Welkom in
Erpe-Mere

Aan de toog van café 't Vissershof weten ze het al langer: de Erpe-Merenaars zijn best tevreden over hun gemeente. Wat maakt het leven in Erpe-Mere dan zo aangenaam? En op welke vlakken kan het nog beter? Spendeer een dag in Erpe-Mere, van opstaan tot slapengaan, en ontdek de sterktes en zwaktes van uw gemeente.

scroll

Terwijl u bij een eerste kop koffie uw krant doorbladert, haalt uw bakker de laatste vers gebakken broodjes uit de oven. Tieners treuzelen in de badkamer, kinderen morren aan tafel. Net als voor de 19.729 andere inwoners in Erpe-Mere begint voor u de dag.

Van die inwoners is 7,0% van vreemde origine, wat Erpe-Mere nauwelijks multicultureel maakt in vergelijking met de rest van Vlaanderen (het gemiddelde ligt op 20,5%).

62% van de Erpe-Merenaars geeft aan dat mensen uit een andere cultuur sympathiek blijken te zijn wanneer men ze leert kennen. Nochtans is 20% van mening dat er in Erpe-Mere te veel mensen uit een andere cultuur wonen. In soortgelijke gemeenten ligt dat cijfer gemiddeld ongeveer even hoog.

Als u de auto van stal haalt, bent u niet de enige: 70% van de Erpe-Merenaars gaat bijna dagelijks achter het stuur zitten richting werk of school. Dat is meer dan in de rest van Vlaanderen.

De grootste groep (31%) is ‘s ochtends een kwartier tot een halfuur onderweg. 25% zit langer dan een uur in de auto op weg naar het werk of naar school.

Wees voorzichtig, er zijn ook fietsers onderweg! 39% van de inwoners van Erpe-Mere vindt dat er hier nog veilig gefietst kan worden.

Loopt het ergens spaak? Slechts 40% is tevreden over de staat van de fiets- en voetpaden in de gemeente. 49% vindt het Erpe-Meerse verkeer niet veilig genoeg voor kinderen om alleen naar school te gaan.

 

Voor u is uw kind één uit duizend, voor uw gemeente is het een van de 565 peuters die kan worden opgevangen in de crèche. Met 43 opvangplaatsen per 100 kinderen zit Erpe-Mere in de buurt van het Vlaamse gemiddelde.

60% van de Erpe-Meerse ouders is tevreden over de plaatselijke kinderopvang.

 

Wie kleuters en iets oudere kinderen op de achterbank vervoert, zet ze ‘s ochtends dan weer samen met 2.335 anderen af aan de schoolpoort. Kinderen in Erpe-Mere doen het goed op school: in het vierde leerjaar van het lager onderwijs kampt 9,8% van de kinderen met leerachterstand - dat is lager dan het Vlaamse gemiddelde.

Leerachterstand

Als u niet op zoek bent naar een nieuwe uitdaging, begint voor u de werkdag. In Erpe-Mere is 76% van de inwoners aan het werk. Dat is goed - het Vlaams gemiddelde is 72% - maar toch minder dan in koploper Lo-Reninge, waar 81% van de inwoners aan het werk is.

Computer

De kans is klein dat uw buren hun loonbriefjes met u delen, maar volgens hun belastingaangifte verdienen ze per jaar gemiddeld € 20.963 netto. Dat maakt Erpe-Mere ‘armer’ dan gelijkaardige gemeenten.

Niet iedereen heeft het even makkelijk: 11% van de Erpe-Merenaars had het voorbije jaar problemen om de rekeningen te betalen. Bovendien moeten 52 inwoners van uw gemeente elke maand rondkomen met een leefloon.

€ 20.963

4 km 218 K cal 170

Kunt u in Erpe-Mere op wandelafstand in de natuur terecht? 88% van de inwoners vindt op minder dan 800 meter van zijn woonplaats een gezonde dosis (wijk)groen, zoals bijvoorbeeld een park. Dat ‘wijkgroen’ beslaat 18,8% van het totale grondgebied van de gemeente.

73% van de inwoners is tevreden met de natuur- en groenvoorzieningen in de buurt. Voor 15% Erpe-Merenaars mag het gras nog altijd wat groener zijn aan de overkant: zij hadden liever zicht op meer groen gehad vanuit hun woning.

Erpe-Mere

18,8%

Gemiddelde gemeente

20,6%

In het gemeentehuis strijkt burgemeester Hugo De Waele de sjerp glad, wordt baby Nora geregistreerd en zijn er nog twee wachtenden voor u aan het loket. 74% van de Erpe-Merenaars is tevreden over de dienstverlening in de gemeente.

Alle voorzieningen kosten geld. Voor al die fietspaden, wegen en scholen ontving Erpe-Mere daarom € 602 per inwoner (belastingen, taksen, onroerende voorheffing,…). Dat is € 140 minder dan het gemiddelde in soortgelijke gemeenten.

De Vlaming heeft een baksteen in de maag, dat is bij een Erpe-Merenaar niet anders. Voor een huis in Erpe-Mere telt u gemiddeld € 207.033 neer, dat is € 23.220 minder dan gemiddeld in andere gemeenten in Oost-Vlaanderen.

Ook appartementen en villa’s blijken in trek: in de eerste helft van 2017 betaalde u er gemiddeld € 210.437 voor een appartement en € 294.231 voor een villa.

Door de vergrijzing is het niet in elke gemeente makkelijk om een plaatsje te bemachtigen in een assistentiewoning of een woonzorgcentrum. Met 14 plaatsen per honderd 65-plussers probeert Erpe-Mere hierop een antwoord te bieden (in Vlaanderen ligt dat cijfer op 8 plaatsen). Volgens 75% van de inwoners verloopt de service er rimpelloos.

Tijd om de zorgen van uw dag af te schudden. U kunt een terrasje doen, gaan sporten, of eventueel wat cultuur opsnuiven. Wat die laatste optie betreft: 40% van de Erpe-Merenaars is tevreden met de culturele voorzieningen in de gemeente.

Erpe-Mere doet ook zijn best om jongeren te bekoren. Met weinig succes: slechts 35% is tevreden met de voorzieningen voor de jeugd.

67% van de 65-plussers in uw gemeente vindt ten slotte dat er voldoende activiteiten voor hen worden georganiseerd.

Verdwaalt u ‘s avonds laat met een gerust hart in de Erpe-Meerse straten? 84% voelt zich zelden tot nooit onveilig. 9% van de Erpe-Merenaars mijdt af en toe bepaalde plekken in de gemeente.

Terecht? De agenten van de politiezone Erpe-Mere/Lede registreerden op een jaar tijd 424 diefstallen, afpersingen en geweldmisdrijven, omgerekend zo’n 21,5 per duizend inwoners. In soortgelijke gemeenten gaat het gemiddeld om 22,9 feiten per duizend inwoners.

Wat zijn de sterktes en zwaktes van Erpe-Mere?

Sterktes

 • Erpe-Merenaars hebben minder moeite met mensen uit een andere cultuur dan de gemiddelde Vlaming.
 • Slechts een minderheid van de Erpe-Merenaars vindt het verkeer niet veilig genoeg om kinderen alleen naar school te laten gaan.
 • Leerlingen in Erpe-Meerse basisscholen hebben gemiddeld minder leerachterstand dan in de rest van Vlaanderen.
 • Hier zijn meer mensen aan het werk dan het Vlaamse gemiddelde.
 • De Erpe-Merenaar is rijker dan de gemiddelde Vlaming: op de belastingaangifte staat hier bij de inkomsten gemiddeld € 20.963.
 • 0,3% moet rondkomen met een leefloon. Het Vlaamse gemiddelde is 0,6%.
 • 88% woont op minder dan 800 meter van 'wijkgroen', zoals een park. Dat is meer dan gemiddeld in Vlaanderen.
 • Er zijn 13,8 plaatsen per honderd senioren in Erpe-Meerse woonzorgcentra en assistentiewoningen. De gemiddelde Vlaamse gemeente heeft er 8.
 • Het algemeen onveiligheidsgevoel ligt lager dan in de gemiddelde Vlaamse gemeente.
 • De politie registreerde minder diefstallen en geweldmisdrijven dan in soortgelijke gemeentes.

Zwaktes

 • Het aantal opvangplaatsen voor peuters ligt onder het Vlaamse gemiddelde.
 • Slechts een minderheid is tevreden met de jongerenvoorzieningen die de gemeente aanbiedt.

Regie & coördinatie: Tina Boeykens
Productieleiding: Lies Lecomte
Tekst: Jan-Frederik Abbeloos, Tina Boeykens, Andy Stevens
Data: Andy Stevens
Design: Tom Sonck, Gert Verbelen, Julie Wijckmans
Development: Frederik De Bleser
Animatie: Frederik De Bleser, Jonas Swolfs, Julie Wijckmans
Eindredactie: Diebrecht De Smet

Met medewerking van: Leandro Argentiero, Lennert Broekaert, Jan Desloover, Scott Dirckx, Frederik Leirs, Filip Lejon, Nick Rabaey, Yves Van Dooren

Bronnen: Agentschap Binnenlands Bestuur (ABB), Statistiek Vlaanderen (SV), Statbel, Kruispuntbank Sociale Zekerheid, Departement Onderwijs & Vorming, Kind en Gezin, Steunpunt Werk, POD Maatschappelijke Integratie, VITO, Agentschap Zorg en Gezondheid, Federale Politie
Verantwoording data

Ontwikkeld met NodeBox Live door EMRG / St Lucas School of Arts Antwerp, de kunstopleiding van de Karel de Grote-Hogeschool.