Vakbonden houden tien Carrefour- winkels dicht
Foto: rr
Het conflict bij Carrefour escaleert. Vandaag wordt gestaakt in tien hypermarkten.

SOCIAAL

De vakbonden voeren hun protestacties op tegen de loon- en arbeidsvoorwaarden in de nieuwe Carrefour-hypermarkt in Brugge. Stakersposten van LBC en BBTK willen in de komende weken elke zaterdag de toegang blokkeren tot een reeks Carrefour-winkels, verspreid over het land.

Vandaag is dat in Vlaanderen het geval met de Carrefour-vestigingen in Zemst, Schoten en Burcht. In Brussel is het de bedoeling dat de hypermarkt in Drogenbos dicht blijft en in Wallonië geldt hetzelfde voor zes winkels in Charleroi en Bergen.

De vakbonden noemen het 'onaanvaardbaar' dat de lonen voor de 150 nieuwe werknemers in de Brugse Carrefour-winkel tot 30procent lager liggen dan voor andere werknemers van het distributiebedrijf. Ze verzetten zich hevig tegen dit 'precedent'.

De directie van de warenhuisgroep benadrukt dat het om een alleenstaand dossier gaat en noemt op haar beurt de afsluiting van winkels door stakersposten 'onaanvaardbaar'. Carrefour zegt 'alles te zullen doen' om klanten en werkwilligen toch tot alle hypermarkten toegang te verschaffen. De supermarkten GB en de buurtwinkels GBExpress zullen vandaag overal open zijn. (jir)