Vlaams minister van Economie Patricia Ceysens (OpenVLD) nodigt de vakbonden van Ford in Genk deze week uit voor een gesprek. Dat zei ze zondag in De zevende dag op Eén.

Ceysens is niet gelukkig met de stakingen bij Ford. 'Ik heb vooral waardering voor de mensen die niet staken', zei Ceysens, die niet kan begrijpen dat de vakbondstop achter de stakers staat. Ze wees erop dat de Vlaamse overheid heel wat geld heeft vrijgemaakt voor de automobielsector en voor Ford Genk in het bijzonder, toen die vestiging het moeilijk had. 'Ze spelen met vuur. Ik vrees dat men de tak waarop men zit aan het afzagen is.' De minister wil deze week nog een gesprek met de vakbonden.

ACV-topman Luc Cortebeeck stelde dat de staking bij Ford niet in gang gezet is door de vakbonden, maar vanuit een buikgevoel op de werkvloer ontstaan is. Het basisprobleem is volgens hem de gedaalde koopkracht. Ceysens wees erop dat de Vlaamse regering een korting op de personenbelasting doorvoert, maar daar nog niet alle marges van gebruikt. Maatregelen die de koopkracht doen stijgen, zoals CD&V wil, moeten vooral daarop inzetten, zei Ceysens. (belga)