Brussels Airlines schrapt alle vluchten van 13 februari, Tui leidt alles om
Brussels Airlines schrapt door de nationale staking van woensdag al zijn vluchten. 16.000 passagiers zien daardoor hun vlucht geannuleerd. Door de nationale staking gaat Tui Fly die dag alle geplande vluchten vanuit of naar Belgische luchthavens afleiden naar luchthavens in de buurlanden. Concreet gaat het om de luchthavens van Lille, Orly, Maastricht, Eindhoven of Amsterdam.
Volgens Tui worden de reizigers met bussen naar de alternatieve luchthavens gebracht. Ook in de omgekeerde richting, voor wie op een alternatieve luchthaven landt op 13 februari, is er busvervoer geregeld.
Geschillen over Ryanair moeten niet via Ierland lopen
afp
Het Hof van Cassatie heeft een beslissing vernietigd van een Brusselse rechter die meende dat geschillen met de Ierse luchtvaartmaatschappij Ryanair via een Ierse rechtbank moeten verlopen. Door de vernietiging zal de bestreden beslissing naar een ander rechtscollege verwezen worden. Die moet dan opnieuw over de grond van de zaak oordelen.
De rechter zal met andere woorden opnieuw moeten oordelen of een passagier van Ryanair bij een geschil met een luchtvaartmaatschappij een procedure kan starten in de rechtbank van het land van opstijgen, zoals bij ons Brussel of Charleroi.
In de algemene voorwaarden van de Ierse lagekostenmaatschappij staat dat alle geschillen met de Ierse luchtvaartmaatschappij via een Ierse rechter moeten verlopen.
Parket in beroep tegen vrijlating verdachte kluizenkraak
Het parket van Antwerpen meldt dat het in beroep gaat tegen de beslissing van de raadkamer om de 27-jarige verdachte van de bankkraak op de Belgiëlei vrij te laten. De verdachte blijft dus in de cel en zal nu binnen de vijftien dagen voor de kamer van inbeschuldigingstelling verschijnen. Die moet de knoop doorhakken of zijn aanhouding nog noodzakelijk is.
De raadkamer vond dat er onvoldoende aanwijzingen van schuld zijn en had het licht op groen gezet voor zijn vrijlating. Ook was de raadkamer van mening dat zijn rechten van verdediging en zijn recht op een eerlijk proces geschonden zijn door de berichtgeving in de media. Wat de raadkamer betrof, mocht de man dus meteen, zonder enige voorwaarden te moeten naleven, de gevangenis verlaten. Het parket stak daar een stokje voor door beroep aan te tekenen.
Tien jonge Braziliaanse voetballers komen om in brand
reuters
Bij een brand in het trainingscentrum van de Braziliaanse eersteklasser Flamengo in Rio de Janeiro, zijn minstens tien mensen om het leven gekomen. Volgens de Braziliaanse televisiezender TV Globo, die luchtbeelden van de brand en brandweer in actie toonde, zou de brand uitgebroken zijn in de slaapzalen van de jeugdspelers van 14 tot 17 jaar.
Flamengo wordt algemeen beschouwd als de populairste voetbalclub in Brazilië. Met 6 Braziliaanse landstitels en 34 overwinningen in de ‘campeonato carioca’, het voetbalkampioenschap van de Braziliaanse staat Rio de Janeiro, heeft de club ook een rijk gevuld palmares. Bekende ex-spelers zijn Ronaldinho en Romário.
Man opgepakt in Binnenhof, het politieke centrum van Nederland
De politie in Den Haag heeft op het Binnenhof, het politieke centrum van Nederland, een man opgepakt. Volgens de politie gedroeg de man zich verdacht, meldt de NOS. De man zou geroepen hebben dat hij een aanslag wilde plegen.
De politie laat alleen weten dat de verdachte een rugzak achterliet en dat een explosievenverkenner de rugzak onderzoekt.
Rond 13.30 uur werd een deel van het Binnenhof afgezet. Er liep ook extra politie rond. De beveiliging vroeg aan medewerkers van de Tweede Kamer om niet bij de ramen te gaan staan.
Acteur Albert Finney overleden
ap
De Britse acteur Albert Finney, die vijf keer genomineerd werd voor een Oscar, is op 82-jarige leeftijd overleden.
Finney kende zijn doorbraak in 1960, toen hij in Saturday night and sunday morning de rol speelde van ‘angry young man’ Arthur Seaton. Daarna was hij nog in tientallen andere films te zien, wat hem ook vijf Oscarnominaties opleverde. Hij werd vier keer genomineerd als beste acteur in een hoofdrol, meer bepaald voor Tom Jones (1963), Murder on the Orient Express (1974), The dresser (1983) en Under the volcano (1984). Voor zijn rol in Erin Brokovich (2000) werd hij genomineerd als beste acteur in een bijrol. Maar hij slaagde er nooit in te winnen.
Andere memorabele rollen die Finney speelde, zijn die van Daddy Warbucks in Annie (1982), van Scrooge in de gelijknamige film (1970) en van Winston Churchill in de vaak bekroonde tv-film The gathering storm.
Twee doden bij dakbrand in Dilbeek
Bij een uitslaande brand in een dakappartement in Dilbeek zijn vanochtend twee doden gevallen. Volgens burgemeester Willy Segers (N-VA) gaat het vermoedelijk om twee personen van Albanese afkomst die in dit appartement ingeschreven zijn.
‘Het pand is onderverdeeld in drie appartementen. De brand is ontstaan in het dakappartement. De twee aanwezigen zijn niet tijdig buitengeraakt, want ze werden vlak achter de buitendeur aangetroffen’, zei Segers.
België dringt mazelen terug, maar wel toename in Europa
rr
De mazelen blijven in opmars in Europa. In 2018 is het aantal besmettingen bijna verviervoudigd: van 21.315 naar 82.596 gevallen. Dat blijkt uit cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie in Kopenhagen. België gaat tegen de trend in. In ons land werden vorig jaar 120 besmettingen genoteerd, tegenover 369 in 2017.
Oekraïne is met ruime voorsprong het zwaarst getroffen land, met meer dan 53.000 gevallen. Daarna volgen Servië (5.076), Israël (2.919), Frankrijk (2.913), Italië (2.517), Rusland (2.256), Georgië (2.203) en Griekenland (2.193).
In totaal zijn vorig jaar 72 mensen – zowel kinderen als volwassenen – in Europa aan de mazelen gestorven, meldt de WHO nog.
Drie kleuters verbrand in school in Blankenberge
In Blankenberge zijn drie kleuters met brandwonden naar het ziekenhuis gebracht. Ze kregen in de refter van hun school een pot kokend water over zich heen. Tijdens de lunchpauze waren de kleuters – allen 3 jaar oud – aan het spelen met de staven waarover de plateaus met eten worden geschoven. Daar stond een warmhoudtoestel dat omviel. Het het hete water kwam op de kinderen terecht.
Twee van hen raakten daarbij zwaarverbrand, een derde kleuter liep lichtere verwondingen op. De politie heeft een pv opgemaakt. Later moet blijken wie er verantwoordelijk gesteld wordt voor het ongeval.
Radio 2 blijft de grootste
Radio 2 blijft met 30,2 procent van het marktaandeel afgetekend de populairste radiozender van Vlaanderen. Radio 2 gaat er zelfs lichtjes op vooruit tegenover de meting van juli tot en met oktober 2018, toen het om 30,1 procent ging. Studio Brussel (11,8 procent) wipt over Q-music (11,4 procent) en wordt de tweede grootste zender van Vlaanderen. Bij de vorige meting haalde Q-music nog 12,4 procent marktaandeel, tegenover 10,6 procent voor Studio Brussel.
FACTCHECK
Auto’s ‘verdampen’ in Brussel. Of blijven de mensen weg uit de stad? luc gordts
‘Als het verkeer minder vlot gaat, passen mensen hun gewoonten aan’
‘Als het verkeer minder vlot gaat, passen mensen hun gewoonten aan’. Dat zei Pascal Smet (SP.A), Brussels minister van Mobiliteit. Maar klopt die uitspraak?
Jef Poppelmonde
‘Brussel zet de pendelaars een mes op de keel.’ Automobilistenorganisatie Touring maakt zich grote zorgen over de beslissing van de Brusselse regering om de snelwegen op haar grondgebied op te doeken en hen om te vormen tot stadsboulevards: smaller en met een maximumsnelheid van 50 kilometer per uur. En Touring is niet alleen. Op Twitter bulkt het van de verontruste reacties. Econoom Geert Noels heeft het over ‘kafka’, de denktank Libera oordeelt dat ‘Brussel voor nog meer stilstand kiest’.
‘Een proefopstelling’, dacht Ben Weyts. belga
Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) gaat ‘ervan uit dat het, zoals afgesproken, een proefopstelling betreft’. Maar dat is het niet. De Brusselse beslissing is definitief. ‘Vanzelfsprekend bestaat in Vlaanderen de vrees dat Pascal Smet de Brusselse files cadeau doet aan Vlaanderen’, zegt Weyts. De angst is dat de versmalling van de E40 en A12 een flessenhals creëert, die de files in aanloop ernaar zal doen aandikken.
De wet van de latente vraag
In eerste instantie is dat ook te verwachten. ‘De files zullen meer naar buiten toe verschuiven’, zegt Dirk Lauwers, mobiliteitsdeskundige aan de Universiteit Antwerpen. ‘Maar dat is geen probleem, want dat zal slechts tijdelijk zijn. De file is de grootste regulator van verkeer. Op langere termijn zal het totale volume aan auto’s dalen.’ Dat is waar de Brusselse regering van uitgaat. ‘Als het minder vlot gaat, passen de mensen hun gewoonten aan’, zegt Brussels minister van Mobiliteit Pascal Smet (SP.A). ‘Hoe meer plaats je de auto’s geeft, met hoe meer ze komen.’ Hij noemt het ‘een gulden mobiliteitsregel’.
En dat is het ook, bevestigen wetenschappers. ‘Hij heet “de wet van de latente vraag”’, zegt professor aan de Vrije Universiteit Brussel Cathy Macharis, ‘en er bestaat consensus over. De ruimte die je aan een vervoersmiddel geeft, zal altijd worden ingenomen. Dus hoe meer ruimte, hoe meer auto’s.’ Het omgekeerde geldt dan evenzeer: minder ruimte, minder verkeer. ‘Telkens wanneer door werken of andere ingrepen het verkeer aan banden wordt gelegd, is er vrees voor meer files’, stelt Macharis vast. ‘Ook toen de werken aan de tunnels begonnen, ook toen de Leopold II-tunnel tijdelijk dichtging, en ook toen steenwegen naar Brussel versmald werden voor de aanleg van busbanen of fietspaden. Uiteindelijk waren de gevolgen altijd beperkt. Auto’s die voordien op de wegen reden, verdampten.’
Ook mensen kunnen ‘verdampen’
Maar dan is de vraag natuurlijk: wat gebeurde er met de mensen die in die ‘verdampte’ auto’s zaten? Ontdekten zij andere wegen naar de hoofdstad? Of bleven ze voortaan gewoon weg? Dat is waar de ondernemersorganisatie Voka voor vreest. ‘We zien nu al bedrijven en jobs uit Brussel wegtrekken omdat de mobiliteit zo slecht is’, zegt woordvoerder Kasper Demol. ‘Het aantal banen blijft wel gelijk.’ Toch is Voka bang dat de ingreep mensen zal wegjagen, ‘dat is inderdaad een groot probleem’.
De vrees is niet ongegrond. Enkele jaren geleden voerde de Zweedse hoofdstad Stockholm een kilometerheffing in voor verkeer dat het centrum binnen wilde. Het resultaat: er kwamen minder auto’s en de files groeiden niet aan. Een diepgaande studie leerde dat de meeste pendelaars op het openbaar vervoer overstapten, maar ook dat een deel van job veranderde. En van de ‘niet-structurele verplaatsingen’ – zeg maar: shoppers en dagjestoeristen – was er amper verschuiving naar trein, bus of tram. Veel mensen kwamen gewoon niet meer, of alleszins minder, naar de stad. Ook in Brussel ‘is dat te verwachten’, zegt professor Chris Tampère (KU Leuven).
Nog te veel missing links
Om dat gevaar tegen te gaan, is de weg duidelijk: alternatieven, alternatieven, alternatieven. En daaraan, zo zegt zowat iedereen, ontbreekt het nog te veel. ‘Binnen het Brussels gewest is het openbaar vervoer goed uitgebouwd’, zegt Macharis, ‘maar de link tussen de stad en het gebied eromheen, waar de pendelaars vandaan komen, is nog te zwak. Er zijn te veel missing links. Dat kan nog veel beter.’
De Brusselse regering belooft dat met de versmalling van de snelwegen de alternatieven zullen verbeteren. Aan de A12 komt een overstapparking, in het oosten meer bussen en trams. Maar voor Touring volstaat dat allemaal niet. ‘Eén overstapparking in het noorden, waar mensen op overvolle trams kunnen stappen, zal niet volstaan’, zegt woordvoerder Danny Smagghe. ‘Aan de E40 moest er al lang een overstapparking zijn. Wij vragen al dertig jaar om de metro tot aan de rand door te trekken. Dat is allemaal nooit gebeurd. Wij zijn niet a priori tegen de versmalling, maar je moet de mensen natuurlijk wel iets aanbieden.’
‘Dat er binnen een paar jaar een overstapparking komt, daar zijn we nu vet mee’, is de reactie van Vlaams minister van Mobiliteit Weyts.
Voor de leefbaarheid van onze steden
Feit is dat Brussel met zijn plannen om snelwegen tot stadsboulevards om te vormen, surft op een wereldwijde golf. ‘Overal wordt de ruimte die in het verleden aan de auto is gegeven, teruggedrongen’, zegt Tampère. ‘Terwijl de densiteit van steden toeneemt, groeit ook het besef dat een voertuig als de auto, dat zo inefficiënt met ruimte omspringt, daarin niet thuishoort. Kijk naar Parijs of Barcelona: overal zijn grote verkeersassen verkleind. Voor de leefbaarheid van onze steden is dat ongetwijfeld de richting die we uitmoeten. En als er mensen ‘verdampen’ door de langere files, dan zal de nieuwe ademruimte en aantrekkelijkheid van de stad er vele anderen aanzuigen.’
Conclusie: Uit wetenschappelijke studies en internationale voorbeelden blijkt dat na aanpassingen die de auto niet bevoordelen, er minder auto’s komen. We beoordelen de stelling daarom als waar. De vraag is alleen waar de mensen heengaan, die in die ‘verdampte’ auto’s zaten. Om te vermijden dat zij niet meer naar de stad komen, moeten de alternatieven verbeteren.
Klimaatbeleid
‘We doen al veel’, zei Geert Bourgeois vorige week nog. belga
Wat is er wél gebeurd voor het klimaat?
Het Belgische klimaatbeleid? Onbestaande en allemaal too little, too late. Of dat krijgen de Vlaamse en de federale regering, tot hun eigen grote frustratie, toch vaak te horen tijdens de klimaatmarsen. Zaten ze echt vijf jaar stil?
Simon Andries
Het klimaatbeleid staat vandaag door de klimaatmarsen weer helemaal bovenaan de politieke agenda. De regeringsleiders en klimaatministers zijn wakker geschud. Maar, verdedigen de Vlaamse en federale regering zich, het beleid was wel al op de goede weg en de afgelopen jaren is wel degelijk stevig getimmerd aan de weg vooruit. Welke stappen hadden ze, in alle luwte, dan wél al gezet voor het klimaat?
Prioritair
Het moet gezegd: de Vlaamse regering schreef in 2014 al stevige klimaatambities in haar nieuwe regeerakkoord. Aan de vermindering van de CO2-uitstoot en de verhoging van het aandeel hernieuwbare energie werden aparte hoofdstukken gewijd, al blonken bepaalde passages soms nog uit in vaagheid. De regering-Bourgeois benadrukte ook als één van de algemene speerpunten dat de middelen uit het Klimaatfonds ‘prioritair’ ingezet zouden worden voor energiebesparende maatregelen in gebouwen en dan vooral sociale huurwoningen.
Dat laatste was ook het eerste wat Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) vorige week aanhaalde in het parlementair debat over het klimaatbeleid van de afgelopen jaren. ‘We investeren maar liefst 438,6 miljoen euro in de energetische renovatie van sociale woningen, van schoolgebouwen, van overheidsgebouwen, van gebouwen in de welzijnssector en de culturele sector, in de vergroening van de bussen van De Lijn, in klimaatprojecten van lokale besturen en verenigingen, in warmtenetten, in warmtepompboilers en ga zo maar door’, benadrukte Bourgeois.
Behalve die investeringen noemde Bourgeois ook de miljardensteun aan hernieuwbare energie, de kilometerheffing op vrachtwagens en vooral de betonstop een ‘langetermijnhefboom in de strijd tegen klimaatverandering’. Die betonstop is weliswaar nog altijd niet definitief afgeklopt in de regering en rond de kilometerheffing op personenwagens werd alleen een principieel akkoord gesloten.
Een windmolenpark op zee: hoeveel lost dat op? imageglobe
Op de valreep
Het Vlaams Klimaat- en Energieplan, dat de regering-Bourgeois vorig jaar vol trots afklopte, moest de ambities van Vlaanderen definitief vastklikken. De hogere energie-eisen voor woningen, het uitfaseren van fossiele verwarming, de maatregelen om het autogebruik aan te pakken met een kilometerheffing waren de speerpunten. Alleen krijgt de regering vandaag nog altijd de kritiek dat de invoering van die maatregelen te traag gaat en urgentie mist.
Op federaal niveau verwees premier Charles Michel (MR) op zijn beurt onder meer naar de verdubbeling van de capaciteit van offshore-windenergie, de vijf miljard investeringen in groene energie, het optrekken van het aandeel biobrandstoffen en het vasthouden aan de kernuitstap. Maar Michel klopte zich vooral op de borst dat zijn regering erin slaagde om knopen door te hakken over de zogenaamde burden sharing, de verdeling van de Belgische klimaatinspanningen.
Traag maar zeker werden de afgelopen jaren dus wel stappen gezet. Maar van veel urgentie was daarbij geen sprake. De regeringen gaven zelf ook expliciet aan niet sneller te willen gaan dan wat Europa oplegt. Op de valreep bereikten de gewesten en de federale regering eind vorig jaar een akkoord over een Nationaal Energie- en Klimaatplan. Daar staan de gezamenlijke maatregelen in om de doelstellingen voor 2030 van de Europese Unie te halen.
Het tempo van Europa
De Europese Commissie toetst dit jaar het plan aan de doelstellingen en bezorgt daarna haar reactie aan ons land. Tegen eind 2019 moet het plan, na de opmerkingen, dan definitief afgeklopt worden. De Bond Beter Leefmilieu waarschuwde daarbij al dat ons land dreigt te buizen.
Vooral op het vlak van hernieuwbare energie gaat ons land te traag. De Belgische doelstelling van 18,3 procent hernieuwbare energie tegen 2030 verbleekt ten opzichte van de minimale Europese doelstelling van 20 procent en het uiteindelijke doel van 32 procent. Ook de energiebesparing van 32,5 procent tegen 2030, wat betekent dat we met zijn allen een derde minder zouden moeten gaan verbruiken, is ver weg. België mikt op een vermindering van maar 22 procent. Alleen op het vlak van de CO2-uitstoot plooit ons land zich naar de Europese doelstelling: een vermindering van 35 procent in 2030.
Te weinig ambitie
Conclusie: afgerekend op haar eigen, soms vage, regeerakkoord heeft de Vlaamse regering inderdaad de beloofde stappen gezet. Tegelijk verloor ons land veel tijd met politiek zwartepieten tussen de gewesten en de federale regering, en toonde het bovendien weinig ambitie om de Europese doelstellingen te halen. Het pijnlijkste en meest zichtbare voorbeeld daarvan blijft de klimaatconferentie in het Poolse Katowice. België weigerde daar het statement te onderschrijven, waarin erkend wordt dat de klimaatambities nog verder opgekrikt moeten worden. Al onze buurlanden en de Europese Commissie onderschreven dat wel – waarna de klimaatmarsen zich gestaag op gang trokken.
ds audio
Waarom het ontslag van Joke Schauvliege CD&V haar groene geloofwaardigheid niet teruggeeft
De klimaatacties hebben een eerste slachtoffer geëist. Vlaams minister Joke Schauvliege moest deze week ontslag nemen. Ze had zich lelijk verslikt in een complottheorie.
Maar niet alleen zijzelf komt hier zwaar gehavend uit. Dat is ook zo voor CD&V. De partij is haar groene geloofwaardigheid kwijt. Net nu dat weleens hét verkiezingsthema zou kunnen zijn. Hoe erg is dat? Een analyse van Bart Brinckman en Marjan Justaert.
dS AUDIO - De MachtWacht #36. De Standaard
Chantage
Jeff Bezos zegt dat hij niet aan de chantage zal toegeven. afp
Naaktfoto’s vuren clash Bezos-Trump aan
Chantage met naaktfoto’s. Zo diep is het niveau gezakt in de clash tussen de rijkste man van de wereld, Jeff Bezos van Amazon, en de clan van de machtigste man op aarde, de Amerikaanse president Donald Trump.
Johan Rasking
Jeff Bezos, multimiljardair en topman van e-commercegigant Amazon, heeft afgelopen nacht een ‘bommetje’ gedropt door op sociale media hard uit te halen naar het Amerikaanse roddelblad National Enquirer.
Bezos beschuldigt AMI, de uitgever van National Enquirer, van poging tot afpersing. AMI zou ermee gedreigd hebben naaktfoto’s van Bezos en zijn vriendin Lauren Sanchez te publiceren, tenzij de Amazon-eigenaar het onderzoek stopzet dat hij laat voeren naar de berichtgeving van National Enquirer.
Detectives
Aanleiding is de publicatie van privéboodschappen tussen Jeff Bezos en tv-presentatrice Lauren Sanchez. Bezos heeft privédetectives ingehuurd om te achterhalen hoe National Enquirer de pikante conversaties, uit de lente van 2018, in handen heeft gekregen.
Het roddelblad pakte vorige week uit met het verhaal over de affaire nadat Bezos de echtscheiding had aangekondigd van zijn vrouw MacKenzie, na 25 jaar huwelijk. De bewuste naaktfoto’s verschenen toen niet, maar zouden nu als chantagewapen gebruikt worden.
Volgens de 55-jarige Bezos doet AMI dat omdat het onderzoek door de privédetectives vervelende informatie zou hebben opgeleverd over de banden tussen AMI, het regime van Saudi-Arabië en … de Amerikaanse president Donald Trump. (De verwijzing naar Saudi-Arabië is geen toeval; de vermoorde Saudische journalist Khashoggi schreef columns voor de krant The Washington Post, waarvan Bezos de eigenaar is.)
Niet toegeven
Bezos zegt dat hij niet aan de chantage zal toegeven. ‘Natuurlijk wil ik niet dat privéfoto’s publiek worden, maar eerder dan toegeven aan afpersing, heb ik beslist om exact te publiceren wat mij gestuurd werd door de uitgever, ondanks de persoonlijke gevolgen waarmee ze dreigen’, aldus Bezos. Om eraan toe te voegen: ‘Als ik in mijn positie niet tegen dit soort van afpersing kan ingaan, hoeveel mensen kunnen dat dan?’ Volgens AMI is de publicatie van de foto’s evenwel gegrond ‘omdat Bezos een publiek figuur is’ en ‘omdat miljoenen Amerikanen betrokken zijn bij Amazon’.
Bittere vete
In ieder geval wordt dezer dagen een nieuw hoofdstuk geschreven in de jarenoude, bittere vete tussen Bezos en Trump. David Pecker, de uitgever van de Enquirer, behoort overduidelijk tot het kamp-Trump. Pecker beschreef hem in het verleden als een ‘persoonlijke vriend’.
Er is meer. Volgens een aanklacht van voormalig Playboy-model Karen McDougal betaalde AMI haar 150.000 dollar op voorwaarde dat ze tijdens de verkiezingscampagne niets over haar relatie met Trump openbaar zou maken. Trump heeft sinds zijn verkiezingsoverwinning al herhaaldelijk zware kritiek geleverd op Bezos. Vooral het zogenaamde ‘fake news’van The Washington Post is een favoriete schietschijf van de president.
Het is ook een persoonlijke zaak geworden. Zo noemde Trump de rijkste zakenman van de wereld vorige maand op Twitter nog denigrerend ‘Jeff Bozo’. En voordien tweette hij al: ‘Als Amazon zijn belastingen eerlijk betaalde, zou het aandeel in elkaar klappen als een papieren zak’.
Te veel succes?
Blijkbaar zijn de rijkdom en het zakelijke succes van Bezos een doorn in het oog van Trump. Amazon is vandaag op de beurs 800 miljard dollar waard en dat levert Bezos als hoofdaandeelhouder een persoonlijk vermogen op van liefst 133 miljard dollar. Een veelvoud van wat Trump ooit als zakenman waard is geweest. Als president probeert Trump de marktdominantie van Amazon in de onlineverkoop aan te pakken, maar dat is juridisch niet zo eenvoudig. Zo heeft hij er bij de US Postal Services al op aangedrongen de leveringstarieven voor Amazon te verhogen. Voorlopig zonder gevolg.
experiment
Finland heeft ambitieuze economische plannen, maar die werken niet altijd. getty images/istockphoto
Basisinkomen helpt werkloze Finnen niet aan baan
Finland gaf twee jaar lang gratis geld aan een willekeurige groep werklozen, verspreid over het hele land. De vraag: ‘Helpt een onvoorwaardelijk basisinkomen hen sneller aan het werk dan een uitkering?’ Niet meteen, blijkt nu uit voorlopige conclusies.
Korneel Delbeke
In 2017 trok de wereldpers massaal naar het Hoge Noorden voor een fascinerend experiment in Finland. Kela, het onderzoeksinstituut van het Finse ministerie van Sociale Zaken en Gezondheid, wou weten wat het effect zou zijn op werklozen als ze in de plaats van een uitkering – die verbonden is aan strenge voorwaarden – gewoon ‘gratis geld’ zouden krijgen.
Finland maakte 20 miljoen euro vrij om vanaf januari 2017 aan 2.000 willekeurig gekozen werkloze Finnen twee jaar lang een maandelijkse uitkering van 560 euro te geven. Een soort van basisinkomen, want ook als ze in die periode werk zouden vinden, mochten ze hun uitkering houden.
Een basisinkomen is het oude idee dat iedere burger eenzelfde som geld krijgt, zonder daar iets voor te moeten doen – of hij nu huisman of ceo is, werkend of werkloos. Het idee maakte de laatste jaren opnieuw opmars als middel om de groeiende ongelijkheid te bestrijden en door de vrees dat automatisering en robots menselijke arbeid overbodig zullen maken.
Minder stress
Vandaag zijn de voorlopige resultaten van het Finse onderzoek gepubliceerd. Die slaan alleen op de waargenomen effecten tijdens het eerste jaar. Wat blijkt? De werkloze Finnen met een onvoorwaardelijk basisinkomen gaven aan zich beter te voelen dan hun tegengangers met een voorwaardelijke uitkering, en ze zeiden minder stress te ervaren.
Maar daartegenover stond dat het gratis geld hen niet sneller, maar ook niet trager, aan een baan hielp dan werklozen die werden aangespoord door de uitkeringsambtenaren. In 2017 vonden beide groepen gemiddeld na 49 dagen een job.
Voor voorstanders van een basisinkomen is een gratis som geld een goed alternatief voor ‘de werkloosheidsindustrie’, waar een legertje ambtenaren wordt betaald om de werklozen te controleren en aan een job te helpen. Een basisinkomen zou de ambtenaren overbodig maken en de administratie vereenvoudigen. Bovendien krijgt de werkloze zo meer vrijheid, zeggen voorstanders. Maar in Finland bleek de vrijgekomen tijd niet naar betaalde activiteiten te gaan. Hoewel het bedrag statistisch verwaarloosbaar is, verdienden de Finnen met een uitkering dat jaar gemiddeld 21 euro meer door werk als zelfstandige dan degenen met een basisinkomen.
Hoger mikken
Veel sterke pro-argumenten zullen voorstanders van een basisinkomen niet vinden in de voorlopige (!) resultaten van het Finse experiment. Maar de vraag is hoeveel een dergelijk onderzoek kan zeggen over het idee van een basisinkomen. Op het journalistieke platform De Correspondent noemde de Nederlandse historicus Rutger Bregman het Finse onderzoek voor de start nog ‘het beste experiment met het basisinkomen dat de wereld ooit heeft gezien’.
Maar die stelling was snel achterhaald, zei hij vorig jaar in De Standaard. ‘De plannen waren écht groot, maar eenmaal door de bureaucratische molen werd voor een beperkter onderzoek gekozen.’ Dat gaf ook Olli Kangas toe. Hij was directeur van Kela tijdens het onderzoek. Hij en zijn team wilden hoger mikken. De professor wou 10.000 Finnen, of ze nu werkten of werkloos waren, maandelijks 800 euro geven, zonder voorwaarden, zonder verplichtingen. Dat vond de regering toch wat al te gek.
veiligheid
Een machinist die over de taalgrens gaat, moet ook de andere landstaal kennen. bart dewaele
Is talenkennis onbelangrijk bij NMBS?
Machinisten die de taalgrens over rijden, moeten om veiligheidsredenen tweetalig zijn. Als er iets gebeurt, moeten ze de veiligheidsinstructies in het andere landsdeel vlot kunnen begrijpen. Daarom worden treinbestuurders elke drie jaar getest op hun taalkennis. Maar volgens Franstalige machinisten zijn de taalexamens ‘doorgestoken kaart’. ‘Omdat er anders te weinig machinisten inzetbaar zijn.’ De NMBS ontkent.
Werner Rommers
Om de drie jaar moet een machinist van de NMBS bewijzen dat hij voldoende tweetalig is. ‘Een treinbestuurder die niet slaagt, mag in theorie de taalgrens niet meer over rijden. Hij krijgt taallessen aangeboden om de situatie recht te trekken’, vertelt een Waalse machinist. Hij slaat nu alarm, omdat volgens hem de veiligheid op het spel staat.
‘Die taallessen zijn bijzonder summier. Om ervoor te zorgen dat voldoende machinisten door de daaropvolgende taaltest raken, krijg je de mogelijke examenvragen én -antwoorden bijna ingelepeld. De examinatoren steken tijdens het examen soms nog een handje toe.’ Als bewijs heeft hij een aantal vragenlijsten bijgehouden die hij enkele dagen voor zo’n taalexamen kreeg toegestuurd, met de juiste antwoorden er netjes bij vermeld.
De reden van deze manier van werken? ‘Het chronische gebrek aan treinmachinisten bij de NMBS: wanneer iemand niet slaagt in die taaltest – en dus niet meer in het andere landsgedeelte mag rijden – leidt dat meteen tot enorme organisatorische problemen.’ De ervaren machinist vreest voor incidenten, ‘omdat er op dit moment treinbestuurders rondrijden die amper Nederlands of Frans verstaan, hoewel ze slaagden voor de verplichte taaltest’.
Frans op school
Langs Vlaamse kant wordt dat laatste beeld bevestigd. ‘Het gebeurt geregeld dat je je trein overlaat aan een collega die amper of geen Nederlands machtig is, terwijl dat verplicht is. Dat roept toch serieuze vragen op’, klinkt het bij meerdere machinisten. Al zou langs Vlaamse zijde minder creatief met de examens én de vragen worden omgesprongen. Met reden: ‘Zonder onze Franstalige collega’s met de vinger te wijzen: doordat er in Vlaanderen op school nog Frans wordt gegeven – terwijl in veel Waalse scholen het Nederlands is geschrapt – hebben Vlaamse machinisten minder moeite met de verplichte taaltest Frans.’
Het Autonoom Syndicaat van Treinbestuurders (ASTB) riep machinisten gisteren op ‘geen onverantwoorde hulp van bovenaf te aanvaarden om gemakkelijker te slagen in de taaltest, gelet op de eventuele gevolgen nadien, bij een incident. Het is de taak van de NMBS om goed taalonderwijs te voorzien, zodat machinisten op een ernstige manier door de taaltest geraken.’
‘Overlapping mogelijk’
De NMBS ontkent dat er creatief met de taalexamens wordt omgesprongen, laat staan dat ze doorgestoken kaart zijn. ‘Onze taalexamens zijn gevalideerd én gecertifieerd’, zegt woordvoerder Bart Crols. ‘Tweetaligheid voor wie met de trein de taalgrens overschrijdt, is belangrijk voor de veiligheid.’
De woordvoerder acht het weliswaar niet ondenkbaar dat er situaties en oefeningen uit de lessen terugkomen tijdens de examens. ‘De lessen én de examens zijn immers zo realistisch mogelijk, zo veel mogelijk op maat van wat een treinbestuurder meemaakt. Daar kan dus een zekere overlapping zijn.’
sneLwegentol in europa
Even aanschuiven aan de ‘péage’. rr
Puzzelen met vignetten
Duitsland mag een tolheffing voor buitenlandse automobilisten invoeren. Dat stelt advocaat-generaal Nils Wahl, adviseur van het Europees Hof van Justitie. ‘Wie een autoreisje door Europa plant, zal in de toekomst mogen puzzelen met vignetten en heffingen’, stellen mobiliteitsorganisaties.
Gunter Willekens
Duitsland speelt al jaren met het idee om, naar Zwitsers en Oostenrijks voorbeeld, een vignet in te voeren voor het gebruik van de Autobahn.
Het Europees Hof van Justitie moet zich later dit jaar buigen over de problematiek die de hele Europese gemeenschap aanbelangt. Oostenrijk vindt namelijk dat de tolheffing discriminerend is voor andere Europese automobilisten. Volgens advocaat-generaal Nils Wahl is dat niet het geval. De Duitse verkeersbelasting wordt weliswaar afgeschaft van zodra het vignet is ingevoerd, maar Duitse automobilisten moeten dan wel een vignet voor een heel jaar kopen. Andere EU-burgers kunnen dan weer kiezen voor een vignet van een tiental dagen, dat bovendien alleen verplicht is op de snelwegen. Wie wil gaan winkelen in Aken en de Autobahn links laat liggen, zal dus geen vignet moeten kopen.
ds
Als het van Duitsland afhangt, gaat de tolheffing vanaf oktober 2020 in. De prijs van het vignet wordt berekend op basis van de motorinhoud en uitstoot (Euronorm) van de wagen. Een vignet voor tien dagen zou 2,50 à 25 euro kosten. Voor een vignet dat het hele jaar geldig is, moeten buitenlandse autorijders maximaal 130 euro betalen.
Oostenrijk kondigde al meteen aan dat het een soortgelijk tolmodel als het Duitse zal invoeren. Een vignet is er al verplicht voor gebruikers van autowegen en snelwegen, maar verkeersminister Norbert Hofer van de rechtse Vrijheidspartij (FPÖ) wil buitenlandse automobilisten sterker belasten, ten voordele van de Oostenrijkse automobilisten. Of Europa het daarmee eens zal zijn, is nog maar de vraag.
Forse boetes
De Vlaamse mobiliteitsorganisaties staan huiverachtig tegenover de verschillende regelingen in de 28 deelstaten van Europa. ‘Wie binnenkort in Europa met de auto op vakantie wil, moet zich heel goed informeren. In bepaalde landen kan je stevige boetes krijgen wanneer je een vignet vergeet te kopen’, zegt Danny Smagghe, woordvoerder van Touring. ‘Wij dringen er bij Europa op aan om tot een uniforme regeling te komen. Anders rijden we binnenkort met twintig vignetten op onze voorruit.’
Volgens VAB is het vignet sowieso geen lang leven beschoren. ‘Het is achterhaald om een forfaitaire bijdrage te vragen’, meent Maarten Matienko. ‘De vraag is ook hoe men gaat controleren of u dat vignet al dan niet heeft geplakt. Met camera’s, of aan de grens? In Zwitserland bijvoorbeeld leidt dat steeds tot lange files.’
‘Maar in zekere zin is het vignet ook een stap in de juiste richting. Bij de prijsberekening gaat de Duitse overheid ervan uit dat de grotere vervuiler meer moet betalen. In de toekomst zal ook het grotere gebruik meer in rekening worden genomen met de invoering van het rekeningrijden. Dat komt er in Duitsland, maar ook in de rest van Europa. Dat wordt een moeilijke oefening.’
Vlaanderen niet, Wallonië wel
Voor Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts is het vignet in ieder geval geen optie. ‘Een vignet is een nieuwe belasting en heeft geen enkel sturend effect’, zegt de minister. ‘Met rekeningrijden kan je wel allerlei variabelen inbrengen, zodat je mensen ontraadt om op bepaalde tijdstippen de auto te nemen en aanmoedigt om dat op andere momenten wel te doen.’
Aan de andere kant van de taalgrens zien ze wel wat in een wegenvignet. Wallonië voelt zich gesterkt door het advies van advocaat-generaal Nils Wahl. ‘We hebben nu een duidelijk advies, dat een juridisch precedent schept en ons toelaat om door te gaan’, zegt Dimitri Fourny, fractieleider van CDH. Wallonië wil een vignet invoeren en de prijs daarvan aftrekken van de wegenbelasting. Er zou wel rekening worden gehouden met de milieukenmerken van het voertuig. De inkomsten willen CDH en MR gebruiken om het openbaar vervoer te vergroenen.
Het Europees Parlement stemde eind oktober 2018 nochtans over een uitfasering van vignetten. ‘Rekeningrijden zal de norm worden’, zegt EU-parlementslid Ivo Belet. ‘Voor personenwagens is er ook de verplichting om vignetten te voorzien voor één dag en één week en niet alleen voor langere periodes.’
Het beeld
reuters
BBQ in bad
(an)
Ontbijt op bed kennen we al, in China kan je nu ook ‘bbq’en in bad’. Gasten eten samen van een reuzebrochette terwijl ze per twee ontspannen in een kleurrijke hottub. Dit restaurant interpreteert het concept themabaden erg letterlijk. Een bad met rode pepers zou verkwikkend werken, een bad met limoenen verfrissend. Het effect van appelen is minder duidelijk, en bij de bananen denken wij vooral aan wat er gebeurt als er eentje in het warme water openbarst. Het geheel ziet er alvast gezellig en vooral grappig uit.
Thailand
Prinses Ubolratana: wordt de vooruitgeschoven door de famileclan? afp
Prinses daagt militaire junta uit
Dat een lid van de Thaise koninklijke familie zich moeit met partijpolitiek, is ongezien. Maar prinses (en filmster) Ubolratana is voor geen kleintje vervaard. Ze is kandidaat-premier. Is dit het slimste manoeuvre ooit van de Shinawatra-clan?
Giselle Nath
Verslaat een fotogenieke Thaise prinses binnenkort het militaire regime in de langverwachte verkiezing? Tussen nu en 24 maart, wanneer die stembusgang gepland is, kan nog veel gebeuren. De verkiezingen zijn al vijf keer uitgesteld. Maar de prinses annex filmster kan het militaire regime van Prayuth Chan-ocha, die dacht alles stevig in de hand te houden, doen zweten. Analisten spreken over een ‘aardverschuiving’ en een ‘shockerende plotwending’.
Prinses Ubolratana (67) sluit zich aan bij de oppositie. Ze daagt de huidige premier Chan-ocha, een majoor-generaal die niet te veel moet hebben van democratische inspraak, uit. Die legitimeert zijn partij bovendien graag via koning Maha Vajiralongkorn. Dat is de nog ongekroonde koning die weinig affiniteit heeft met zijn koninkrijk en in opspraak kwam vanwege meerdere maîtresses. Het koningshuis in Thailand moet politiek neutraal blijven, maar de militairen strooien kwistig met portretten van Vajiralongkorn om aan de macht te blijven. Nu gooit diens oudere zus roet in het eten. Haar broer noemt haar kandidatuur ‘ongepast’. De twee koningskinderen drijven de politieke loopgravenstrijd verder op – dat in een land waar kritiek op de monarchie verboden is.
Hoe zat het ook alweer met die Thaise verkiezing?
In 2014 pleegde het leger een militaire coup tegen premier Yingluck Shinawatra, zusje van de eerdere premier Thaksin Shinawatra (2001-2006). Maar eigenlijk waren er al jaren problemen tussen het leger en de schatrijke Shinawatra-clan van Thaksin en Yingluck. Hun beleid leek de belangen van het oude establishment in de hoofdstad te ondermijnen. Thaksins populistische agenda maakte hem wel geliefd bij de armere Thai op het platteland. Tegelijk kwam hij in opspraak wegens vriendjespolitiek, het muilkorven van de pers of zijn hardhandige ‘war on drugs’.
Uiteindelijk liep het conflict zo hoog op dat twee kampen (Shinawatra’s, de ‘roodhemden’, en zijn tegenstanders de ‘geelhemden’) dagenlange betogingen hielden. Dat legde het land plat. Het leger greep daarop de macht. Thaksin is gevlucht naar het buitenland en probeert zowat twaalf jaar om opnieuw een politieke hoofdrol te bemachtigen. De prinses sluit zich nu aan bij de Thai Raksa Chart partij: dat is de partij die aanleunt van Thaksin.
Maakt Ubolratana een kans?
Op papier heeft ze een sterke kandidatuur. Het koningshuis is zowat heilig in Thailand, dus harde kritiek op de Thai Raksa Chart in de campagne is niet langer probleemloos. Vrijdagochtend leek het nog of de militaire junta beroep zou aantekenen tegen haar kandidatuur, maar voorlopig is dat nog niet gebeurd.
Ubolratana is niet bang om conventies te breken. Ze trouwde met een (niet-adelijke) Amerikaan, waardoor ze haar koninklijke titel in 1972 moest opgeven. Later scheidde ze van hem en keerde terug naar Thailand, waar haar status hersteld werd. Ze was de laatste jaren actief als filmster en deed aan liefdadigheid. Dat zal in haar voordeel spelen. Ook verscheen ze op sociale media in het gezelschap van Thaksin, iets waar veel Thai uit het establishment zich nog niet aan wagen.
Een nieuwe frisse wind in Thailand dus?
Dat wordt nog afwachten. Want waar staat de prinses voor? Haar enige belofte tot nu toe was ‘een beter leven voor de Thai’. Ze versterkt de oude tweedracht tussen twee elitaire kampen die elkaar naar het leven staan. Maar veel jonge Thai hebben hun buik vol van dit eliteconflict. Ze maken zich zorgen over jobs, een leefbaar Bangkok en meer vrijheid in hun dagelijkse leven. Volgens politicoloog Kasian Tejapira maakt deze verkiezing inhoudelijk weinig verschil, ondanks de hoge symboolwaarde die eraan hangt. ‘Een aantal zwakke en kleine partijen zullen de regering leiden, maar onder toezicht van niet-verkozen raden met militairen en zakenlui’, schrijft hij op nieuwssite New Mandala.
Hoe wint u ook vijf MIA’s?
Niels Destadsbader krijgt het Sportpaleis probleemloos vol. vtm
De dijkbreuk Destadsbader verklaard
Fans die je nog kennen van Ketnet, Nederlandse covers maken en vaak op tv komen: het verklaart de vijf MIA’s van Niels Destadsbader. Om in de voetsporen van zijn voorbeelden Clouseau te stappen, moet er nu een ‘eigen’ oeuvre bijkomen.
Inge Schelstraete
photo news
Die ochtend bij de bakker, uren nadat Niels Destadsbader vijf MIA’s in de wacht had gesleept, ontmoeten twee werelden elkaar. ‘Ik had nog nooit van die Destadsbader gehoord’, zegt een man terwijl hij zijn groot meergranen afrekent. De vrouw die hem heeft bediend, weigert dat te geloven: ‘Niels, van Liefde voor muziek! Natuurlijk ken je die.’ Zelfs al heb je de best verkopende plaat van het jaar op je naam gezet en vijf MIA’s in de wacht gesleept, er is dus nog ruimte voor groei.
Maar als je niet bent opgegroeid met Ketnet en zodanig geen VTM-kijker bent dat je zelfs Liefde voor muziek hebt gemist, dan kan de dijkbreuk van Destadsbader inderdaad aan je voorbij zijn gegaan. Destadsbader, die Clouseau tot zijn grote voorbeelden rekent, is niet alleen zanger, maar ook acteur en presentator. Hij begon in 2009 als wrapperop Ketnet, waar hij vijf jaar bleef. Ondertussen was hij ook presentator geworden bij MNM. Daarna maakte hij de overstap naar VTM.
Die zanger van tv
Zo bouwde hij een jong publiek op, en een familiepubliek – hij speelde ook een seizoen mee in de serie FC De kampioenen. Hij deed dat op een moment dat je niet meer op tv kwam omdat je veel platen verkocht, maar dat je veel gestreamd wordt en misschien wel veel platen verkoopt, omdàt je op tv komt.
Het is nog altijd niet onbelangrijk dat je meer bent dan een acteur die eens een plaat opneemt, natuurlijk. Ook daar zat Destadsbader gebeiteld. Tien jaar geleden raakte hij in de halve finale van Steracteur Sterartiest op Eén. Op een eerste soloplaat was het wachten tot Speeltijd uit 2015, al was hij te horen op platen van de Suske en Wiske-musicals en de Ketnetreeks Amika.
Covers van Q tot bonus-cd
Speeltijd was goed voor dubbel platina, ook doordat platenfirma CNR de levensduur van de plaat slim wist te verlengen. Destadsbader speelde van oktober tot december 2016 elke week een Nederlandse cover bij Q-music. Die leverde dan de ‘Niels & Wiels-editie’ van Speeltijd op, het album met een bonus-cd vol covers als ‘Piloot’ (‘Dear Mr. president’ van Pink) of de Rode Neuzen-themasongs ‘Een beetje anders’ (‘Spirits’ van The Strumbellas) en ‘Skwon meiske’ (‘Sofia’ van Alvaro Soler).
Gemiste kans
De covers zijn een rode draad, want Destadsbader schakelde voor zijn album Dertig nog een versnelling hoger dankzij Liefde voor muziek, het VTM-programma waarin Vlaamse en Nederlandse artiesten elkaars songs in een nieuw jasje steken. Vier van de veertien songs op Dertig komen uit dat programma; het hadden er vijf kunnen zijn, want ‘Als je gaat’, een bewerking van Jasper Steverlincks ‘If you go’, belandde ook zo in de Ultratop. Destadsbader of de VRT hebben een kans laten liggen toen ze in 2009 geen plaat uitbrachten van Steracteur Sterartiest.
Bij VTM is Destadsbader ondertussen de man die kijkcijferkanonnen als K3 zoekt K3 presenteert, of prestigeprogramma’s als Het gala van de Gouden Schoen. Deze ochtend werd bekendgemaakt dat hij een derde datum toevoegt aan de concerten die hij in december in het Sportpaleis speelt.
Clouseau achterna
Dat zet hem in de verf als troonopvolger van Clouseau, maar Destadsbader is de eerste om dat zelf te relativeren in interviews. We zijn vergeten hoe megalomaan en potentieel riskant het eerste Sportpaleisconcert van Clouseau werd gevonden – en die groep had toen acht hitalbums in Nederland en België op zijn naam, geen twee. Talloze Vlaamse artiesten en groepen hebben van hun pionierswerk geprofiteerd.
De crossover naar Nederland heeft Destadsbader ook (nog) niet gemaakt, maar daar wordt vast aan gewerkt. En om van zingende mediafiguur een zanger te worden die ook in de media werkt, heeft hij meer origineel materiaal nodig. Artiesten uit de categorie ‘Vlaams populair’ die Destadsbader donderdag won, coveren vaak oude hits in he Nederlands. Die hebben hun commercieel potentieel al ergens bewezen, en een tekst in het Nederlands of in het dialect voegt een potentieel publiek toe. Dat laatste speelt zelfs weer meer dan vroeger. Maar voor de biografie, het nageslacht of gewoon het eergevoel van een artiest, is het niet onbelangrijk de zanger te zijn die het origineel van een klassieker zong.
Pikt-ie in 2021 misschien ook nog de MIA voor ‘auteur-componist’ in.
grammy’s
Brandi Carlile maakt kans op zes Grammy’s. rr
Brandi Carlile, de grote outsider
Behalve de veel genomineerde Kendrick Lamar en Drake kennen de Grammy-nominaties dit jaar een outsider: Brandi Carlile. Zij maakt zondagnacht kans op zes Grammy’s.
Amanda Kuyper, NRC
De gesuikerde countrypop van Kacey Musgraves mocht dan veel aandacht trekken in de jaarlijsten van 2018, zondagnacht zal het bij de uitreiking van de Grammy’s in Los Angeles vooral gaan over een heel andere naam uit de hoek van de moderne country en americana. De Amerikaanse Brandi Carlile, een folky americanazangeres met een emotioneel, soms rauw doordringend stemgeluid en een overtuigende country twang, is de meest genomineerde vrouwelijke artiest en een groeiende favoriet tussen frontrunners als rappers Kendrick Lamar en Drake. Met zes Grammy-nominaties zou ze als buitenstaander net zo kunnen verbazen als in 2011, toen de zingende jazzbassiste Esperanza Spalding plots als Best New Artist won van artiesten als Mumford & Sons, Florence & the Machine, Drake en Justin Bieber.
Brandi Carlile is bepaald geen nieuw gezicht in de muziek. Drie jaar eerder was de 38-jarige, zelfbenoemde ‘small-town lesbian folk singer’ ook al eens voor een Grammy genomineerd, met haar album The firewatcher’s daughter in de categorie Americana. De zes nominaties dit jaar zijn voor haar inmiddels zevende album By the way, I forgive you. Die plaat, met mooie, inhoudelijke en aardse americana, maakt kans op de Grammy’s voor Best Album en Best Americana Album. Het nummer ‘The Joke’ maakt kans op Song/Record of the Year en Best American Roots Performance/Song.
Voorvechtster van sociale gelijkheid
Als getrouwde lesbische moeder van twee dochters is ze een fanatiek voorvechtster van sociale gelijkheid en liberalisering van de homowetgeving. Ze is een toegewijde activiste, gelooft heilig in de kracht van een vurige protestsong en heeft nauwe banden met War Child. Vorige week nog organiseerde ze, in antwoord op het overweldigende aanbod van mannelijke artiesten op festivals, een festival met louter vrouwelijke artiesten.
Carlile is het voorbeeld van hoe Amerikaanse rootsmuziek momenteel een grote opmars maakt; in films als A star is born, Blaze en in de line-ups op muziekfestivals. Maar ook artiesten als Miley Cyrus en Lady Gaga kiezen voor een van franje ontdane countrysound. ‘Outlaws are in’, kopte het Amerikaanse muziekindustrieblad Billboard bij een foto van Brandi Carlile en de ook voor een Grammy genomineerde, Nashville-artieste Margo Price. Zo dicht bij mainstream kwam Carlile in haar countrycarrière niet eerder.
Ruim tachtig prijzen
In totaal zijn er zondagnacht 84 gouden grammofoonbeeldjes te verdelen tijdens de 61ste uitreiking van de Grammy’s, de gezaghebbendste muziekprijzen van Amerika. Dat aantal verandert jaarlijks door het komen en gaan van categorieën. De ‘Record of the Year’ wordt gevoeld als de belangrijkste prijs, een erkenning voor de artistieke waarde van een album ongeacht verkoopcijfers of hitlijstposities.
Bloedstollende lyrics
Bloed geven voor kunst: in België mag het niet. rr
Deze kunstenaars wilden uw bloed in Charleroi
In Charleroi opent zaterdag een tentoonstelling waarbij twee Russische kunstenaars om uw bloed wilden vragen. Hun werkstuk is een aanklacht tegen censuur en propaganda. Maar onze wetgeving laat het niet toe.
(bbd, the guardian)
Klassiek is het niet, wat de Russische conceptuele kunstenaars Andrei Molodkin en Erik Bulatov van hun publiek vragen. Ze willen bloed. Black Horizon heet de tentoonstelling en die opent zaterdag in Charleroi. Het kunstwerk zelf heet toepasselijk Young Blood.
rr
Andrei Molodkin (53) werd geboren in de voormalige Sovjet-Unie, maar woont nu in Parijs. In een gesprek met The Guardian heeft hij het over een ‘karaoke met bloed’. Het ingezamelde bloed wordt bijgehouden in medische koelkasten en wordt dan met industriële compressoren door buisjes gestuwd. Die buisjes vormen woorden, woorden uit liedjesteksten.
‘We zoeken naar liedjesteksten die gecensureerd worden. Bezoekers geven ons een bloedstaal en kunnen zelf kiezen aan welke tekst ze dat bloed willen geven.’ Standaard vraagt de kunstenaar een zakje met het equivalent van zowat 200 gram aan bloed. In Frankrijk en Ierland konden bezoekers aan de tentoonstelling zelf bloed doneren voor hun kunstwerk. In ons land kan dat evenwel niet, zegt de directeur van het museum, Pierre-Olivier Rollin.
‘Ons land beschouwt bloed als een menselijk orgaan, zoals het hart en de longen. Dat kun je niet zomaar afstaan zonder medeweten van het Rode Kruis. En het Rode Kruis wou hier geen toestemming voor geven. Daarom werkt de kunstenaar in ons land met oud Frans of Iers bloed. ‘Oud’, want het is bloed dat zijn houdbaarheidsdatum heeft overschreden. Artistieke verspilling mag je het niet noemen.
Het museum in Charleroi wou nog graag een officiële inzamelingsactie organiseren zodat bezoekers tijdens de expositie bloed aan het Rode Kruis konden geven, maar ook dat zag het Rode Kruis niet zitten.
Drillmuziek
Voor de tentoonstelling in Charleroi heeft Molodkin gekozen voor liedjes uit de drill scene. Dat is een soort underground rapmuziek, ontstaan in Chicago, met heel donkere, nihilistische en vaak gewelddadige teksten. Drillmuziek, die ook leeft in het zuiden van Londen, wordt soms verantwoordelijk geacht voor gewelddadige incidenten in die stadsdelen. Daarom mogen artiesten de nummers waarin ze ingaan op hun vetes met rivaliserende bendes niet meer live brengen. De nummers mogen ook niet op de radio worden gespeeld.
De bloedbuisjes met de verboden liedjesteksten van Molodkin staan in Charleroi naast een sculptuur van acht meter hoog, gemaakt door de invloedrijke Russische conceptuele kunstenaar Erik Bulatov (85). ‘Alles is niet zo angstaanjagend’ staat er, maar dan in het Russisch. Het moet de bezoekers van de tentoonstelling aanzetten om propaganda en censuur resoluut te verwerpen, zegt de kunstenaar.
‘Ons bewustzijn wordt gemanipuleerd door de pers, door politieke actoren en daardoor komen we in een heel moeilijke situatie terecht en kunnen we het gevoel krijgen dat we in de val zitten’, zegt Bulatov.
Niet alleen Rusland
Molodkin zegt dat hij en Bulatov verrast werden over hoe een ‘open wereld zonder censuur, zonder sterke nationalistische gevoelens en waar religie niet haar eigen wetten oplegt zich toch begint te sluiten vlak voor onze ogen’.
Beiden zeggen dat ze in hun kritiek op censuur en propaganda niet één bepaald land viseren. Bulatov heeft zowel op Rusland als op Europa kritiek. ‘Het komt van overal’, zegt hij. ‘Europa probeert Rusland nu weg te duwen als de vijand. Maar het is wat optimistisch om te denken dat dat president Poetin pijn doet. Hij kan er zijn macht door betonneren, want het lijkt nu wel alsof Rusland omsingeld wordt door vijanden. Het zijn de gewone mensen die hieronder lijden.’
Black Horizon - U vindt het museum BPS22 aan de Boulevard Solvay in Charleroi. Het museum is geopend van dinsdag tot zondag van 10.00 tot 18.00 uur.
Fotoverhaal
Nog snel even laten weten aan het thuisfront: ‘Ja, hij is er klaar voor’. afp
De modeweek van New York, nu al voor honden
New York is volgende week de modehoofdstad van de wereld. Gisteren was dat al het geval voor de hondjes: zij mochten hun beste pootje voorzetten.
Kijk wat een gek maskertje dat andere hondje draagt. afp
De jaarlijkse hondenshow werd voor de zestiende keer georganiseerd. reuters
Net als bij menselijke modeshows moeten de hondjes backstage wachten tot het hun beurt is. reuters
Het bekende: ‘geef baasje nog een kusje’. afp
Er is ook een goed doel verbonden aan de organisatie: mensen kunnen een bod uitbrengen op dieren uit het asiel. reuters
Een beetje schattigheid is dan altijd handig. afp
Goed, we hebben u wat misleid tot nu: de hondjes werden verzocht om zich aan te passen aan de thema’s van de dag. afp
Categorieën waren bijvoorbeeld: Hollywood-dromen, ‘gemaskerd bal’ of ‘engelen en demonen’. afp
Nu begrijpt u de outfits wat beter. afp
Soms is het wat moeilijk de hond te vinden achter het kostuum. afp
Of gaat de aandacht eerder naar het baasje. reuters
Het helpt als baasje/begeleider en hond een vergelijkbare outfit hebben. reuters
Een Britse inzending, durven we gokken. Een koninklijk huwelijk tussen Meghan Barkle en Harry, Prince of Tails. Deze namen hebben wij niet verzonnen. reuters
ottolenghi on tour
Yotam Ottolenghi, een Israëlische topper in de keuken. belgaimage
De popster onder de kookboekenschrijvers
De zevenhonderd tickets voor zijn lezing in Gent waren in acht minuten uitverkocht. Maandag komt Yotam Ottolenghi naar Antwerpen. Hij geeft een kookdemonstratie voor veertig klanten van boekhandel ‘t Stad Leest om zijn boek ‘Simpel’ te promoten. Uitverkocht, uiteraard, want Ottolenghi is de popster onder de kookboekenschrijvers.
Maaike Floor
Nog voor de verkoop begon, lag de site van de Gentse Vooruit al even plat door alle belangstelling. Geen wonder dat Wouter Cajot van de Antwerpse boekhandel ‘t Stad Leest bedacht dat een berichtje over de kookdemo op de Facebookpagina van de zaak wel zou volstaan. En inderdaad, een kwartiertje later waren de veertig beschikbare plaatsen, 45 euro inclusief hapjes en drankjes, weg. ‘Ik had geen zin om het breed aan te kondigen omdat ik wist dat ik heel veel mensen zou moeten teleurstellen’, zegt Wouter Cajot. ‘We hebben jaren moeten aandringen en zeuren, maar eindelijk komt Ottolenghi ook naar Antwerpen. En het toffe is dat hij echt wat gerechtjes zal klaarmaken uit zijn nieuwe boek. Dat doet hij in Gent niet. We hebben speciaal daarvoor een keuken gehuurd, die we in een ander winkelpand verderop in de Steenhouwersvest zetten. Later dit jaar openen we daar een winkel met schrijfwaren en kaarten, dus dat kwam goed uit.’
Wouter Cajot bij ‘Simpel’, de nieuwste Ottolenghi. jan van der perre
Zelf is Wouter Cajot ook al jaren fan. ‘Ottolenghi heeft ervoor gezorgd dat vegetarische gerechten geen geitenwollensokkenimago meer hebben. Hij heeft de keuken van het Midden-Oosten naar Europa gebracht. Ik lust geen aubergine, maar wel als het is klaargemaakt zoals Ottolenghi dat doet. Het is ook mooi dat hij, een man met joodse roots, een restaurant is begonnen met een Palestijnse vriend. Drie keer per jaar ben ik in Londen om boeken in te kopen en dan ga ik altijd in een van zijn restaurants eten. Van zijn laatste kookboek ‘Simpel’ zijn er bij ons in een paar maanden al zeshonderd exemplaren verkocht. Dat is waanzinnig, dat heb ik nog nooit meegemaakt met een kookboek.’
Heel puur
Voor Seppe Nobels van Graanmarkt 13 is Ottolenghi een voorbeeld. ‘Ik heb heel veel respect voor hem. Hij kookt heel puur, maakt geweldige smaakcombinaties en heeft laten zien dat je methodes als pekelen, grillen of garen in een zoutkorst niet alleen voor vlees maar ook voor groenten kunt gebruiken. Zijn zaak Nopi is trouwens een van mijn lievelingsrestaurants.’ Het had niet veel gescheeld of Seppe Nobels had al eens samen met Ottolenghi gekookt, maar door zijn drukke agenda werd dat uitgesteld. ‘Ik weet van zijn manager wel dat mijn kookboek bij hem op kantoor staat, dat is een leuk idee. We zitten echt op dezelfde golflengte, al kookt Ottolenghi met ingrediënten uit het Midden-Oosten en ik met Belgische producten.’
Linde Merckpoel is superfan. ‘Ik heb al zijn kookboeken en kook er wekelijks uit’, vertelt ze. ‘Ottolenghi is de rockster van de culinaire wereld.’ Bij het evenement in de Vooruit, zal Linde Merckpoel de kok interviewen. ‘Een hele eer. Voor mij staan de kookboeken van Ottolenghi niet alleen voor lekker eten, maar ook voor gezellig samenzijn met vrienden. Hij heeft me heel veel nieuwe smaken en kruiden leren kennen. Dat je tegenwoordig sumak (poeder van vermalen rode bessen van de fluweel of pruimenboom, een zuiderse struik, red.) in de supermarkt kunt kopen, hebben we aan Ottolenghi te danken.’
Wie in de stijl van Yotam Ottolenghi wil eten, maar geen zin heeft om zelf aan het werk te gaan, kan bij Wild Project in de Grote Pieter Potstraat in Antwerpen gaan eten. De Italiaans-Zwitserse zussen Chiara en Caterina Ravano zijn fan van zijn kookboeken. ‘We houden heel erg van de keuken van Tel Aviv, net als Yotam Ottolenghi die daar lang woonde. Het is een gezonde, pure keuken. Ik bewonder Ottolenghi het meest omdat hij simpele ingrediënten kan laten stralen’, vertelt Caterina. ‘De gerookte aubergine met tahin en granaatappel gebruiken we veel in ons restaurant, net als de geroosterde zoete aardappel met limoen. Dat zijn klassiekers geworden. Verder is onze stijl wat Italiaanser dan die van Ottolenghi. Sinds vorig jaar zijn we een veganistisch restaurant dus we gebruiken geen kaas of yoghurtsauzen, maar de gerechten van Ottolenghi zijn heel gemakkelijk aan te passen.’
het kookpunt
roos mestdagh
Chocomousse
Zelfs sterrenchefs klagen erover: iedereen heeft een of andere allergie, waardoor ze hun aanbod moeten verveelvoudigen. Met de recepten van deze week zou niemand problemen mogen hebben.
Ingrediënten
(voor 6 personen) - 4 bio-eieren - 200 g pure chocolade (min. 80% cacao of vegan of lactosevrije chocolade van de biowinkel) - 200 ml opklopbare sojaroom van Alpro (of 200 ml lactosevrije room + 2 el suiker)
Bereiding
- Smelt de chocolade au bain-marie. - Klop de eiwitten stijf met een mixer. - Klop in een andere kom de eierdooiers tot een luchtige massa. - Klop de sojaroom stijf. - Meng de gesmolten chocolade met de eierdooiers. Hierdoor zullen wat klonters ontstaan. Ideaal voor het stracciatella-effect. - Meng voorzichtig de sojaroom door het chocolademengsel en spatel dan voorzichtig de geklopte eiwitten door het geheel. - Verdeel over kleine kommetjes of een grote kom en laat minstens twee uur opstijven in de koelkast. - Dien op met wat vers fruit.
DE MENING
Sam De Wilde is freelance journalist
You talking to me?
rr
In het lijstje met mensen die we van nature een beetje dienen te wantrouwen staan taalpuristen niet helemaal op gelijke hoogte als potloodventers en beursgoeroes, maar toch.
In Frankrijk protesteert een zelfverklaarde groep intellectuelen, schrijvers, leerkrachten, journalisten en andere liefhebbers van de Franse taal tegen de verengelsing van de voertaal op de Parijse boekenbeurs. Dat het Engels het Frans vervangt à rato van een woord per dag, luidde het op 26 januari in de krant Le Monde. ‘Linguïstisch imperialisme!’, schreeuwden de indignés. In de woorden van hun geliefkoosde taal klinkt het zo: ‘Il devient soudain une agression, une insulte, un acte insupportable de délinquance culturelle.’
Toegegeven, de marketeers van Livre Paris hebben met Le Live, Brainsto en Bookquizz niet echt de mooiste woorden bedacht voor de lezingen en andere activiteiten die plaatsvinden op de boekenbeurs, maar een aanval, seriously? Een belediging, really? Een onverdraaglijke daad van culturele delinquentie, echt? ‘Young adult’ was de term die de emmer der inschikkelijkheid finaal deed overlopen. Oh my God! Het ergste was dus niet eens dat het hier Engels betreft, maar vooral dat hier de taal van de geglobaliseerde commercie gesproken wordt. Ja, de woorden ‘jeune’ en ‘adulte’ zijn nu definitief vervangen natuurlijk. En aangezien het Frans grofweg een 30.000-tal woorden telt, is het over een goeie 80 jaar helemaal afgelopen met de taal van Victor Hugo. So sad!
Het is dat soort talige doemdenken dat er onder andere toe geleid heeft dat de Franstalige academische wereld een echokamer van monolinguïstische denkers is geworden en dat er een paar landen ter wereld zijn waar een computer een ‘ordinateur’ genoemd wordt.
Prima hoor, dat je jezelf wilt opsluiten in de eigen taal, maar noem het gebruik van een paar Engelse woorden geen cultureel kolonialisme wanneer je eigen land met de Alliance Française wereldwijd een koloniaal relikwie blijft uitbaten als een reeks missionarisposten van de Franse taal en cultuur. Het enige wat je de Engelstaligen dan verwijt, is dat ze via de wereldeconomie een vlottere manier hebben gevonden om hun taal en cultuur te verspreiden.
Aan de geprivilegieerde elite die geen verrijking, maar een neoliberaal (taal)verarmend complot meent te ontwaren in enkele anderstalige termen: you’re way off track.
Volgende week: Christophe Vekeman, schrijver
?
Serieus?
verhalen die bizar genoeg echt waar zijn
Nederland leert Uber-chauffeurs met de auto rijden
Veilig Verkeer Nederland (VVN) begint volgende week met verkeerstrainingen voor Amsterdamse Uber-chauffeurs. De training wordt verplicht voor alle chauffeurs onder de 25 jaar. In zes weken tijd vielen in Amsterdam vier doden bij een ongeval waar een Uber-chauffeur bij betrokken was.
Andere maatregelen zijn het opschroeven van de minimumleeftijd voor Uber-chauffeurs van 18 naar 21 jaar. Nieuwe chauffeurs moeten ook een jaar rijervaring hebben, voordat ze de weg op mogen.
Iedereen boos nu? Integendeel. Uber Benelux zegt blij te zijn met de samenwerking. VVN is positief over de stappen die Uber zet op weg naar verkeersveiligheid.
Duitse whisky mag niet ‘Glen’ heten
rr
De namen van veel Schotse whisky’s beginnen met Glen. Glenfiddich, om er maar één te noemen. In Duitsland hadden handige marketingjongens dat al overgenomen en was er de ‘Glen Buchenbach’. Los van het feit dat dat misschien een beetje moeilijk bekt, is het nu ook verboden voor de rechtbank. Die oordeelde dat het stukje ‘glen’ een naam is die echt wel bewust naar een Schotse regio verwijst. Wat voor een whisky uit Hamburg niet meteen het geval is.
Misschien gaat het bedrijf wel in beroep. Want eerder oordeelde dezelfde rechtbank dat er geen probleem was met ‘Glen Els’, een andere Duitse whisky.
Oeps, onze kabel vergeten aan te sluiten
In Lummen moet een pas aangelegde stoep opnieuw worden opgebroken. Proximus is vergeten om een nieuwe kabel aan te sluiten, meldt Het Belang van Limburg.
Burgemeester Luc Wouters (CD&V) bevestigt dat Proximus een nieuwe kabel had gelegd, maar dat ze de huisaansluitingen vergeten waren. ‘Het probleem werd pas ontdekt nadat Proximus klachten had ontvangen in verband met telefonie en internet. Vanavond zouden alle aansluitingen in orde moeten zijn. Met Proximus was afgesproken dat ze gingen communiceren, maar net zoals hun aansluitingen zijn ze dat vergeten’, zegt Wouters.
Manneken 112
rr
Maandag is het de Europese Dag van het noodnummer 112. Dat is een initiatief van de European Emergency Number Association (EENA), die zo de mannen en vrouwen die dagelijks mensenlevens redden in de schijnwerpers wil zetten. Voor de gelegenheid zal Manneken Pis gekleed zijn in de kleuren van het noodnummer 112 en omringd worden door foto’s van Europese operatoren.
In België zijn er twee noodnummers: 112 voor de brandweer en de ambulance en 101 voor de politie. Als je 112 belt om hulp van de politie te krijgen, word je doorgeschakeld naar het nummer 101.
EN NU IETS TOTAAL ANDERS
Voortaan vindt u Lectrr niet alleen in de ochtendkrant, maar ook in dS Avond.
Terzake neemt met Pascal Smet (SP.A) plaats aan de E40 in Brussel. Smet wil snelwegen in de stad schrappen. Ben Weyts (N-VA) heeft daar zijn bedenkingen bij.
Verder een reportage over de diplomatieke relatie tussen Italië en Frankrijk die beneden het vriespunt zit.
Canvas, 20.30 uur
De afspraak op vrijdag
Ivan De Vadder overloopt de actualiteit van de week met Hilde Crevits (CD&V), politicoloog Carl Devos en Dirk Draulans. Ze hebben het over het klimaat en het ontslag van Joke Schauvliege.
NPO3, 21.15 uur
Louis Theroux: talking to anorexia
Anorexia, de angst om te eten en in gewicht bij te komen, is tegenwoordig de dodelijkste mentale aandoening in het Verenigd Koninkrijk. Een op 250 vrouwen krijgt er ooit mee te maken. De afgelopen jaren is het aantal mensen met anorexia dat in het ziekenhuis wordt opgenomen spectaculair gestegen. Velen hebben moeite om volledig te herstellen en de diagnose betekent dikwijls het begin van een levenslange strijd. Louis Theroux bezoekt in Londen twee van de grootste instellingen waar volwassenen met anorexia zich kunnen laten behandelen.
<p>Film</p>
Isabelle Huppert in Elle. rr
Q2, 20.35 uur
Marauders (5,5)
Thriller met Bruce Willis, Dave Bautista, Christopher Meloni en Adrian Grenier. Een bank wordt overvallen en alles wijst erop dat de manipulatieve miljonair Hubert er iets mee te maken heeft. Maar het FBI-team dat de bloederige overval onderzoekt, ontdekt dat er veel meer aan de hand is, zeker als al het gestolen geld aan goede doelen wordt geschonken.
Vier, 20.35 uur
The mask of Zorro (6,7)
Avonturenfilm met Antonio Banderas, Anthony Hopkins, Catherine Zeta-Jones en Stuart Wilson. Het land kreunt onder het regime van Don Rafael Montero. Als Zorro slaagt Don Diego De La Vega erin om het volk weer hoop te geven, maar op een dag wordt hij brutaal gevangengenomen door de dictator. Twintig jaar later kan Don Diego ontsnappen en ontmoet hij de wraakzuchtige Alejandro Murieta. Hij neemt de onstuimige jongeman onder zijn hoede en samen proberen ze Zorro opnieuw tot de held te maken die hij ooit was. Ook Alejandro heeft immers enkele openstaande rekeningen te vereffen met Don Rafael. Ondertussen begint Elena, de dochter van Montero, meer en meer te twijfelen aan haar afkomst.
Vijf, 2035 uur
Miss Potter (7,0)
Biografisch drama met Renée Zellweger, Ewan McGregor, Emily Watson en Barbara Flynn. Beatrix Potter is dertig jaar en nog steeds vrijgezel. Het bevalt haar ouders allerminst dat dochterlief de ene na de andere geschikte vrijgezel afwijst, maar Beatrix voelt zich alleen op haar gemak bij dieren zoals ze die al sinds haar kindertijd tekent. Voor haar zijn ze net zo echt als de mannen die ze de deur wijst. Wanneer beginnend uitgever Norman voor de deur staat, lijkt alles te veranderen. Norman wil haar tekeningen publiceren in een kinderboek ... en dat blijkt een groot succes te zijn. Niet alleen wordt Engeland verliefd op de tekeningen van Beatrix, zij voelt ook voor het eerst in haar leven kriebels en valt als een blok voor Norman. Is dit de wending die Beatrix in haar leven nodig had, of duren mooie liedjes niet lang?
Vitaya, 20.40 uur
A killer walks amongst us (5,0)
Misdaadthriller met Eva LaRue, Ashley Scott, Dominic Keating en Brian McGovern. Voormalig FBI-agent Karen Ellison heeft ontslag genomen nadat een moordzaak verkeerd afgelopen was. Door gebrek aan bewijs heeft ze de crimineel, van wie ze overtuigd was dat het de dader was, moeten laten lopen. Sinds kort is ze met haar familie verhuisd naar een rustig stadje. Maar wanneer ook daar gevaar op de loer ligt, gaat Karen opnieuw de samenwerking met de lokale politie aan en besluit ze een einde te maken aan de bedreiging.
Caz, 20.40 uur
Crocodile dundee (6,6)
Avonturenfilm met Paul Hogan, Linda Kozlowski, John Meillon en David Gulpilil. De New Yorkse journaliste Sue Charlton, dochter van een persmagnaat, reist naar Australië om er een reportage te maken over Mick J. ‘Crocodile’ Dundee, een krokodillenjager die bekendstaat voor zijn moed. Ze trekt verschillende dagen met Mick door de bush en raakt gecharmeerd door Micks naïviteit en eenvoudige wijsheid. Bij haar vertrek nodigt Sue Mick uit om haar in New York te komen opzoeken. Mick, die verliefd is op de jonge vrouw, gaat op de uitnodiging in. Eens aangekomen in The Big Apple, heeft Mick grote moeilijkheden om zich aan te passen aan de grote stad, wat tot hilarische situaties leidt.
Canvas, 21.20 uur
Elle (7,2)
Misdaadthriller met Isabelle Huppert, Laurent Lafitte, Anne Consigny en Charles Berling. Michèle lijkt onverwoestbaar. Ze is hoofd van een toonaangevend videogamebedrijf en hanteert zowel zakelijk als privé dezelfde genadeloze houding. Maar wanneer ze in haar huis wordt aangevallen en verkracht door een onbekende man, verandert haar leven drastisch. Ze besluit zelf achter de dader aan te gaan en belandt in een spannend kat-en-muisspel dat elk moment uit de hand kan lopen.
Caz, 22.20 uur
The Haunting in Connecticut 2: Ghosts of Georgia (5,3)
Horrorfilm met Abigail Spencer, Chad Michael Murray, Emily Alyn Lind en Grant James. Vanaf het moment dat Andy met zijn vrouw Lisa en dochtertje Heidi verhuist naar een authentiek landhuis in Georgia, ziet Heidi verschijningen die haar ouders niet zien. Is het haar kinderlijke fantasie, een erfelijke afwijking uit de familiegeschiedenis of is er iets anders aan de hand? Lisa en Andy starten een onderzoek.
NPO3, 22.30 uur
Het vonnis (7,1)
Drama met Koen de Bouw, Hendrik Aerts, Veerle Baetens en Jo De Meyere. Luc Segers ontwaakt na drie weken uit een coma en hoort dat zijn vrouw en dochter zijn omgekomen bij een overval. Hij schakelt een dure advocaat in om de dader voorgoed op te sluiten, maar door een procedurefout moeten ze hem meteen laten gaan. Bij Segers slaan vanaf dan de stoppen door. Hij neemt het recht in eigen handen en doet er alles aan wraak te nemen op het rechtssysteem.
Q2, 22.40 uur
National lampoon’s animal house (7,6)
Romantische komedie met Tom Hulce, Stephen Furst, Mark Metcalf en Mary Louise Weller. September 1962. Op de kleine campus van het Faber College heerst een gezellige drukte. Het is immers de week waarin de studenten bij een genootschap kunnen treden. De populaire studentenclub Omega Theta Pi krijgt het bezoek van twee schachten: Larry Kroger en zijn nerveuze kamergenoot Kent Dorfman. Ze worden bits afgewezen. De groentjes proberen het dan maar bij de club Delta Tau Chi, beter gekend als Animal House. Dit korps heeft geen goede naam op de campus. Het is er rommelig, maar de leden zijn echte vrienden die zich kostelijk amuseren. De Delta’s aanvaarden Larry en Kent. Toch is het bestaan van de Delta’s in gevaar. De anderen willen de club vernietigen.
VTM, 23.25 uur
About last night (6,1)
Komedie met Kevin Hart, Michael Ealy, Regina Hall en Joy Bryant. Danny begint een relatie met Debbie waardoor zijn leven een geheel andere wending aanneemt. De beste vriendin van Debbie, Joan, komt erachter dat het vinden van en vasthouden aan ware liefde gecompliceerder is dan het lijkt.
Eén, 23.35 uur
Gorillas in the mist (7,0)
Biografisch drama met Sigourney Weaver, Bryan Brown, Julie Harris en John Omirah Miluwi. In 1966 woont Dian Fossey een spreekbeurt bij van dokter Louis Leakey. Na afloop klampt ze hem aan. Ze wil in zijn opdracht naar Afrika reizen om er gorilla’s te bestuderen. Haar studies én haar ervaring met gehandicapte kinderen kunnen haar helpen de berggorilla’s te benaderen en te bestuderen, meent ze. Haar vastberadenheid maakt indruk. Enkele weken later zegt Dian vaarwel aan haar vaste baan, haar verloofde en de vertrouwde wereld en vertrekt ze voor zes maanden naar Centraal-Afrika. Het duurt meerdere weken voor ze een gorilla te zien krijgt. Net als ze de moed wil opgeven, krijgt ze haar eerste exemplaar te zien.
De quoteringen zijn ontleend aan de filmsite IMDb.
De minima dalen naar 3 tot 8 graden. De wind waait vrij krachtig of soms krachtig uit zuidwest met mogelijk rukwinden tot rond 75 km/uur.
Morgen
Wisselend bewolkt en winderig met af en toe buien. De maxima schommelen tussen 4 graden op de Hoge Venen en 10 graden in het westen van het land. De wind waait vrij krachtig tot krachtig uit het zuidwesten met rukwinden tot 80 à 85 km/uur.
Volgende dagen
Zondag verwacht het KMI zwaarbewolkt weer met regen, lokaal mogelijk veel regen. De maxima schommelen rond 9 graden in het centrum van het land. De wind is eerst op de meeste plaatsen nog vrij krachtig tot krachtig uit zuidwest met rukwinden tot 70 à 80 km/uur. Later draait de wind naar west en wordt het rustiger.