Door het beperken van de verloren groentijd, kan tijdswinst geboekt worden. Getty Images/iStockphoto
Mobiliteit
De supercomputer begint eraan
De supercomputer die alle Antwerpse verkeerslichten zal aansturen, wordt deze zomer in gebruik genomen. De eerste van de in totaal 373 kruispunten worden dan aangesloten op het netwerk.
Wat is de supercomputer?
De supercomputer of VLCC (Verkeerslichtencoördinatiecentrale) moet de verkeerslichten op het Antwerpse grondgebied efficiënter aansturen, zodat de doorstroming en veiligheid wordt verhoogd.
De verkeerslichten worden aangesloten op één netwerk en worden centraal aangestuurd. Door het beperken van de verloren groentijd, kan er tijdswinst geboekt worden. De supercomputer krijgt in realtime informatie over de situatie op de kruispunten en kiest op basis daarvan het beste, snelste en veiligste scenario. Ook defecten kunnen veel sneller worden opgespoord en opgelost.
‘Dankzij de technologie kunnen we grote stappen vooruit zetten in de sturing van verkeer’, zegt Antwerps schepen voor Mobiliteit Koen Kennis (N-VA). ‘We kunnen de lichten aansturen op basis van het aanbod. Veiligheid staat voorop, daarna kijken we naar de doorstroming. Dat staat ook in het protocol dat we in 2014 hebben vastgelegd over hoe de VLCC geprogrammeerd moet worden. Het systeem laat ook toe om heel veel data te verzamelen. En hoe meer we weten, hoe intelligenter we de verkeerscomputer kunnen maken.’
Waarom is de VLCC nodig?
Vandaag wordt het gros van de Antwerpse kruispunten nog aangestuurd door een verkeerscomputer uit 1985. Op sommige kruispunten, zoals dat van de Meirbrug, worden nog oudere systemen gebruikt. Daar moet nog steeds ter plaatse en manueel worden bijgestuurd. Die manier van werken kent heel wat beperkingen. Zo kan de oude verkeerscomputer niet inspelen op actuele verkeerssituaties. Elk kruispunt wordt afzonderlijk geregeld en dus kunnen de bestaande verkeerslichten moeilijk op elkaar worden afgestemd. Ook het verzamelen van data over het aantal voetgangers, fietsers of de gemiddelde wachttijden is vandaag onbestaande.
Wanneer treedt de supercomputer in werking?
Vanaf deze zomer moet het nieuwe systeem werken. Het kruispunt van de Boterlaarbaan met de Herentalsebaan in Deurne zal één van de eerste zijn. ‘Het zal zo’n vier jaar duren voor alle verkeerslichten en kruispunten in Antwerpen zijn aangepakt’, zegt schepen Kennis. ‘Dat betekent een honderdtal kruispunten per jaar of een tiental per maand vanaf deze zomer. De exacte planning wordt nog voort uitgewerkt.’
Sinds 2015 werd al 11 miljoen euro geïnvesteerd. 28 procent van de kosten neemt de stad Antwerpen op zich. Het overige deel wordt door het Vlaams Gewest gefinancierd. Dat geld is voornamelijk geïnvesteerd in de hardware, waarvan het grootste deel naar de vernieuwing van kruispunten is gegaan.
Alle verkeerslichten werden aangesloten op het netwerk van glasvezelkabels doorheen de stad. Dat netwerk wordt onder meer gebruikt voor de lage-emissiezone (LEZ) en de politiecamera’s.
Welke mogelijkheden biedt de VLCC voor de toekomst?
De stad Antwerpen experimenteert vandaag met verschillende toepassingen die in de toekomst weleens een wezenlijk verschil zouden kunnen maken. In de Kernenergiestraat in Wilrijk bijvoorbeeld worden warmtesensoren getest die aankomende fietsers detecteren. Op het moment dat zo’n fietser aankomt, gaat een oranje licht branden dat automobilisten en vrachtwagenchauffeurs waarschuwt. Het systeem moet dodehoekongevallen helpen te vermijden.
De stad wil de verzamelde data van de supercomputer in de toekomst ook openstellen. Onder meer om applicatieontwikkelaars te stimuleren om ermee aan de slag te gaan. Zo zou het mogelijk moeten zijn om in de toekomst realtime-informatie te krijgen in de wagen over wanneer het rood wordt of waar er wegenwerken zijn. Ook het openbaar vervoer kan daar voordeel uit halen. Wanneer een tram met vertraging rijdt, kunnen verkeerslichten zo worden aangestuurd dat de vertraging ingehaald kan worden.
‘Met de invoering van de VLCC leggen we de fundamenten om veel meer inzicht te krijgen in de verschillende verkeersstromen in de stad’, besluit schepen Kennis.