Nog niet alles in de koers ?
Vorige week was het Alcoa, gisteren was het Philips dat met betere resultaten dan verwacht de Westerse beleggers een hart onder de riem stak. Vorige week hadden zowel de centrale bankiers van de eurolanden als de Verenigde Staten gezegd dat ze de uitzonderlijke steunmaatregelen voor de financiële wereld nog een tijd zullen aanhouden.

Op zich was dat voldoende voor een 'go' : beleggers houden hun aandelen bij of breiden hun posities zelfs nog uit.

Toch vond niet iedereen dat de verklaring van Fed-voorzitter Ben Bernanke zo neutraal en vrijblijvend was. Bernanke meldde inderdaad dat een 'exitstrategie' klaarlag en dat de rente zou verhoogd worden zodra dat nodig zou zijn.

Hij gaf toe dat de inflatie (later) een probleem kan worden en dat hij in dat geval niet zal aarzelen alle mogelijke maatregelen te nemen. Alleen voegde hij eraan toe dat die mogelijkheid nog ver weg is. Deze toevoeging volstond om de beleggers rustig te houden en de beurzen zelfs hoger te duwen.

Meer kritische waarnemers zien toch dat de toon van Bernanke aan het veranderen is. Het spreekt voor zich dat de Fed de markten niet wil bruuskeren en langzaam maar zeker voorbereidt op een strakkere monetaire politiek.

Maar kenners van Bernanke zijn ervan overtuigd dat hij op zeker moment de rente wel degelijk (fors) zal verhogen.

Met de klim van de beurzen gisteren komt dat moment wellicht alleen maar dichterbij. Afwachten of de resultaten die verder deze week worden bekendgemaakt de beurzen nog hoger kunnen duwen.

Met Intel en Johnson & Johnson staan vandaag in de VS weer twee kleppers op het programma. Woensdag en donderdag publiceren de Amerikaanse bankreuzen kwartaalresultaten met achtereenvolgens JP Morgan en daarna Citigroup, Goldman Sachs en Bank of Amerika. Vrijdag volgt met General Electric dan het icoon van de Amerikaanse bedrijfswereld.

De grote vraag blijft in hoeverre de beurskoersen de verwachtingen al hebben ingecalculeerd. En of beleggers zullen blijven rekenen op een extreem lage (beleids)rente.

Qua bedrijfsresultaten gaf de koers van Philips (+7,7%) gisteren alvast aan dat daar alles nog helemaal niet in de koersen zit.