André Leysen (81) bouwde het havenbedrijfje Ahlers van zijn uit Duitsland afkomstige schoonvader uit tot eenvooraanstaande maritieme groep. Nadat hij Ahlers verkocht had, bouwde hij een participatie op in de Duits-Belgische groep Agfa-Gevaert, waarvan hij in 1979 directievoorzitter werd.

Tussendoor had hij, in 1976, de failliete krantengroep De Standaard gered door de oprichting van de Vlaamse Uitgeversmaatschappij (Vum), inmiddels omgedoopt tot Corelio.

Leysen was in de loop van zijn carrière onder meer lid van de European Round Table of Industrialists, en hij bekleedde bestuursmandaten bij grote Duitse en Nederlandse groepen als Bayer, Deutsche Telekom, Deutsche Bank, Hapag-Lloyd en Philips. In Duitsland werd hij, na de val van de Berlijnse Muur, als enige buitenlander lid van de Treuhandanstalt, die belast was met de privatisering van de Oost-Duitse staatsbedrijven. (kdr)Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig