Welkom in
Kraainem

Aan de toog van Le Petit Monico weten ze het al langer: de Kraainemnaars zijn best tevreden over hun gemeente. Wat maakt het leven in Kraainem dan zo aangenaam? En op welke vlakken kan het nog beter? Spendeer een dag in Kraainem, van opstaan tot slapengaan, en ontdek de sterktes en zwaktes van uw gemeente.

scroll

Terwijl u bij een eerste kop koffie uw krant doorbladert, haalt uw bakker de laatste vers gebakken broodjes uit de oven. Tieners treuzelen in de badkamer, kinderen morren aan tafel. Net als voor de 13.656 andere inwoners in Kraainem begint voor u de dag.

Van die inwoners is 49,3% van vreemde origine, wat Kraainem bijzonder multicultureel maakt in vergelijking met de rest van Vlaanderen (het gemiddelde ligt op 20,5%).

84% van de Kraainemnaars geeft aan dat mensen uit een andere cultuur sympathiek blijken te zijn wanneer men ze leert kennen. Nochtans is 16% van mening dat er in Kraainem te veel mensen uit een andere cultuur wonen. In soortgelijke gemeenten ligt dat cijfer gemiddeld ongeveer even hoog.

Als u de auto van stal haalt, bent u niet de enige: 55% van de Kraainemnaars gaat bijna dagelijks achter het stuur zitten richting werk of school. Dat is minder dan in de rest van Vlaanderen.

De grootste groep (47%) is ‘s ochtends een halfuur tot een uur onderweg. 12% zit langer dan een uur in de auto op weg naar het werk of naar school.

Wees voorzichtig, er zijn ook fietsers onderweg! 54% van de inwoners van Kraainem vindt dat er hier nog veilig gefietst kan worden.

Loopt het ergens spaak? Slechts 42% is tevreden over de staat van de fiets- en voetpaden in de gemeente. 36% vindt het Kraainemse verkeer niet veilig genoeg voor kinderen om alleen naar school te gaan.

 

Voor u is uw kind één uit duizend, voor uw gemeente is het een van de 359 peuters die kan worden opgevangen in de crèche. Met 60 opvangplaatsen per 100 kinderen zit Kraainem ver boven het Vlaamse gemiddelde.

47% van de Kraainemse ouders is tevreden over de plaatselijke kinderopvang.

 

Wie kleuters en iets oudere kinderen op de achterbank vervoert, zet ze ‘s ochtends dan weer samen met 360 anderen af aan de schoolpoort. Kinderen in Kraainem doen het behoorlijk op school: in het vierde leerjaar van het lager onderwijs kampt 12,5% van de kinderen met leerachterstand - dat is lager dan het Vlaamse gemiddelde.

Leerachterstand

Als u niet op zoek bent naar een nieuwe uitdaging, begint voor u de werkdag. In Kraainem is 56% van de inwoners aan het werk. Dat is heel wat minder dan in koploper Lo-Reninge, waar 81% van de inwoners aan het werk is. Het Vlaams gemiddelde ligt op 72%.

Computer

De kans is klein dat uw buren hun loonbriefjes met u delen, maar volgens hun belastingaangifte verdienen ze per jaar gemiddeld € 21.569 netto. Dat maakt Kraainem ‘armer’ dan gelijkaardige gemeenten.

Niet iedereen heeft het even makkelijk: 6% van de Kraainemnaars had het voorbije jaar problemen om de rekeningen te betalen. Bovendien moeten 67 inwoners van uw gemeente elke maand rondkomen met een leefloon.

€ 21.569

4 km 218 K cal 170

Kunt u in Kraainem op wandelafstand in de natuur terecht? 63% van de inwoners vindt op minder dan 800 meter van zijn woonplaats een gezonde dosis (wijk)groen, zoals bijvoorbeeld een park. Dat ‘wijkgroen’ beslaat 11,8% van het totale grondgebied van de gemeente.

83% van de inwoners is tevreden met de natuur- en groenvoorzieningen in de buurt. Voor 8% Kraainemnaars mag het gras nog altijd wat groener zijn aan de overkant: zij hadden liever zicht op meer groen gehad vanuit hun woning.

Kraainem

11,8%

Gemiddelde gemeente

20,6%

In het gemeentehuis strijkt burgemeester Véronique Caprasse de sjerp glad, wordt baby Nora geregistreerd en zijn er nog twee wachtenden voor u aan het loket. 75% van de Kraainemnaars is tevreden over de dienstverlening in de gemeente.

Alle voorzieningen kosten geld. Voor al die fietspaden, wegen en scholen ontving Kraainem daarom € 947 per inwoner (belastingen, taksen, onroerende voorheffing,…). Dat is € 56 meer dan het gemiddelde in soortgelijke gemeenten.

De Vlaming heeft een baksteen in de maag, dat is bij een Kraainemnaar niet anders. Voor een huis in Kraainem telt u gemiddeld € 422.911 neer, dat is € 153.836 meer dan gemiddeld in andere gemeenten in Vlaams-Brabant.

Ook appartementen en villa’s blijken in trek: in de eerste helft van 2017 betaalde u er gemiddeld € 293.042 voor een appartement en € 648.395 voor een villa.

Door de vergrijzing is het niet in elke gemeente makkelijk om een plaatsje te bemachtigen in een assistentiewoning of een woonzorgcentrum. Met 2 plaatsen per honderd 65-plussers probeert Kraainem hierop een antwoord te bieden (in Vlaanderen ligt dat cijfer op 8 plaatsen). Volgens 43% van de inwoners verloopt de service er rimpelloos.

Tijd om de zorgen van uw dag af te schudden. U kunt een terrasje doen, gaan sporten, of eventueel wat cultuur opsnuiven. Wat die laatste optie betreft: 57% van de Kraainemnaars is tevreden met de culturele voorzieningen in de gemeente.

Kraainem doet ook zijn best om jongeren te bekoren. Met wisselend succes: slechts 51% is tevreden met de voorzieningen voor de jeugd.

60% van de 65-plussers in uw gemeente vindt ten slotte dat er voldoende activiteiten voor hen worden georganiseerd.

Verdwaalt u ‘s avonds laat met een gerust hart in de Kraainemse straten? 78% voelt zich zelden tot nooit onveilig. 15% van de Kraainemnaars mijdt af en toe bepaalde plekken in de gemeente.

Terecht? De agenten van de politiezone WOKRA registreerden op een jaar tijd 421 diefstallen, afpersingen en geweldmisdrijven, omgerekend zo’n 30,7 per duizend inwoners. In soortgelijke gemeenten gaat het gemiddeld om 27,2 feiten per duizend inwoners.

Wat zijn de sterktes en zwaktes van Kraainem?

Sterktes

 • Kraainemnaars hebben minder moeite met mensen uit een andere cultuur dan de gemiddelde Vlaming.
 • Slechts een minderheid van de Kraainemnaars vindt het verkeer niet veilig genoeg om kinderen alleen naar school te laten gaan.
 • Het aantal opvangplaatsen voor peuters ligt ver boven het Vlaamse gemiddelde.
 • Leerlingen in Kraainemse basisscholen hebben gemiddeld minder leerachterstand dan in de rest van Vlaanderen.
 • De Kraainemnaar is rijker dan de gemiddelde Vlaming: op de belastingaangifte staat hier bij de inkomsten gemiddeld € 21.569.
 • 0,5% moet rondkomen met een leefloon. Het Vlaamse gemiddelde is 0,6%.
 • De meerderheid is tevreden met de jongerenvoorzieningen die de gemeente aanbiedt.

Zwaktes

 • Hier zijn minder mensen aan het werk dan het Vlaamse gemiddelde.
 • 63% woont op minder dan 800 meter van 'wijkgroen', zoals een park. Dat is minder dan gemiddeld in Vlaanderen.
 • Er zijn 1,9 plaatsen per honderd senioren in Kraainemse woonzorgcentra en assistentiewoningen. De gemiddelde Vlaamse gemeente heeft er 8.
 • Het algemeen onveiligheidsgevoel ligt hoger dan in de gemiddelde Vlaamse gemeente.
 • De politie registreerde meer diefstallen en geweldmisdrijven dan in soortgelijke gemeentes.

Regie & coördinatie: Tina Boeykens
Productieleiding: Lies Lecomte
Tekst: Jan-Frederik Abbeloos, Tina Boeykens, Andy Stevens
Data: Andy Stevens
Design: Tom Sonck, Gert Verbelen, Julie Wijckmans
Development: Frederik De Bleser
Animatie: Frederik De Bleser, Jonas Swolfs, Julie Wijckmans
Eindredactie: Diebrecht De Smet

Met medewerking van: Leandro Argentiero, Lennert Broekaert, Jan Desloover, Scott Dirckx, Frederik Leirs, Filip Lejon, Nick Rabaey, Yves Van Dooren

Bronnen: Agentschap Binnenlands Bestuur (ABB), Statistiek Vlaanderen (SV), Statbel, Kruispuntbank Sociale Zekerheid, Departement Onderwijs & Vorming, Kind en Gezin, Steunpunt Werk, POD Maatschappelijke Integratie, VITO, Agentschap Zorg en Gezondheid, Federale Politie
Verantwoording data

Ontwikkeld met NodeBox Live door EMRG / St Lucas School of Arts Antwerp, de kunstopleiding van de Karel de Grote-Hogeschool.