Beleggers bloeden
(archief)
De beurzen zijn vrijdag opnieuw zwaar onderuit gegaan. De oprukkende economische recessie maakt slachtoffers. Beter nieuws lijkt ver weg.

Van onze redacteurIn de laatste uren beurshandel was er enig herstel, wat het verlies terugbracht naar een 'normale zwarte dag' zoals de belegger die de afgelopen maanden al meer gezien heeft dan hem lief is. Toch varieerden de verliezen nog van 3,28% in Brussel tot 5% in Londen. In Engeland is de recessie nu officieel een feit. De Britse economie is tussen juli en eind september met 0,5% gekrompen, de eerste daling sinds 1993. Vooral de West-Vlaamse tapijtbedrijven zijn bijzonder afhankelijk van de Britse markt en kraken in hun voegen. Bij Beaulieu leidt dat tot een hard sociaal conflict.

Sinds oktober is het orderboekje van veel bedrijven in vrije val, wat voor erger doet vrezen. Uit gegevens van de aankoopdirecteuren in de eurozone blijkt dat het om de hardste landing gaat sinds de euro in 1999 gelanceerd werd. Volvo Trucks bijvoorbeeld zei gisteren dat de terugval in Europa veel harder is dan verwacht. Een ander teken aan de wand is dat de olieprijs verder zakte, ondanks de aankondiging van het oliekartel Opec dat het de productie terugschroeft. Een vat olie kost nu 64 dollar, tegenover een piek van 145 dollar in juli.

Sommigen zien ook een besmettingsgevaar. Eerder deze week nam de ongerustheid over Argentinië toe. Dichter bij huis staat Hongarije onder druk. 'De opkomende markten krijgen sterkere klappen dan gedacht. Dat zijn weer nieuwe dominostenen die vallen', zei Danny Wittenberg van Puilaetco Dewaay. De markten houden rekening met alles. Vrijdagochtend circuleerden de ergste geruchten over autobouwer General Motors, die mogelijk te vrezen heeft voor een gerechtelijk akkoord en een beurs op Wall Street die maandag niet zou opengaan. Een Amerikaanse professor zei dat als de paniek aanhoudt, zo'n sluiting noodzakelijk wordt. Ook de Amerikaanse verzekeraar AIG lijkt verre van gered, ondanks een injectie van 122 miljard dollar.

De slechte economische cijfers zetten de banken onder grote druk. De koers van KBC stond zwaar onder druk. Beleggers zijn bezorgd dat Centraal-Europa de winstgroei van de bank kan aantasten, terwijl het kredietagentschap Fitch verdere afschrijvingen op de gestructureerde portefeuille niet uitsluit. De verwachting is dat KBC zijn kapitaalbuffer zal moeten verhogen, ook al heeft de bank dat strikt genomen niet nodig. 'De bank is ruim liquide en solvabel, maar als alle banken al dan niet via staatssteun hun kapitaal verhogen, kun je niet achterblijven', zei een analist. KBC beraadt zich dit weekend over mogelijke stappen. Analisten gaan er alvast van uit dat het geen uitgifte van gewone aandelen wordt, maar van alternatieve instrumenten. Volgens Bank Degroof kan de bank 2 miljard euro ophalen zonder nieuwe aandelen uit te geven.

KBC sloot per saldo 7% lager af op 26,7 euro.

De index van de 600 grootste Europese aandelen zakte vrijdag met 4,7%, maar de Europese bankenindex ging 8,8% onderuit. De VS noteerde een uur voor sluiting ruim 2% in het rood.

Blz. 2 commentaar.

Blz. E1-E6 berichtgeving.U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig