'Lernout & Hauspie moest niet failliet'
Jo Lernout: 'Ik hoop dat we de kans krijgen aan te tonen dat L&H niet failliet moest gaan.' photo news
Foto: © Jan Caudron
Jo Lernout, de ene helft van L&H, runt op de Filipijnen een pralinezaak. In een interview met De Standaard zegt hij het Belgische bier te missen, maar zijn geloof in technologie blijft intact. 'Lernout & Hauspie moest niet failliet gaan.'

Van onze redacteur

Pascal Dendooven

Jo Lernout (59) runt samen met zijn Filipijnse vriendin Annielyn een pralinefabriek. Lernout leerde haar kennen in een bar in Hongkong. Hij werkte toen aan de speelgoedcavia Guppi, een project dat overigens mislukte. Lernout overtuigde de familie van zijn 34-jarige vriendin ervan met de chocolade-activiteit te beginnen.

Lernout heeft het naar eigen zeggen niet breed. Hij betrekt in het stadje Angeles met de familie van Annielyn een huis waarvan de huishuur uitkomt op 210 euro per maand. Hij heeft ook nog een studio in De Panne waar hij af en toe naartoe trekt.

De pralineverkoop zelf loopt volgens Lernout niet erg hard. 'Te duur voor de gewone Filipijnen en niet chique genoeg om met de grote merken te concurreren.'

Tussen Jo Lernout en Pol Hauspie botert het volgens de geruchtenmolen niet meer zo goed. Ten minste, uit het gerechtelijk dossier blijkt dat hun verklaringen vaak tegenstrijdig zijn. Hauspie is in Zuid-Afrika adviseur van multiraciale bedrijven. Lernout ontkent dat er sprake is van ruzie.

Aan de vooravond van het proces van Lernout & Hauspie, dat op 21 mei voor het hof van beroep begint, blijft hij de kern van de beschuldiging - het creëren van fictieve omzet via nevenbedrijfjes - aanvechten.

'Ik snap niet dat dat de kern van de aanklacht is', zegt hij. 'Die bedrijfjes genereerden commissie-inkomstendie definitief verworven waren. Alle aandeelhouders van L&H werden daar beter van.'

Het gerecht, dat ook experts inschakelde om het systeem te laten doorlichten, is tot de conclusie gekomen dat het om fraude gaat. 'Ik heb niet met die experts kunnen spreken, anders had ik ze kunnen uitleggen waarmee we bezig waren', zegt Lernout.

Hij hoopt dat hij van het hof van beroep in Gent de kans krijgt uit te leggen dat het bedrijf, dat in oktober 2001 failliet verklaard werd, niet ten onder hoefde te gaan. Lernout ontkent dat het faillissement het gevolg is van de boekhoudkundige onregelmatigheden en wijst Philippe Bodson met de vinger. Bodson volgd begin 2001 de Amerikaan John Duerden op als crisismanager. Duerden had op zijn beurt eind augustus Gaston Bastiaens opgevolgd.

'Ik ga geen tijd verspillen aan de fantasieën van mijnheer Lernout', reageerde Philippe Bodson vrijdag. 'Justitie is onafhankelijk in België. Zij zal bepalen wat er gebeurt.'

Lernout zegt dat een negatieve uitspraak van het hof van beroep in de zaak nefast zou zijn voor Vlaanderen en het geloof in ondernemerschap.

'Het Amerikaanse Nuance heeft onze technologie opgekocht en doet er schitterende zaken mee. Tal van toepassingen waar wij in 2000 aan werkten, vinden nu breed ingang. Ik kan vandaag veel beter uitleggen waarmee we bezig waren.'

KPMG, dat de boeken van L&H controleerde, diende ook een klacht in tegen Lernout. 'Een domme strategie waarmee ze zichzelf in de voet schieten', zegt hij.Blz. E2-E3 interview: 'Fraude bij L&H? Enkel Korea was een probleem'.