Welkom in
Lanaken

Aan de toog van café Maasvallei weten ze het al langer: de Lanakenaars zijn best tevreden over hun gemeente. Wat maakt het leven in Lanaken dan zo aangenaam? En op welke vlakken kan het nog beter? Spendeer een dag in Lanaken, van opstaan tot slapengaan, en ontdek de sterktes en zwaktes van uw gemeente.

scroll

Terwijl u bij een eerste kop koffie uw krant doorbladert, haalt uw bakker de laatste vers gebakken broodjes uit de oven. Tieners treuzelen in de badkamer, kinderen morren aan tafel. Net als voor de 25.799 andere inwoners in Lanaken begint voor u de dag.

Van die inwoners is 43,4% van vreemde origine, wat Lanaken bijzonder multicultureel maakt in vergelijking met de rest van Vlaanderen (het gemiddelde ligt op 20,5%).

Slechts 59% van de Lanakenaars geeft aan dat mensen uit een andere cultuur sympathiek blijken te zijn wanneer men ze leert kennen. Bovendien is 28% van mening dat er in Lanaken te veel mensen uit een andere cultuur wonen. In soortgelijke gemeenten ligt dat cijfer gemiddeld ongeveer even hoog.

Als u de auto van stal haalt, bent u niet de enige: 82% van de Lanakenaars gaat bijna dagelijks achter het stuur zitten richting werk of school. Dat is meer dan in de rest van Vlaanderen.

De grootste groep (31%) is ‘s ochtends een kwartier tot een halfuur onderweg. 10% zit langer dan een uur in de auto op weg naar het werk of naar school.

Wees voorzichtig, er zijn ook fietsers onderweg! 60% van de inwoners van Lanaken vindt dat er hier nog veilig gefietst kan worden.

Loopt het ergens spaak? 55% is tevreden over de staat van de fiets- en voetpaden in de gemeente. 40% vindt het Lanaakse verkeer niet veilig genoeg voor kinderen om alleen naar school te gaan.

 

Voor u is uw kind één uit duizend, voor uw gemeente is het een van de 735 peuters die kan worden opgevangen in de crèche. Met 38 opvangplaatsen per 100 kinderen zit Lanaken onder het Vlaamse gemiddelde.

79% van de Lanaakse ouders is tevreden over de plaatselijke kinderopvang.

 

Wie kleuters en iets oudere kinderen op de achterbank vervoert, zet ze ‘s ochtends dan weer samen met 2.753 anderen af aan de schoolpoort. Kinderen in Lanaken hebben het wat moeilijker op school: in het vierde leerjaar van het lager onderwijs kampt 15,6% van de kinderen met leerachterstand - dat is hoger dan het Vlaamse gemiddelde.

Leerachterstand

Als u niet op zoek bent naar een nieuwe uitdaging, begint voor u de werkdag. In Lanaken is 64% van de inwoners aan het werk. Dat is heel wat minder dan in koploper Lo-Reninge, waar 81% van de inwoners aan het werk is. Het Vlaams gemiddelde ligt op 72%.

Computer

De kans is klein dat uw buren hun loonbriefjes met u delen, maar volgens hun belastingaangifte verdienen ze per jaar gemiddeld € 18.224 netto. Dat maakt Lanaken ‘armer’ dan gelijkaardige gemeenten.

Niet iedereen heeft het even makkelijk: 9% van de Lanakenaars had het voorbije jaar problemen om de rekeningen te betalen. Bovendien moeten 118 inwoners van uw gemeente elke maand rondkomen met een leefloon.

€ 18.224

4 km 218 K cal 170

Kunt u in Lanaken op wandelafstand in de natuur terecht? 84% van de inwoners vindt op minder dan 800 meter van zijn woonplaats een gezonde dosis (wijk)groen, zoals bijvoorbeeld een park. Dat ‘wijkgroen’ beslaat 42,1% van het totale grondgebied van de gemeente.

79% van de inwoners is tevreden met de natuur- en groenvoorzieningen in de buurt. Voor 13% Lanakenaars mag het gras nog altijd wat groener zijn aan de overkant: zij hadden liever zicht op meer groen gehad vanuit hun woning.

Lanaken

42,1%

Gemiddelde gemeente

20,6%

In het gemeentehuis strijkt burgemeester Marino Keulen de sjerp glad, wordt baby Nora geregistreerd en zijn er nog twee wachtenden voor u aan het loket. 75% van de Lanakenaars is tevreden over de dienstverlening in de gemeente.

Alle voorzieningen kosten geld. Voor al die fietspaden, wegen en scholen ontving Lanaken daarom € 755 per inwoner (belastingen, taksen, onroerende voorheffing,…). Dat is € 42 meer dan het gemiddelde in soortgelijke gemeenten.

De Vlaming heeft een baksteen in de maag, dat is bij een Lanakenaar niet anders. Voor een huis in Lanaken telt u gemiddeld € 200.652 neer, dat is € 1.957 meer dan gemiddeld in andere gemeenten in Limburg.

Ook appartementen en villa’s blijken in trek: in de eerste helft van 2017 betaalde u er gemiddeld € 171.844 voor een appartement en € 310.000 voor een villa.

Door de vergrijzing is het niet in elke gemeente makkelijk om een plaatsje te bemachtigen in een assistentiewoning of een woonzorgcentrum. Met 5 plaatsen per honderd 65-plussers probeert Lanaken hierop een antwoord te bieden (in Vlaanderen ligt dat cijfer op 8 plaatsen). Volgens 78% van de inwoners verloopt de service er rimpelloos.

Tijd om de zorgen van uw dag af te schudden. U kunt een terrasje doen, gaan sporten, of eventueel wat cultuur opsnuiven. Wat die laatste optie betreft: 80% van de Lanakenaars is tevreden met de culturele voorzieningen in de gemeente.

Lanaken doet ook zijn best om jongeren te bekoren. Met weinig succes: slechts 40% is tevreden met de voorzieningen voor de jeugd.

68% van de 65-plussers in uw gemeente vindt ten slotte dat er voldoende activiteiten voor hen worden georganiseerd.

Verdwaalt u ‘s avonds laat met een gerust hart in de Lanaakse straten? 71% voelt zich zelden tot nooit onveilig. 18% van de Lanakenaars mijdt af en toe bepaalde plekken in de gemeente.

Terecht? De agenten van de politiezone Lanaken/Maasmechelen registreerden op een jaar tijd 823 diefstallen, afpersingen en geweldmisdrijven, omgerekend zo’n 31,9 per duizend inwoners. In soortgelijke gemeenten gaat het gemiddeld om 28,2 feiten per duizend inwoners.

Wat zijn de sterktes en zwaktes van Lanaken?

Sterktes

 • Slechts een minderheid van de Lanakenaars vindt het verkeer niet veilig genoeg om kinderen alleen naar school te laten gaan.
 • 0,5% moet rondkomen met een leefloon. Het Vlaamse gemiddelde is 0,6%.
 • 84% woont op minder dan 800 meter van 'wijkgroen', zoals een park. Dat is meer dan gemiddeld in Vlaanderen.

Zwaktes

 • Lanakenaars hebben meer moeite met mensen uit een andere cultuur dan de gemiddelde Vlaming.
 • Het aantal opvangplaatsen voor peuters ligt onder het Vlaamse gemiddelde.
 • Leerlingen in Lanaakse basisscholen hebben gemiddeld meer leerachterstand dan in de rest van Vlaanderen.
 • Hier zijn minder mensen aan het werk dan het Vlaamse gemiddelde.
 • De Lanakenaar is armer dan de gemiddelde Vlaming: op de belastingaangifte staat hier bij de inkomsten gemiddeld € 18.224.
 • Er zijn 4,8 plaatsen per honderd senioren in Lanaakse woonzorgcentra en assistentiewoningen. De gemiddelde Vlaamse gemeente heeft er 8.
 • Slechts een minderheid is tevreden met de jongerenvoorzieningen die de gemeente aanbiedt.
 • Het algemeen onveiligheidsgevoel ligt hoger dan in de gemiddelde Vlaamse gemeente.
 • De politie registreerde meer diefstallen en geweldmisdrijven dan in soortgelijke gemeentes.

Regie & coördinatie: Tina Boeykens
Productieleiding: Lies Lecomte
Tekst: Jan-Frederik Abbeloos, Tina Boeykens, Andy Stevens
Data: Andy Stevens
Design: Tom Sonck, Gert Verbelen, Julie Wijckmans
Development: Frederik De Bleser
Animatie: Frederik De Bleser, Jonas Swolfs, Julie Wijckmans
Eindredactie: Diebrecht De Smet

Met medewerking van: Leandro Argentiero, Lennert Broekaert, Jan Desloover, Scott Dirckx, Frederik Leirs, Filip Lejon, Nick Rabaey, Yves Van Dooren

Bronnen: Agentschap Binnenlands Bestuur (ABB), Statistiek Vlaanderen (SV), Statbel, Kruispuntbank Sociale Zekerheid, Departement Onderwijs & Vorming, Kind en Gezin, Steunpunt Werk, POD Maatschappelijke Integratie, VITO, Agentschap Zorg en Gezondheid, Federale Politie
Verantwoording data

Ontwikkeld met NodeBox Live door EMRG / St Lucas School of Arts Antwerp, de kunstopleiding van de Karel de Grote-Hogeschool.