Alfa Romeo: sportiviteit ten top met klavertjevier
Foto: © www.vroom.be
Al enkele decennia dragen de sportieve Alfa Romeo's het bekende klavertjevier. Vandaag staat het op zowel de MiTo als de Giulietta. Achter het logo schuilt een dramatisch verhaal over helden en bijgeloof.

Bijgelovige piloot

We staan aan de start van de Targa Florio, in de jaren twintig. Ugo Sivocci, Alfa Romeo's roekeloze piloot, overtuigt de andere piloten van het team om een wit vierkant met een klavertjevier op hun auto te schilderen. Puur bijgeloof of een voorgevoel? Sivocci wint ei zo na nadat hij Ascari heeft ingehaald maar strandt zonder brandstof op 200 meter voor de aankomstlijn.

Het vervolg is veel tragischer. Op 8 september 1923 start Ugo Sivocci in de Grote Prijs van Europa in Monza. Die dag draagt zijn auto niet het bekende klavertjevier en de getalenteerde piloot verliest het leven tijdens de race. Als eerbetoon aan zijn piloot, schrapt Alfa Romeo één kant van het vierkant (dat dus een driehoek wordt) en wordt het logo aangebracht op alle racewagens van Alfa Romeo.

Na de oorlog verschijnt het logo op de sportieve seriemodellen van het merk: deGiulia TI Super, Sprint, 33, Spider, 164, .

MiTo Quadrifoglio Verde

De MiTo met de bekende blaadjes ontwikkelt een vermogen van 170 pk. Zijn kleine 1.4 MultiAir turbomotor kan ook beperkt worden tot 163 pk om vanzelfsprekende fiscale redenen. Net als de andere MiTo's beschikt deze versie over het DNA-systeem waarmee je parameters zoals de motor, de versnellingsbak, de actieve stuurbekrachtiging, het elektronische differentieel Q2, de stabiliteitscontrole (VDC) en het remcircuit. Het verbruik bedraagt een verbazingwekkende 5,9 l/100 km, de prijs 21.950 euro.

Giulietta Quadrifoglio Verde

Ook op de compacte middenklasser van het Italiaanse merk vinden we deze bekende DNA-knop. Hier wordt het systeem gekoppeld aan een heel andere motor. Uit een historische cilinderinhoud van 1.750 cc haalt Alfa Romeo 235 paarden en een koppel van 340 Nm. Hij is niet alleen verfijnd aan de buiten- en binnenkant, maar is zo vriendelijk om weinig brandstof te drinken (7,6 l/100 km). De Giulietta Quadrifoglio Verde kost 29.990 euro.

Alfa Romeo MiTo: lenteschoonmaak

Alfa Romeo 4C Concept: het Cuore Sportivo is terug

Alfa Romeo Mito: nu ook met dubbele koppeling

Alfa Romeo op het salon van Brussel

Alfa Romeo TCT: dubbele koppeling op z?n Italiaans

Alfa Romeo Giulietta haalt vijf NCAP-sterren

Alfa Romeo Zagato TZ3 Corsa wakkert de vlam weer aan.

Alfa Romeo Montreal: de 8C van de jaren zeventig

Alfa Romeo Duettottanta: hergeboorte van klassieker

Alfa Romeo Giulietta op wintersport

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig