farma Thrombogenics heeft een licentiecontract gesloten en Galapagos twee onderzoeksakkoorden.

De biotechgroep Thrombogenics heeft een wereldwijde licentieovereenkomst gesloten met het Amerikaanse Millipore.

Onder de naam Resgro zal Millipore de technologie van Thrombogenics voor de productie van het gepatenteerde stamcelcultuurmedium verkopen.

Thrombogenics ontvangt daarvoor een voorafbetaling, mijlpaalbetalingen en twee-cijfer royalty's op de nettoverkoopcijfers. Maar het gaf geen concrete bedragen vrij.

Volgens de gedelegeerd bestuurder van Thrombogenics, Désiré Collen, kunnen door deze overeenkomst bijkomende financiële middelen vrijgemaakt worden voor de verdere ontwikkeling van de eigen producten en in het bijzonder voor het versnellen en uitbreiden van klinische programma's voor de kandidaat-geneesmiddelen.

Millipore verkoopt al sinds 2005 Resgro, maar de productie zat bij Thrombogenics. Door de licentie wordt het Amerikaanse bedrijf nu verantwoordelijk voor zowel de productie als de verkoop. Met de overeenkomst licentieert Thrombogenics zijn patenten, data en knowhow voor de productie, de ontwikkeling en de evaluatie van Resgro.

Het Mechelse biotechbedrijf Galapagos heeft twee nieuwe samenwerkingsovereenkomsten getekend met het Japanse Ono Pharmaceutical. Beide werken al sinds 2004 samen. Galapagos gaf niet aan hoeveel de twee contracten financieel gaan opleveren.

Galapagos gaat Ono helpen om nieuwe medicijnen te zoeken en ze te ontwikkelen. Volgens bestuursvoorzitter Onno van de Stolpe combineert Galapagos de nieuwe samenwerking met expertise van de overgenomen bedrijven Discovery Partners International, BioFocus en Inpharmatica.