Foto: © www.vroom.be
Wie de principes van ecodriving toepast, kan per jaar tot 390 euro besparen op zijn brandstofkosten. Helaas is slechts twee op de tien automobilisten vertrouwd met deze rijstijl, zo blijkt uit een enquête van mobiliteitsorganisatie Touring.

“Door de sterk stijgende brandstofprijzen zou men denken dat automobilisten hun rijstijl wat aanpassen. Niets is dus minder waar: van de 1.370 antwoordden die we binnenkregen bleken maar 273 mensen de principes van ecodriving te kennen”, stelt Touring vast. Het peilde vorige week op parkings van autosnelwegen en grootwarenhuizen naar het rijgedrag van automobilisten.  

391 euro

“Het verbaast ons dat zoveel mensen niet weten wat het is om zuinig te rijden”, aldus Touring. De besparingen die je kunt realiseren, lonen nochtans de moeite. Je rijgedrag aanpassen, kan het verbruik met 25 procent of 1,5 l/100 km verminderen.  Voor een consument die 15.000 km rijdt per jaar, betekent dat een besparing van 391 euro (benzine) of 352 euro (diesel) per jaar.

Eco… wat?

In de bedrijfswereld is ecodriving al relatief bekend. “Maar er zijn natuurlijk veel meer particuliere wagens dan bedrijfswagens. We willen de automobilisten dan ook warm oproepen om daarmee rekening te houden, want ecologisch rijden is ook properder rijden”, zegt de mobiliteitsorganisatie.

Zo doe je dat

Een motor verbruikt onnodig veel brandstof als je hard optrekt, op een helling, als je hem laat draaien zonder te rijden en als je alleen afremt op de remmen in plaats van op de motor. Voorts moet je tijdens het rijden zo snel mogelijk naar een hogere versnelling schakelen om het toerental en het verbruik te beperken. Vergeet ook niet om geregeld de bandenspanning te controleren. Probeer ten slotte energieverslinders zoals de airco of de achterruitverwarming zo weinig mogelijk te gebruiken. Kleine inspanningen, met op lange termijn een mooie winst in de portefeuille.