De Opec verlaagt haar olieproductie met iets meer dan vijf procent. Maar het heeft de verdere daling van de olieprijs niet gestopt.

ENERGIE

De olieprijs is gisteren alweer fors gedaald. Gisteravond was een vat ruwe olie vijf procent procent goedkoper dan donderdag. In Londen dreigde de Noordzeeolie (Brent) zelfs eventjes onder de 60 dollar per vat te zakken. In de VS ging de olieprijs op en neer tussen 63 en 64 dollar. Dat was bijna 4 dollar minder in vergelijking met de slotnotering van donderdagavond.

De beslissing van de Organisatie van Olieproducerende Landen (Opec) om haar productie te reduceren bleek geen enkel effect te hebben op de olieprijs. Het ging overigens om een spoedberaad van het oliekartel. De elf Opec-leden kwamen overeen om de productie met anderhalf miljoen vaten te verminderen. Dat kunnen er uiteindelijk zelfs 1,8 miljoen worden als de olieproducenten een eind kunnen maken aan de praktijk om meer olie boven te halen dan officieel is afgesproken binnen het oliekartel.

Tot nog toe was de afspraak dat ze samen 28,8 miljoen vaten per dag produceren. Dat is goed om een derde van het wereldverbruik te dekken.

Opvallend was dat de Opec de grote olieproducenten die geen deel uitmaken van het kartel, opriep om hun productie niet op te voeren. In het verleden heeft vooral Rusland meer dan eens het effect van de productieverlaging afgezwakt door zelf meer olie op te pompen. De voorbije dagen was er overigens een ontmoeting tussen de secretaris-generaal van de Opec en de Russische president Dmitri Medvedev.

De voorzitter van de Opec, Chakib Khelil, voegde er nog aan toe dat het oliekartel vastberaden is om de val van de olieprijs tot stilstand te brengen. Hij sloot niet uit dat de olieproducenten de komende maanden hun productie verder zullen verlagen. Sinds 11 juli is de olieprijs meer dan gehalveerd van ruim 147 dollar naar iets meer dan 60 dollar.

Dat de olieprijs ondanks de productieverlaging verder blijft zakken, geeft volgens de analisten aan hoe groot de recessievrees wel is geworden. De schrik voor de verspreiding van de economische verwarring over de hele planeet is veel groter dan de vrees over de bevoorradingszekerheid, luidde het gisteren bij de analisten. Dat de olieprijs verder terugviel kwam volgens de analisten ook doordat de oliemarkten de voorbije dagen al rekening hadden gehouden met een inkrimping van de Opec-productie met anderhalf miljoen vaten.

In het verleden is het wapen van de sterke productieverlaging heel effectief gebleken om een prijsdaling te stoppen. Het resultaat was meestal zelfs forse prijsstijgingen. De hamvraag is of de Opec er ook nu in zal slagen.

In de Verenigde Staten hopen ze alvast dat de Opec faalt. Een woordvoerder van de Amerikaanse president stelde dat de productieverlaging niet te rijmen valt met een goede marktwerking.U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig