Voor een rijker pensioen
Johan Van Geeteruyen. bdw Foto: © BDW
Het Argenta pensioenspaarfonds is al jaren het beste. Het wordt beheerd bij Petercam door Johan Van Geeteruyen. Hoe gaat hij te werk en hoe belegt hij in de betere beurzen van nu?

Van onze medewerker

Het gaat weer beter op de beurzen. Misschien toch maar eens overwegen om niet tot de laatste decemberdagen te wachten om te storten in uw pensioenspaarfonds? Het maximaal aftrekbare bedrag is dit jaar 910 euro. Overigens bent u niet verplicht bij hetzelfde fonds te blijven. Overstappen is mogelijk.

Prestaties uit het verleden zijn geen garantie op de toekomst, maar het Argenta pensioenspaarfonds deed in 2011 zijn naam van beste pensioenfonds (gemiddeld rendement van 5,61 % de voorbije tien jaar) eer aan. Over 2011 ging het wel 2,9 % in het rood, maar daarmee trekt Argenta toch de kop bij de niet-defensieve pensioenfondsen. Het gemiddelde pensioenspaarfonds verloor vorig jaar 5,2 %.

Sinds oktober 2010 heeft ook Argenta een defensief pensioenspaarfonds en dat was vorig jaar het enige dat met een winst van 0,8 % een positieve return behaalde.

Zijn er nu vele beleggers die overstappen?

Neen, en dat adviseer ik ook niet. Het defensieve broertje van Argenta pensioenspaarfonds is eerder bedoeld voor mensen die niet ver meer voor hun pensioen staan en dan willen houden wat ze hebben in plaats van nog groei van hun vermogen na te streven. Want normaal zal de opbrengst lager zijn.

De interesse in de beurzen is laag na vele moeilijke jaren. Vele fondsen zagen dat beleggers hun geld terughaalden. Hoe zit dat bij het Argenta pensioenspaarfonds?

Daar hebben wij geen last van. De voorbij jaren is er elk jaar zelfs een zeventig miljoen euro bijgekomen. Het gewone pensioenspaarfonds beheert nu 578 miljoen euro en het defensieve 46 miljoen euro. Argenta heeft ons (Petercam, red) in 1999 gevraagd om een pensioenspaarfonds te beheren. We zijn toen begonnen met 50 miljoen Belgische frank (1,25 miljoen euro, red).

Wat is er specifiek aan het beheer?

De basis van onze succes hebben we eigenlijk gelegd in 2004, toen de wetgeving voor de Belgische pensioenspaarfondsen werd aangepast onder druk van Europa. Tot dan moesten de pensioenspaarfondsen vooral in Belgische waarden beleggen, maar dat is aangepast naar vooral Europese. Bijna alle collega's hebben hun portefeuilles toen snel Europees gemaakt, maar ik ben veel langer bij Belgische waarden gebleven. Het is niet omdat je Europees mag beleggen dat je het moet hé. Ik was overtuigd dat veel Belgische aandelen goed en goedkoop waren en beter zouden presteren. Dat is uitgekomen.

En nu?

Een groot deel van het resultaat wordt bepaald door de asset allocatie. De verdeling over aandelen, obligaties en cash. Een pensioenspaarfonds mag maximum 75% in aandelen beleggen, op obligaties is er ook een limiet van 75% en maximum 10% in cash. Je moet dus altijd voor een groot stuk belegd blijven. We hebben altijd goed gezeten met die verdeling, behalve in 2008. Toen dachten we dat de groeilanden zich zouden kunnen onttrekken aan de val, maar daar hebben we ons in vergist.

Hoe ziet de asset allocatie er nu uit?

We zitten nu aan bijna 60 % aandelen. Dat hebben we fors opgevoerd; eind 2011 was dat nog 53 % aandelen, 42 % obligaties en 5 % cash. Voor het defensieve Argenta pensioenspaarfonds beperken we aandelen tot maximum 40 %. Vandaag is dat 34 %, 58 % obligaties en 8 % cash. De voorbije maanden hebben we een aantal defensieve aandelen afgebouwd en meer cyclische aandelen gekocht zoals Arcelor, Xstrata (mijnbouw), CMB,...

Maar de belangrijkste posities lijken allemaal defensief?

Er zitten defensieve aandelen in, maar de top 10 geeft een onvoldoende beeld. Bij Petercam zit stock picking, beleggen naar overtuiging en op basis van analyse van de bedrijven, in het bloed. Er zijn heel wat kleinere posities in kleinere aandelen, die als je ze optelt belangrijker zijn dan de top 10. Een van die posities is Galapagos. En we geloven ook sterk in EVS, dat als kleiner aandeel toch in de top 10 staat. We houden ook van Barco, Tessenderlo, Brembo, Brenntag. En Thrombogenics: als hun middel tegen oogziekten wordt goedgekeurd, kan dat aandeel naar 35 euro.