Mercedes SLK55 AMG: vertrouwd recept
Foto: © www.vroom.be
Een kleine roadster met achterwielaandrijving en een dikke V8, dat zegt je wel wat? Veel van die modellen groeiden uit tot legendes (AC Cobra, Corvette, Sunbeam Alpine Tiger, ...). Ondanks de trend van de downsizing, hergebruikt Mercedes dit aloude recept in de SLK AMG met V8-motor. Die boort de concurrentie met hun zescilindertjes de grond in.

Dik

Deze V8 is geen echte nieuwigheid meer: hij ligt al onder de motorkap van de huidige AMG-versies van de CLS, CL, E, S, enzovoort. Hier verliest hij zijn drukvoeding met turbo's, hij werkt dus atmosferisch. Maar hij is met 422 pk en 540 Nm nog altijd sterk genoeg om de hele atmosfeer en de concurrentie te overdonderen. Mercedes kondigt een spurt van 0 tot 100 km/u in 4,6 seconden aan.

Klank

AMG schonk veel aandacht aan het geluid van de auto. De actieve uitlaat opent zijn klep geleidelijk om akoestisch comfort te koppelen aan luisterplezier. Een première voor het merk met de ster. Bij lage snelheden en lichte belasting wordt het geluid nog gedempt, maar het zwelt geleidelijk aan en klinkt als een volledig orkest bij hoge toerentallen zware belasting.

Zuinig

Het meest bijzonder van de V8 is dat hij ook op vier cilinders kan draaien, tussen 800 en 3.600 tr/min. Voorwaarde is wel dat je het gaspedaal niet te diep induwt en in de modus C (comfort) rijdt. Zo dalen het verbruik en de CO2-uitstoot, die respectievelijk 8,4 l/100 km en 195 g/km bedragen. Heel opmerkelijk voor een V8 met een cilinderinhoud van 5,5 liter. Net als de andere SLK's is dit model uitgerust met een start-stopfunctie. In de manuele of Sport-modus draait de motor altijd op acht cilinders en valt hij niet automatisch stil.

Aangepast

Met zulke verpletterende prestaties moet natuurlijk het onderstel aangepast worden. Behalve een sportievere demping, zien we sterkere remmen en een ESP met drie standen (on, sport, off). Voor de meest veeleisende klanten voorziet Mercedes het AMG Handling Package dat nóg sterkere remmen, een zelfblokkerend differentieel en anders afgestelde ophanging omvat.

Mercedes SLK 250 CDI: heiligschennis

Mercedes A-Klasse: klein voorsmaakje

Mercedes SLK: als Brabus zich moeit...

Interieur toekomstige Mercedes B-Klasse onthuld

Mercedes C63 AMG Coupé Black Series: dit gaat hard

Mercedes A-Klasse: eerste testen in Stuttgart

Brabus 800 EV12 Cabriolet: 800 paarden onder de zon

Mercedes B-Klasse: de eerste informatie

Mercedes B-Klasse: bij het vallen van de bladeren

Mercedes M-Klasse: de derde generatie