Voor de tweede keer dit jaar al is een bod op de Britse supermarktketen Sainsbury's niet doorgegaan. Nadat in april het private equity-fonds CVC Capital Partners zich had teruggetrokken, haakte gisteren ook Delta Two, een investeringsvehikel van de Qatar Investment Authority (QIA), af. De koers van Sainsbury's plofte meteen meer dan 20procent omlaag, waardoor het bedrijf in één klap zo'n 2miljard pond (2,9 miljard euro) van zijn waarde verloor.

Een kwart van dat verlies komt voor rekening van Delta Two en dus ook de QIA, die al een belang van 25procent hadden opgebouwd in Sainsbury's. Terwijl het bod van CVC Capital gestrand was op het verzet van Sainsbury zelf en van de gelijknamige familie, die nog 18procent van het bedrijf controleert, had Delta Two wel de steun van het bedrijf voor zijn bod van meer dan 10miljard pond. Maar vorige maand maakten de Qatari bekend dat ze 500 miljoen pond extra nodig hadden om met hun overnameplannen door te kunnen gaan. De twee partijen spraken vorige week af dat Delta Two tot 8november de tijd kreeg 'to put up or shut up', met andere woorden om met het geld op de proppen te komen of om zijn bod terug te trekken. Het werd het laatste. Dat het geld niet gevonden werd, is een gevolg van de kredietcrisis in de Verenigde Staten, waardoor kapitaal zo duur is geworden dat de overname nog nauwelijks te rendabiliseren viel, aldus Delta Two, dat nu zes maanden lang geen nieuw bod mag uitbrengen.

De vraag is vooral wat Delta Two en de QIA zullen doen met de 25procent die ze nog altijd bezitten. De QIA, die geleid wordt door de Qatarese premier en minister van Buitenlandse zaken sjeik Hamad bin Jassim bin Jaber Al Thani, gaat zich mogelijk opstellen als een 'activistische' aandeelhouder. De belangstelling voor Sainsbury's is immers vooral ingegeven door de vastgoedbezittingen van de supermarktgroep. Nu het bod er niet komt, gaat Delta Two mogelijk een afsplitsing van het vastgoed eisen, zoals ook CVC Capital wilde. Maar analisten sluiten niet uit dat de Qatari over zes maanden, wanneer de markt gunstiger is, met een nieuw bod komen. (kdr)