Integan pion in Vlaamse kabeloorlog
Via een overname van Integan zou Telenet een kwart van de klanten wegpikken bij Indi, dat vorige week aankondigde dat het zelf van start gaat met een interactief digitaal aanbod.An Nelissen
Dat Antwerpen mogelijk zijn belang in Integan verkoopt, biedt hoop aan Telenet.

MEDIA

Van onze redactrice

Karin De Ruyter

Dat de stad Antwerpen zich beraadt over de toekomst van haar belang in de kabelintercommunale Integan, zoals De Tijd gisteren meldde, is niet nieuw, zeggen alle betrokkenen. De Antwerpse burgemeester Patrick Janssens (SP.A) kaartte de kwestie vorig jaar al aan in zijn boek 'Het beste moet nog komen'. Hij zag drie opties voor Integan: een aansluiting bij de Limburgse zuivere intercommunale Interelectra, een verkoop ('onder voorwaarden!') aan Telenet, of onafhankelijk voortdoen, 'maar dat is niet evident'.

Na de gemeenteraadsverkiezingen van oktober vorig jaar gaf de stad Antwerpen professor Wim Moesen (KU Leuven) trouwens de opdracht een doorlichting te maken van al haar participaties. Niet alleen die in Integan, ook die in, bijvoorbeeld, de waterintercommunale AWW en zelfs het Antwerpse Havenbedrijf. Die studie zou afgerond moeten zijn tegen midden juni.

Dat het verhaal over een mogelijke verkoop van de Antwerpse participatie in Integan net nu opduikt in de pers, is geen toeval. Het past perfect in de kabeloorlog tussen Telenet en de koepel van zuivere kabelintercommunales Interkabel, waarvan Integan deel uitmaakt.

Integan heeft meer dan 200.000 kabelklanten in Antwerpen en dertien buurgemeenten. De stad Antwerpen is met 64,7 procent de grootste aandeelhouder, gevolgd door Brasschaat (6,4 procent), Schoten (5,77 procent) en Kapellen (3,15 procent).

Voor Telenet zou een overname van Integan - of van de participatie van de stad Antwerpen in Integan - een interessante zaak zijn. Het zou er meteen 200.000 potentiële klanten bij krijgen voor zijn analoge en digitale televisie-aanbod. Tegelijk zou het een kwart van de klanten wegpikken bij Indi, het digitale platform van Interkabel, dat vorige week aankondigde dat het in juli zelf van start gaat met een interactief digitaal aanbod.

Maar ook Interelectra is geïnteresseerd om eventueel het belang in Integan over te nemen, zegt voorzitter Wim Dries van Indi en van Interelectra Media. Volgens hem bestaan er binnen Interkabel afspraken dat de aandeelhouders bij een verkoop eerst met elkaar praten. Een stuk van Integan is trouwens ingebracht als mede-eigendom bij Interkabel, zegt hij.

De Antwerpse schepen voor Economie, Robert Voorhamme (SP.A), was gisteren niet bereikbaar voor commentaar. Vlaams minister van Financiën Dirk Van Mechelen (Open VLD), die niet alleen als Vlaams minister het dossier opvolgt maar er ook als (verkozen maar niet-zetelend) burgemeester van Kapellen bij betrokken is, liet weten dat hij voorstander is van één Vlaams digitaal platform voor kabeltelevisie, en dus van samenwerking met Telenet. Abonnees van Integan kunnen nu immers de diensten van Telenet niet gebruiken en vice versa. 'Een verkoop is natuurlijk de meest extreme vorm van samenwerking', aldus zijn woordvoerder.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig