dan geloofde ze me wel.’
‘Ik heb stress als ik naar de winkel moet’, zegt Ceuppens. ‘Toen ik vorige week met een volle kar de winkel uitliep, riep een andere klant: Liet je nog iets over voor ons? Gênant. Nu doet mijn man de boodschappen, ik wil zelf niet meer naar de supermarkt. Didier toonde zelfs al een foto van ons gezin op zijn gsm, omdat hij werd aangesproken toen hij drie zakken bloem wilde kopen voor brood.’
De opluchting is groot dat het binnenshuis wél aangenaam verloopt.
De zes dochters en twee zonen van Ceuppens en Bosschaerts hangen erg aan elkaar. Ze troosten elkaar als ze bijvoorbeeld hun lief missen. En voor Schenkels hoeft die lockdown light ook niet meteen te eindigen. ‘Ik ben zelf de oudste van zes kinderen en ben die drukte dus gewoon. Ja, de strijk blijft eens staan omdat de kinderen liever koekjes bakken, maar die chaos laat ik los. Het is net leuk dat ze thuis zijn, want op schooldagen is het hier veel te stil.’
ds audio
Weer thuis na een opname voor covid-19: ‘Ik ben nog nooit zo ziek geweest’
Elke dag belanden er honderden nieuwe patiënten met covid-19 in Belgische ziekenhuizen. Maar elke dag worden er ook patiënten uit het ziekenhuis ontslagen. Hoe gaat het met hen?
Hoewel er elke dag dodelijke slachtoffers vallen door covid-19, is er ook hoop. Want ook de groep patiënten die het ziekenhuis intussen mocht verlaten, groeit gestaag. We spraken met een van die patiënten, en met professor Johan Flamaing, diensthoofd geriatrie van UZ Leuven, die samen met zijn dienst een eenheid met covid-19 patiënten leidt. Wetenschapsjournaliste Maxie Eckert geeft duiding.
de andere nieuwsfeiten
E5 Mode vraagt bescherming tegen schuldeisers aan
E5 Mode vraagt bescherming tegen schuldeisers aan. De modeketen verwijst naar de coronamaatregelen, ‘die enorm zwaar inhakken op de inkomsten’. Dat meldt E5 Mode in een persbericht. Het bedrijf telt 500 medewerkers.
‘De coronacrisis was geen deel van ons businessplan’, stelt het bedrijf. Daarom vroeg het de ondernemingsrechtbank van Dendermonde om een procedure van gerechtelijke reorganisatie (WCO) op te starten. E5 Mode ziet geen andere oplossing dan de bescherming aan te vragen, klinkt het.
Door de gedwongen sluiting van de winkels is er al sprake van een omzetverlies van 12 miljoen euro.
Apothekers werken nog (te veel) met papieren voorschrift
hh
Artsen zijn sinds dit jaar verplicht om patiënten elektronisch medicatie voor te schrijven, maar in de apotheek leidt die digitale omslag nog tot hindernissen. Uit onderzoek van de Vrije Universiteit Brussel blijkt dat apothekers nog geregeld papieren voorschriften verwerken door softwareproblemen.
Op een Belgisch elektronisch voorschrift (BEV) staat een barcode die apothekers moeten scannen. Eenmaal ingescand krijgen zij te zien welke medicatie de patiënt nodig heeft.
Om te zien of dat systeem op punt staat, analyseerde VUB-onderzoeker Sven Van Laere 10.000 voorschrapotiften uit 2018. Bijna de helft, ofwel 4.961 van die voorschriften, werd elektronisch voorgeschreven. Een kleine vijf procent hiervan werd uiteindelijk toch als papieren voorschrift behandeld. In de meeste gevallen koos de apotheker hier bewust voor, omdat door fouten in de apothekerssoftware digitaal opvragen niet mogelijk was.
Slechte cijfers voor visaanvoer
De visaanvoer in de Belgische zeehavens is het voorbije jaar opnieuw gedaald, tot een laagterecord van 13.659 ton, zo blijkt uit cijfers van Statbel, de Belgische dienst voor statistiek. De visaanvoer daalde met 7,5 procent tegenover 2018, terwijl er in dat jaar zelfs meer dan 11 procent minder vis werd aangevoerd. De omzetdaling voor de Belgische visserij bleef in 2019 beperkt tot -5,5 procent, dankzij de iets hogere gemiddelde prijs van de vis. De totaalomzet kwam uit op 59,1 miljoen euro, maar ook dat is het laagste niveau in jaren. Enkele jaren geleden werd nog bijna 70 miljoen euro omzet gerealiseerd.
De daling is het meest opvallend in de haven van Oostende. Het aandeel van die haven volgens hoeveelheid aangevoerde en verkochte vis, zakte voor het eerst onder de 40 procent. Het aandeel van Zeebrugge bleef nagenoeg gelijk op 58,2 procent, terwijl de haven van Nieuwpoort een lichte stijging kende (tot 2,8 procent marktaandeel).
Voetbalbond ontslaat bondsprocureur
Guy Puttemans
De Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) heeft de samenwerking met bondsprocureur Kris Wagner stopgezet. Volgens de KBVB stond zijn positie al langer onder druk en was die ‘door diens publieke Facebookposts van afgelopen week niet langer houdbaar’.
De stoel van de flamboyante bondsprocureur wankelde al langer, onder meer vanwege zijn stijl tijdens pleidooien. Maar zijn Facebookposts over een website die hij opzette met strafpleiter Walter Damen waren de spreekwoordelijke druppel. Dat Wagner zich publiekelijk associeert met de ondervoorzitter van Beerschot, druist in tegen de principes van good governance die de KBVB hoog in het vaandel draagt.
Sinds 2017 21 burgerdoden bij VS-bombardementen in Somalië
Bij Amerikaanse bombardementen in Somalië zijn sinds 2017 21 burgers om het leven gekomen en raakten er 11 anderen gewond. Dat zegt mensenrechtenorganisatie Amnesty International. Amnesty beschuldigt het Amerikaanse militaire commando in Afrika (Africom) ervan dat het geen verantwoording aflegt.
‘Niet alleen slaagt Africom niet in zijn opdracht om burgerslachtoffers in Somalië te rapporteren. Het lijkt ook niets te geven om de talrijke families die volledig verscheurd zijn’, zegt Deprose Muchena, directeur van Amnesty voor Oost- en Zuid-Afrika.
De Verenigde Staten ondersteunden het Somalische leger en troepen van de Afrikaanse Unie in de strijd tegen de terroristische organisatie al-Shabaab. Ze voerden meerdere luchtaanvallen uit op de terreurgroep, die vaak veiligheidsdiensten en burgers viseert.
Ooievaars trekken zich niets aan van corona
rr
De dieren in Planckendael trekken zich niet veel aan van de coronacrisis. De eerste ooievaarskoppels hebben eieren gelegd, tegen het einde van de paasvakantie worden de eerste kuikens verwacht. Planckendael telt momenteel 71 nesten, waarvan in 47 al eieren worden gebroed.
De ooievaarskolonie in Planckendael is de grootste in ons land en groeit nog elk jaar aan. ‘Dit jaar zijn 17 jonge vogels voor het eerst teruggekeerd die hier in 2018 zijn geboren’, zegt Frédéric Verstappen, coördinator dierenzorg. ‘De sluiting van het park is jammer voor de bezoekers, maar houdt de vogels niet tegen om langs te komen.’
Verdachte van moord op Nederlandse advocaat blijft in cel
De rechtbank in Amsterdam heeft bepaald dat Moreno B. (31), die wordt verdacht van betrokkenheid bij de moord op advocaat Derk Wiersum, voorlopig blijft vastzitten. Zijn advocaat had gevraagd het voorarrest te beëindigen, maar volgens de rechtbank zijn er te veel harde aanwijzingen tegen B.
Derk Wiersum (44) werd op 18 september vorig jaar bij zijn huis in Amsterdam doodgeschoten. In het grootscheepse onderzoek pakte de politie tot dusver drie verdachten op, onder wie Moreno B.
De verdachten verschenen niet in de rechtszaal, vanwege de coronamaatregelen.
700 kilogram cocaïne gevonden in Deurne
rr
In het Antwerpse district Deurne heeft de federale gerechtelijke politie (FGP) van Antwerpen meer dan 700 kilo cocaïne gevonden in een loods in de Tweemontstraat. De politie pakte er ook vier verdachten op.
De verdachten zijn drie Albanese dertigers en een 63-jarige Nederlander. Ze werden voorgeleid bij de onderzoeksrechter, die drie onder hen heeft aangehouden. Het onderzoek naar onder meer de herkomst van de drugs is volop aan de gang.
Maart was zonnig, maar ook koud
De maand maart was in Ukkel zonnig, kende een nat begin en een koude afsluiter. Dat meldt het KMI in het maandelijkse klimatologisch overzicht. Maart liet een opmerkelijk temperatuurverschil zien tussen het begin en het einde van de maand. De 11de daalde de temperatuur in Ukkel niet onder de 11,3 graden, de hoogste minimumtemperatuur ooit voor de eerste helft van de maand sinds de metingen in 1892. Tot de 19de waren de minimumtemperaturen boven normaal, vanaf de 20ste werd het een stuk kouder.
De gemiddelde temperatuur in Ukkel bedroeg 7,1° Celsius (normaal: 6,8). Er werden vier vorstdagen (normaal: 5,4 dagen) waargenomen, tegenover maar één vorstdag in februari. Voorts werd geen enkele lentedag, waar de temperatuur hoger ligt dan 20 graden, waargenomen. De hoogste temperatuur werd op 18 maart gemeten in Bierbeek met 19 graden. De laagste temperatuur werd op de 30ste geregistreerd in Spa, waar het kwik daalde tot -7,5 graden.
VS sturen Zuid-Koreanen met vakantie
4.000 Zuid-Koreanen die werken voor de Amerikaanse troepenmacht in hun land, worden met onbetaald verlof gestuurd. Zuid-Korea en de Verenigde Staten zijn het niet eens over de financiering van het Amerikaanse garnizoen.
In Zuid-Korea bevinden zich ruim 28.000 Amerikaanse militairen. Die moeten helpen het land te verdedigen tegen Noord-Korea. De regering van Donald Trump wil dat Zuid-Korea miljarden extra gaat betalen voor die bijstand.
Het Witte Huis drong aanvankelijk aan op een bijdrage van 5 miljard dollar per jaar, ruim vijf keer meer dan Seoel eerder betaalde.
De overeenkomst over de financiering van de troepenmacht verliep eind vorig jaar. Daardoor is er nu geen geld meer om de salarissen te betalen.
het kookpunt
Alle tijd voor ontbijt: appelmuffins met lijnzaad. rr
Appelmuffins met lijnzaad
De lockdown die er geen is, duurt nog even voort. Er is dus tijd om ’s morgens werk te maken van een ontbijt, in plaats van het te houden bij een koffie. Deze week enkele tips om iets meer te maken van uw eerste maaltijd van de dag. Snel, makkelijk, maar iémand moet u op het idee brengen.
Ingrediënten:
(voor 6 personen) - 50 g amandelmeel - 30 g kokosmeel - 30 g gemalen lijnzaad - ½ theelepel bakpoeder - 5 g stevia - 2 eieren - 75 g boter, gesmolten - 1 theelepel vanille-extract - 2 eetlepels yoghurt - 1 appel, geschild, klokhuis verwijderd en in blokjes - 25 g walnoten, grof gehakt
Bereiding:
- Verwarm de oven voor tot 160 °C. - Meng in een kom het amandel- en kokosmeel, gemalen lijnzaad, bakpoeder en de stevia. - Klop in een tweede kom de eieren los met de gesmolten boter, het vanille-extract en de yoghurt. - Voeg de mengsels samen en spatel de blokjes appel erdoor. - Verdeel het beslag over zes beboterde en met bakpapier beklede muffinvormpjes. - Bestrooi met de gehakte walnoten en bak de muffins 25 minuten in de oven, tot ze goudbruin zijn.
DE MENING
SELM WENSELAERS IS HISTORICUS, CONSERVATOR EN DRAMATURG
Een kaartje van een merel
rr
In januari verbande ik mezelf naar een Canarisch eiland. Ik vertrok alleen, zonder plan of doel. Twee weken ledigheid. Het eiland was lief voor mij. Ik sliep aan zee, de zon scheen mild en het restaurant om de hoek serveerde pulpo op Galicische wijze, een gerecht dat me steeds terugvoert naar Compostela. De eerste dagen voelden onwennig door de alleenheid, de traagheid, de stilte. Ik had een compact autootje gehuurd, een Fiat Panda. Ik hou van autorijden en de aandacht die daarbij hoort. We dwaalden door weidse landschappen, luisterend naar muziek en podcasts.
‘Het is een parel die je moet koesteren en die niemand van je mag afnemen’, zegt Connie Palmen in Van A tot Z, de podcast van Klara. Ze krijgt 26 woorden voorgelegd die ze eindeloos mag ontvouwen. De E van Eenzaamheid. ‘Als je goed bevriend bent met eenzaamheid, kan je goed alleen zijn. Mijn geluk zal altijd te maken hebben met eenzaamheid, met aan de kant staan, niet overal bijhoren’, zegt de Nederlandse schrijfster. Eenzaamheid als voorwaarde voor het schrijverschap. Palmen beseft dat het voor veel mensen moeilijk is om alleen te zijn. Daarover zegt ze: ‘Moeilijk is ook mooi. Alles wat moeilijk is aan je bestaan, is datgene wat je bestaan het meest de moeite waard maakt.’
Ik twijfel of ik dit aan Bauke moet schrijven. Op Facebook las ik de oproep: ‘Schrijf een kaartje voor een eenzame oudere man. PM voor zijn adres.’ Het bericht komt van een jongeman die geregeld koffie drinkt met Bauke, wat nu even niet kan. Bijna de helft van de Vlamingen en de Nederlanders voelt zich chronisch eenzaam. Dat vertellen de statistieken buiten coronatijden. In een doos onder mijn bed vind ik een kaart met daarop een vlinder. Te hoopvol. Een kaart van kunstenares Emma Berentsen waarop staat: ‘I am going to die. You are going to die. We are all going to die.’ Te realistisch. Had ik maar een kaart van een merel. De zwarte zangvogel staat symbool voor eigenliefde en zelfzorg.
Wat weet ik van eenzaamheid? Ik kon tijdens mijn zelfgekozen ballingschap de stilte niet verdragen en sloot vriendschap met een auto. Alleen zijn gaat steeds beter, zoals met zoveel dingen is het een kwestie van oefenen. Ik sta stil, kijk uit het raam, naar de boom aan de andere kant van de straat. Volgens de Nederlandse priester Henri Nouwen moet je niet weglopen voor de eenzaamheid of proberen haar te vergeten of te ontkennen. Je dient haar te beschermen en om te vormen tot een vruchtbaar alleen zijn. Ieder spiritueel leven begint met het zoeken van deze innerlijke gevoeligheid. Even geen verre reizen maken, maar thuiskomen in jezelf.
?
Serieus?
verhalen die bizar genoeg echt waar zijn
Poetin doet aan telewerk
afp
De Russische president Vladimir Poetin (67 is de man) doet aan telewerk vanwege de verspreiding van het coronavirus. ‘De president verkiest deze dagen om alles te doen via telewerk’, aldus Kremlinwoordvoerder Dmitri Peskov. De vergadering tussen Poetin en de Russische regering vindt per uitzondering plaats via videoconferentie. ‘We nemen alle voorzorgsmaatregelen’, aldus Peskov.
Poetin bezocht vorige week het ziekenhuis Kommoenarka in Moskou, dat het belangrijkste ziekenhuis is geworden om zieken met covid-19 te behandelen. Denis Protsenko, de hoofdarts van dat ziekenhuis, maakte gisteren bekend zelf besmet te zijn. Wel vertoont hij geen verontrustende symptomen, zei hij. Protsenko had op 24 maart Poetin ontmoet tijdens het bezoek.
‘Iedereen die met de president in Kommoenarka waren, wordt dagelijks getest op het coronavirus’, aldus Peskov. Hij verzekerde dat de analyses bij de president normaal zijn.
Vijf miljoen paaseitjes
Met Pasen in aantocht heeft Leonidas besloten om vijf miljoen paaseitjes te schenken aan het zorgpersoneel en de bewoners van ziekenhuizen en rusthuizen. Dat heeft de chocolatier gemeld. Het bedrijf wil zo naar eigen zeggen het personeel dat onder grote druk staat en de meest geïsoleerde mensen een hart onder de riem steken.
Leonidas benadrukt dat de eitjes volgens de meest strikte hygiënische maatregelen worden uitgedeeld.
‘We hebben een mateloze bewondering voor de eerstelijnsgezondheidswerkers die een moeilijke strijd leveren tegen de epidemie. De mensen die in het ziekenhuis liggen en in rusthuizen wonen, mogen geen bezoek ontvangen. Op deze manier hopen we hen onze steun te betuigen en hen eraan te herinneren dat we hen niet vergeten’, zegt ceo Philippe de Selliers.
Olympische vlam blijft een maand in Fukushima
ap
De olympische vlam zal de volledige maand april branden in Fukushima. Daar had vorige week de olympische fakkeltocht moeten beginnen. Maar door het uitstel van de Spelen vanwege de coronacrisis ging dat niet door.
De olympische vlam zal van 2 tot 30 april te bezichtigen zijn in het nationaal trainingscentrum van Fukushima. Die Japanse stad werd in 2011 zwaar getroffen door een aardbeving en een tsunami, die een kernramp veroorzaakten.
Duivelse Cola
In de winkel kunt u momenteel Coca-Colablikjes kopen waarop Eden Hazard en andere Rode Duivels pronken. De frisdrankgigant had speciale verpakkingen aangemaakt voor het EK 2020. Maar ook al is het toernooi een jaar uitgesteld, die verpakkingen blijven in omloop.
‘Het zou verspilling zijn om die te vernietigen, zeker binnen de huidige context waarin onze mensen harder werken dan ooit ’, zegt Anouk Van Hauteghem, marketing directeur van Coca-Cola.
1 april
rr
Vijf ‘1 april’-coronagrappen om thuis te proberen
BRUSSEL (Eigen berichtgeving): In lockdown is het niet evident om een aprilgrap uit te halen. Nog snel enkele suggesties.
1. Snel, snel!
Verkondig via sociale media dat Marc Van Ranst op de Grote Markt (of het Dorpsplein) gratis mondmaskertjes uitdeelt aan groepen van drie of meer. Vermeld ook dat Marc vermomd zal zijn als politieagent.
2. Waterpret.
Laat je buren weten dat je ook in deze moeilijke tijden aan hen denkt. Stop je tuinslang in hun brievenbus. Draai de kraan open. (Kan ook buiten coronatijden).
3. Feest!
Ga in de supermarkt naar de afdeling feestartikelen. Haal een zak confetti uit de rekken en geef aan de kassa een feestelijke douche. Wedden dat dit een glimlach tovert op het gezicht van de andere klanten?
4. Bio.
Vervang de desinfecterende zeep door slaolie (bij voorkeur biologisch). Recycleren bij de volgende maaltijd is perfect mogelijk.
5. Hallo?
Vervang stiekem de ringtone op de gsm van een van je huisgenoten door een niesgeluid. Stuur hem of haar naar de supermarkt. Bel op!
De Italiaanse eurocommissaris Paolo Gentiloni epa-efe
Canvas, 20.00 uur
Terzake
Terzake gaat dieper in op de mondmaskers, bevoegd minister Philippe De Backer (Open VLD) reageert. Pieterjan De Smedt gaat langs bij Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) en vraagt uitleg over de rol van Vlaanderen bij de stemming over de Europese noodfondsen. Er volgt een interview met de Italiaanse eurocommissaris Paolo Gentiloni. Hij heeft het onder andere over de boze brief van Italiaanse burgemeesters aan Nederland.
Canvas, 20.30 uur
De afspraak
Praatprogramma met Bart Schols.
Vier, 21.30 uur
Topdokters - Corona
Weekverslag van de coronacrisis, bekeken door het oog van enkele Topdokters.
VTM, 22.55 uur
Telefacts
Een wetenschappelijk experiment van televisiezender BBC met een ‘pandemie-app’ toont aan wat er gebeurt, als we niet in ons kot blijven. Dat onderzoek gebeurde anderhalf jaar geleden. Had deze coronacrisis kunnen voorkomen worden? ‘Telefacts’ zoekt het uit.
<p>Film</p>
Geen sport dezer dagen, wel sportfilms, zoals Southpaw.
Q2, 20.35 uur
Gold (6,7)
Drama met Matthew McConaughey, Édgar Ramírez, Bryce Dallas Howard en Corey Stoll. Kenny Wells is een goudzoeker en falende zakenman wiens relatie onder druk staat. Hij besluit om samen te werken met de evenmin succesvolle geoloog en avonturier Michael Acosta om goud te vinden. Samen trekken ze op een ongelooflijke tocht door de onbekende jungle van Indonesië. Het goud vinden is één opdracht, het bijhouden blijkt nog een andere zaak wanneer hun zoektocht heel wat stof doet opwaaien in de machtige directiekamers van Wall Street.
Vitaya, 20.35 uur
How do you know (5,4)
Romantische komedie met Reese Witherspoon, Paul Rudd, Owen Wilson en Jack Nicholson. Lisa, de voormalige sterspeelster van het Amerikaanse softbalteam, is onlangs uit het team gezet en zakenman George is onlangs uit zijn vaders bedrijf gegooid wegens vermeende fraude. Beiden weten niet wat ze nu met hun leven aan moeten en proberen hun toevlucht te zoeken in de liefde. Ook op dat vlak wil het niet bepaald vlotten, tot ze elkaar ontmoeten via gezamenlijke vrienden. Hun eerste date verloopt rampzalig en de meest haalbare relatie lijkt vriendschap.
Zes, 20.35 uur
Southpaw (7,4)
Sportdrama met Jake Gyllenhaal, Rachel McAdams, Forest Whitaker en Oona Laurence. Nadat zijn vrouw was overleden en zijn dochter onder jeugdbescherming werd geplaatst, ziet bokser Billy ‘The Great’ Hope maar één uitweg: opnieuw in de ring stappen. Met de hulp van trainer Tick Willis probeert hij zijn carrière, en zijn leven, opnieuw op de rails te krijgen.
Caz, 20.40 uur
Last knights (6,2)
Actiefilm met Clive Owen, Morgan Freeman, Cliff Curtis en Aksel Hennie. De roekeloze Raiden wordt op jonge leeftijd onder de hoede genomen van Bartok, de bezitter van een klein gebied binnen een uitgestrekt keizerrijk. Nu is Raiden zijn trouwe bevelhebber en leidt hij een groep elitesoldaten van de Zevende Rang. Wanneer Bartok op een dag weigert in te gaan op de eisen van de corrupte minister Geza Mott, die door intimidatie zijn macht probeert uit te breiden, wordt hij onteerd. Het belooft een strijd op leven en dood te worden, want Raiden zint op wraak.
Q2, 22.50 uur
Beverly Hills cop (7,3)
Actiekomedie met Eddie Murphy, Judge Reinhold, John Ashton en Ronny Cox. Axel Foley, een agent uit Detroit, krijgt een verrassend bezoek van zijn beste vriend uit Californië, Mikey Tandino. Niet veel later wordt Axels vriend echter voor zijn ogen vermoord door een zekere Zack. Agent Foley is vastberaden om de moordenaar op te pakken en te laten boeten voor zijn daad. Hij volgt Zack tot in Beverly Hills. De plaatselijke politiebaas Bogomil zet zijn speurders Rosewood en Taggart op de zaak. Ze moeten Axel voor hem in het oog houden, maar zijn vooral van plan om hem bij te staan. De agent uit Detroit vraagt intussen ook hulp aan Jenny Summers. Met z’n vieren gaan ze de strijd aan met de beruchte moordenaar.
De quoteringen zijn ontleend aan de filmsite IMDb.
Brede opklaringen met tussendoor enkele wolkenvelden. Hier en daar is er kans op nevel. Het blijft overal droog, behalve misschien aan zee waar een spatje regen kan vallen. In het binnenland vriest het overal tussen -1 graad in het westen en -4 graden in de Hoge Venen, aan zee dalen de temperaturen naar 3 graden. In het binnenland is de wind meestal zwak en krimpt hij van noord naar zuidwest. Aan zee waait het af en toe matig en draait de wind van noordwest naar west.
Morgen
De dag begint met opklaringen. Vrij snel wordt het gedeeltelijk tot zwaarbewolkt. Hier en daar kan een beetje regen vallen, maar op de meeste plaatsen blijft het droog. De maxima schommelen tussen 6 graden in de Hoge Venen en 11 of 12 graden in het westen. Er staat een zwakke tot matige wind uit zuidwest tot west.
Volgende dagen
Vrijdag blijft het meestal wisselend tot zwaarbewolkt met ’s ochtends nog kans op een spatje regen en in de namiddag kans op een lokaal buitje. In het noorden van het land komen er later mogelijk opklaringen. De maxima liggen rond 6 graden in Hoog-België, rond 8 graden aan zee en rond 10 of 11 graden in het centrum. Er staat een matige en aan zee soms vrij krachtige wind uit west tot noordwest.
Zaterdag zijn er in de ochtend overal brede opklaringen en is er kans op lichte vorst of grondvorst. In de loop van de dag ontwikkelen er zich stapelwolken en wisselen bewolkte momenten af met opklaringen. Het blijft droog. Het wordt al enkele graden zachter met maxima tussen 9 en 14 graden. De wind waait meestal zwak uit zuidoost.
Zondag wordt een zonnige en zachte voorjaarsdag. Het blijft waarschijnlijk helder en het kwik kan klimmen naar waarden tussen 15 en lokaal 20 graden. De wind waait eerst nog zwak uit zuidoost en neemt geleidelijk toe naar een matige zuidenwind.