Orac wint patentslag van NMC (AvH)
Guy Taillieu. rr
De bouwmaterialengroep NMC is veroordeeld voor tergend en roekeloos geding.

BOUW

De uitspraak is de zoveelste fase in een al vijf jaar aanslepend conflict tussen NMC, de grootste producent in Europa van decoratieve profielen in kunststof, en uitdager Orac. Guy Taillieu richtte Orac in 1970 op met het oog op de productie van polyurethaantoepassingen voor de meubelindustrie. Dat liep moeilijk en Taillieu schakelde over naar decoratieve producten voor het interieur die voorheen in plaaster of hout werden vervaardigd.

Vandaag bestaat 90% van de omzet uit decoratieve producten -decoratieve profielen en allerhande kroonlijsten voor de renovatiemarkt- en het saldo uit technische producten. Orac heeft twee productievestigingen, een in Slovakije waar sierlijsten in polyurethaan worden vervaardigd, en een in Oostende waar de focus ligt op profielen op basis van duropolymeer.

Orac zou dit jaar een jaaromzet boeken van 19 tot 20miljoen euro en mikt vooral op hoogwaardige decoratieve producten die via de vakman worden verkocht. Het bedrijf, met 170 werknemers waarvan 60 in België, is sinds 2002 verwikkeld in een juridisch gevecht met NMC, goed voor 125 miljoen euro omzet.

Die groep, uit de omgeving van Eupen -rond de familie Noël met AvH-dochter Sofinim in het kapitaal (28,4%)- is marktleider in het segment van goedkopere profielen die via de grootdistributie verkocht worden. NMC beschuldigde Orac van patentinbreuk bij de productie (op basis van de nieuwe folietechniek) van sierlijsten in polyurethaan en van oneerlijke handelspraktijken. In de patentbetwisting werd NMC onlangs in eerste aanleg in Gent veroordeeld voor tergend en roekeloos geding. NMC ging daartegen in beroep. De rechtbank stelde ook dat het ingeroepen (en ondertussen verlopen) patent ongeldig was. NMC moet 10.000 euro betalen als gevolg van tergend en roekeloos geding, maar Orac bestudeert nog hoe het de gemaakte kosten kan recupereren.

'Ik denk dat NMC niet graag zag hoe we marktaandeel wonnen en daarom naar de juridische wapens greep. Het feit dat ze veroordeeld zijn voor tergend en roekeloos geding toont aan dat ze met grote agressiviteit te werk gingen', stelt Taillieu. 'Als klein bedrijf waren we aanvankelijk onder de indruk van de dubbele procedure die we op ons dak kregen, maar we hebben geleerd dat je er gewoon moet voor gaan. De belangrijkste les is dat als je als bedrijf een innovatief beleid voert zoals wij, je zelf het initiatief moet nemen inzake patenten en conflicten moet proberen te vermijden door een grondig vooronderzoek. Intellectueel eigendomsrecht is een deel van onze business geworden', zegt Taillieu, die voorzitter is van de raad van bestuur en gewezen voorzitter van Voka West-Vlaanderen.

Orac won ten slotte in beroep de betwisting over oneerlijke handelspraktijken. De zaak is nu aanhangig voor Cassatie. In eerste aanleg had Orac een beschrijvend beslag inzake namaak aan zijn broek. (pdd)