Gisteren was de eerste beursdag voor PetroChina. En wat voor een. Het aandeel werd op het einde van de dag bijna drie keer zo duur verhandeld als 'sochtends. De Chinese oliemaatschappij werd daardoor het allereerste bedrijf ooit met een beurskapitalisatie (de koers vermenigvuldigd met het aantal aandelen) van meer dan duizend miljard dollar (690 miljard euro), evenveel als Exxon en General Electric samen.

PetroChina geeft de Russische oliereus Gazprom het nakijken. In april van dit jaar zei gedelegeerd bestuurder Alexander Medvedev nog dat de Russische gasmonopolist binnen zeven tot tien jaar het eerste bedrijf ter wereld zou worden met een beurskapitalisatie van duizend miljard dollar. Momenteel is Gazprom 296 miljard dollar waard.

Door de koersstijging van PetroChina klimt de beurs van Shanghai naar de derde plaats, achter New York en Londen. PetroChina is nu ook meer waard dan alle bedrijven op de Russische beurs samen. Een aandeel PetroChina is nu vier keer duurder dan een aandeel Exxon, hoewel de Chinese olieproducent slechts een kwart van de winst maakt waar zijn Amerikaanse concurrent mee kan uitpakken. Beleggers betalen nu 55keer de winst, tegen 13keer voor Exxon en 58keer voor Google.

De grootste Chinese olie- en gasproducent beschikte einde vorig jaar over het equivalent van 20,5 miljard vaten aan reserves. Dat is 1,6miljard minder dan Exxon. Volgens analisten zijn de vooruitzichten op productieverhogingen voor PetroChina de komende drie tot vier jaar gering en worden de inkomsten beperkt door strenge prijscontroles op de Chinese energiemarkt. De overheid wil op die manier beletten dat de inflatie te veel greep krijgt op de Chinese economie.

Voor de Amerikaanse superbelegger Warren Buffett moet dit wel de bevestiging zijn dat de Chinese beurs op een zeepbel begint te lijken. Zijn beleggingsfonds Berkshire Hathaway verkocht enkele maanden geleden een pakket van 2,34 miljard aandelen PetroChina voor acht keer de aankoopprijs. Buffett zei bij de voorstelling van de kwartaalresultaten van het fonds dat de koersen van de Chinese aandelen te snel zijn gestegen.

PetroChina bracht gisteren 4miljard aandelen naar de beurs. Tijdens de intekenperiode was er al vraag naar meer dan 49miljard stuks.