'Ik sluit Covéa als partner zeker niet uit.'

Verstraeten benadrukte gisteren dat de instap van de Belgische overheden -hoe welkom die ook is- sowieso een tijdelijke oplossing is en dat Ethias naar de toekomst toe openstaat voor een fusie.

'Alle opties staan open. Maar dan moet het wel een partner zijn die op de een of andere manier een toegevoegde waarde kan leveren', benadrukt Verstraete.

De nieuwe topman van Ethias vindt wel dat het management van Ethias enkel een advies kan leveren over geschikte huwelijkspartners. 'De keuze zal worden gemaakt door de verkopende partijen en dat zijn de drie overheden.'

Maar als Verstraete zijn voorkeur mag uiten, dan verkiest hij een huwelijk met een andere onderlinge verzekeraar, die eveneens een mutualistische structuur heeft. In het recente verleden waren er al contacten met Covéa, een vereniging die bestaat uit drie grote Franse onderlinge verzekeraars: MMA, Maaf en GMF. 'Ik sluit Covéa dan ook zeker niet uit', aldus Verstraete.

Een huwelijk met Dexia ligt volgens Verstraete minder voor de hand. En dit ondanks een voor de hand liggende complementariteit. Ethias is van oudsher de verzekeraar van de openbare besturen, terwijl Dexia de bankier is van de lokale besturen.

Maar volgens Verstraete het te vroeg om vandaag aan een fusie te denken. 'Het heeft vandaag geen zin om twee verzwakte spelers bij elkaar te brengen. We moeten zowel Ethias als Dexia de tijd geven om uit de crisis te komen. En we zullen dan gaandeweg kijken welke paden bewandeld kunnen worden.' Al durft Verstraeten een fusie met Dexia op langere termijn ook niet echt uit te sluiten.

Want door de grote portefeuille Dexia-aandelen is Ethias aan zijn rivaal gebonden. Sterker nog, de huidige kapitaalinjectie bij Ethias zou rekening houden met een scenario waarin de beurskoers van Dexia op termijn gedeeltelijk herstelt. Maar wat als dat niet gebeurt, moet er dan een nieuwe kapitaalinjectie komen? Daarover wil Verstraete zich wijselijk niet uitspreken. (nta)