De dreun van 7,31% voor de Eurostoxx 50 is het grootste verlies ooit voor de index met de vijftig grootste aandelen uit de eurozone. Ook de grootste beleggers zijn radeloos van onzekerheid.

BEURS

Van onze medewerkerDe vraag of er paniek is, wordt door professionele beleggers verschillend beantwoord, maar duidelijk is wel dat er een enorme onzekerheid is die de huidige malaise verklaart. Met dagverliezen van 5,4% voor Hong Kong, 3,8% voor Japan, 6,8% voor Parijs en 5,5% voor de Bel-20 incasseerden ook de nationale beurzen zelden geziene klappen.

Dat de Eurostoxx 50 gisteren meer verloor dan de 6,1% op 11 september 2001 is niet de enige relevante vergelijking met de dag van de aanslagen op de WTC-torens. Net als toen bleven de Amerikaanse beurzen gisteren gesloten. Niet omdat Wall Street gedwongen de deuren dicht hield (zoals op 9/11, door de schade), maar door een vakantiedag in de Verenigde Staten.

Dat is niet onbelangrijk, want zeker in crisismomenten fungeren de Amerikaanse beurzen als een richtsnoer voor de Europese beurzen. Vaak veranderen de Europese beurzen in de laatste handelsuren nog van richting als de Amerikanen beginnen te handelen om halfvier onze tijd. Vandaag zullen de Europese beurzen ook nog tot halfvier op zichzelf aangewezen zijn.

Hoewel de massale verkoopgolf geen enkele sector spaarde, waren de grootste verliezen toch weer voor de financiële aandelen.

De vrees voor bijkomende afboekingen en zelfs een ondergang wegens een instorting van het financiële systeem, kreeg vrijdag nieuwe voeding in de VS.

De obligatieverzekeraar Ambac, de tweede grootste ter wereld, speelde vrijdag zijn AAA-rating kwijt, omdat het New Yorkse ratingbureau Fitch de kredietwaardigheid van de instelling herzag. Sommige waarnemers voorspellen een snel faillissement van Ambac, dat nu al het water aan de lippen heeft, omdat obligatieverzekeraars zonder hun toprating niet meer kunnen optreden als 'kredietverbeteraar'.

Maar erger nog is dat door het de facto wegvallen van Ambac heel wat van het schuldpapier waar Ambac borg voor staat, minder waard wordt of zelfs zijn waarde kan verliezen. Het gaat om enorme bedragen aan obligaties en gestructureerd schuldpapier dat vooral verspreid is bij banken, investeerders en verzekeringsmaatschappijen. Ook Dexia, dat via dochter FSA actief is als kredietverbeteraar, zakte gisteren 8,2%, hoewel de kredietwaardigheid niet ter discussie staat. Fortis verloor 6,9% en KBC 6,8%.

Alle Europese financiële aandelen kregen nooit geziene klappen. Het Nederlandse ING verspeelde 9,5% en het Franse Axa zakte 9%. Société Générale zakte met 8,6procent nadat het vrijdag al zwaar was onderuitgegaan. Toen deed het gerucht de ronde dat ook SocGen met miljardenafschrijvingen naar buiten zou komen. Die bank heeft altijd gezegd dat ze geen blootstelling heeft aan het subprime-deel van de Amerikaanse hypotheekmarkt. Maar mogelijk zijn de investeringen van SocGen in grote mate gedekt door obligatieverzekeraars zoals Ambac, waardoor mogelijk evengoed massale waardeverminderingen op het menu komen. Die redenering kan in theorie toegepast worden op alle financiële bedrijven. Niemand kent de individuele blootstelling van banken en verzekeraars.

Daarnaast vrezen beleggers dat de fiscale steunmaatregelen die president Bush vrijdag aankondigde, onvoldoende zullen zijn om de Amerikaanse economie een recessie te doen ontlopen. Een andere lezing is dat de problemen wel erg groot moeten zijn omdat Fed-voorzitter Bernanke openlijk pleitte voor steunmaatregelen. Bovendien zijn er signalen dat de Japanse economie aan het vertragen is. Japan is na de VS economisch het grootste land.

Europese beleidsmakers verlagen nu ook de groeivooruitzichten voor de Europese economie in 2008.