Inflatievrees hield de obligatiemarkten deze week in haar greep.

De obligatiemarkt werd deze week beheerst door berichten over de uitstekende conditie waarin vooral de Duitse economie verkeert. Zowel het vertrouwen van ondernemers als dat van consumenten staat op een hoog niveau. Het onderzoeksinstituut Ifo meldde dat het ondernemersvertrouwen in heel de Duitse geschiedenis nog maar één maal hoger was geweest dan de afgelopen maand. GfK liet weten dat het consumentenvertrouwen nu op 5,5 staat, tegenover 4,4 een maand eerder.

Dat alles verhoogt de kans dat de ECB naar het rentewapen moet grijpen om de inflatie in bedwang te houden. Het Duitse inflatiecijfer, dat gistermiddag werd bekendgemaakt en met 2procent iets hoger lag dan verwacht, was wat dat betreft een teken aan de wand. De markt gaat ervan uit dat de ECB de rente dit jaar nog tweemaal zal verhogen.

Die vrees voor een hogere rente deed vraag naar obligaties geen goed. De koersen daalden en de rendementen, die in omgekeerde richting bewegen, gingen omhoog. Het rendement op de tweejarige Duitse Bund bereikte gisteren aan het einde van de middag een niveau van 4,16procent, 4basispunten hoger dan een week eerder. De stijging van het rendement op de Bund was de sterkste in zeven weken tijd.