Welkom in
Zelzate

Aan de toog van café Napoleon weten ze het al langer: de Zelzatenaars zijn niet tevreden over hun gemeente. Wat maakt het leven in Zelzate dan zo onaangenaam? En op welke vlakken zit het wel goed? Spendeer een dag in Zelzate, van opstaan tot slapengaan, en ontdek de sterktes en zwaktes van uw gemeente.

scroll

Terwijl u bij een eerste kop koffie uw krant doorbladert, haalt uw bakker de laatste vers gebakken broodjes uit de oven. Tieners treuzelen in de badkamer, kinderen morren aan tafel. Net als voor de 12.702 andere inwoners in Zelzate begint voor u de dag.

Van die inwoners is 25,0% van vreemde origine, wat Zelzate best multicultureel maakt in vergelijking met de rest van Vlaanderen (het gemiddelde ligt op 20,5%).

Slechts 56% van de Zelzatenaars geeft aan dat mensen uit een andere cultuur sympathiek blijken te zijn wanneer men ze leert kennen. Bovendien is 53% van mening dat er in Zelzate te veel mensen uit een andere cultuur wonen. In soortgelijke gemeenten ligt dat cijfer gemiddeld lager.

Als u de auto van stal haalt, bent u niet de enige: 72% van de Zelzatenaars gaat bijna dagelijks achter het stuur zitten richting werk of school. Dat is meer dan in de rest van Vlaanderen.

De grootste groep (33%) is ‘s ochtends een halfuur tot een uur onderweg. 15% zit langer dan een uur in de auto op weg naar het werk of naar school.

Wees voorzichtig, er zijn ook fietsers onderweg! 25% van de inwoners van Zelzate vindt dat er hier nog veilig gefietst kan worden.

Loopt het ergens spaak? Slechts 18% is tevreden over de staat van de fiets- en voetpaden in de gemeente. 65% vindt het Zelzaatse verkeer niet veilig genoeg voor kinderen om alleen naar school te gaan.

 

Voor u is uw kind één uit duizend, voor uw gemeente is het een van de 381 peuters die kan worden opgevangen in de crèche. Met 23 opvangplaatsen per 100 kinderen zit Zelzate ver onder het Vlaamse gemiddelde.

63% van de Zelzaatse ouders is tevreden over de plaatselijke kinderopvang.

 

Wie kleuters en iets oudere kinderen op de achterbank vervoert, zet ze ‘s ochtends dan weer samen met 1.340 anderen af aan de schoolpoort. Kinderen in Zelzate hebben het wat moeilijker op school: in het vierde leerjaar van het lager onderwijs kampt 21,7% van de kinderen met leerachterstand - dat is hoger dan het Vlaamse gemiddelde.

Leerachterstand

Als u niet op zoek bent naar een nieuwe uitdaging, begint voor u de werkdag. In Zelzate is 68% van de inwoners aan het werk. Dat is goed - het Vlaams gemiddelde is 72% - maar toch minder dan in koploper Lo-Reninge, waar 81% van de inwoners aan het werk is.

Computer

De kans is klein dat uw buren hun loonbriefjes met u delen, maar volgens hun belastingaangifte verdienen ze per jaar gemiddeld € 17.629 netto. Dat maakt Zelzate ‘armer’ dan gelijkaardige gemeenten.

Niet iedereen heeft het even makkelijk: 12% van de Zelzatenaars had het voorbije jaar problemen om de rekeningen te betalen. Bovendien moeten 101 inwoners van uw gemeente elke maand rondkomen met een leefloon.

€ 17.629

4 km 218 K cal 170

Kunt u in Zelzate op wandelafstand in de natuur terecht? 44% van de inwoners vindt op minder dan 800 meter van zijn woonplaats een gezonde dosis (wijk)groen, zoals bijvoorbeeld een park. Dat ‘wijkgroen’ beslaat 10,4% van het totale grondgebied van de gemeente.

59% van de inwoners is tevreden met de natuur- en groenvoorzieningen in de buurt. Voor 21% Zelzatenaars mag het gras nog altijd wat groener zijn aan de overkant: zij hadden liever zicht op meer groen gehad vanuit hun woning.

Zelzate

10,4%

Gemiddelde gemeente

20,6%

In het gemeentehuis strijkt burgemeester Frank Bruggeman de sjerp glad, wordt baby Nora geregistreerd en zijn er nog twee wachtenden voor u aan het loket. 47% van de Zelzatenaars is tevreden over de dienstverlening in de gemeente.

Alle voorzieningen kosten geld. Voor al die fietspaden, wegen en scholen ontving Zelzate daarom € 737 per inwoner (belastingen, taksen, onroerende voorheffing,…). Dat is € 58 meer dan het gemiddelde in soortgelijke gemeenten.

De Vlaming heeft een baksteen in de maag, dat is bij een Zelzatenaar niet anders. Voor een huis in Zelzate telt u gemiddeld € 187.858 neer, dat is € 42.395 minder dan het gemiddelde in de provincie Oost-Vlaanderen.

Ook appartementen en villa’s blijken in trek. Daarover zijn helaas geen recente prijzen beschikbaar, maar in de provincie Oost-Vlaanderen betaalt u voor een appartement gemiddeld € 217.588; voor een Oost-Vlaamse villa telt u gemiddeld € 368.614 neer.

Door de vergrijzing is het niet in elke gemeente makkelijk om een plaatsje te bemachtigen in een assistentiewoning of een woonzorgcentrum. Met 6 plaatsen per honderd 65-plussers probeert Zelzate hierop een antwoord te bieden (in Vlaanderen ligt dat cijfer op 8 plaatsen). Volgens 71% van de inwoners verloopt de service er rimpelloos.

Tijd om de zorgen van uw dag af te schudden. U kunt een terrasje doen, gaan sporten, of eventueel wat cultuur opsnuiven. Wat die laatste optie betreft: 27% van de Zelzatenaars is tevreden met de culturele voorzieningen in de gemeente.

Zelzate doet ook zijn best om jongeren te bekoren. Met weinig succes: slechts 31% is tevreden met de voorzieningen voor de jeugd.

52% van de 65-plussers in uw gemeente vindt ten slotte dat er voldoende activiteiten voor hen worden georganiseerd.

Verdwaalt u ‘s avonds laat met een gerust hart in de Zelzaatse straten? 53% voelt zich zelden tot nooit onveilig. 30% van de Zelzatenaars mijdt af en toe bepaalde plekken in de gemeente.

Terecht? De agenten van de politiezone Regio Puyenbroeck registreerden op een jaar tijd 705 diefstallen, afpersingen en geweldmisdrijven, omgerekend zo’n 56,5 per duizend inwoners. In soortgelijke gemeenten gaat het gemiddeld om 38,3 feiten per duizend inwoners.

Wat zijn de sterktes en zwaktes van Zelzate?

Sterktes

 • Uw gemeente heeft ongetwijfeld haar talenten, alleen kwamen ze niet aan bod in dit overzicht.

Zwaktes

 • Zelzatenaars hebben meer moeite met mensen uit een andere cultuur dan de gemiddelde Vlaming.
 • De meerderheid van de Zelzatenaars vindt het verkeer niet veilig genoeg om kinderen alleen naar school te laten gaan.
 • Het aantal opvangplaatsen voor peuters ligt ver onder het Vlaamse gemiddelde.
 • Leerlingen in Zelzaatse basisscholen hebben gemiddeld meer leerachterstand dan in de rest van Vlaanderen.
 • Hier zijn minder mensen aan het werk dan het Vlaamse gemiddelde.
 • De Zelzatenaar is armer dan de gemiddelde Vlaming: op de belastingaangifte staat hier bij de inkomsten gemiddeld € 17.629.
 • 0,8% moet rondkomen met een leefloon. Het Vlaamse gemiddelde is 0,6%.
 • 44% woont op minder dan 800 meter van 'wijkgroen', zoals een park. Dat is minder dan gemiddeld in Vlaanderen.
 • Er zijn 5,6 plaatsen per honderd senioren in Zelzaatse woonzorgcentra en assistentiewoningen. De gemiddelde Vlaamse gemeente heeft er 8.
 • Slechts een minderheid is tevreden met de jongerenvoorzieningen die de gemeente aanbiedt.
 • Het algemeen onveiligheidsgevoel ligt hoger dan in de gemiddelde Vlaamse gemeente.
 • De politie registreerde meer diefstallen en geweldmisdrijven dan in soortgelijke gemeentes.

Regie & coördinatie: Tina Boeykens
Productieleiding: Lies Lecomte
Tekst: Jan-Frederik Abbeloos, Tina Boeykens, Andy Stevens
Data: Andy Stevens
Design: Tom Sonck, Gert Verbelen, Julie Wijckmans
Development: Frederik De Bleser
Animatie: Frederik De Bleser, Jonas Swolfs, Julie Wijckmans
Eindredactie: Diebrecht De Smet

Met medewerking van: Leandro Argentiero, Lennert Broekaert, Jan Desloover, Scott Dirckx, Frederik Leirs, Filip Lejon, Nick Rabaey, Yves Van Dooren

Bronnen: Agentschap Binnenlands Bestuur (ABB), Statistiek Vlaanderen (SV), Statbel, Kruispuntbank Sociale Zekerheid, Departement Onderwijs & Vorming, Kind en Gezin, Steunpunt Werk, POD Maatschappelijke Integratie, VITO, Agentschap Zorg en Gezondheid, Federale Politie
Verantwoording data

Ontwikkeld met NodeBox Live door EMRG / St Lucas School of Arts Antwerp, de kunstopleiding van de Karel de Grote-Hogeschool.