Welkom in
Heusden-Zolder

Aan de toog van 't Middelpunt weten ze het al langer: de inwoners van Heusden-Zolder zijn best tevreden over hun gemeente. Wat maakt het leven in Heusden-Zolder dan zo aangenaam? En op welke vlakken kan het nog beter? Spendeer een dag in Heusden-Zolder, van opstaan tot slapengaan, en ontdek de sterktes en zwaktes van uw gemeente.

scroll

Terwijl u bij een eerste kop koffie uw krant doorbladert, haalt uw bakker de laatste vers gebakken broodjes uit de oven. Tieners treuzelen in de badkamer, kinderen morren aan tafel. Net als voor de 33.155 andere inwoners in Heusden-Zolder begint voor u de dag.

Van die inwoners is 37,3% van vreemde origine, wat Heusden-Zolder bijzonder multicultureel maakt in vergelijking met de rest van Vlaanderen (het gemiddelde ligt op 20,5%).

63% van de inwoners van Heusden-Zolder geeft aan dat mensen uit een andere cultuur sympathiek blijken te zijn wanneer men ze leert kennen. Nochtans is 55% van mening dat er in Heusden-Zolder te veel mensen uit een andere cultuur wonen. In soortgelijke gemeenten ligt dat cijfer gemiddeld veel lager.

Als u de auto van stal haalt, bent u niet de enige: 77% van de inwoners van Heusden-Zolder gaat bijna dagelijks achter het stuur zitten richting werk of school. Dat is meer dan in de rest van Vlaanderen.

De grootste groep (45%) is ‘s ochtends een kwartier tot een halfuur onderweg. 10% zit langer dan een uur in de auto op weg naar het werk of naar school.

Wees voorzichtig, er zijn ook fietsers onderweg! 56% van de inwoners van Heusden-Zolder vindt dat er hier nog veilig gefietst kan worden.

Loopt het ergens spaak? 50% is tevreden over de staat van de fiets- en voetpaden in de gemeente. 40% vindt het Heusden-Zolderse verkeer niet veilig genoeg voor kinderen om alleen naar school te gaan.

 

Voor u is uw kind één uit duizend, voor uw gemeente is het een van de 1.023 peuters die kan worden opgevangen in de crèche. Met 33 opvangplaatsen per 100 kinderen zit Heusden-Zolder onder het Vlaamse gemiddelde.

70% van de Heusden-Zolderse ouders is tevreden over de plaatselijke kinderopvang.

 

Wie kleuters en iets oudere kinderen op de achterbank vervoert, zet ze ‘s ochtends dan weer samen met 3.525 anderen af aan de schoolpoort. Kinderen in Heusden-Zolder doen het behoorlijk op school: in het vierde leerjaar van het lager onderwijs kampt 13,3% van de kinderen met leerachterstand - dat is hoger dan het Vlaamse gemiddelde.

Leerachterstand

Als u niet op zoek bent naar een nieuwe uitdaging, begint voor u de werkdag. In Heusden-Zolder is 66% van de inwoners aan het werk. Dat is goed - het Vlaams gemiddelde is 72% - maar toch minder dan in koploper Lo-Reninge, waar 81% van de inwoners aan het werk is.

Computer

De kans is klein dat uw buren hun loonbriefjes met u delen, maar volgens hun belastingaangifte verdienen ze per jaar gemiddeld € 17.029 netto. Dat maakt Heusden-Zolder ‘armer’ dan gelijkaardige gemeenten.

Niet iedereen heeft het even makkelijk: 11% van de inwoners van Heusden-Zolder had het voorbije jaar problemen om de rekeningen te betalen. Bovendien moeten 90 inwoners van uw gemeente elke maand rondkomen met een leefloon.

€ 17.029

4 km 218 K cal 170

Kunt u in Heusden-Zolder op wandelafstand in de natuur terecht? 100% van de inwoners vindt op minder dan 800 meter van zijn woonplaats een gezonde dosis (wijk)groen, zoals bijvoorbeeld een park. Dat ‘wijkgroen’ beslaat 55,3% van het totale grondgebied van de gemeente.

82% van de inwoners is tevreden met de natuur- en groenvoorzieningen in de buurt. Voor 11% inwoners van Heusden-Zolder mag het gras nog altijd wat groener zijn aan de overkant: zij hadden liever zicht op meer groen gehad vanuit hun woning.

Heusden-Zolder

55,3%

Gemiddelde gemeente

20,6%

In het gemeentehuis strijkt burgemeester Mario Borremans de sjerp glad, wordt baby Nora geregistreerd en zijn er nog twee wachtenden voor u aan het loket. 72% van de inwoners van Heusden-Zolder is tevreden over de dienstverlening in de gemeente.

Alle voorzieningen kosten geld. Voor al die fietspaden, wegen en scholen ontving Heusden-Zolder daarom € 606 per inwoner (belastingen, taksen, onroerende voorheffing,…). Dat is € 97 minder dan het gemiddelde in soortgelijke gemeenten.

De Vlaming heeft een baksteen in de maag, dat is bij een inwoner van Heusden-Zolder niet anders. Voor een huis in Heusden-Zolder telt u gemiddeld € 192.899 neer, dat is € 5.796 minder dan gemiddeld in andere gemeenten in Limburg.

Ook appartementen en villa’s blijken in trek: in de eerste helft van 2017 betaalde u er gemiddeld € 193.144 voor een appartement en € 263.785 voor een villa.

Door de vergrijzing is het niet in elke gemeente makkelijk om een plaatsje te bemachtigen in een assistentiewoning of een woonzorgcentrum. Met 10 plaatsen per honderd 65-plussers probeert Heusden-Zolder hierop een antwoord te bieden (in Vlaanderen ligt dat cijfer op 8 plaatsen). Volgens 79% van de inwoners verloopt de service er rimpelloos.

Tijd om de zorgen van uw dag af te schudden. U kunt een terrasje doen, gaan sporten, of eventueel wat cultuur opsnuiven. Wat die laatste optie betreft: 73% van de inwoners van Heusden-Zolder is tevreden met de culturele voorzieningen in de gemeente.

Heusden-Zolder doet ook zijn best om jongeren te bekoren. Met weinig succes: slechts 42% is tevreden met de voorzieningen voor de jeugd.

67% van de 65-plussers in uw gemeente vindt ten slotte dat er voldoende activiteiten voor hen worden georganiseerd.

Verdwaalt u ‘s avonds laat met een gerust hart in de Heusden-Zolderse straten? 58% voelt zich zelden tot nooit onveilig. 25% van de inwoners van Heusden-Zolder mijdt af en toe bepaalde plekken in de gemeente.

Terecht? De agenten van de politiezone Heusden-Zolder registreerden op een jaar tijd 754 diefstallen, afpersingen en geweldmisdrijven, omgerekend zo’n 22,8 per duizend inwoners. In soortgelijke gemeenten gaat het gemiddeld om 23,8 feiten per duizend inwoners.

Wat zijn de sterktes en zwaktes van Heusden-Zolder?

Sterktes

 • Slechts een minderheid van de inwoners van Heusden-Zolder vindt het verkeer niet veilig genoeg om kinderen alleen naar school te laten gaan.
 • 0,3% moet rondkomen met een leefloon. Het Vlaamse gemiddelde is 0,6%.
 • 100% woont op minder dan 800 meter van 'wijkgroen', zoals een park. Dat is meer dan gemiddeld in Vlaanderen.
 • Er zijn 10,1 plaatsen per honderd senioren in Heusden-Zolderse woonzorgcentra en assistentiewoningen. De gemiddelde Vlaamse gemeente heeft er 8.
 • De politie registreerde minder diefstallen en geweldmisdrijven dan in soortgelijke gemeentes.

Zwaktes

 • inwoners van Heusden-Zolder hebben meer moeite met mensen uit een andere cultuur dan de gemiddelde Vlaming.
 • Het aantal opvangplaatsen voor peuters ligt onder het Vlaamse gemiddelde.
 • Leerlingen in Heusden-Zolderse basisscholen hebben gemiddeld meer leerachterstand dan in de rest van Vlaanderen.
 • Hier zijn minder mensen aan het werk dan het Vlaamse gemiddelde.
 • De inwoner van Heusden-Zolder is armer dan de gemiddelde Vlaming: op de belastingaangifte staat hier bij de inkomsten gemiddeld € 17.029.
 • Slechts een minderheid is tevreden met de jongerenvoorzieningen die de gemeente aanbiedt.
 • Het algemeen onveiligheidsgevoel ligt hoger dan in de gemiddelde Vlaamse gemeente.

Regie & coördinatie: Tina Boeykens
Productieleiding: Lies Lecomte
Tekst: Jan-Frederik Abbeloos, Tina Boeykens, Andy Stevens
Data: Andy Stevens
Design: Tom Sonck, Gert Verbelen, Julie Wijckmans
Development: Frederik De Bleser
Animatie: Frederik De Bleser, Jonas Swolfs, Julie Wijckmans
Eindredactie: Diebrecht De Smet

Met medewerking van: Leandro Argentiero, Lennert Broekaert, Jan Desloover, Scott Dirckx, Frederik Leirs, Filip Lejon, Nick Rabaey, Yves Van Dooren

Bronnen: Agentschap Binnenlands Bestuur (ABB), Statistiek Vlaanderen (SV), Statbel, Kruispuntbank Sociale Zekerheid, Departement Onderwijs & Vorming, Kind en Gezin, Steunpunt Werk, POD Maatschappelijke Integratie, VITO, Agentschap Zorg en Gezondheid, Federale Politie
Verantwoording data

Ontwikkeld met NodeBox Live door EMRG / St Lucas School of Arts Antwerp, de kunstopleiding van de Karel de Grote-Hogeschool.