25 tot 30 procent van de hedgefondsen zal als gevolg van de kredietcrisis over enkele maanden niet meer bestaan.De vrees voor de toekomst werd geuit door topmannen van de grote hedgefondsen op het congres Hedge 2008 in Londen. 'Die inkrimping is gezond', zei bestuursvoorzitter Emmanuel Roman van GLG Partners, met een belegd vermogen van 23 miljard dollar een van de grootste fondsen ter wereld.

Hedgefondsen zijn speculatieve beleggers die geld van onder meer pensioenfondsen en verzekeraars beleggen in aandelen, grondstoffen en schulden, met hoog risico en vaak hogere rendementen. Hun investeerders eisen door de financiële crisis hun geld terug en hedgefondsen moeten bovendien door de krapte op de kredietmarkt hun eigen schuldenlast verminderen. Ook zijn van sommige hedgefondsen de bezittingen bevroren die ze hadden ondergebracht bij de failliete zakenbank Lehman. 'Hedgefondsen zullen daarom tot een derde van hun bezittingen moeten verkopen', zei Gavyn Davis. Davis is voormalig hoofdeconoom bij zakenbank Goldman Sachs, ex-bestuursvoorzitter van de BBC en de oprichter van twee Britse fondsen die in hedgefondsen investeren. Dat verkopen is echter niet makkelijk, omdat het om dezelfde bezittingen gaat die ook banken proberen kwijt te raken. Als het de fondsen niet lukt om hun investeerders terug te betalen, vallen ze om.

Strengere regulering kan hedgefondsen ook in problemen brengen, stelde Roman. 'Maar betere regulering is goed voor onze sector', zei de topman van GLG. 'Het was met name in de Verenigde Staten voor iedereen wel heel gemakkelijk om een hedgefonds te beginnen.'

Enkele hedgefondsen hebben de verdenking op zich geladen dat ze, door geruchten in de markt te verspreiden, de aandelenkoersen van banken hebben beïnvloed terwijl ze zelf speculeerden op een koersdaling. De sector heeft daardoor een slechte naam gekregen, tot ergernis van de grotere fondsen. 'Ik hoop op strengere regels', zei Roman daarover.

Voor grote hedgefondsen ziet hij mogelijkheden om concurrenten over te nemen. Bovendien zijn er volgens hem goede beleggingskansen, nu anderen gedwongen zijn hun bezittingen tegen lage prijzen te verkopen. 'Juist hedgefondsen kunnen profiteren van de volatiele markten.' Volgens hem hebben hedgefondsen dit jaar 7 procent verloren, was het verlies op grondstoffen 22 procent en op aandelen 40 procent.

©NRC HandelsbladU wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig