AUTO De koers van Avis Europe is gisteren gecrasht. Het moederbedrijf D'Ieteren deelde in de brokken.

LONDEN (REUTERS, BLOOMBERG). De koers van het autoverhuurbedrijf Avis Europe is gisteren zwaar gedaald. Het aandeel verloor bijna 17 procent van zijn waarde. Avis Europe is genoteerd op de Londense beurs.

De Belgische autodistributeur D'Ieteren deelde ook in de brokken. Het zag zijn koers met 4,1 procent of 12,2 euro dalen tot 285,47 euro. D'Ieteren heeft een belang van 60 procent in Avis Europe.

Investeerders dumpten Avis Europe omdat de autoverhuurder er niet in geslaagd is zijn groeibelofte na te komen. In 2005 werd voor de periode tot 2009 een winstgroei tussen 3 en 5procent vooropgezet.

Maar na de prestatie in 2006 is dat een onhaalbare kaart geworden. De winstmarge is teruggevallen van 9procent in 2004 naar 7,9 procent vorig jaar. Het grote succes van autoverhuur via het internet heeft de winstmarge van Avis Europe uitgehold.

,,De autoverhuurmarkt is zeer drastisch veranderd'', verklaarde de gedelegeerd bestuurder Murray Hennessy.

Een auto huren via het internet is in korte tijd een groot succes geworden. Maar dat zette wel veel meer druk op de prijzen dan verwacht, gaf de autoverhuurder gisteren toe. De kandidaat-huurders geven immers prioriteit aan de zoektocht naar de verhuurder die de laagste prijs biedt.

Avis Europe moest bovendien bijkomende uitgaven doen om zijn autoverhuuractiviteiten versneld aan te passen. Deze reorganisatie kostte 28,9 miljoen euro. De autoverhuurder schrapte onder meer jobs in het hoofdkwartier.

Behalve de daling van de winstmarge viel ook de nettowinst terug van 11,8 miljoen euro in 2005 naar 5miljoen euro vorig jaar. De omzet steeg wel met 4,8 procent tot 1,34 miljard euro.