BIER Drie grote brouwers -Heineken, InBev en Anheuser-Busch- lonken naar de Tsjechische brouwer Budvar.

Brussel. De drie brouwers hebben zich bij Tsjechische politici gepositioneerd met het oog op een mogelijke privatisering van de Tsjechische brouwer Budweiser Budvar. Sommige politici zijn een privatisering niet ongenegen. ,,We zien niet in waarom we dit als familiezilver zouden moeten behandelen'', zegt een zegsman voor het ministerie van Handel en Industrie aan een nieuwsbrief. De meeste Tsjechische brouwers werden al geprivatiseerd na de val van het communisme in 1989, maar Budvar bleef staatseigendom wegens de jarenlange betwisting tussen Budvar en Anheuser-Busch over het gebruik van de naam Budweiser.

In de meeste Europese landen is om die reden het sterproduct van Anheuser-Busch bekend als Bud. De Tsjechische minister van Landbouw zei dat de verkoop van Budvar op een bepaald moment aan de orde zou komen, maar vandaag niet op de agenda staat.

Het is nog niet bepaald hoe de privatisering aangepakt zou worden, maar het zou op zo'n manier gebeuren dat de brouwerij blijft bestaan en dat ook de handelswaarde van Budvar beschermd wordt.

Sommigen zien Anheuser-Busch als favoriet. In januari hebben beiden onverwacht een akkoord aangekondigd waarbij Anheuser het bier van Budvar in de VS zou invoeren. Budvar, gevestigd in Ceske Budejovice, produceerde het afgelopen jaar 1,15 miljoen hectoliter bier, een toename met 5procent. De uitvoer steeg met 7procent tot 556.000 hectoliter.

In een andere ontwikkeling kondigde InBev gisteren in een persbericht aan dat het zijn bod op de aandelen Quilmes Industrial (Quinsa) verlengt. Het bod wordt verlengd tot 16maart. InBev meldt niet hoeveel aandelen het al in bezit heeft. De brouwer biedt 33,53 dollar per aandeelA en 67,07 euro per aandeelB. (pdd)