Pensioenspaarder is winst van dit jaar kwijt
Acht van de dertien pensioenspaarfondsen lijden tegenover begin dit jaar verlies. Het best presterende fonds haal slechts een rendement van 2,3 procent. De tol van de beurscrash.

financien

Van onze redacteurDe turbulente weken op de beurs hebben ook de pensioenspaarder niet onberoerd gelaten, tenzij hij voor de minder renderende maar veiliger verzekeringsformule koos. Wie opteert voor een pensioenspaarfonds bij een bank ontsnapt niet aan het beursrisico, zelfs niet als hij voor een defensieve formule heeft gekozen.

Woensdag 21november bereikten de beurzen hun voorlopig dieptepunt van het jaar. We gingen na hoeveel de pensioenspaarfondsen die dag, na het slot van de Europese beurzen, nog waard waren. En dat valt tegen. Accent Pension Fund van SGPrivate Banking was toen 203,31 euro waard. Op de eerste beursdag van dit jaar was dat 209,56 euro, een verlies van 3 procent. Accent was daarmee het slechtst presterende pensioenspaarfonds op de markt.

Maar de andere brachten het er niet zoveel beter af. KBC (Pricos) en Fortis belandden zelfs met hun meer defensief ingestelde fonds in het rood, respectievelijk één en een half procent. En van de vijf fondsen die uit het rood konden blijven, zijn er drie die dit jaar voorlopig niet eens of nauwelijks één procent rendement bieden.

Wie koos voor het minder bekende Hermes Pensioenfonds, van bank van Breda en bank Delen, bracht het er het best van af met een rendement van 2,3 procent sinds begin dit jaar.

Opvallend was vooral de onwaarschijnlijke terugval van enkele sterk presterende fondsen. Het Argenta-fonds bijvoorbeeld: de voorbije jaren kon geen enkel fonds tippen aan de prestaties die beheerder Petercam neerzette. Einde juli werd meer dan 10 procent gehaald, maar woensdag bleef daar minder dan één procent van over.

De cijfers moeten enerzijds gerelativeerd worden omdat de koersen zich de jongste twee dagen herstelden en omdat pensioensparen bij uitstek een langetermijnzaak is. Verkopen is overigens voor de meesten onder ons geen optie omdat je dan het fiscaal voordeel verliest. Tijdens de 21jaar dat pensioensparen in ons land bestaat, zijn er nog slechte periodes geweest, maar gemiddeld halen de belangrijkste fondsen nog steeds een jaarrendement van om en bij de acht procent.

Maar anderzijds leren de gegevens uit de databank van Bloomberg dat de sector van de pensioenfondsen internationaal nog steeds een gemiddeld rendement van 5 procent haalt sinds begin dit jaar. Britse fondsen, die soms al meer dan een eeuw bestaan, haalden woensdag zelfs nog bijna 7 procent rendement.

De Belgische pensioenspaarfondsen werden onderuit gehaald door de forse koersdalingen op de beurs, met Brussel als koploper. Beleggers zijn bang dat de hoge olieprijs en de crisis op de markt van de Amerikaanse woonkredieten de economische groei in de Verenigde Staten volgend jaar fors zullen vertragen of zelfs helemaal doen stilvallen. En dat is slecht nieuws voor bedrijven die exporteren naar de Noord-Amerikaanse markt. Het zijn de jongste weken vooral de uiterst speculatieve hefboomfondsen die massaal verkopen, de tweede keer al dit jaar. Zij werken allemaal met nagenoeg dezelfde computermodellen die hen dus ook op zowat hetzelfde moment vertellen dat er verkocht moet worden.