Olie en rente als koppel
Voor de derde dag op rij sloten de Europese beurzen met verlies en ook Wall Street opende weer in het rood. Toch is de schade bij de aandelen niet te vergelijken met de afgang die de olieprijs moet doorstaan.

In plaats van de 70 dollar per vat definitief te doorbreken, ging er in juli al 13 % van de prijs van het zwarte goud af. Gisteren noteerde een vat na een halve dag handel in de Verenigde Staten nog 60,6 dollar. Blijkbaar was er veel nieuws dat bevestigde dat de vraag voor olie op een laag niveau blijft.

Terwijl het vandaag bon ton is om de daling van de olieprijs als negatief te interpreteren voor de financiële markten (als een signaal dat de economie blijft slabakken), is het ook mogelijk er een positieve draai aan te geven. Door de lagere olieprijzen krijgt de Amerikaanse consument immers meer ruimte voor andere dingen in zijn budget. En samen met de snel klimmende olieprijs, was ook de rente fors aan het klimmen gegaan, wat op zijn beurt een negatieve impact had op de bestedingsmogelijkheden. Zo werd de bodem van de huizenprijzen mogelijk nog wat lager gelegd.

Maar de rente volgt gelukkig de olieprijs naar beneden. Met name gisteren dook de rente op tienjarige 'Treasury's' met liefst 13 basispunten tot 3,32 %. Gisteren bleek een veiling van 19 miljard dollar overheidsleningen een groot succes. Nog niet zo lang geleden piekte de rente op tien jaar in de VS op bijna 4%, op zich een verdubbeling tegen de bijzonder lage 2% van eind vorig jaar.

De parallel met de olieprijs is opvallend: die zakte eind vorig jaar naar 40 dollar en verdubbelde vervolgens bijna.

Tot nu toe hebben de aandelen enkel de negatieve uitleg van de zakkende olieprijs en rente geïncasseerd (lagere economische groei), nog aangedikt door de impact van de dalende koersen van de oliebedrijven op de aandelenindices. Is het dan nu stilaan tijd voor een positieve vertaling?

Een en ander maakt in elk geval dat de resultaten iets minder streng beoordeeld zullen worden, want een stuk van de positieve anticipatie op een herstel is weggevaagd. Per slot van rekening zijn de aandelenmarkten teruggezakt tot niveaus van rond april. Dat bracht de Bel20 weer onder de 2000 punten. Gisteren zakte Brussel met 1,7 procent tot 1.960,60 punten.