Recessie sluipt binnen langs ramen en kieren
De Europese Centrale Bank probeerde de financiële markten gisteren te kalmeren, maar er zijn steeds meer aanduidingen dat een serieuze wereldwijde recessie onafwendbaar wordt.

De pogingen van de regeringen en de centrale banken om het internationaal financieel systeem te redden, werpen al vruchten af. Dat was gisteren de centrale boodschap van diverse Europese centrale bankiers. 'Het vertrouwen is aan het terugkeren. Nu moeten we kalm blijven,', zei bestuurder José Manuel Gonzalez-Paramo van de Europese Centrale Bank.

'Laten we kalm blijven. Regeringen kunnen de zaken verergeren en het vertrouwen verder ondermijnen als ze met halfslachtige maatregelen uitpakken of ronduit in paniek slaan en zo uit het oog verliezen wat hun mandaat is'. Gonzalez-Paramo verwacht ook dat de Europese inflatie sneller zal dalen dan tot nu toe werd verwacht.

Voorzitter Christian Noyer van de Franse centrale bank wees op de geleidelijke daling van de rentetarieven op de geldmarkt. In zijn ogen een duidelijk teken dat de genomen maatregelen werken. 'Hoe lang het zal duren voor ze hun volle effect hebben en waar we dan zullen staan', zei hij, 'hangt ook af van de evolutie van de internationale economie. Maar volgens mij is het psychologisch effect er nu al'.

Gouverneur Guy Quaden van de Nationale Bank zei donderdagavond laat op een bijeenkomst met topbankiers nagenoeg hetzelfde. Hij voegde eraan toe dat de ECB en de nationale centrale banken de markt van kredieten zullen blijven voorzien 'zolang dat nodig is'.

Volgens zijn Oostenrijkse collega Ewald Nowotny is het ergste van de financiële crisis nu voorbij. Maar met het vooruitzicht van een langdurige Europese recessie sluit hij verdere renteverlagingen door de ECB zeker niet uit.

Vice-voorzitter Charles Bean van de Britse centrale bank vindt het nog te vroeg om het effect van de financiële crisis op de groei, de inflatie en de economie in het algemeen in te schatten. Maar volgens hem staan we duidelijk nog maar aan het begin. De Britse economie, zo bleek gisteren, is in het derde kwartaal alvast gekrompen, met 0,5 procent. Het is de eerste keer in zestien jaar dat de Britse economie niet meer groeit. De inkrimping was bovendien groter dan analisten hadden voorspeld.

In het tweede kwartaal had de Britse economie een nulgroei opgetekend. De cijfers versterken het vermoeden dat Groot-Brittannië op de rand van een recessie staat. Er is sprake van een recessie wanneer de economie van een land twee kwartalen na elkaar krimpt. Economen verwachten binnen enkele weken een rentedaling met een half punt.

En ook in Italië was er slecht nieuws. De barometer van het ondernemersvertrouwen incasseerde de ergste duik in vijftien jaar. In Denemarken was het dan weer het consumentenvertrouwen dat naar het laagste peil in negentien jaar zakte.

De Chinese president Hu Jintao waarschuwde op een Aziatisch-Europese top in Peking dat zijn land voor verschillende 'uitdagingen' staat als gevolg van de crisis. Hij voegde eraan toe dat China een belangrijke bijdrage levert tot de wereldwijde financiële stabiliteit als het zijn economie gezond kan houden.

Japan zegt dan weer te vrezen voor een schok in zijn belangrijke exportsectoren. Donderdag bleek al dat de uitvoer naar de Verenigde Staten en Europa nog nauwelijks groeit. Bovendien klom de yen gisteren naar het hoogste peil in dertien jaar tegenover de dollar. De euro verzwakte dan weer tegenover de yen.

In Rusland tenslotte bereidt Sberbank een sociaal bloedbad voor. De grootste Russische bank wil tegen 2013 70.000 banen schrappen. Dat schrijft Kommersant. De Russische krant haalt zijn informatie uit een plan dat deze week door de raad van bestuur werd goedgekeurd.

De Russische bankgigant, die door de staat gecontroleerd wordt, is nog een overblijfsel uit de Sovjettijd. De bank telt meer dan 20.000 filialen over het hele land, en is aan vernieuwing toe. Maar daarvoor moet het personeelsbestand worden afgeslankt tot 200.000, hooguit 220.000 werknemers. Nu zijn er bij Sberbank nog 270.000 mensen aan het werk.U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig