DEJA VU-EFFECT WORDT GROOT
Foto: © MH Michiel Hendryckx
De beurzen begin november hebben wat weg van de beurzen begin september. Beleggers die de zenuwen krijgen omdat nog steeds onduidelijk is hoe erg de financiële instellingen 'besmet' zijn door woonkredieten aan niet erg solvabele Amerikaanse gezinnen. Na Merrill Lynch en UBS moest nu ook Citigroup vele miljarden meer opzijzetten dan eerst was aangekondigd.

In Europa resulteerde dat in de derde beursdag op rij met verlies. De Stoxx600 moest 0,7 procent inleveren. Sinds woensdagavond is het gemiddeld verlies in Europa al opgelopen tot 2,9 procent. Wall Street kreeg van hetzelfde laken een pak. Met een verlies van 3,5 procent deed Brussel nog slechter.

Van oudsher wegen de financiële waarden flink door in de Bel-20. Dexia kon de negatieve spiraal niet doorbreken. Het aandeel ging 3,5 procent lager nadat het donderdag en vrijdag ook al klappen had gekregen na kwartaalverliezen van de Amerikaanse dochter FSA en na een downgrading van 'kopen' naar 'verkopen' door UBS. Eind volgende week komt Dexia met kwartaalcijfers.

KBC kon het verlies beperken tot 0,4procent. De bank van hier publiceert nu vrijdag cijfers voor het derde kwartaal. De dag voordien zullen we al weten hoe het Fortis in diezelfde periode vergaan is. In afwachting ging het aandeel nog maar eens 2,3procent omlaag.

GBL kon het verlies beperken tot 0,2procent. De holding rond miljardair Albert Frère publiceert vandaag nabeurs haar resultaten voor het derde kwartaal. Waarnemers verwachten geen al te grote verrassingen. De resultaten van GBL worden immers vooral bepaald door de dividenden op zijn participaties in het tweede kwartaal.

Het is vooral uitkijken naar eventuele verschuivingen in de beleggingsportefeuille van de groep. De Frère-holding heeft momenteel belangrijke participaties in onder meer de oliegroep Total en in het energiebedrijf Suez. Dat laatste was een van de drie winnaars in de Bel-20. De Frans-Belgische nutsgroep Suez won 1,7procent.

Op de brede markt was enerzijds de winst van 5,3 procent voor het Gentse biotechnologiebedrijf Devgen (zie de rubriek 'Geflitst', blz. E11) opmerkelijk, maar anderzijds het nieuwe verlies van Nyrstar. De grootste zinkproducent ter wereld zakte weer eens 4,6 procent. Sinds zijn introductie tegen 20euro, precies een week geleden, noteert het aandeel nu al 7,5 procent lager.