Welkom in
Brugge

Aan de toog van 't Brugs Beertje weten ze het al langer: de Bruggelingen zijn erg tevreden over hun stad. Wat maakt het leven in Brugge dan zo aangenaam? En op welke vlakken kan het nog beter? Spendeer een dag in Brugge, van opstaan tot slapengaan, en ontdek de sterktes en zwaktes van uw stad.

scroll

Terwijl u bij een eerste kop koffie uw krant doorbladert, haalt uw bakker de laatste vers gebakken broodjes uit de oven. Tieners treuzelen in de badkamer, kinderen morren aan tafel. Net als voor de 118.186 andere inwoners in Brugge begint voor u de dag.

Van die inwoners is 12,4% van vreemde origine, wat Brugge niet echt multicultureel maakt in vergelijking met de rest van Vlaanderen (het gemiddelde ligt op 20,5%).

60% van de Bruggelingen geeft aan dat mensen uit een andere cultuur sympathiek blijken te zijn wanneer men ze leert kennen. Nochtans is 10% van mening dat er in Brugge te veel mensen uit een andere cultuur wonen. In soortgelijke gemeenten ligt dat cijfer gemiddeld hoger.

Als u de auto van stal haalt, bent u niet de enige: 51% van de Bruggelingen gaat bijna dagelijks achter het stuur zitten richting werk of school. Dat is minder dan in de rest van Vlaanderen.

De grootste groep (35%) is ‘s ochtends minder dan een kwartier onderweg. 12% zit langer dan een uur in de auto op weg naar het werk of naar school.

Wees voorzichtig, er zijn ook fietsers onderweg! 68% van de inwoners van Brugge vindt dat er hier nog veilig gefietst kan worden.

Loopt het ergens spaak? 51% is tevreden over de staat van de fiets- en voetpaden in de stad. 30% vindt het Brugse verkeer niet veilig genoeg voor kinderen om alleen naar school te gaan.

 

Voor u is uw kind één uit duizend, voor uw stad is het een van de 3.057 peuters die kan worden opgevangen in de crèche. Met 59 opvangplaatsen per 100 kinderen zit Brugge boven het Vlaamse gemiddelde.

73% van de Brugse ouders is tevreden over de plaatselijke kinderopvang.

 

Wie kleuters en iets oudere kinderen op de achterbank vervoert, zet ze ‘s ochtends dan weer samen met 12.047 anderen af aan de schoolpoort. Kinderen in Brugge doen het behoorlijk op school: in het vierde leerjaar van het lager onderwijs kampt 13,7% van de kinderen met leerachterstand - dat is hoger dan het Vlaamse gemiddelde.

Leerachterstand

Als u niet op zoek bent naar een nieuwe uitdaging, begint voor u de werkdag. In Brugge is 73% van de inwoners aan het werk. Dat is goed - het Vlaams gemiddelde is 72% - maar toch minder dan in koploper Lo-Reninge, waar 81% van de inwoners aan het werk is.

Computer

De kans is klein dat uw buren hun loonbriefjes met u delen, maar volgens hun belastingaangifte verdienen ze per jaar gemiddeld € 19.724 netto. Dat maakt Brugge ‘rijker’ dan gelijkaardige gemeenten.

Niet iedereen heeft het even makkelijk: 12% van de Bruggelingen had het voorbije jaar problemen om de rekeningen te betalen. Bovendien moeten 588 inwoners van uw stad elke maand rondkomen met een leefloon.

€ 19.724

4 km 218 K cal 170

Kunt u in Brugge op wandelafstand in de natuur terecht? 54% van de inwoners vindt op minder dan 800 meter van zijn woonplaats een gezonde dosis (wijk)groen, zoals bijvoorbeeld een park. Dat ‘wijkgroen’ beslaat 15,0% van het totale grondgebied van de stad.

85% van de inwoners is tevreden met de natuur- en groenvoorzieningen in de buurt. Voor 13% Bruggelingen mag het gras nog altijd wat groener zijn aan de overkant: zij hadden liever zicht op meer groen gehad vanuit hun woning.

Brugge

15,0%

Gemiddelde gemeente

20,6%

In het stadhuis strijkt burgemeester Renaat Landuyt de sjerp glad, wordt baby Nora geregistreerd en zijn er nog twee wachtenden voor u aan het loket. 70% van de Bruggelingen is tevreden over de loketvoorzieningen in de stad.

Alle voorzieningen kosten geld. Voor al die fietspaden, wegen en scholen ontving Brugge daarom € 867 per inwoner (belastingen, taksen, onroerende voorheffing,…). Dat is € 1 meer dan het gemiddelde in soortgelijke gemeenten.

De Vlaming heeft een baksteen in de maag, dat is bij een Bruggeling niet anders. Voor een huis in Brugge telt u gemiddeld € 259.318 neer, dat is € 48.826 meer dan gemiddeld in andere gemeenten in West-Vlaanderen.

Ook appartementen en villa’s blijken in trek: in de eerste helft van 2017 betaalde u er gemiddeld € 259.871 voor een appartement en € 411.371 voor een villa.

Door de vergrijzing is het niet in elke gemeente makkelijk om een plaatsje te bemachtigen in een assistentiewoning of een woonzorgcentrum. Met 8 plaatsen per honderd 65-plussers probeert Brugge hierop een antwoord te bieden (in Vlaanderen ligt dat cijfer op 8 plaatsen). Volgens 77% van de inwoners verloopt de service er rimpelloos.

Tijd om de zorgen van uw dag af te schudden. U kunt een terrasje doen, gaan sporten, of eventueel wat cultuur opsnuiven. Wat die laatste optie betreft: 87% van de Bruggelingen is tevreden met de culturele voorzieningen in de stad.

Brugge doet ook zijn best om jongeren te bekoren. Met wisselend succes: slechts 57% is tevreden met de voorzieningen voor de jeugd.

62% van de 65-plussers in uw stad vindt ten slotte dat er voldoende activiteiten voor hen worden georganiseerd.

Verdwaalt u ‘s avonds laat met een gerust hart in de Brugse straten? 78% voelt zich zelden tot nooit onveilig. 17% van de Bruggelingen mijdt af en toe bepaalde plekken in de stad.

Terecht? De agenten van de politiezone Brugge registreerden op een jaar tijd 5.638 diefstallen, afpersingen en geweldmisdrijven, omgerekend zo’n 47,8 per duizend inwoners. In soortgelijke gemeenten gaat het gemiddeld om 56,3 feiten per duizend inwoners.

Wat zijn de sterktes en zwaktes van Brugge?

Sterktes

 • Bruggelingen hebben minder moeite met mensen uit een andere cultuur dan de gemiddelde Vlaming.
 • Slechts een minderheid van de Bruggelingen vindt het verkeer niet veilig genoeg om kinderen alleen naar school te laten gaan.
 • Het aantal opvangplaatsen voor peuters ligt ver boven het Vlaamse gemiddelde.
 • Hier zijn meer mensen aan het werk dan het Vlaamse gemiddelde.
 • De Bruggeling is rijker dan de gemiddelde Vlaming: op de belastingaangifte staat hier bij de inkomsten gemiddeld € 19.724.
 • 0,5% moet rondkomen met een leefloon. Het Vlaamse gemiddelde is 0,6%.
 • De meerderheid is tevreden met de jongerenvoorzieningen die de stad aanbiedt.
 • De politie registreerde minder diefstallen en geweldmisdrijven dan in soortgelijke gemeentes.

Zwaktes

 • Leerlingen in Brugse basisscholen hebben gemiddeld meer leerachterstand dan in de rest van Vlaanderen.
 • 54% woont op minder dan 800 meter van 'wijkgroen', zoals een park. Dat is minder dan gemiddeld in Vlaanderen.
 • Er zijn 7,8 plaatsen per honderd senioren in Brugse woonzorgcentra en assistentiewoningen. De gemiddelde Vlaamse gemeente heeft er 8.
 • Het algemeen onveiligheidsgevoel ligt hoger dan in de gemiddelde Vlaamse gemeente.

Regie & coördinatie: Tina Boeykens
Productieleiding: Lies Lecomte
Tekst: Jan-Frederik Abbeloos, Tina Boeykens, Andy Stevens
Data: Andy Stevens
Design: Tom Sonck, Gert Verbelen, Julie Wijckmans
Development: Frederik De Bleser
Animatie: Frederik De Bleser, Jonas Swolfs, Julie Wijckmans
Eindredactie: Diebrecht De Smet

Met medewerking van: Leandro Argentiero, Lennert Broekaert, Jan Desloover, Scott Dirckx, Frederik Leirs, Filip Lejon, Nick Rabaey, Yves Van Dooren

Bronnen: Agentschap Binnenlands Bestuur (ABB), Statistiek Vlaanderen (SV), Statbel, Kruispuntbank Sociale Zekerheid, Departement Onderwijs & Vorming, Kind en Gezin, Steunpunt Werk, POD Maatschappelijke Integratie, VITO, Agentschap Zorg en Gezondheid, Federale Politie
Verantwoording data

Ontwikkeld met NodeBox Live door EMRG / St Lucas School of Arts Antwerp, de kunstopleiding van de Karel de Grote-Hogeschool.