De Sjanghai en Shenzen Composite 300 index, met de belangrijkste Chinese aandelen, zakte gisteren 9,2%. Een gezonde correctie, laat staan dat het de wereldeconomie bedreigt.BEURS

Van onze medewerker

Jan Reyns

Brussel.

NATUURLIJK schrokken beleggers overal in de wereld. En de val van 9,2% geeft dan nog een geflatteerd beeld, want liefst 249 van de 300 indexleden zakten 10%: het maximale dagverlies.

De grote Europese aandelenindices zakten tussen 2 en 3%: dat is geen gewone zwakke dag. Langs de andere kant zakte de Hang Seng index in Hongkong slechts 1,76% en de Japanse Nikkei amper 0,5%. Dat zijn geen uitslagen die wijzen op een zondvloed op de wereldbeurzen.

Maar heel wat beleggers hadden hier op de thuismarkten al last van hoogtevrees. Sommige analisten waarschuwden ook dat aandelen niet meer goedkoop waren. En het uiterst gunstige economische en beursklimaat kan ook niet blijven duren, heette het.

Hetzelfde geldt eigenlijk voor de Chinese markt, maar dan in de overtreffende trap.

Met het verlies van gisteren hebben de Chinese aandelen zelfs de winst van de jongste zes handelsdagen (+13%) nog niet verloren. En in 2006 wonnen ze 130%. Met andere woorden: de Chinese aandelen zijn gewoon oververhit en tegen bijna 40 keer de winst simpelweg overgewaardeerd.

Met Chinese aandelen doelt men overigens op de aandelen die in China zelf noteren. De Chinese aandelen die in Hongkong noteren, zakten gisteren slechts met 3,1%.

Het lijkt er dus op dat crash specifiek te maken heeft met de aandelen die in China zelf noteren. Dat is een belangrijk onderscheid, want met een marktkapitalisatie van ruwweg 1.000 miljard dollar kun je die nog altijd onderontwikkeld noemen en dus is ook het belang voor de wereldmarkten beperkt. Ter vergelijking: Fortis en Suez samen zijn al meer dan 100 miljard dollar waard. Hetzelfde geldt niet voor de Chinese economie, die wel belangrijk is voor de wereldeconomie.

De Chinese overheid heeft de financiële markten lang gesloten gehouden, en pas sinds enkele jaren kunnen zowel Chinezen als buitenlanders met iets minder beperkingen beleggen in China. Overigens presteerden de Chinese beurzen tot 2006 bijzonder slecht.

Maar de vrijere toegang tot de markt heeft dus al snel geleid tot excessen (+130% in 2006) en daar wil de Chinese overheid nu iets aan doen: de aanleiding voor de koersduik. China verstrengde de voorwaarderen voor leningen en een werkgroep moet uitzoeken hoe de speculatie aangepakt kan worden. Chinese banken mogen niet lenen om in aandelen te beleggen. China is als de dood voor luchtbellen. Groot gelijk dat het daar een stokje in wil prikken.