Welkom in
Bredene

Aan de toog van café Zonder naam weten ze het al langer: de Bredenaars zijn erg tevreden over hun gemeente. Wat maakt het leven in Bredene dan zo aangenaam? En op welke vlakken kan het nog beter? Spendeer een dag in Bredene, van opstaan tot slapengaan, en ontdek de sterktes en zwaktes van uw gemeente.

scroll

Terwijl u bij een eerste kop koffie uw krant doorbladert, haalt uw bakker de laatste vers gebakken broodjes uit de oven. Tieners treuzelen in de badkamer, kinderen morren aan tafel. Net als voor de 17.584 andere inwoners in Bredene begint voor u de dag.

Van die inwoners is 10,9% van vreemde origine, wat Bredene niet echt multicultureel maakt in vergelijking met de rest van Vlaanderen (het gemiddelde ligt op 20,5%).

Slechts 58% van de Bredenaars geeft aan dat mensen uit een andere cultuur sympathiek blijken te zijn wanneer men ze leert kennen. Bovendien is 20% van mening dat er in Bredene te veel mensen uit een andere cultuur wonen. In soortgelijke gemeenten ligt dat cijfer gemiddeld ongeveer even hoog.

Als u de auto van stal haalt, bent u niet de enige: 68% van de Bredenaars gaat bijna dagelijks achter het stuur zitten richting werk of school. Dat is minder dan in de rest van Vlaanderen.

De grootste groep (29%) is ‘s ochtends een kwartier tot een halfuur onderweg. 22% zit langer dan een uur in de auto op weg naar het werk of naar school.

Wees voorzichtig, er zijn ook fietsers onderweg! 75% van de inwoners van Bredene vindt dat er hier nog veilig gefietst kan worden.

Loopt het ergens spaak? 76% is tevreden over de staat van de fiets- en voetpaden in de gemeente. 17% vindt het Bredense verkeer niet veilig genoeg voor kinderen om alleen naar school te gaan.

 

Voor u is uw kind één uit duizend, voor uw gemeente is het een van de 511 peuters die kan worden opgevangen in de crèche. Met 32 opvangplaatsen per 100 kinderen zit Bredene onder het Vlaamse gemiddelde.

78% van de Bredense ouders is tevreden over de plaatselijke kinderopvang.

 

Wie kleuters en iets oudere kinderen op de achterbank vervoert, zet ze ‘s ochtends dan weer samen met 1.562 anderen af aan de schoolpoort. Kinderen in Bredene hebben het wat moeilijker op school: in het vierde leerjaar van het lager onderwijs kampt 18,2% van de kinderen met leerachterstand - dat is hoger dan het Vlaamse gemiddelde.

Leerachterstand

Als u niet op zoek bent naar een nieuwe uitdaging, begint voor u de werkdag. In Bredene is 69% van de inwoners aan het werk. Dat is goed - het Vlaams gemiddelde is 72% - maar toch minder dan in koploper Lo-Reninge, waar 81% van de inwoners aan het werk is.

Computer

De kans is klein dat uw buren hun loonbriefjes met u delen, maar volgens hun belastingaangifte verdienen ze per jaar gemiddeld € 18.724 netto. Dat maakt Bredene ‘armer’ dan gelijkaardige gemeenten.

Niet iedereen heeft het even makkelijk: 8% van de Bredenaars had het voorbije jaar problemen om de rekeningen te betalen. Bovendien moeten 89 inwoners van uw gemeente elke maand rondkomen met een leefloon.

€ 18.724

4 km 218 K cal 170

Kunt u in Bredene op wandelafstand in de natuur terecht? 57% van de inwoners vindt op minder dan 800 meter van zijn woonplaats een gezonde dosis (wijk)groen, zoals bijvoorbeeld een park. Dat ‘wijkgroen’ beslaat 17,9% van het totale grondgebied van de gemeente.

86% van de inwoners is tevreden met de natuur- en groenvoorzieningen in de buurt. Voor 15% Bredenaars mag het gras nog altijd wat groener zijn aan de overkant: zij hadden liever zicht op meer groen gehad vanuit hun woning.

Bredene

17,9%

Gemiddelde gemeente

20,6%

In het gemeentehuis strijkt burgemeester Steve Vandenberghe de sjerp glad, wordt baby Nora geregistreerd en zijn er nog twee wachtenden voor u aan het loket. 88% van de Bredenaars is tevreden over de dienstverlening in de gemeente.

Alle voorzieningen kosten geld. Voor al die fietspaden, wegen en scholen ontving Bredene daarom € 913 per inwoner (belastingen, taksen, onroerende voorheffing,…). Dat is € 735 minder dan het gemiddelde in soortgelijke gemeenten.

De Vlaming heeft een baksteen in de maag, dat is bij een Bredenaar niet anders. Voor een huis in Bredene telt u gemiddeld € 225.536 neer, dat is € 15.044 meer dan gemiddeld in andere gemeenten in West-Vlaanderen.

Ook appartementen en villa’s blijken in trek: in de eerste helft van 2017 betaalde u er gemiddeld € 213.348 voor een appartement en € 333.713 voor een villa.

Door de vergrijzing is het niet in elke gemeente makkelijk om een plaatsje te bemachtigen in een assistentiewoning of een woonzorgcentrum. Met 7 plaatsen per honderd 65-plussers probeert Bredene hierop een antwoord te bieden (in Vlaanderen ligt dat cijfer op 8 plaatsen). Volgens 82% van de inwoners verloopt de service er rimpelloos.

Tijd om de zorgen van uw dag af te schudden. U kunt een terrasje doen, gaan sporten, of eventueel wat cultuur opsnuiven. Wat die laatste optie betreft: 85% van de Bredenaars is tevreden met de culturele voorzieningen in de gemeente.

Bredene doet ook zijn best om jongeren te bekoren. Met succes: 60% is tevreden met de voorzieningen voor de jeugd.

78% van de 65-plussers in uw gemeente vindt ten slotte dat er voldoende activiteiten voor hen worden georganiseerd.

Verdwaalt u ‘s avonds laat met een gerust hart in de Bredense straten? 90% voelt zich zelden tot nooit onveilig. 11% van de Bredenaars mijdt af en toe bepaalde plekken in de gemeente.

Terecht? De agenten van de politiezone Bredene/De Haan registreerden op een jaar tijd 681 diefstallen, afpersingen en geweldmisdrijven, omgerekend zo’n 39,2 per duizend inwoners. In soortgelijke gemeenten gaat het gemiddeld om 47,5 feiten per duizend inwoners.

Wat zijn de sterktes en zwaktes van Bredene?

Sterktes

 • Bredenaars hebben minder moeite met mensen uit een andere cultuur dan de gemiddelde Vlaming.
 • Slechts een minderheid van de Bredenaars vindt het verkeer niet veilig genoeg om kinderen alleen naar school te laten gaan.
 • 0,5% moet rondkomen met een leefloon. Het Vlaamse gemiddelde is 0,6%.
 • De meerderheid is tevreden met de jongerenvoorzieningen die de gemeente aanbiedt.
 • Het algemeen onveiligheidsgevoel ligt lager dan in de gemiddelde Vlaamse gemeente.
 • De politie registreerde minder diefstallen en geweldmisdrijven dan in soortgelijke gemeentes.

Zwaktes

 • Het aantal opvangplaatsen voor peuters ligt onder het Vlaamse gemiddelde.
 • Leerlingen in Bredense basisscholen hebben gemiddeld meer leerachterstand dan in de rest van Vlaanderen.
 • Hier zijn minder mensen aan het werk dan het Vlaamse gemiddelde.
 • De Bredenaar is armer dan de gemiddelde Vlaming: op de belastingaangifte staat hier bij de inkomsten gemiddeld € 18.724.
 • 57% woont op minder dan 800 meter van 'wijkgroen', zoals een park. Dat is minder dan gemiddeld in Vlaanderen.
 • Er zijn 6,7 plaatsen per honderd senioren in Bredense woonzorgcentra en assistentiewoningen. De gemiddelde Vlaamse gemeente heeft er 8.

Regie & coördinatie: Tina Boeykens
Productieleiding: Lies Lecomte
Tekst: Jan-Frederik Abbeloos, Tina Boeykens, Andy Stevens
Data: Andy Stevens
Design: Tom Sonck, Gert Verbelen, Julie Wijckmans
Development: Frederik De Bleser
Animatie: Frederik De Bleser, Jonas Swolfs, Julie Wijckmans
Eindredactie: Diebrecht De Smet

Met medewerking van: Leandro Argentiero, Lennert Broekaert, Jan Desloover, Scott Dirckx, Frederik Leirs, Filip Lejon, Nick Rabaey, Yves Van Dooren

Bronnen: Agentschap Binnenlands Bestuur (ABB), Statistiek Vlaanderen (SV), Statbel, Kruispuntbank Sociale Zekerheid, Departement Onderwijs & Vorming, Kind en Gezin, Steunpunt Werk, POD Maatschappelijke Integratie, VITO, Agentschap Zorg en Gezondheid, Federale Politie
Verantwoording data

Ontwikkeld met NodeBox Live door EMRG / St Lucas School of Arts Antwerp, de kunstopleiding van de Karel de Grote-Hogeschool.