Welkom in
Kasterlee

Aan de toog van café Mastentop weten ze het al langer: de Kastelaars zijn erg tevreden over hun gemeente. Wat maakt het leven in Kasterlee dan zo aangenaam? En op welke vlakken kan het nog beter? Spendeer een dag in Kasterlee, van opstaan tot slapengaan, en ontdek de sterktes en zwaktes van uw gemeente.

scroll

Terwijl u bij een eerste kop koffie uw krant doorbladert, haalt uw bakker de laatste vers gebakken broodjes uit de oven. Tieners treuzelen in de badkamer, kinderen morren aan tafel. Net als voor de 18.500 andere inwoners in Kasterlee begint voor u de dag.

Van die inwoners is 9,5% van vreemde origine, wat Kasterlee nauwelijks multicultureel maakt in vergelijking met de rest van Vlaanderen (het gemiddelde ligt op 20,5%).

65% van de Kastelaars geeft aan dat mensen uit een andere cultuur sympathiek blijken te zijn wanneer men ze leert kennen. Nochtans is 20% van mening dat er in Kasterlee te veel mensen uit een andere cultuur wonen. In soortgelijke gemeenten ligt dat cijfer gemiddeld lager.

Als u de auto van stal haalt, bent u niet de enige: 69% van de Kastelaars gaat bijna dagelijks achter het stuur zitten richting werk of school. Dat is meer dan in de rest van Vlaanderen.

De grootste groep (43%) is ‘s ochtends een kwartier tot een halfuur onderweg. 15% zit langer dan een uur in de auto op weg naar het werk of naar school.

Wees voorzichtig, er zijn ook fietsers onderweg! 59% van de inwoners van Kasterlee vindt dat er hier nog veilig gefietst kan worden.

Loopt het ergens spaak? 55% is tevreden over de staat van de fiets- en voetpaden in de gemeente. 34% vindt het Kastelse verkeer niet veilig genoeg voor kinderen om alleen naar school te gaan.

 

Voor u is uw kind één uit duizend, voor uw gemeente is het een van de 478 peuters die kan worden opgevangen in de crèche. Met 53 opvangplaatsen per 100 kinderen zit Kasterlee boven het Vlaamse gemiddelde.

86% van de Kastelse ouders is tevreden over de plaatselijke kinderopvang.

 

Wie kleuters en iets oudere kinderen op de achterbank vervoert, zet ze ‘s ochtends dan weer samen met 1.969 anderen af aan de schoolpoort. Kinderen in Kasterlee doen het goed op school: in het vierde leerjaar van het lager onderwijs kampt 8,1% van de kinderen met leerachterstand - dat is lager dan het Vlaamse gemiddelde.

Leerachterstand

Als u niet op zoek bent naar een nieuwe uitdaging, begint voor u de werkdag. In Kasterlee is 74% van de inwoners aan het werk. Dat is goed - het Vlaams gemiddelde is 72% - maar toch minder dan in koploper Lo-Reninge, waar 81% van de inwoners aan het werk is.

Computer

De kans is klein dat uw buren hun loonbriefjes met u delen, maar volgens hun belastingaangifte verdienen ze per jaar gemiddeld € 19.832 netto. Dat maakt Kasterlee ‘armer’ dan gelijkaardige gemeenten.

Niet iedereen heeft het even makkelijk: 5% van de Kastelaars had het voorbije jaar problemen om de rekeningen te betalen. Bovendien moeten 47 inwoners van uw gemeente elke maand rondkomen met een leefloon.

€ 19.832

4 km 218 K cal 170

Kunt u in Kasterlee op wandelafstand in de natuur terecht? 88% van de inwoners vindt op minder dan 800 meter van zijn woonplaats een gezonde dosis (wijk)groen, zoals bijvoorbeeld een park. Dat ‘wijkgroen’ beslaat 29,6% van het totale grondgebied van de gemeente.

94% van de inwoners is tevreden met de natuur- en groenvoorzieningen in de buurt. Voor 9% Kastelaars mag het gras nog altijd wat groener zijn aan de overkant: zij hadden liever zicht op meer groen gehad vanuit hun woning.

Kasterlee

29,6%

Gemiddelde gemeente

20,6%

In het gemeentehuis strijkt burgemeester Ward Kennes de sjerp glad, wordt baby Nora geregistreerd en zijn er nog twee wachtenden voor u aan het loket. 76% van de Kastelaars is tevreden over de dienstverlening in de gemeente.

Alle voorzieningen kosten geld. Voor al die fietspaden, wegen en scholen ontving Kasterlee daarom € 626 per inwoner (belastingen, taksen, onroerende voorheffing,…). Dat is € 91 minder dan het gemiddelde in soortgelijke gemeenten.

De Vlaming heeft een baksteen in de maag, dat is bij een Kastelaar niet anders. Voor een huis in Kasterlee telt u gemiddeld € 248.602 neer, dat is € 6.819 minder dan gemiddeld in andere gemeenten in Antwerpen.

Ook appartementen en villa’s blijken in trek: in de eerste helft van 2017 betaalde u er gemiddeld € 244.194 voor een appartement en € 334.446 voor een villa.

Door de vergrijzing is het niet in elke gemeente makkelijk om een plaatsje te bemachtigen in een assistentiewoning of een woonzorgcentrum. Met 7 plaatsen per honderd 65-plussers probeert Kasterlee hierop een antwoord te bieden (in Vlaanderen ligt dat cijfer op 8 plaatsen). Volgens 82% van de inwoners verloopt de service er rimpelloos.

Tijd om de zorgen van uw dag af te schudden. U kunt een terrasje doen, gaan sporten, of eventueel wat cultuur opsnuiven. Wat die laatste optie betreft: 62% van de Kastelaars is tevreden met de culturele voorzieningen in de gemeente.

Kasterlee doet ook zijn best om jongeren te bekoren. Met succes: 65% is tevreden met de voorzieningen voor de jeugd.

86% van de 65-plussers in uw gemeente vindt ten slotte dat er voldoende activiteiten voor hen worden georganiseerd.

Verdwaalt u ‘s avonds laat met een gerust hart in de Kastelse straten? 85% voelt zich zelden tot nooit onveilig. 11% van de Kastelaars mijdt af en toe bepaalde plekken in de gemeente.

Terecht? De agenten van de politiezone Regio Turnhout registreerden op een jaar tijd 464 diefstallen, afpersingen en geweldmisdrijven, omgerekend zo’n 25,3 per duizend inwoners. In soortgelijke gemeenten gaat het gemiddeld om 19,9 feiten per duizend inwoners.

Wat zijn de sterktes en zwaktes van Kasterlee?

Sterktes

 • Kastelaars hebben minder moeite met mensen uit een andere cultuur dan de gemiddelde Vlaming.
 • Slechts een minderheid van de Kastelaars vindt het verkeer niet veilig genoeg om kinderen alleen naar school te laten gaan.
 • Het aantal opvangplaatsen voor peuters ligt boven het Vlaamse gemiddelde.
 • Leerlingen in Kastelse basisscholen hebben gemiddeld minder leerachterstand dan in de rest van Vlaanderen.
 • Hier zijn meer mensen aan het werk dan het Vlaamse gemiddelde.
 • De Kastelaar is rijker dan de gemiddelde Vlaming: op de belastingaangifte staat hier bij de inkomsten gemiddeld € 19.832.
 • 0,3% moet rondkomen met een leefloon. Het Vlaamse gemiddelde is 0,6%.
 • 88% woont op minder dan 800 meter van 'wijkgroen', zoals een park. Dat is meer dan gemiddeld in Vlaanderen.
 • De meerderheid is tevreden met de jongerenvoorzieningen die de gemeente aanbiedt.
 • Het algemeen onveiligheidsgevoel ligt lager dan in de gemiddelde Vlaamse gemeente.

Zwaktes

 • Er zijn 7,4 plaatsen per honderd senioren in Kastelse woonzorgcentra en assistentiewoningen. De gemiddelde Vlaamse gemeente heeft er 8.
 • De politie registreerde meer diefstallen en geweldmisdrijven dan in soortgelijke gemeentes.

Regie & coördinatie: Tina Boeykens
Productieleiding: Lies Lecomte
Tekst: Jan-Frederik Abbeloos, Tina Boeykens, Andy Stevens
Data: Andy Stevens
Design: Tom Sonck, Gert Verbelen, Julie Wijckmans
Development: Frederik De Bleser
Animatie: Frederik De Bleser, Jonas Swolfs, Julie Wijckmans
Eindredactie: Diebrecht De Smet

Met medewerking van: Leandro Argentiero, Lennert Broekaert, Jan Desloover, Scott Dirckx, Frederik Leirs, Filip Lejon, Nick Rabaey, Yves Van Dooren

Bronnen: Agentschap Binnenlands Bestuur (ABB), Statistiek Vlaanderen (SV), Statbel, Kruispuntbank Sociale Zekerheid, Departement Onderwijs & Vorming, Kind en Gezin, Steunpunt Werk, POD Maatschappelijke Integratie, VITO, Agentschap Zorg en Gezondheid, Federale Politie
Verantwoording data

Ontwikkeld met NodeBox Live door EMRG / St Lucas School of Arts Antwerp, de kunstopleiding van de Karel de Grote-Hogeschool.