ABN Amro verlengt gesprekken met Barclays niet
Onder druk van het Fortis-consortium ziet ABN Amro ervan af om de gesprekken met Barclays te verlengen. De koers van Fortis daalt door twijfels over de impact van de financiering van het bod op ABN Amro.

HET dreigende bod van het Fortis-consortium zet de Nederlandse grootbank onder druk om snel knopen door te hakken. Ten laatste morgen maakt ABN Amro bekend of het Britse Barclays wel of geen bod uitbrengt.

ABN Amro kreeg vrijdag een brief van Fortis, Royal Bank of Scotland (RBS) en het Spaanse Santander met de vraag om te kunnen spreken over een overname. De drie willen ABN Amro samen opkopen en nadien opsplitsen. Om hun bod degelijk te kunnen voorbereiden vroegen zij toegang tot de bedrijfsinformatie die aan Barclays is gegeven.

Het drietal wil uiterlijk vandaag antwoord op hun brief. Maar topman Rijkman Groenink zou het bankentrio niet dezelfde informatie willen geven als Barclays, omdat de toenadering niet concreet genoeg is. Een standpunt dat de Nederlandse toezichthouder deelt, bleek gisteren. Bovendien zou het consortium een belangrijk deel van zijn bod in aandelen willen betalen, terwijl ABN Amro bij een dergelijk gecompliceerd overnamebod alleen bereid zou zijn te kijken naar een bod dat overwegend uit harde cash bestaat.

ABN Amro en Barclays lanceerden gisteren meteen ook een tegenoffensief om de beleggers voor zich te winnen. De sterke kwartaalcijfers, die pas voor 26 april gepland waren, werden vervroegd vrijgegeven.

Daaruit blijkt dat de nettowinst in het eerste kwartaal met ruim 30% steeg tot 1,31 miljard euro. Met de vervroegde samenvatting van de cijfers wilde ABN Amro naar eigen zeggen ,,volledige openheid, geven. Maar dat kon niet beletten dat financiële analisten inmiddels rekening houden met een biedoorlog om ABN Amro. Een aantal analisten stelt zich ook vragen over de complexiteit van het opsplitsingbod en de manier waarop Fortis zijn overnameplannen wil financieren.

Fortis aast op het Nederlandse kantorennet van ABN Amro (waar er door overlap naar verluidt hoogstens duizend banen kunnen verdwijnen), de afdelingen vermogensbeheer en private banking en wellicht een deel van de Aziatische activiteiten. Exclusief Azië wordt de waarde daarvan op ruim 20 miljard euro geschat.

Ondanks de industriële logica van het Fortis-bod vrezen analisten dat de financiering door de uitgifte van nieuwe aandelen - meestal tegen een kleine korting - het kapitaal van de bestaande aandeelhouders fors zal doen verwateren. Het aandeel Fortis zakte gisteren daarom 1,15% lager tot 34,4 euro.