Welkom in
Waregem

Aan de toog van café De Klauwaert weten ze het al langer: de Waregemnaars zijn erg tevreden over hun stad. Wat maakt het leven in Waregem dan zo aangenaam? En op welke vlakken kan het nog beter? Spendeer een dag in Waregem, van opstaan tot slapengaan, en ontdek de sterktes en zwaktes van uw stad.

scroll

Terwijl u bij een eerste kop koffie uw krant doorbladert, haalt uw bakker de laatste vers gebakken broodjes uit de oven. Tieners treuzelen in de badkamer, kinderen morren aan tafel. Net als voor de 37.870 andere inwoners in Waregem begint voor u de dag.

Van die inwoners is 11,5% van vreemde origine, wat Waregem niet echt multicultureel maakt in vergelijking met de rest van Vlaanderen (het gemiddelde ligt op 20,5%).

63% van de Waregemnaars geeft aan dat mensen uit een andere cultuur sympathiek blijken te zijn wanneer men ze leert kennen. Nochtans is 34% van mening dat er in Waregem te veel mensen uit een andere cultuur wonen. In soortgelijke gemeenten ligt dat cijfer gemiddeld lager.

Als u de auto van stal haalt, bent u niet de enige: 65% van de Waregemnaars gaat bijna dagelijks achter het stuur zitten richting werk of school. Dat is minder dan in de rest van Vlaanderen.

De grootste groep (34%) is ‘s ochtends minder dan een kwartier onderweg. 10% zit langer dan een uur in de auto op weg naar het werk of naar school.

Wees voorzichtig, er zijn ook fietsers onderweg! 44% van de inwoners van Waregem vindt dat er hier nog veilig gefietst kan worden.

Loopt het ergens spaak? Slechts 42% is tevreden over de staat van de fiets- en voetpaden in de stad. 47% vindt het Waregemse verkeer niet veilig genoeg voor kinderen om alleen naar school te gaan.

 

Voor u is uw kind één uit duizend, voor uw stad is het een van de 1.051 peuters die kan worden opgevangen in de crèche. Met 57 opvangplaatsen per 100 kinderen zit Waregem boven het Vlaamse gemiddelde.

80% van de Waregemse ouders is tevreden over de plaatselijke kinderopvang.

 

Wie kleuters en iets oudere kinderen op de achterbank vervoert, zet ze ‘s ochtends dan weer samen met 4.244 anderen af aan de schoolpoort. Kinderen in Waregem doen het goed op school: in het vierde leerjaar van het lager onderwijs kampt 9,8% van de kinderen met leerachterstand - dat is lager dan het Vlaamse gemiddelde.

Leerachterstand

Als u niet op zoek bent naar een nieuwe uitdaging, begint voor u de werkdag. In Waregem is 75% van de inwoners aan het werk. Dat is goed - het Vlaams gemiddelde is 72% - maar toch minder dan in koploper Lo-Reninge, waar 81% van de inwoners aan het werk is.

Computer

De kans is klein dat uw buren hun loonbriefjes met u delen, maar volgens hun belastingaangifte verdienen ze per jaar gemiddeld € 18.749 netto. Dat maakt Waregem ‘armer’ dan gelijkaardige gemeenten.

Niet iedereen heeft het even makkelijk: 7% van de Waregemnaars had het voorbije jaar problemen om de rekeningen te betalen. Bovendien moeten 119 inwoners van uw stad elke maand rondkomen met een leefloon.

€ 18.749

4 km 218 K cal 170

Kunt u in Waregem op wandelafstand in de natuur terecht? 44% van de inwoners vindt op minder dan 800 meter van zijn woonplaats een gezonde dosis (wijk)groen, zoals bijvoorbeeld een park. Dat ‘wijkgroen’ beslaat 2,4% van het totale grondgebied van de stad.

71% van de inwoners is tevreden met de natuur- en groenvoorzieningen in de buurt. Voor 11% Waregemnaars mag het gras nog altijd wat groener zijn aan de overkant: zij hadden liever zicht op meer groen gehad vanuit hun woning.

Waregem

2,4%

Gemiddelde gemeente

20,6%

In het stadhuis strijkt burgemeester Kurt Vanryckegem de sjerp glad, wordt baby Nora geregistreerd en zijn er nog twee wachtenden voor u aan het loket. 81% van de Waregemnaars is tevreden over de dienstverlening in de stad.

Alle voorzieningen kosten geld. Voor al die fietspaden, wegen en scholen ontving Waregem daarom € 781 per inwoner (belastingen, taksen, onroerende voorheffing,…). Dat is € 6 meer dan het gemiddelde in soortgelijke gemeenten.

De Vlaming heeft een baksteen in de maag, dat is bij een Waregemnaar niet anders. Voor een huis in Waregem telt u gemiddeld € 211.300 neer, dat is € 808 meer dan gemiddeld in andere gemeenten in West-Vlaanderen.

Ook appartementen en villa’s blijken in trek: in de eerste helft van 2017 betaalde u er gemiddeld € 279.613 voor een appartement en € 327.137 voor een villa.

Door de vergrijzing is het niet in elke gemeente makkelijk om een plaatsje te bemachtigen in een assistentiewoning of een woonzorgcentrum. Met 7 plaatsen per honderd 65-plussers probeert Waregem hierop een antwoord te bieden (in Vlaanderen ligt dat cijfer op 8 plaatsen). Volgens 79% van de inwoners verloopt de service er rimpelloos.

Tijd om de zorgen van uw dag af te schudden. U kunt een terrasje doen, gaan sporten, of eventueel wat cultuur opsnuiven. Wat die laatste optie betreft: 83% van de Waregemnaars is tevreden met de culturele voorzieningen in de stad.

Waregem doet ook zijn best om jongeren te bekoren. Met succes: 65% is tevreden met de voorzieningen voor de jeugd.

85% van de 65-plussers in uw stad vindt ten slotte dat er voldoende activiteiten voor hen worden georganiseerd.

Verdwaalt u ‘s avonds laat met een gerust hart in de Waregemse straten? 82% voelt zich zelden tot nooit onveilig. 14% van de Waregemnaars mijdt af en toe bepaalde plekken in de stad.

Terecht? De agenten van de politiezone MIRA registreerden op een jaar tijd 1.138 diefstallen, afpersingen en geweldmisdrijven, omgerekend zo’n 30,3 per duizend inwoners. In soortgelijke gemeenten gaat het gemiddeld om 33,6 feiten per duizend inwoners.

Wat zijn de sterktes en zwaktes van Waregem?

Sterktes

 • Slechts een minderheid van de Waregemnaars vindt het verkeer niet veilig genoeg om kinderen alleen naar school te laten gaan.
 • Het aantal opvangplaatsen voor peuters ligt ver boven het Vlaamse gemiddelde.
 • Leerlingen in Waregemse basisscholen hebben gemiddeld minder leerachterstand dan in de rest van Vlaanderen.
 • Hier zijn meer mensen aan het werk dan het Vlaamse gemiddelde.
 • 0,3% moet rondkomen met een leefloon. Het Vlaamse gemiddelde is 0,6%.
 • De meerderheid is tevreden met de jongerenvoorzieningen die de stad aanbiedt.
 • De politie registreerde minder diefstallen en geweldmisdrijven dan in soortgelijke gemeentes.

Zwaktes

 • Waregemnaars hebben meer moeite met mensen uit een andere cultuur dan de gemiddelde Vlaming.
 • De Waregemnaar is armer dan de gemiddelde Vlaming: op de belastingaangifte staat hier bij de inkomsten gemiddeld € 18.749.
 • 44% woont op minder dan 800 meter van 'wijkgroen', zoals een park. Dat is minder dan gemiddeld in Vlaanderen.
 • Er zijn 6,7 plaatsen per honderd senioren in Waregemse woonzorgcentra en assistentiewoningen. De gemiddelde Vlaamse gemeente heeft er 8.
 • Het algemeen onveiligheidsgevoel ligt hoger dan in de gemiddelde Vlaamse gemeente.

Regie & coördinatie: Tina Boeykens
Productieleiding: Lies Lecomte
Tekst: Jan-Frederik Abbeloos, Tina Boeykens, Andy Stevens
Data: Andy Stevens
Design: Tom Sonck, Gert Verbelen, Julie Wijckmans
Development: Frederik De Bleser
Animatie: Frederik De Bleser, Jonas Swolfs, Julie Wijckmans
Eindredactie: Diebrecht De Smet

Met medewerking van: Leandro Argentiero, Lennert Broekaert, Jan Desloover, Scott Dirckx, Frederik Leirs, Filip Lejon, Nick Rabaey, Yves Van Dooren

Bronnen: Agentschap Binnenlands Bestuur (ABB), Statistiek Vlaanderen (SV), Statbel, Kruispuntbank Sociale Zekerheid, Departement Onderwijs & Vorming, Kind en Gezin, Steunpunt Werk, POD Maatschappelijke Integratie, VITO, Agentschap Zorg en Gezondheid, Federale Politie
Verantwoording data

Ontwikkeld met NodeBox Live door EMRG / St Lucas School of Arts Antwerp, de kunstopleiding van de Karel de Grote-Hogeschool.