De bonuskwestie bij Fortis Investments komt opnieuw op de raad van bestuur. Die beslissing kwam er nadat eerder de regering aangaf dat de zaak opnieuw bekeken zal worden.

BANKEN

Fortis Investments (FIM) zei gisteren in een communiqué dat de raad van bestuur 'in goed vertrouwen de beslissing nam om de bonussen in een periode van extreme onzekerheid zoals voorzien toe te kennen om de belangen van klanten en aandeelhouders te vrijwaren. Daarbij werden de geldende standaardpraktijken in de industrie gevolgd', aldus FIM.

In datzelfde communiqué luidde het dat het dossier van de bonussen opnieuw naar de raad van bestuur gaat voor 'verdere overweging'. Het communiqué herhaalt daarmee wat premier Yves Leterme eerder op de dag via een woordvoerder aangaf: de kwestie wordt opnieuw bekeken. Zowel premier Leterme als minister van Financiën Didier Reynders wist aanvankelijk niets van de bonuskwestie af.

Het renumeratiecomité van FIM kwam op zondag 5augustus, tijdens het verkoopproces van moederbank Fortis, bijeen. De raad van bestuur van FIM besloot toen, enkele uren voordat de overheid bekendmaakte 100% van Fortis Bank te kopen in afwachting van een doorverkoop van 75% van de bank aan BNP Paribas, zijn circa 2.000 medewerkers een bonus toe te kennen. Bonussen zijn in de financiële sector normaal en een haast verworven onderdeel van het loon.

Fortis Investments bleek echter als een diefje in de nacht gehandeld te hebben. De raad van bestuur nam de beslissing terwijl de overheid al 49% van moeder Fortis Bank in handen had en op het punt stond om 100% te verwerven. Op geen enkele manier werd daarover overleg gepleegd met de overheid. Premier Yves Leterme was dan ook verrast toen hij donderdag over de kwestie vragen kreeg vanuit deze krant.

De bonussen voor FIM werden zoals bekend toegezegd, maar nog niet uitbetaald. Dat gebeurt pas in het eerste kwartaal van volgend jaar. Het fait accompli dat de raad van bestuur van FIM creëerde zal nu opnieuw onder de loep worden genomen in aanwezigheid van de nieuwe aandeelhouder, de Belgische staat.

De hele kwestie toont ook aan dat de benoeming van bestuurders van de overheid bij Fortis best niet te lang op zich laat wachten. Insiders van Fortis wijzen er ondertussen op dat niet de gewone medewerkers verantwoordelijk zijn voor sommige excessen maar dat de subtop, die vaak bestond uit protégés van het topmanagement goed bediend werd.

De top zelf zorgde ook goed voor zichzelf, zoals eerder deze week bleek uit de 'vertrekregeling' voor financiële man Gilbert Mittler. Fortis verzweeg de uitbetaling van een vertrekpremie toen het op 1augustus bekendmaakte dat Mittler een andere rol kreeg. Mittler toucheerde zo'n 4miljoen euro, een veelvoud van wat ceo Jean-Paul Votron bij zijn vertrek op 11juli opstreek. De overheid zal paal en perk stellen aan exorbitante gouden parachutes.

De intrede van de overheid bij Fortis komt voor velen over als een cultuurschok omdat Fortis een trotse bank was. Een toenemend aantal gewone medewerkers in het kantorennet kijkt reikhalzend uit naar de overname door BNP Paribas. Dat ligt anders bij het personeel dat meer internationale activiteiten had. Die vrezen dat onder BNP Paribas Fortis een 'Belgo-Belge verhaal' wordt.

Verwacht wordt dat de overname van Fortis Bank ten vroegste op 15december afgerond wordt. Tegen dat plan lopen nog verschillende juridische procedures in binnen- en buitenland. Ook in de VS is nu een procedure gestart door ontevreden beleggers. (pdd)U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig