Fortis wordt opnieuw het 'oude AG'
Persconferentie na het akkoord: (v.l.n.r.) Fortis-vicevoorzitter Jan-Michiel Hessels, minister van Financiën Didier Reynders en topman Baudouin Prot van BNP Paribas. belga
Foto: © HERWIG VERGULT
Fortis is in essentie terug naar af: een verzekeringsonderneming zoals weleer. Over het bankbedrijf viel niet te praten. BNP Paribas wilde niet, de overheid durfde niet.

De zoethouder voor de aandeelhouders van Fortis die de overheid gisteren bekendmaakte, bracht geen verrassingen. Het is het scenario dat al in december achter de schermen voorbereid werd (DS 19 december 2008). Fortis zou minder moeten investeren in het vehikel met gifproducten, waardoor het niet langer het Belgische verzekeringsbedrijf zou moeten verkopen. Het was enkel wachten op wie dan een groter belang in de 'toxische kredieten zou nemen'. Dat is dus de Belgische overheid geworden, die een meerderheidsbelang neemt in een vehikel waarin voor 10,4 miljard euro slechte kredieten zitten.

Het akkoord kwam pas ergens rond halfvier donderdagnacht tot stand. Volgens betrokkenen speelde BNP Paribas het spel zeer hard. De Franse bank zegde in essentie overal neen op. De bank doet een goede zaak omdat ze de grootste Belgische bank binnenhaalt zonder dat geld op tafel gelegd moet worden. Toch is ook de zoethouder voor de aandeelhouders niet noodzakelijk slecht. Fortis wordt opnieuw een bedrijf met een industriële participatie en met een strategie. In Fortis komt een verzekeringsgroep met een premie-inkomen van 12 miljard euro, ongeveer gelijk verdeeld tussen België en het buitenland. In België zijn er 4.200 werknemers.

Fortis keert daarmee terug naar zijn roots: het oude AG van Maurice Lippens, aangevuld met ASLK Verzekeringen en Generale Bank Verzekeringen. De grote uitdaging voor de nieuwe combinatie bestaat erin verzekeringsproducten te verkopen via een kantorennet waarvan het niet langer eigenaar is.

De overheid deed gisteren haar best om de deal te verkopen. Luc Coene, de vicevoorzitter van de Nationale Bank, zei te hopen dat de nieuwe deal erin zou slagen de 'hearts and minds' van de Fortis-aandeelhouders te veroveren. Jan-Michiel Hessels, vicevoorzitter van de raad van bestuur van Fortis, drukte zijn erkentelijkheid uit aan de Belgische staat, maar ook aan de experts die eerder deze week hun rapport publiceerden. 'Zij hebben nieuwe pistes aangereikt die nu zorgen voor een significante verbetering van de deal voor de aandeelhouders', aldus Hessels.

Hij verwacht dat een meerderheid van de aandeelhouders het nieuwe akkoord zal goedkeuren, 'want zij kunnen ook rekenen: het onderbrengen van de verzekeringen in de holding opent perspectieven voor nieuwe winsten en dus nieuwe dividenden'.

'De raad van bestuur van Fortis heeft de deal unaniem goedgekeurd,' zei Hessels. Een van de afwezigen op die raad was Louis Cheung, de vertegenwoordiger van de grootste aandeelhouder Ping An. Aangezien Fortis nu een verzekeraar wordt en Ping An zelf ook in die branche zit, verwachten Hessels en ceo Karel De Boeck dat Ping An de deal zal goedkeuren.

Vicepremier Didier Reynders reageerde alvast op de negatieve reactie van advocaat Mischaël Modrikamen. 'Ik was verrast door zijn reactie, want hoe kan hij nu al tegen het akkoord zijn voor hij de precieze details kent? Modrikamen vertegenwoordigt een minderheid van de aandeelhouders. Wij zijn op zoek naar een meerderheid van de aandeelhouders om het akkoord goed te keuren.'

(csx, pdd)

Blz. E1-E3: verdere berichtgeving.